Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 001 - S01E01 - Pilot (wersja 2009 i 2010)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
124 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (162 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (23 głosów [18.70%])

Procent z głosów: 18.70%

2. 9,5 (14 głosów [11.38%])

Procent z głosów: 11.38%

3. 9 (30 głosów [24.39%])

Procent z głosów: 24.39%

4. 8,5 (17 głosów [13.82%])

Procent z głosów: 13.82%

5. 8 (14 głosów [11.38%])

Procent z głosów: 11.38%

6. 7,5 (2 głosów [1.63%])

Procent z głosów: 1.63%

7. 7 (5 głosów [4.07%])

Procent z głosów: 4.07%

8. 6,5 (3 głosów [2.44%])

Procent z głosów: 2.44%

9. 6 (4 głosów [3.25%])

Procent z głosów: 3.25%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.81%])

Procent z głosów: 0.81%

12. 4,5 (1 głosów [0.81%])

Procent z głosów: 0.81%

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (2 głosów [1.63%])

15. 3 (2 głosów [1.63%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (3 głosów [2.44%])

Procent z głosów: 2.44%

19. 1 (2 głosów [1.63%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 15.04.2009 - |23:21|

Ale syf, i niema "szczelania" i wogóle niema kosmosu i vajperów... i nikt nie znika, i to niema bo Bóg tak chciał......
Ofkoz Joke :P

A tak serio, to zobaczymy co się z tego rozwinie. Ale byle nie przekombinowali z masą wątków "o niczym i bez sensu".
Pilot ujdzie, choć martwię się, aby nie przejaskrawili postaci.

Użytkownik truskolodz edytował ten post 15.04.2009 - |23:21|

• 0
Dołączona grafika

#22 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 15.04.2009 - |23:31|

A mnie się wydaje że on nie zgrywała świadomości tylko puszczała sms/mejl/wiadomość do matki. Jej avatar był idealną kopią jej osobowości więc nie było czego zgrywać. Zresztą - avatar wiedział że coś jest nie tak, jeśli świadomość Zoe byłaby zgrana przed wybuchem, to pamiętała by przynajmniej gdzie była. Moim zdaniem ona wiedziała że coś jest nie tak bo realZoe jej nie odwiedzała w klubie V.

No nie do końca. Raz że avatar miał rany to jeszcze powiedział że to pewnie po wybuchu. No nie oszukujmy się nie mogła o tym wiedzieć.
  • 0
don't try

#23 Gidi

Gidi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 16.04.2009 - |00:02|

Ale przecież było wyraźnie powiedziane że Zoe stworzyła "tylko" "wyszukiwarkę" (dużo mi tych cudzysłowi wychodzi), która gromadziła dane o danej osobie prawie ze wszystkich źródeł, czyli jak gdzieś, np w jej karcie medycznej było że nie żyje, to VZoe sie o tym dowiedziała. A co do tego, że ktoś jej pomógł, to raczej głupio by zrobili aby 16 tak naprawdę sama wynalazła Cylonów. Ta siostra ze szkoły powiedziała koleżance Zoe: "Nie masz pojęcia jak wyjątkowa była dla nas Zoe.
Lub jest" czyli że była świadoma projektu...
  • 0

#24 rohis

rohis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 16.04.2009 - |08:28|

W żałobie po BSG, czekam tylko do godziny 16 by wyjść z pracy i zobaczyć ten pilot. Na pewno się nie zawiodę pomimo Waszych marudzeń ;)

Użytkownik rohis edytował ten post 16.04.2009 - |08:29|

• 0

#25 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 16.04.2009 - |08:42|

Ale przecież było wyraźnie powiedziane że Zoe stworzyła "tylko" "wyszukiwarkę" (dużo mi tych cudzysłowi wychodzi), która gromadziła dane o danej osobie prawie ze wszystkich źródeł, czyli jak gdzieś, np w jej karcie medycznej było że nie żyje, to VZoe sie o tym dowiedziała. A co do tego, że ktoś jej pomógł, to raczej głupio by zrobili aby 16 tak naprawdę sama wynalazła Cylonów. Ta siostra ze szkoły powiedziała koleżance Zoe: "Nie masz pojęcia jak wyjątkowa była dla nas Zoe.
Lub jest" czyli że była świadoma projektu...

No fakt. Nie wziąłem na poprawkę że w ta scenka ma miejsce 2 tygodnie po wybuchu. Teraz stworzenie kopii córki Adamy ma więcej sensu.
  • 0
don't try

#26 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 16.04.2009 - |11:34|

To będzie całkiem fajny serial pomimo braku "kosmicznego oddechu". Oby tylko nie przesadzili z religią i polityką, bo tego nie trawię, a W BSG było tego od zarąbania. BTW gdyby istniała obecnie taka holosfera jak w filmie, to moim zdaniem 90% ludności przestałoby wychodzić z domu :).
  • 0

#27 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 16.04.2009 - |15:07|

Ten pilot albo serial powinien się nazywać "C( r )aprica". Nie przemawia do mnie .Może człowiek za długo oglądał BSG i do tego porównuje, chociaż jak piszą, tego się nie powinno robić ??? Czyżby nastolatkowie, lub grupka ich(?), aż tak byli fanatycznie nastawienie do monoteizmu czy są kierowani przez kogoś???? Ktoś napisał,że Willie nie jest świadom co zaszło- na pewno jest więc się zamknął w sobie i dlatego taki "cichacz".

Pilot ma porywać akcją a nie smęcić o jakiś biednych ,ale honorowych farmerach z Tauron'a. Na razie jestem na "nie". :P Może mnie przekona pierwszy odcinek ;)

Edit:

Błąd stylistyczny

Użytkownik Kiz edytował ten post 16.04.2009 - |15:39|

• 0

#28 net34

net34

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 16.04.2009 - |17:23|

Moim skromnym zdaniem to jak narazie jest kompletne bida - tzn. jeżeli ktoś lubi takie amerykańskie pseudo-rozważania o religii i polityce to powinno mu się podobać, reszcie chyba nie bardzo ( chociaż opinie są jednak w większosci pozytywne co mnie mówiąc szczerze trochę dziwi). Zresztą rozważania te też nie są najwyższych lotów - agent Cośtam w rozmowie z panią dyrektor strasznie się oburzał, że Bóg może być wszechmocny i wszechwiedzący - ale czy przypadkiem (nie zależnie do tego czy czcimy Boga, Jahwe, ekipę z Olimpu czy Latającego Potwora Spaghetti) to nie wynika z samej definicji boskości, a jeżeli nie to jakimi bogami są Athena, Zeus i reszta? Na pewno będzie też mnóstwo aluzji do czasów obecnych (rzeczywistych - zamachy terrorystyczne, Al-Kaida i te sprawy) i gadki o tym jak ktoś uważa swoją rację za "najmojszą" i nie chce uznawać "twojszych" racji kogoś innego.

Pewnym problemem jest też to, że serial jest prequelem, więc wiadomo "co będzie dalej" i może zabraknąć tego magnetyzmu jaki miała fabuła BSG. Będzie tu również brakowało zagadek typu - final cylon, kim jest Kara, Head Six itd, chociaż mogę się mylić co do mocy twórczych scenarzystów.

Może dalej będzie lepiej, ale narazie to można odnieść wrażenie, że jednak ktoś tu chce kupony od BSG odcinać

Użytkownik net34 edytował ten post 16.04.2009 - |17:24|

• 0

#29 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 16.04.2009 - |20:02|

Dałem 9,5 dlaczego:
- rewelacyjna muzyka,
- rewelacyjna efekty,
- bardzo dobrze dobrani aktorzy,
- zaskoczyli mnie ze stworzeniem Cylona już w pilocie + jako bonus ojciec Adamy jest po części za to odpowiedzialny
- wiemy już skąd u centurionów wzięła się wiara w jednego boga
- Joseph Adama ot taki Alan Shore (kto oglądał BL będzie wiedział o co mi chodzi, kto nie oglądał ten ma obejrzeć:P)
- społeczeństwo na koloniach o wiele bardziej przypomina nasze, podziały ze względu na religie, a nie tak jak można było wywnioskować z BSG że mieli tylko jeden system wiary.
- jakie fajne gadżety mieli, pod choinkę zamawiam ich papier elektroniczny oraz to do wirtualnej rzeczywistości (wreszcie powód aby wierzyć w świętego mikołaja/dziadka mroza:))
- tak jak w BSG skupiają się na ludziach, ich dramatach troskach i może kiedyś powiedzą coś o ich radościach:)
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#30 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 17.04.2009 - |01:36|

Rewelacja! z czystym sumieniem daje 10! Jest to tak dobre ze az sie boje ze to skasuja ;)
BSG, jak wiadomo, przerzuciło serial SF na nowy, wczesniej nieistniejacy poziom.
Ten serial, jak wskazuje na to pilot, bedzie pierwsza udana produkcja cyberpunkowa tego typu od czasu Blade Runner.
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#31 borek_hb

borek_hb

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów
  • MiastoP[r]OLAND

Napisano 17.04.2009 - |16:08|

Obejrzałem jestem na świeżo - powiem tyle

8 / 10

* Dziwnie to wyszło z tym procesorem bardzo sklecili akcje zbili praktycznie w 5 min (spodziewałem sie bardziej przedstawienia wewnetrznego rozdarcia Adamy :blink: )
* Animacja coraz lepsza ... bo nawet z Razora starsze wersje cylonów wyglądały jak puszki po sardynkach :D z migocząca dioda z "nieustraszonego" :D

*ja w przeciwieństwie jak czytałem opinie kolego lubię dużo polityki i religijności ... BSG pod tym względem było ładnie upakowane prócz czwartego sezonu ... ;/

* wielki plus za Holonet (co prawda ten klub V to taki ... jakiś mało przemawiający motywistycznie :P sex-and-violence to taki pic na wode:D) nie wiem czy poprzez niego VZOE miała się uczyć tego "przekonania do ludzi" no ale to szczegół

Zapowiada się fajny serial tylko liczę że będzie więcej strzelania NUKIEM :D z BS :D i że preQel bezie cos rozjaśniał odnośnie ideologi BSG ... bo jak polecą scenarzyści po bandzie i jedno z drugim bedzie miało tyle do siebie że nazy bedą te same to duuuupa blada:D

pozdro
  • 0

conscience: another man within me who is angry with me

#32 slaweeek

slaweeek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 17.04.2009 - |17:12|

cóż ... tylko 6.5 a i to z sentymentu do BSG.

brak dynamiki akcji, klimatu oraz tego czegoś.

dla mnie słabo to wyszło mimo kilku całkiem niezłych pomysłow.
boje się, że koncentrują się na odjazdach w filozoficzno - religijne rewiry, czyli to co mnie w BSG najmniej się podobało.

mimo to czekam na cd ... i mam nadzieję, że będzie lepiej. :D
  • 0

#33 marass

marass

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoNowy Tomyśl

Napisano 17.04.2009 - |18:38|

10/10 Myślałem że już nic nie dorówna BSG, ale na szczęście się pomyliłem. Wszystkie moje początkowe obawy zostały rozwiane. Ten serial ma w sobie najlepsze cechy BSG, czyli tą dramaturgię i to COŚ. Ronald D. Moore i David Eick po raz kolejny stworzyli coś wielkiego i zabierają nas wspaniałą podróż.
  • 0

#34 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 17.04.2009 - |19:59|

Podsumuję pilota tak: usnąłem w ok 50 min mimo, że 18 była ;) Ocena: naciągane 3,5 ;)
  • 0

#35 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 17.04.2009 - |20:41|

Film bardzo dobry, bardzo dobry jak na poltoragodzinny film a nie jako pilot serialu poniewaz nie wprowadza zadnego logicznego glownego watku dla serialu:
- powstanie cylonow? pokazane.
- "wskrzeszenie" Zoe? ojciec definitywnie dal sobie spokoj z tym.
- rewolta cylonow? Akcja rozgrywa sie 6 lat przed buntem a napewno nie bede ogladal 6 sezonow po to by sie przekonac co doprowadzilo do rebelii.
Nie widze zadnego watku ktory by byl wystarczajaco interesujacy by mnie wciagnac w serial a na tym polega rola pilota.

Oczywiscie dam szanse serialowi ba pewnie obejrze caly serial ze wzgledu na geniusz BSG ale jesli nie bedzie to nic ciekawego to slaba Caprica moze pocignac za soba na dno cale universum a tego nikt by z nas nie chcial.

Ocena: 9/10

Użytkownik Modes edytował ten post 17.04.2009 - |20:41|

• 0

#36 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 18.04.2009 - |09:56|

IMHO dobry początek; jak dla mnie 9/10;

jedyne co mi kapkę przeszkadzało to to, że wpływ technologii w żaden sposób nie zmienił struktur społecznych; dostaliśmy społeczeństwo a la USA z AI, FTL-em i wirtualną rzeczywistością; w BSG też było takie podejście, ale sceny z 12 Kolonii były na tyle krótkie, że mnie to nie irytowało; trawestując Lema można by rzec, że scenarzyści okazali się prawymi humanistami zaniedbującymi wpływ technologii na społeczeństwo;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#37 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 18.04.2009 - |13:40|

A propo tego "downloadu" to nie mamy w tym serialu takiego zjawiska. "Download" polegal na skopiowaniu zawartosci mozgu i przeniesieniu go do innego ciala. VZoe powiedziala ze niemozliwe jest (narazie) skopiowanie zawartosci ludzkiego mozgu a ona sama jest stworzona z zlepkow informacji zdobytych poza mozgiem (dane medyczne, zapiski kamer, pamietniki itp.). VZoe jest osobna istota niezalezna od Zoe, majaca wlasne zycie i mysli stworzona w pamieci komputera.
Nie mamy tutaj praktyki kopiowania danych z mozgu wiec nie mozna mowic o "downloadzie" w sensie kopiowaniu swiadomosci jak robili to HCylon.
  • 0

#38 k666

k666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoSkądinąd

Napisano 18.04.2009 - |14:30|

Musze powiedziec, ze rozczarowal mnie ten film. Znudzil niemilosiernie. I nie dlatego, ze spodziewalam sie BSG2, czy cos w tym rodzaju. Nie brakuje mi wcale "kosmicznych" scen, czy strzelanek (i zreszta wcale nie dla nich ogladalam BSG). Wartka akcja nie jest dla mnie warunkiem sine qua non dobrego filmu/serialu. Problem w tym, ze w tym filmie nie widze ani zadnych specjalnie ciekawych/zaskakujacych watkow (a jest to w koncu niby pilot, ktorego zadaniem ma byc zarysowanie fabuly serialu), ani intrygujacych bohaterow, ani klimatu... Jak dla mnie jest jakis taki nijaki i bezbarwny, z rzewna muzyka jeszcze potegujaca odczucie, ze sceny ciagna sie jak guma do zucia. No po prostu to do mnie nie przemawia. I chyba nie skusze sie na ciag dalszy :F
  • 0

#39 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 18.04.2009 - |20:58|

Eee...no wiadomo było, że to będzie co innego. I jest co innego. Ale...no obejrzałem, ale...też jakoś nie wiem jak oni chcą z tego jakiś fajny serial zrobić. Dajmy im kredyt, mooże coś z tego będzie, ale jakoś nie widzę, by Caprica rozwiązała wątki przede wszystkim Kobolu, cyklu i boga (nie mylić z Bogiem).

Co do technologii i społeczeństwa-inwe, ja wiedziałem że będzie totalna olewka bo taka konwencja. Nie silą się w ogóle na to i choć mi to zawsze uwierało to teraz na to leję ciepłym moczem. Dobrze, że chociaż background kulturowy jakiś istnieje, znacznie wyrazistszy niż w BSG.

Z technologii to tam bajerancki był tylko komputer na kartce papieru, lepsze to to niż Iphone :D

A co do cylonów...pewno się okaże, że to symulanty człowieka, a nie "tylko" robociki.

7/10 ale pamiętajmy że BSG też miało drętwego pilota...choć działo się w nim więcej niż tutaj, to jednak w porównaniu z późniejszymi odcinkami był cieńki.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#40 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 18.04.2009 - |23:02|

kraczecie jak złe ptaszyska. czytałam scenariusz z pół roku temu i wiedziałam czego się spodziewać scena po scenie, a i tak jestem ZACHWYCONA. świetne główne role męskie, dekadencka cywilizacja u schyłku istnienia plus kolejna genialna transformacja vancouver w caprica city. wizualnie było przepięknie i może z tego pilota powstać świetny serial, który wkręci laików w sci-fi. serio, jaka może być lepsza reklama gatunku dla początkujących i mających awersję do statków, gwiazd i kosmitów? no tylko powyższe i na osłodę kilkanaście par obnażonych damskich piersi ;p.

wiem, czego mi zabrakło ;P. w tym 'wyciekniętym' scenariuszu była na początku scena z taurońskimi sierotami, które dopiero co przywieziono na capricę -- wtedy po raz pierwszy adama senior-senior zobaczył pole kwiatów. duet małych adamów wzruszył się serdecznie tym widokiem, a jakieś siostry, które miały się nimi opiekować [nie pamiętam dokładnie] zrugały ich od stóp do głów za używanie języka taurońkiego na caprice. i to wspomnienie miało pokazać, dlaczego adama-brat tak zaciekle broni swojej kultury jako dorosły, o ;P.

10/10 i z niecierpliwością czekam na więcej.

aha, i czuję już w kościach, że zakocham się do szaleństwa w danielu graystone. przystojny, genialny, bogaty i jeszcze robi śniadanie do łóżka; żyć nie umierać ;D!
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych