Skocz do zawartości

Zdjęcie

Oskary 2009

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oskary 2009 (35 użytkowników oddało głos)

Najlepszy Film

1. Milk (2 głosów [6.67%])

Procent z głosów: 6.67%

2. The Curous case of Benjamin Button (16 głosów [53.33%])

Procent z głosów: 53.33%

3. The Reader (3 głosów [10.00%])

Procent z głosów: 10.00%

4. Slumdog Millionaire (9 głosów [30.00%])

Procent z głosów: 30.00%

5. Frost/Nixon (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Najlepszy Aktor pierwszoplanowy.

1. Frank Langella (Frost/ Nixon) (5 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

2. Richard Jenkins ( The Visitor) (2 głosów [6.67%])

3. Sean Penn (Milk) (6 głosów [20.00%])

Procent z głosów: 20.00%

4. Brad Pitt ( The curious case of ... ) (9 głosów [30.00%])

5. Mickey Rourke (The Wrestler) (8 głosów [26.67%])

Procent z głosów: 26.67%

Najlepsza aktorka pierwszoplanowa

1. Anne Hathaway ( Rachel Getting Married) (1 głosów [3.33%])

Procent z głosów: 3.33%

2. Angelina Jolie ( Changeling) (9 głosów [30.00%])

3. Melissa Leo ( Frozen River) (3 głosów [10.00%])

Procent z głosów: 10.00%

4. Meryl Streep ( Doupt) (2 głosów [6.67%])

5. Kate Winslet ( The Reader) (15 głosów [50.00%])

Procent z głosów: 50.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 24.02.2009 - |20:10|

Muszę zgodzić się z przedmówcami - Quendi walnąłeś IMO jak kulą w płot wrzucając listę z lat '90. Tylko "Silence of the Lambs" oraz "American Beauty" ("Revolutionary Road" to przecież też Sam Mendes) można bez bólu przełknąć też dzisiaj.

PS. Żeby nie było - "Titanica" nie widziałem ;)
  • 0

#22 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 24.02.2009 - |20:16|

No bez przesady Forrest Gump i Braveheart to filmy kultowe do dziś i zaręczam że zaledwie mały odsetek ludzi nie zgodzi się z tym. Sam Bravehearta widziałem koło 8 -9 razy i mogę wciaż oglądać, nie mówcie mi że to film nie do przełknięcia <_<
Do tego dorzucić genialne American Beautyi i Milczenie Owiec...

hmm może filmy z lat:
1997 Titanic
1998 Shakespeare in Love
to filmy kiepskie. zwłaszcza ten drugi, za co te oscary to ja do tej pory nie wiem. Owszech titanic chociaż za realizację, ale ten Szekspir.... szkoda gadać.
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#23 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 24.02.2009 - |20:45|

No bez przesady Forrest Gump i Braveheart to filmy kultowe do dziś i zaręczam że zaledwie mały odsetek ludzi nie zgodzi się z tym.

Kultowe, ale nie zasłużyły na Oskara za najlepszy film. Dużo lepsze filmy to np. The Shawshank Redemption (1994) i The Usual Suspects (1995).
Oskary dla The Silence of the Lambs i American Beauty są właściwie bezdyskusyjne, z resztą można polemizować.

A tegoroczne Oskary uważam w większości przypadków za zasłużone.

Użytkownik johnass edytował ten post 26.02.2009 - |19:38|

#24 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 03.03.2009 - |20:31|

Również moim zdaniem w tym roku znakomita większość nominowanych filmów zasłużyła na statuetkę. Bardzo cieszę się ze zwycięstwa Slumdoga - można na niego psioczyć, ale przyznać trzeba, że siedem z ośmiu oskarów mu się należało bezdyskusyjnie (reżyseria, montaż, dźwięk, muzyka, piosenka, zdjęcia i scenariusz adaptowany).

Oscar dla Buttona za efekty również jak najbardziej zasłużenie. Ktoś tu mówił, że nie ma w nim żadnych efektów - i to jest dowód na to, jak idealnie wpleciono animację komputerową w film.

Rozczarowała mnie nagroda dla Penna za "Milka", gdzie aż taki dobry nie był (co więcej, w "śmielszych" scenach wyręczał go dubler), a pominięto absolutnie genialnego Langellę we Frost/Nixon.
  • 0

#25 rarehare

rarehare

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 501 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 03.03.2009 - |20:39|

Głównym problemem jest chyba to, że każdy tegoroczny film jest dobry, ale nie zasłużył na Oskara. Jak tak patrzę na listy z poprzednich lat, szczególnie z 90, to wydaje mi się, że większość kandydatów zdobyłaby, przy takiej konkurencji jak w tym roku, Oskara w cuglach.

Jeśli o mnie chodzi, to dla mnie najlepszy w tym roku był The Wrestler, ale to pewnie z powodu ślepej fascynacji Aronofskym. ;D
  • 0

#26 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 03.03.2009 - |21:07|

Rozczarowała mnie nagroda dla Penna za "Milka", gdzie aż taki dobry nie był (co więcej, w "śmielszych" scenach wyręczał go dubler), a pominięto absolutnie genialnego Langellę we Frost/Nixon.

O dublerze nie słyszałem i fakt ten rzuca cień na wybór Akademii. W kuluarach podobno mówiło się, że Penn wygrał z faworyzowanym Rourke za całokształt. Gra Langelli również mi się podobała, ale ciężko byłoby mi wyłonić zdecydowanego zwycięzcę.

Jednak dla mnie największym rozczarowaniem jest kompletne pominięcie Gran Torino, któremu chętnie wręczyłbym statuetkę za najlepszy film, a Eastwoodowi przynajmniej nominacje.

#27 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 10.10.2010 - |18:24|

Właśnie jestem świeżo po projekcji Gran Torino i bez wątpienia jest to film genialny, świetnie zagrany, zrealizowany, zupełnie niepoprawny politycznie, momentami wulgarny, ale w taki naturalny, przyjemny sposób:) i mimo że trwa grubo ponad 100 minut nie ma słabych momentów, zdecydowanie polecam, zdecydowanie zasłużył na Oskara 2009 jako najlepszego filmu , dla mnie 10/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych