Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 100 – S05E20 – Enemy At the Gate

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
182 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek? (193 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek?

1. 10 (73 głosów [43.45%])

Procent z głosów: 43.45%

2. 9.5 (18 głosów [10.71%])

Procent z głosów: 10.71%

3. 9 (27 głosów [16.07%])

Procent z głosów: 16.07%

4. 8.5 (10 głosów [5.95%])

Procent z głosów: 5.95%

5. 8 (10 głosów [5.95%])

6. 7.5 (4 głosów [2.38%])

Procent z głosów: 2.38%

7. 7 (10 głosów [5.95%])

8. 6.5 (3 głosów [1.79%])

Procent z głosów: 1.79%

9. 6 (3 głosów [1.79%])

Procent z głosów: 1.79%

10. 5.5 (1 głosów [0.60%])

Procent z głosów: 0.60%

11. 5 (2 głosów [1.19%])

Procent z głosów: 1.19%

12. 4.5 (1 głosów [0.60%])

13. 4 (2 głosów [1.19%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

15. 3 (1 głosów [0.60%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.60%])

21. 0 (2 głosów [1.19%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.12.2008 - |13:09|

Mimo wszystko - technologia Wraith nie dorównuje technologii Pradawnych! Drony swego czasu rozniosły w pył całą flotę Anubisa, a osłona wytrzymywała godzinami wytrzymywała ostrzał z broni Asuran. Teraz Atlantyda reprezentująca całą potęgę Pradawnych omal nie została zmieniona przez jeden podtuningowany Hive z mocniejszym zasilaniem. ;) To jednak jak dla mnie największy zgrzyt tego odcinka i mam cichą nadzieję, że w ostatecznej wersji jakoś to przemontują. Skoro zmieniono zakończenie "Dnia Niepodległości" cele uniknięcia żenującej kompromitacji, to i tutaj da się jeszcze to zrobić, żeby jednak wszystko pasowało do siebie. Oczywiście - organiczna budowa Roju daje mu pewną przewag, sam pisałem o tym powyżej. Jednak nie przesadzajmy z tym.

Mam nadzieję, że zrobią coś ze zniszczonym krzesłem. Wydaje mi się, że tylko sterowanie ostało zniszczone, przecież magazyny dron znajdują się zwykle na niższych kondygnacjach. Na Ziemi mieli ich całkiem spory zapas. Nie wiem, może wykombinują jakiś alternatywny sposób sterowania? Może uda im się dostosować coś z technologii Ori (po użyciu Arki zapewne coś udało się przejąć, bo kapłani byli raczej za bardzo wstrząśnięci swoją pomyłką, aby pilnować statków ;P).

No i powinni jednak coś zrobić odnośnie zabezpieczenia Ziemi. Cokolwiek, bo liczenie na jedną placówkę Pradawnych (teraz zniszczoną) i kilka statków, z których większość zwykle jest na misjach, to jednak drobna przesada. Choćby zacząć od czegoś prostego - jakiś system automatycznych satelitów, działa z bronią Asgardu itp. O przesuwaniu planety w fazie nie wspomnę. ;)

Użytkownik Atlantis edytował ten post 25.12.2008 - |13:11|

• 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#22 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 25.12.2008 - |15:02|

wiecie, westchnęłam rzewnie na walce dartów z ziemskimi fajterami; powtórka z lost city -- tylko nad pustynią. to własnie nazwę przeżyciem estetycznym, kiedy już ściągnę sobie w przyszłym miesiącu wersję hr.hdtv.
w tym właśnie momencie uświadomiłam sobie, ze oglądam OSTATNI odcinek okropnie faworyzowanego przeze mnie sga i zrobiło mi się naprawdę, naprawdę smutno.

teraz kilka refleksji:

* byliśmy bezdennie głupi w czasie walki z replikatorami. ciekawe, ile jeszcze zpmów ma todd.
* jeżeli po tym nie ujawnią wreszcie programu stargate, serialowi mieszkańcy naszej planety muszą być albo ślepi, albo głusi. hs w porównaniu z atlantydą był OGROMNY. na tyle ogromny, że średnio rozgarnięty typo mógłby go chyba zobaczyć zadarłszy głowę w niebo. albo dobra, oglądając gwiazdy przez lornetkę.

Nie rozumiem tego posunięcia ze zniszczeniem krzeszła pradawnych, że o przeniesieniu go do Strefy 51 nie wspomnę.

Dziwi mnie, że Amerykanom udało się w ogóle przenieść sprzęt Pradawnych z MacMurdo do Strefy 51. Przecież inne kraje też mają coś do gadania, a Antarktyda jest neutralna przynajmniej. Tutaj nagle najpotężniejsza broń, jaka znajduje się na Ziemi trafia pod bezpośrednią kontrolę USA.

antarktyda na mocy porozumień międzynarodowych jest strefą zdemilitaryzowaną, więc wypadało z niej usunąć krzesło [broń] oraz masywną wojskową infrastrukturę, która musiała otaczać bazę [zaopatrzenie, ochrona, łączność etc.]. widocznie wuj sam zaznaczył, że nowa baza pozostanie kuszącym celem ataku z kosmosu, a reszta społeczności międzynarodowej uznała, że lepiej niech faktycznie ewentualni najeźdźcy celują w stany. poza tym zapewne stany zobowiązały się łożyć więcej kasy na program -- z podobnego powodu rosjanie zgodzili się kiedyś w sg-1 na to, aby ziemskie wrota pozostały w usa ;P.
a baza już na antarktydzie była kontrolowana przez zarząd międzynarodowy -- w rising dowodziła np. dr weir. w vegas w strefie 51 znajdowali się różni dziwni ludzie spoza stanów, więc można chyba bezpiecznie dopowiedzieć, że sprawy związane z krzesłem nie były pod jurysdykcją tylko i wyłącznie usa. naczy się, chodzi mi o to, że decydowało tradycyjnie ioa, w którym amerykanie mieli jeden głos ;p.

ten o dziwnej nazwie, ktorej nie powtorze (cos z japonskiego).

SUN TZU, zaje.sta nazwa dla statku, seryjnie. to był taki chiński filozof wojny. teraz dla równowagi następny statek powinien nazywać się von clausewitz ;D

scenarzyści mogą coś kombinować i na przykład okaże się, że IOA stwierdziło, iż Atlantyda zostaje na Ziemi, gdyż tera tylko ona dysponuje sprawnym systemem obronnym

wcale by mnie to nie zdziwiło. chociaż, z drugiej strony, rozwalone krzesło da się zastąpić. skąd?
zgłosić się do typków z the tower -- wieśniacy w bliźniaczym statku-mieście -- wymontować krzesło, zawieźć na ziemię i wio. i tak tubylcy nie mają z niego pożytku -- zapas dron im już zabraliśmy w 2 sezonie, a mckay wyczerpał im zpm ;D.
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#23 DJ_Sooflet

DJ_Sooflet

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 25.12.2008 - |16:04|

Cóż...

Można by długo się produkować na temat bzdur jakie wyprodukowano w tym serialu, ale...

- 1 HIVE SHIP z 1 ZPM === 1 MIASTO PRADAWNYCH z 3 ZPM ? OMG, co za bzdura i idiotyzm.
- Poza tym drony mają to do siebie że przebijają się przez pancerz, choćby nie wiem jak gruby, co było widać wyraźnie w poprzednich ocinkach Atlantis i SG-1. Idiotyzm ABSOLUTNY.
- A z resztą po co komu drony ? Nawet współczesne pociski typu BUNKER-BUSTER potrafią przebić się przez bunkier z murami kilkumetrowej grubości... ŻENADA.
Bez osłon żaden statek Wraith choćby nawet z 10-razy grubszym pancerzem nie dałby rady pradawnym... zieeewwww....

Daję 8,5/10 z sentymentu i za to że to nareszcie skończyli to coś.

Użytkownik DJ_Sooflet edytował ten post 25.12.2008 - |16:05|

• 0

#24 annubis17

annubis17

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 25.12.2008 - |16:27|

Totalnie zepsuli odcinek tym że HS był niepokonany, oraz że Atlantyda straciła prawie osłony w ciągu 15 sekund. Promień replikatorów mogli przetrwać przez kilkanaście godzin, a tu jeden HS i wszędzie iskry i nagły brak mocy. Sekundy ostrzału z promienia w Apollo w którymś tam odcinku porządnie osłabiały osłony tego statku, a atlantis wytrzymywała to spokojnie z 1 ZPM. A Tutaj kilka strzałów HS w Dedala a on jeszcze istnieje, a atlantis pada po
kilku sekundach ostrzału mając 3 zpm-y. Dobrze że na koniec nie powiedzieli że bitwa wyczerpała im zpm-y i dlatego nie będą mogli odlecieć.
Kolejna głupota, John sobie wlatuje na Hive w F302 z bombką, a w roju tego nie widzą. Takie super czujniki a myśliwca nawet nie potrafią wykryć?

Użytkownik annubis17 edytował ten post 25.12.2008 - |16:31|

• 0

#25 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 25.12.2008 - |16:34|

Totalnie zepsuli odcinek tym że HS był niepokonany, oraz że Atlantyda straciła prawie osłony w ciągu 15 sekund. Promień replikatorów mogli przetrwać przez kilkanaście godzin, a tu jeden HS i wszędzie iskry i nagły brak mocy. Sekundy ostrzału z promienia w Apollo w którymś tam odcinku porządnie osłabiały osłony tego statku, a atlantis wytrzymywała to spokojnie z 1 ZPM. A Tutaj kilka strzałów HS w Dedala a on jeszcze istnieje, a atlantis pada po
kilku sekundach ostrzału mając 3 zpm-y. Dobrze że na koniec nie powiedzieli że bitwa wyczerpała im zpm-y i dlatego nie będą mogli odlecieć.
Kolejna głupota, John sobie wlatuje na Hive w F302 z bombką, a w roju tego nie widzą. Takie super czujniki a myśliwca nawet nie potrafią wykryć?

Ale wez pod uwage ze Atlantyda uzyla tego eksperymentalnego napedu wormholowego, ktory zuzywa ogromne ilosci energi jak to okresil Radek.
  • 0

#26 kfasek

kfasek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 25.12.2008 - |18:10|

- 1 HIVE SHIP z 1 ZPM === 1 MIASTO PRADAWNYCH z 3 ZPM ? OMG, co za bzdura i idiotyzm.

A Atlantis to był strzaszliwie uzbrojony co nie? Poza tym osłony zostały przeciążone, nie znaczy że 3 ZPM się wyczerpywały... Jak wrzucisz suszarkę włączoną do wanny z wodą i ją usmażysz to znaczy że cały prąd zużyłeś?

- Poza tym drony mają to do siebie że przebijają się przez pancerz, choćby nie wiem jak gruby, co było widać wyraźnie w poprzednich ocinkach Atlantis i SG-1. Idiotyzm ABSOLUTNY.

Podaj porównywalny przykład...? W którym odcinku drony przebijały się przez coś tak twardego i wytrzymałego?

- A z resztą po co komu drony ? Nawet współczesne pociski typu BUNKER-BUSTER potrafią przebić się przez bunkier z murami kilkumetrowej grubości... ŻENADA.

Słyszałeś kiedyś o GĘSTOŚCI materiału? Widać pancerz HS zgęstniał i stwardniał na tyle że mógł wytrzymać takowe uderzenia. Pamiętaj że Atlantis miał już raczej mało dron.

W ogóle nie wiem czy dobre jest tu podejście... W moim przekonaniu HS nie tyle korzystał z energi ZPM jak nasze statki, że bateryjka, tylko zużywał je aby się ROZWINĄĆ... po odcięciu ZPM najprawdopodobniej pancerz pozostałby bez zmian... Pewnie nie mógłby się ruszyć ani strzelić ale nie zamieniłby się w zwykłego spowrotem.

Nie wiem też czy sensowne jest szukanie j**** dziury w całym... Przejrzyjmy wszystkie odcinki i zastanawiajmy się czy i dlaczego HS miały różne odcienie... To nie jest film dokumentalny... Ma sprawiać radość więc na siłę szukanie nielogiczności jest totalnie bez sensu...

Użytkownik kfasek edytował ten post 25.12.2008 - |18:29|

• 0
4+8+15+16+23+42=108!

#27 annubis17

annubis17

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 25.12.2008 - |18:21|

Ale wez pod uwage ze Atlantyda uzyla tego eksperymentalnego napedu wormholowego, ktory zuzywa ogromne ilosci energi jak to okresil Radek.

Ale wiesz, mieli 3 ZPM-y, potem mimo że jeden strzał i osłon nie ma, to spokojnie wylądowali trzymając przy tym osłony, i jeszcze siedzą zamaskowani
  • 0

#28 DJ_Sooflet

DJ_Sooflet

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 25.12.2008 - |18:47|

@kfasek

Możemy tutaj się kłócić jeszcze 24h, a ja i tak będę uważał że odcinek jest EKSTREMALNIE NACIĄGANY DO GRANIC ABSURDU.
Dno. Dobrze że to już koniec.

Użytkownik DJ_Sooflet edytował ten post 25.12.2008 - |18:53|

• 0

#29 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.12.2008 - |18:47|

Ja mam nadzieję, że jakoś to wyjaśnią w finalnej wersji.
Chociażby w ten sposób, że podczas skoku przy użyciu napędu wormholowego został przeciążony jakiś krytyczny system przesyłający energię z ZPM do osłon i nie mogą przekierować odpowiedniej ilości energii będąc pod ciągłym ostrzałem...
Albo właśnie, że drony na Atlantydzie są na wyczerpaniu, a HS za szybko się regeneruje...

Potyczki ziemskich krążowników z HS też powinny być bardziej ustawione na remis. To znaczy Wraith się wycofali, bo nie chcieli ryzykować utraty jeszcze nieukończonego superroju, przy okazji poważnie jednak kiereszując przeciwnika. ;)
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#30 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 25.12.2008 - |18:51|

EKSTREMALNIE NACIĄGANY.
Dno.

yyyy a od kiedy coś przerysowane, przesadzone itd = dno ? :blink:
Pomijając absurdalność konkretnej sprawy.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#31 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 25.12.2008 - |19:14|

DJ_Sooflet Napisano Dzisiaj, 18:47
@kfasek

Możemy tutaj się kłócić jeszcze 24h, a ja i tak będę uważał że odcinek jest EKSTREMALNIE NACIĄGANY DO GRANIC ABSURDU.
Dno. Dobrze że to już koniec.

Wiesz nie wiem za jakim kinem przepadasz ale Sci Fi z reguły jest naciągane. Star Trek jest naciągany, BSG jest naciągane, a Gwiezdne Wrota jako urządzenie ... no tak zero naciągania mam dwa w garażu i co wieczór używam ich żeby eksplorować galaktykę. Rozbija mnie że ludzi którzy twierdzą że lubią fantastykę cechuje totalny brak wyobraźni. Przerzuć się na telenowele tam z pewnością nie ma absurdów i naciągania.

Potrafisz wskazać jakiś film z tego gatunku który nie jest naciągany?

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 25.12.2008 - |19:15|

• 0
don't try

#32 kfasek

kfasek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 25.12.2008 - |19:20|

DJ_Sooflet

Ktoś kiedyś powiedział, że gdyby jakikolwiek film akcji był prawdziwy, kończyłby się po 10 minutach śmiercią głównego bohatera... podepnij to pod sci-fi i zastanów się... oczywiście masz prawo do swojego zdania i nie zamierzam cię za to krytykować... jednak szukam argumentów którymi się kierujesz wygłaszając opinie takie i owakie i nie potrafię ich znaleźć... Miażdżenie byle miażdżyć... to po co oglądać?

Użytkownik kfasek edytował ten post 25.12.2008 - |19:21|

• 0
4+8+15+16+23+42=108!

#33 Shinad

Shinad

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 25.12.2008 - |21:27|

Materiał na dwuodcinkowiec upchnięty w 42 minuty... szkoda.

Parę rzeczy naprawdę naciągane:

- Nowy napęd z kapelusza
- jakoś wcześniej technologia klonowania Wraith łatwo współgrała z ZPM
- Głupszego powodu dla przeniesienia broni z Antarktydy nie było?!
- Chciałem już pisać, że Atlantyda za słaba, ale przypomnieliście mi o użyciu wormhole drive'u (powinni pokazać jego aktywację chociaż)

Poza tym było nieźle. Bardzo dobry odcinek, ale napięcie nie do końca utrzymane. (Chociaż trudno mówić o napięciu w SG)

Pytanie tylko - co w pierwszym filmie, powrót do Pegaza? :)
  • 0

#34 annubis17

annubis17

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 25.12.2008 - |21:32|

Całkowicie zepsuli odcinek tym że atlantyda straciła prawie osłony. Powinno byc tak ze atlantis wpada, rój strzela, osłony cały czas spokojnie trzymają na 100%, atlantyda wystrzliwuje drony w ilości jak w lost city, rozwala Hive i mamy szczęśliwe zakończenie
  • 0

#35 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 25.12.2008 - |21:35|

Parę rzeczy naprawdę naciągane:

- Nowy napęd z kapelusza

Poczytaj wyżej to zauważysz że nie jest z kapelusza. Pytanie tylko czy Pradawni wzięli ją od Asgardu czy Asgard od Pradawnych hmm ...

Pytanie tylko - co w pierwszym filmie, powrót do Pegaza?

Nowa porywająca historia, powalające efekty specjalne, powrót znanych i lubianych postaci z obydwu serii Stargate, nowe technologie, odkrywanie tajemnic galaktyki Pegaza ;) wszystko to czego oczekuje prawdziwy wielbiciel Stargate.
  • 0
don't try

#36 Gordon

Gordon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 25.12.2008 - |22:18|

Ech obejrzalem ostatni odcinek i mowiac krotko zawiodlem sie :( Gdyby to byl "zwykly odcinek w sezonie" nie czepial bym sie az tak ale jak na odcinek ktory konczy serial to moje wymagania w stosunku do niego ida w gore.
Nie chce mi sie pisac o wszystkich glopich i nielogicznych posunieciach naszych bohaterow wiec pomine je milczeniem z litosci ( choc jestem pewien ze inni tak laskawi nie beda ). Nie bede tez wymienial tego co mi w odcinku nie przypadlo do gustu. Napisze za to o tym czego mi w odcinku brakowalo:

- Przedewszystkim rzaluje ze podczas walki na tym HS nie zginal ani jeden z glownych bohaterow, juz mialem nadzieje ze Ronan polegnie a tu nici :(
- Szkoda tez ze atlantis nie wyladowalo na koncu z zepsutym "ukrywaniem", takie przymusowe ujawnienie moglo by byc ciekawe z punktu widzenia nastepego serialu / filmow.
- Pozatym w odcinku brak mi kompletnie jakiegos wyjatkowego nastroju. Kiedy ogladalo sie ostatni odcinek SG-1 odczuwalo sie ta wyjatkowosc w kazdej minucie odcinka, ze nie wspomne o swietnym pomysle z piosenka w srodku odcinka ;)
- Brak O'neil to tez spora strata, nawet krotka 2 minutowa scenka z nim dodala by sporo do klimatu odcinka

Zal mi to pisac ale po genialnym w moim odczuciu odcinku 19 ( dobrze ze chociarz jest jakies nawiazanie do niego ) mamy przecietniaka. Szkoda tym bardziej ze jest to odcinek ostatni i autorzy mogli by dac z siebie cos wiecej. Skoro jest to odcinek ostatni, a moje wymagania w takim wypadku sa wyzsze to w mojej ocenie odcinek zasluguje na jakies 3,5/10.

Po tym jak zrobili ten odcinek moge powiedziec tylko jedno - ciesze sie ze to juz koniec SG-A. Nie bede mosial patrzec jak swietne uniwersum ktore moglo w moim odczuciu za kilka-kilkanascie lat przescignac w popularnosci star treka jest nieszczone.
  • 0

#37 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 25.12.2008 - |22:53|

na odcinek ktory konczy serial to moje wymagania w stosunku do niego ida w gore.........
....Kiedy ogladalo sie ostatni odcinek SG-1 odczuwalo sie ta wyjatkowosc w kazdej minucie odcinka.........
.....Szkoda tym bardziej ze jest to odcinek ostatni i autorzy mogli by dac z siebie cos wiecej.

OMG Gordon czy ja mam tłuc młotkiem po głowie. ;)
Nie chce mi się już robić kopiuj/wklej bo widzę, że to i tak niektórzy nie łapią po polsku.

Powtórzę jeszcze raz to nie miał być OSTATNI odcinek serialu tylko niestety nim został. [<--- a co mi tam wyróżnię tak może dotrze].

Owszem jak widać lekkie modyfikacje mu zrobili [vide gen.Hammond, czy kobitka dla Ronona - a co należy mu się na koniec] ale poza tym to pewnie z 95% procent jak nie więcej zostało tak jak mieli na wiosnę napisane w scenariuszu.

Więc używanie argumentu ostatni odcinek serialu a oni mi to takie coś dają ...................... to o Jezu czy to tak ciężko pojąć nie ma tu zastosowania. :unsure: :o :blink:
Najzwyczajniej ręce opadają jak się czyta wypowiedzi z takim argumentem.

Co do Ronona to uważam, że zrobili babola bo powinien zginąć choćby tak dla realizmu. Zresztą wiadomo było już od dawna, że to w związku z życzeniem aktora jego ostatni sezon więc nic nie stało na przeszkodzie aby go uśmiercili.
Było jeszcze kilka baboli o których już choćby pisałem jak przesadzony ten HS ale to nie ma nic wspólnego z kategorią ostatni odcinek.

Materiał na dwuodcinkowiec upchnięty w 42 minuty... szkoda.

Dobrze powiedziane za dużo tu chcieli na raz pomysłów wypróbować.

Użytkownik biku1 edytował ten post 25.12.2008 - |23:30|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#38 Gordon

Gordon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 25.12.2008 - |23:33|

Ja rozumiem ze to nie mial byc ostatni odcinek serialu, ale w zasadzie to co mnie to obchodzi ? Kolumb mial doplynac do Indi a trafil na Ameryke. To nie mial byc ostatni odcinek SG-A ale okazuje sie ze to jest ostatni odcinek SG-A i jako taki bede go ocenial bo tym on wlasnie jest. Jako widza obchodzi mnie efekt a nie zamierzenia/intencje. Nie sledze wiadomosci zwiazanych z produkcja ( wiem tylko ze serial zostal odwolany chyba w polowie sezonu ) wiec trudno mi sie ustosunkowac do tego co mogli zrobic scenarzysci kiedy dowiedzieli sie ze serial skasowano. Gdyby to byl zwykly odcinek i tak bym gora 5 dal ...

Za to pomysl z nowa nazwa dla statku ( Hammond ) swietna

Użytkownik Gordon edytował ten post 25.12.2008 - |23:34|

• 0

#39 Madman07

Madman07

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 25.12.2008 - |23:48|

Mi tam odcinek się podobał. Fakt, że trochę rzeczy nie pasuje, ale ja się mogę zadowolić byle czym i dla mnie to 9/10 :rolleyes: Główna rzecz, co mi nie pasowała to praktycznie poprzedni odcinek. Znaleźli byle pretekst, żeby na siłę wysłać choć jeden HS na Ziemię. Mogli to zorganizować w taki sposób, że np. bardzo mały statek (jakiś transportowiec), do niego adaptacja Hiperdrive'u z lańtiańskiego statku (a nuż znaleźli gdzieś rozbity na planecie) albo nawet skoczka - przecież Rodney za dużych zmian nie wprowadzał w skoczu, żeby wskoczyć nim w nadprzestrzeń. A oni tu wymyślili dziwną linię czasową, eh, płakać się aż chce...

Krzesło w Strefie 51 - może nie taka głupota. Jeżeli wyczerpali zapas dron na Antarktyce to już nie miało znaczenia obronnego tzn. rozmontować i wywieźć. Chociaż nie pomyśleli, że przez to będą mieli mało rzeczy do zbadania w placówce. Zresztą wiele rzeczy spotkał taki los, chociażby lustro kwantowe.

Co do tych osłon - być może podczas wzrostu statku urosły działa? :lol: Bo co jak co te pociski z HS jakoś inaczej wyglądały :rolleyes: Fakt faktem ze miasto szybko poleciało, tak jak to kiedyś latał Asgard. Odyseja potrzebowała aż 4 dni, żeby przylecieć, no ale miała 1 ZPM. Skoro miasto ma 3 + nowy napęd to możliwe że im się to udało. Mogli tez jakoś nadwyrężyć osłony :lol:

Ładnie zrobili, ze przemianowali nowy statek. Asgardczycy i Lantianie też nazywali statki po wielkich ludziach (np. Daniel Jackson, O'Neill, Hiperhulakulus czy jakoś tak (przemianowany na Orion)).

Tak pisząc znalazłem jeszcze jeden mankament. Skoro wiedzieli, że ten HS jest taki silny, to było trzeba załadować (Apollo/Dedeala - co tam było w galaktyce Pegaza) na Atlantis. Mogli miastem wymanewrować tak, by statek osiadł w doku. I mimo, że nie może latać to by mógł walnąć bronią strumieniową. Reszta statków (Odyseja + Dedal/Apollo) Powinno sobie odlecieć kawałek, i po przybyciu HS zaatakować go z drugiej strony.

Jeszcze jedna rzecz. Tyle się męczą, a nie mogą wysłać jednego Mark 9? Przecież po tym, jak Asgard odszedł, na pewno musieli odblokować im transportery (broń im przecież dali). Jeden nuke i by było po sprawie, a nie tyle paprania się. No, ale dzięki temu przynajmniej było co oglądać :rolleyes:

Użytkownik Madman07 edytował ten post 25.12.2008 - |23:49|

• 0

#40 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 25.12.2008 - |23:55|

Ja rozumiem ze to nie mial byc ostatni odcinek serialu, ale w zasadzie to co mnie to obchodzi ? Kolumb mial doplynac do Indi a trafil na Ameryke. To nie mial byc ostatni odcinek SG-A ale okazuje sie ze to jest ostatni odcinek SG-A i jako taki bede go ocenial bo tym on wlasnie jest. Jako widza obchodzi mnie efekt a nie zamierzenia/intencje.

Masz rację z tym, że "niby" nie powinno to Cię obchodzić ale to jest śmieszna argumentacja.
Bo rzeczywistości i faktom nie da się zaprzeczyć :P - a są takie, że badajże "w czasie" kręcenia 3 ostatnich odcinków przyszła decyzja o cancelu.

I teraz jak wiemy każdy odcinek oni mniej więcej znali już od wiosny, większość mieli nakręconą, cześć mieli w postprodukcji a do tych ostatnich właśnie się zabierali. Czyli dekoracje i cała reszta już jako tako przygotowana i nikt tam nic w 100% zmieniał nie będzie bo to są koszta a poza tym można jak coś skończyć w filmach.
Zapewne pozamieniali trochę np to co pisałem powyżej w ostatnim odcinku i do tego może właśnie z tego powodu trochę go przeładowali pomysłami. Pytanie jest też na jakim etapie to zrobili bo co najlepsze akurat "Wróg u bramy" był kręcony przed "Vegas".
Więc przynajmniej na razie niezbyt wiemy co tam pozmieniali.

Do tego wybacz ale Twój argument o zamierzeniach/intencjach i Kolumbie jest niepoważny bo jeśli by - zrobię to na przykładzie Farscape bo tam też zrobiono podobny motyw z cancelem.
Może znasz ostatni odcinek, może nie [nie będę psuł treścią kto nie zna] i też nagle ostatni odcinek sezonu 4 został ostatnim odcinkiem serialu.
I co teraz mam go zjechać bo geniusze ze studia wbrew logice I FABULE zadecydowali ,że to koniec i to akurat w takim momencie, że aż człowieka ściska? No tak wygląda Twoja logika. :)
Potem całe szczęście m in po naciskach fanów łatali koniec w filmie PKW.

Więc nie da się zaprzeczyć faktom "mądre głowy" :( zadecydowały iż robimy sobie koniec w tej części fabuły nieważne jaki jest jej stan na dzień dzisiejszy. I taki jest stan rzeczy.

To tak jakbym miał zjechać pisarza któremu wydawca nie pozwolił dokończyć bo mu termin przyszedł na druk i książka nie została ukończona tylko na chybcika dopisano ostatnie 3 zdania. A pisarz miał całkiem dobrze rozplanowane zakończenie. :)

Użytkownik biku1 edytował ten post 26.12.2008 - |00:23|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych