Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 074 - S04E18 - Islanded in a Stream of Star

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (119 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (11 głosów [10.58%])

Procent z głosów: 10.58%

2. 9,5 (9 głosów [8.65%])

Procent z głosów: 8.65%

3. 9 (17 głosów [16.35%])

Procent z głosów: 16.35%

4. 8,5 (15 głosów [14.42%])

Procent z głosów: 14.42%

5. 8 (13 głosów [12.50%])

Procent z głosów: 12.50%

6. 7,5 (6 głosów [5.77%])

Procent z głosów: 5.77%

7. 7 (6 głosów [5.77%])

Procent z głosów: 5.77%

8. 6,5 (3 głosów [2.88%])

Procent z głosów: 2.88%

9. 6 (8 głosów [7.69%])

Procent z głosów: 7.69%

10. 5,5 (2 głosów [1.92%])

Procent z głosów: 1.92%

11. 5 (5 głosów [4.81%])

Procent z głosów: 4.81%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (5 głosów [4.81%])

Procent z głosów: 4.81%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.96%])

Procent z głosów: 0.96%

16. 2,5 (2 głosów [1.92%])

Procent z głosów: 1.92%

17. 2 (1 głosów [0.96%])

Procent z głosów: 0.96%

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 07.03.2009 - |15:05|

Przeciętny odcinek. Bez specjalnych fajerwerków. Właściwie to nie ma się za bardzo do czego przyczepić ani czym zachwycić - 7/10. Ot logiczna kontynuacja poprzednich.

Z łatwo widocznych plusów odcinka - przede wszystkim, nie zajmujemy się pierdołami, tylko wolno, bo wolno, ale pchamy akcję do przodu. To, że nie tak wyobrażałem sobie drugą część 4go sezonu to już inna bajka, ale nie zaliczam tego na minus.

Z minusów:
1. Nie znoszę tandety, a BSG regularnie mnie maltretuje kiczowatymi scenami: projekcja Boomer - jak tak dalej pójdzie, to to będzie serial dla emo, scena przy łóżku umierającej 8, Adama bryzgający farbą na ścianę. Wymiękam.
2. Szeroko pojęta kwestia "science":
2a)

Serial niestety dołączył do długiej listy idiotyzmów w amerykańskich filmach, (śmierć tej ósemki), normalne EKG, a tu nagle prosta linia, a migotanie komór to gdzie się podziało? :/ Mnie takie rzeczy denerwują, bo to jest w sumie banał by o tym pamiętać.

Podpisuję się pod tym, ale tylko jedną ręką ;) Zatrzymanie krążenia może nastąpić w dwóch mechanizmach: asystolii i migotania komór. Tutaj rzeczywiście bardziej by pasowało migotanie (asytolia to jest np. po porażeniu piorunem). W filmach notorycznie pokazują asystolię (prosta krecha na EKG) - w końcu dla przeciętnego widza jest bardziej zrozumiałe. Tutaj wkurzające było to, że prawidłowa akcja serca od razu przeszła w asystlolię.
Tak dla potomności - asystolii się nie defibryluje, tak więc to co (prawie) zawsze pokazują - lekarz startujący z łyżkami do prostej krechy na EKG - to totalny debilizm.
2b ) badanie Baltara to kpina - nie ma możliwości stwierdzenia czy krew pochodzi z kogoś żywego czy martwego. Jak już się wyleje i zakrzepnie to wszysko jedno czy pochodzi z trupa czy nie, ma takie same właściwości.

W kwestii Andersa zastanawia mnie czemu zaczął mówić jak hybryda. Z jednej strony można to tłumaczyć uszkodzonym mózgiem, z drugiej strony ciężko w to uwierzyć, bo to co opowiada to dokładnie hybrydowa retoryka, więc może ma to związek z podłączeniem do układów statku i zmianą sposobu postrzegania rzeczywistości.

Użytkownik graffi edytował ten post 07.03.2009 - |15:07|

• 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#22 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 07.03.2009 - |15:54|

@graffi tak na marginesie, to w sumie dzięki za te medyczne wyjaśnienia. :)
Pewnie jak większość o przeciętnej [czyt. bardzo ogólnej] wiedzy o medycynie nawet na takie sprawy nie zwraca uwagi bo nie ma po prostu świadomości o istnieniu takich "filmowych" bugów, uproszczeń. Tak jak napisałeś, ".....w końcu dla przeciętnego widza jest bardziej zrozumiałe..."
Zwykły człowiek nawet tego tak nie odbiera jak wy ,podobnie jak każdy inny wykształcony w jakiejś dziedzinie kiedy widzi z jakimi uproszczeniami jest przedstawiania na ekranie to się najczęściej z politowaniem uśmiecha.
Dlatego tego bym nie uznawał, za jakiś mocny minus skoro właściwie normą jest przedstawianie tych dwóch stanów w produkcjach filmowych w taki sposób.
OK, koniec tego offtopa. :D

Awaria podczas napraw i poświęcenie 1 z cylonów było naprawdę zdumiewające.

Właśnie Six przytrzymała człowieka a jak on się jej odwdzięczył ?
Tak jak to człowiek tylko najlepiej potrafi , po prostu ją zabił.

Użytkownik biku1 edytował ten post 07.03.2009 - |16:53|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#23 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 07.03.2009 - |16:09|

dobra, na rozweselenie wyjaśnienie kwestii szefa

In addition to the version you just watched, I also scored an extended version for the DVD release. Not only are many of the dialog scenes expanded, but there are several scenes that were cut entirely from the show that required substantial original music. One of these scenes established that Tyrol is now in the brig for his role in Boomer’s escape and kidnapping of Hera. I was disappointed that this story point was cut from the episode, since Chief’s arc last week was so emotionally powerful.

[tłumaczenie na kolanie]

Oprócz wersji, którą właśnie obejrzeliście, skomponowałem też wersję rozszerzoną do wydania DVD. Sporo dialogów było dłuższych, a kilka scen wymagających osobnej muzyki zostało w całości wycięte. Jedna z nich informowała, że Tyrol siedzi w celi za pomoc w ucieczce Boomer i porwaniu przez nią Hery. Byłem rozczarowany tym, że wycięto tę historię z odcinka, skoro w zeszłym tygodniu wątek jego postaci był tak naładowany emocjonalnie.

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#24 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 07.03.2009 - |16:19|

Tak pobieżnie poczytałem, i jedno ale Sam nie jest Hybrydą, mylicie pojęcie. Jest Cylonem i jest podpięty do statku, ale nie jest Hybrydą, Hybryda do mózg statku i tylko do tego jest wyhodowana. Sam jednak nie spełnia tego profilu, choć ma możliwości hybrydy.

I druga sprawa, nikt z was nie zwrócił uwagi, że w tym czym nowym od Cylonów były stare myśliwce?

Oczywiescie, ze nie Toudi. Nie w sensie doslownym. Totak jak sie mowi,ze czlowiek pozostaje w vetetation state, nieoznacza, ze zamienil sie w rosline. Wszystkim chodzilo tu o to, ze Sam przejawia wszelkie cechy hybrydy, wrecz moze spelniac jej funkcje kontrolne.

Ogólnie nie wszystko zrozumiałem niestety bo mój angielski nie sięga zrozumienia bełkotu czy raczej burczenia, co poniektórych big aktorów :) .

Sluszne spostrzezenie. Nie wiem czy jest to zamierzone przez autorow, czy to taka maniera aktorska, ale wiele postaci - Adama, Tigh, Baltar np. artukuluja badzo niedbale, lub mowia bardzo gardlowym glosem Choc znam angielski dosc dobrze, zawsze przy pierwszym, czy drugim ogladaniu wlaczam napisy by wszytsko wychwycic.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 07.03.2009 - |16:26|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#25 rotofartuch

rotofartuch

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 07.03.2009 - |16:59|

2b ) badanie Baltara to kpina - nie ma możliwości stwierdzenia czy krew pochodzi z kogoś żywego czy martwego. Jak już się wyleje i zakrzepnie to wszysko jedno czy pochodzi z trupa czy nie, ma takie same właściwości.

Przecież on sprawdzał zgodność DNA. Mikroskopem :D
  • 0

#26 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 07.03.2009 - |17:49|

Ogólnie nie wszystko zrozumiałem niestety bo mój angielski nie sięga zrozumienia bełkotu czy raczej burczenia, co poniektórych big aktorów :) .

To próbuj do tego napisy zrobić :D

Co do samego odcinka... nie wiem, przez ostatnie kilka odcinków mam dosyć ambiwalentne odczucia... niby w porządku, niby widać chęć zmierzania ku końcowi, a jednak czegoś brakuje... Dobrze januszek to podsumowuje w poprzednich odcinkach, a i tekst o emo chyba trafny :) Tak czy inaczej ciągle będę powtarzał, że decyzja o cancelu trafna, niech tylko wydadzą box z całością BSG to będę szczęśliwy :)

Ostatnia scena piękna... faktycznie byłaby dobra na koniec serialu :)
  • 0

->1019<-

#27 DJ_Sooflet

DJ_Sooflet

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 07.03.2009 - |17:52|

Coś tak słabo... jestem zawiedziony.

6/10

Mam niepokojące przeczucie że w ostatnich 2 odcinkach nie zdążą wszystkiego wyjaśnić.
Kurczę, kolejny serial, który (prawdopodobnie) zszedł na psy i to jeszcze przy samym końcu...

Użytkownik DJ_Sooflet edytował ten post 07.03.2009 - |18:02|

• 0

#28 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 07.03.2009 - |18:47|

Mam niepokojące przeczucie że w ostatnich 2 odcinkach nie zdążą wszystkiego wyjaśnić.
Kurczę, kolejny serial, który (prawdopodobnie) zszedł na psy i to jeszcze przy samym końcu...

Ta naprawde to niewiele zostalo do wyjasneinia. W zasadzie sprawa Kary. Reszta to zamkniecie wakow, i zakonczenie rol podstawowych potaci. Nie jest tego wiele. Trzy godziny jakie zostaly powinny dostarczyc nam zadawalajace zakonczenie.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#29 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.03.2009 - |19:32|

Jak dla mnie słabiutko... Scenarzyści mówią: "oj, juz dawno się wyczerpaliśmy i jedziemy na rezerwie". Znowu wstrzymuję się od oceny epizodu, żeby nie wystawiać dwójki...

już czas na killbsb.org czyli -> BattleStar Galactica - czyli zobacz jak nie należy kończyć serialu... albo gorzej już być nie może...

Użytkownik januszek edytował ten post 07.03.2009 - |19:34|

• 0

#30 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 07.03.2009 - |20:41|

Przecież on sprawdzał zgodność DNA. Mikroskopem :D

Wg mnie to on sprawdzał używając swojego wielkiego geniuszu i w dodatku okiem i umysłem wiedzionym przez anioła...
  • 0

#31 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 07.03.2009 - |21:26|

Odcinek dobry bez rewelacji - po namyśle sadze że ostatni odcinek przygotowują grunt pod finał - Galactika się rozlatuje, flota prawie też. Pora czekać na finał i wybrzydzać tym ze teraz mamy odcinki nie słabsze a inne fabularnie.

Parę spraw jest interesujących - a szczególnie ten stary myśliwiec w bazie Johna - swoją droga przypomina mi ona nieco klimaty z B5 i Vorlonów. On na pewno nie pojawił się tam bezcelowo - Elen powiedział ze Cyloni przestali dążyć do ewolucji po uzyskaniu technologi odrodzenia - a co jeśli nie przestali, co z tego wynika ?

Wzorem dla zakończenia BSG ma być zakończenie Sopranos - które było genialne , miejmy nadzieje ze ostatni eodcinki właśnie takie będą.

Użytkownik rexus edytował ten post 07.03.2009 - |21:31|

• 0

#32 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 07.03.2009 - |21:34|

Największy minus to że nie wiemy co się stało z Szefem, zastanawiające jest to że nie ma go wśród naprawiających statek.
  • 0

#33 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 07.03.2009 - |21:37|

Parę spraw jest interesujących - a szczególnie ten stary myśliwiec w bazie Johna - woja droga przypomina mi ona nieco klimaty z B5 i Vorlonów. On na pewno nie pojawił się tam bezcelowo - Elen powiedział ze Cyloni przestali dążyć do ewolucji po uzyskaniu technologi odrodzenia - a co jeśli nie przestali, co z tego wynika ?

Z tego co pamiętam to kilka odcinków temu zostało powiedziane, że FF współpracowało z Cylonami z okresu pierwszej wojny cylońskiej, więc obecność myśliwców starego typu i pewnie starego tygu Cylonów jest raczej oczywista. Nadużyciem byłoby zakładać, że wszyskie blaszaki przeniosły swoją świadomość/soft do ciał nowych centurionów a stary sprzęt całkowicie zezłomowano. Nie widzę więc sensu dopatrywania się szczególnego znaczenia tego, że w cylońskim mateczniku znajdują się stare myśliwce.
  • 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#34 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 07.03.2009 - |21:51|

Największy minus to że nie wiemy co się stało z Szefem, zastanawiające jest to że nie ma go wśród naprawiających statek.

Okazuje się, że, nie chciało się spojrzeć na str 1 :) :

dobra, na rozweselenie wyjaśnienie kwestii szefa
[tłumaczenie na kolanie]

Oprócz wersji, którą właśnie obejrzeliście, skomponowałem też wersję rozszerzoną do wydania DVD. Sporo dialogów było dłuższych, a kilka scen wymagających osobnej muzyki zostało w całości wycięte. Jedna z nich informowała, że Tyrol siedzi w celi za pomoc w ucieczce Boomer i porwaniu przez nią Hery. Byłem rozczarowany tym, że wycięto tę historię z odcinka, skoro w zeszłym tygodniu wątek jego postaci był tak naładowany emocjonalnie.

Użytkownik biku1 edytował ten post 07.03.2009 - |22:01|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#35 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 07.03.2009 - |22:02|

Kto by pomyślał że to będzie definitywny koniec Battlestar Galactica. Dosłownie i w przenośni. Ten pomysł ze zmęczeniem materiału średnio mi się spodobał. Już bym wolał żeby Galactica jednak w chwale została poświęcona w jakiejś final battle. A tak zobaczymy pewnie jakiś samobójczy atak na flotę Cavila. Trochę szkoda że tak to się kończy.

Dwa odcinki przed końcem można by stwierdzić że Kara odegra jakąś ważną rolę w finale a sam fakt skierowania fabuły w kierunku konfrontacji z Cavilem w finale sezonu nie wróży happy endu. Chyba że wszystkim szczęki opadną jak na koniec ostatniego odcinka pojawi się wielki napis
to be contnued' i okaże się że nakręcą 5 sezon ;)
  • 0
don't try

#36 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 07.03.2009 - |22:06|

w finale sezonu nie wróży happy endu.

Jakiego happy endu, przecież to już od dawna widać i ku temu zmierza, że nie będzie happy endu i żadnego żyli długo i szczęśliwie odlatując ku zachodzącemu słońcu na obrzeżach czarnej dziury. ;)

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#37 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 07.03.2009 - |22:22|

Dramat to będzie jak wszyscy ludzie zginą, a ich rolę przejmą cyloni... którzy ich wymordowali.

Ja po prostu nie widzę żadnej przyszłości dla ludzkości przedstawionej po ucieczce z New Caprica i po rozsypaniu się w pył przepowiedni. To zbuntowani cyloni są rasą ewoluującą.
  • 0

#38 gelth

gelth

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 07.03.2009 - |23:06|

Ta naprawde to niewiele zostalo do wyjasneinia. W zasadzie sprawa Kary. Reszta to zamkniecie wakow, i zakonczenie rol podstawowych potaci. Nie jest tego wiele. Trzy godziny jakie zostaly powinny dostarczyc nam zadawalajace zakonczenie.

Och, ja mam zupełnie inne odczucia. Cały czas nie opuszcza mnie wrażenie, że w tej całej historii jest wciąż dużo więcej znaków zapytania niż odpowiedzi. Przede wszystkim, najważniejszą zagadką pozostaje tożsamość trzeciej (czwartej?) siły sterującej wydarzeniami i najwyraźniej zza kulis pociągającej za sznurki (sory za trochę odczapistyczną metaforę). Choć cała reszta się pewnie z tym wiąże, to oprócz wątku Kary pozostaje jeszcze zagadka headmenów, Opera House, przepowiedni Pytii i jeszcze pewnie paru innych rzeczy, których teraz nie umiem sobie przypomnieć. Mam tylko nadzieję, że w samej końcówce twórcy serialu nie pójdą na łatwiznę i nie zasłonią się jakimś bogiem czy innym metafizycznym mumbo-jumbo, a wszystkie wątki zamkną się w sposób spójny i logiczny.

Zagadek do wyjaśnienia jest zatem całkiem sporo, a mimo to, akcja w końcówce toczy się wyjątkowo ślamazarnie. Ten odcinek na przykład, jeżeli rozpatrywać go w kategorii DMWA (Depresyjno - Melancholijne Wstrzymywacze Akcji), to broni się całkiem nieźle, tyle że, odcinków tego typu było już kilka i to w samej drugiej połowie bieżącego sezonu. Jeżeli się dobrze zastanowić, to przez 43 minuty wydarzyło się wyjątkowo niewiele (decyzja o rozstaniu z Galacticą, to też żadne zaskoczenie, bo taka konieczność była wyraźnie sygnalizowana w dwóch poprzednich epizodach), a akcja posunęła się do przodu tylko odrobinę. To ślimacze tempo w końcówce serialu zaczęło mnie w końcu denerwować i rozczarowywać, bo może jestem zbyt wymagający, ale zbliżając się do Wielkiego Finału, spodziewałem wciśnięcia w fotel i zbierania szczęki z podłogi :), a jak dotąd nic takiego nie miało miejsca. Może to jednak tylko cisza przed burzą...

Ocena odcinka trochę na wyrost:
5.5
  • 0

#39 gardziej

gardziej

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 07.03.2009 - |23:39|

Dałem 8, jeśli to cisza przed burzą, jeśli nie i po prostu hamują akcję, żeby wyciszyć i zakończyć wszystko to jestem niepocieszony.
Nie było cliffhangera, nie licząc podłączenia Sama do statku, bo coś pewnie z tego wyjdzie.
Nie było szefa, mogli chociaż wspomnieć co się z nim dzieje.
  • 0

#40 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 08.03.2009 - |01:53|

Obejrzałem sobie jeszcze raz na spokojnie. No cóż odcinek nie za bardzo mi się podobał. Wykonanie dobre jak to w BSG bywa, gorzej z treścią. Jakieś takie wszystko bez wyrazu było w tym odcinku.

Na plus na pewno.
- to że podpięli Anderwsa do Galacticy.
- rozwijanie wątku Kary
- efekty, za to, że coś przynajmniej pokazali. Chodzi o scenę wysysania w kosmos
Chyba tyle z plusów.

Na minus:
- Porzucenie Galacticy.. kompletnie mi się pomysł nie podoba. :angry:
- Gadanina między Roslin i Adamą
- Projekcje Boomer i Hery
- zachowanie załogi. Six ocaliła facetowi tyłek, a ten jej bezczelnie drzwi przed nosem zamyka. Nienawidzę wręcz takich ludzi, że traktują daną osobę lub cokolwiek z góry bo coś tam..
- scena gdy umierała, któraś z 8. Wg. mnie w ogóle nie potrzebna.
- zachowanie Gaiusa wobec Kary, ma u mnie minus ta postać, a lubiłem go.

To mniej więcej tyle. Ocena 6/10
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych