Oskary 2009
Napisano 24.02.2009 - |20:10|
PS. Żeby nie było - "Titanica" nie widziałem
Napisano 24.02.2009 - |20:16|
Do tego dorzucić genialne American Beautyi i Milczenie Owiec...
hmm może filmy z lat:
1997 Titanic
1998 Shakespeare in Love
to filmy kiepskie. zwłaszcza ten drugi, za co te oscary to ja do tej pory nie wiem. Owszech titanic chociaż za realizację, ale ten Szekspir.... szkoda gadać.
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy
Napisano 24.02.2009 - |20:45|
Kultowe, ale nie zasłużyły na Oskara za najlepszy film. Dużo lepsze filmy to np. The Shawshank Redemption (1994) i The Usual Suspects (1995).No bez przesady Forrest Gump i Braveheart to filmy kultowe do dziś i zaręczam że zaledwie mały odsetek ludzi nie zgodzi się z tym.
Oskary dla The Silence of the Lambs i American Beauty są właściwie bezdyskusyjne, z resztą można polemizować.
A tegoroczne Oskary uważam w większości przypadków za zasłużone.
Użytkownik johnass edytował ten post 26.02.2009 - |19:38|
Napisano 03.03.2009 - |20:31|
Oscar dla Buttona za efekty również jak najbardziej zasłużenie. Ktoś tu mówił, że nie ma w nim żadnych efektów - i to jest dowód na to, jak idealnie wpleciono animację komputerową w film.
Rozczarowała mnie nagroda dla Penna za "Milka", gdzie aż taki dobry nie był (co więcej, w "śmielszych" scenach wyręczał go dubler), a pominięto absolutnie genialnego Langellę we Frost/Nixon.
Napisano 03.03.2009 - |20:39|
Jeśli o mnie chodzi, to dla mnie najlepszy w tym roku był The Wrestler, ale to pewnie z powodu ślepej fascynacji Aronofskym. ;D
Napisano 03.03.2009 - |21:07|
O dublerze nie słyszałem i fakt ten rzuca cień na wybór Akademii. W kuluarach podobno mówiło się, że Penn wygrał z faworyzowanym Rourke za całokształt. Gra Langelli również mi się podobała, ale ciężko byłoby mi wyłonić zdecydowanego zwycięzcę.Rozczarowała mnie nagroda dla Penna za "Milka", gdzie aż taki dobry nie był (co więcej, w "śmielszych" scenach wyręczał go dubler), a pominięto absolutnie genialnego Langellę we Frost/Nixon.
Jednak dla mnie największym rozczarowaniem jest kompletne pominięcie Gran Torino, któremu chętnie wręczyłbym statuetkę za najlepszy film, a Eastwoodowi przynajmniej nominacje.
Napisano 10.10.2010 - |18:24|
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych