Odcinek 090 – S05E10 – First Contact
Napisano 27.09.2008 - |14:03|
Po drugie: a kto mówi, że lepsza? Raczej podobna, zbliżona. Jeśli popatrzeć krytycznie, to Asgard też ma lepszą technologię od Pradawnych in many ways, Tollanom zdarzało się zabłysnąć, tak samo Noxom-no i Wraith (ba! nawet goa'ud). Pradanwni nie osiągneli żadnego szczytu, za którym już nic nie ma, wręcz przeciwnie-raczej się nie rozwijali zbyt dynamicznie i myśleli o ascendacji.
Winchell Chung
Napisano 27.09.2008 - |14:04|
hyperspace window na powierzchni planety
właśnie to mnie zaciekawiło; jeśli się nie mylę to byłaby pierwsze takie wydarzenie w uniwersum; co więcej sensory Pradawnych zdają się wykrywać co się dzieje w hiperprzestrzeni(np. śledzenie HS), a takowego okręciku nie wykryło dopóki się nie pojawił nad powierzchnią planety;
zdaje się, że są dwie możliwości:
a) jest tak szybki, że zanim zareagowały czujniki to już był nad planetą;
korzystają z innego "poziomu" hiperprzestrzeni/innego sposbu podróżowania FTL niż Pradawni i Wraith;
zdolność przechodzenia przez osłony Pradawnych świadczyć może albo o zaawansowanej technologi obcych(1) albo o uprzednim spotkaniu się z technologią Pradawnych(2);
dziwnym jest w takim razie porwanie Daniela i Rodneya; skoro włączenie urządzenia było tak proste, a oni wiedzieli do czego służyło(co implikuje zdolności do odczytania pisma Pradawnych i notatek Janusa albo zdołali z konstrukcji domyśleć się do czego służy urządzenie) to w przypadku (1) powinni sobie poradzić bez problemu; tak samo w przypadku (2), a nawet jeszcze lepiej, bo znali wcześniejsze konstrukcje Pradawnych;
w takim razie o wiele racjonalniejsze wydaje się zostawienie ogłuszonych naukowców w tajnym laboratorium(lub ewentualne zabicie ich) niż targanie ich ze sobą przez pół galaktyki, ryzykując możliwość ucieczki/sobotażu z ich strony etc.;
A tutaj jakieś małe bum. Poza tym, nie jestem fizykiem, wiec poprawić jeśli gadam bzdury, ale jeśli się taką eksplozje zamknie w czymś takim, to nawet zakładając że wypali się cały tlen(...)
tlen akurat nie ma tu nic do rzeczy, ale cała reszta tego co piszesz jest zupełnie słuszna, jeśli nic nie przenika to energia nie ma gdzie się podziać, a jeśli przenika to żeby nic się nie stało to tempo przenikania powinno być o wieleeeeeeeeeeeeeeeeee mniejsze niż pokazano w serialu;
Użytkownik inwe edytował ten post 27.09.2008 - |14:11|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 27.09.2008 - |14:14|
Raczej to, bo przecież była o tym w odcinku mowa-są jakieś pasma, frekwencje czy co tam hiperprzestrzeni, my korzystamy z innych, Wraith z innych, na tym opiera się zasada działania broni Janusa.B ) korzystają z innego "poziomu" hiperprzestrzeni/innego sposbu podróżowania FTL niż Pradawni i Wraith;
W sumie tak, ale nie do końca-do operowania technologią Pradawnych potrzebny jest gen, poza tym potrzebne było to urządzonko z Atlantis, coś jak interfejs, aktywator. Nadto tak naprawdę nie wiemy nic o tych obcych ani czy tą technologię, którą się posługują rozumieją, pożyczają, mają ale nie rozwijają itd. Trochę za dużo tutaj "ale". Wtedy logiczne wydaje się, że zabiera się ludzi, którzy urządzenie uruchomili, znają język Pradawnych, mają gen i są z Atlantis.w takim razie o wiele racjonalniejsze wydaje się zostawienie ogłuszonych naukowców w tajnym laboratorium(lub ewentualne zabicie ich) niż targanie ich ze sobą przez pół galaktyki, ryzykując możliwość ucieczki/sobotażu z ich strony etc.;
Użytkownik Sakramentos edytował ten post 27.09.2008 - |14:16|
Winchell Chung
Napisano 27.09.2008 - |14:32|
Raczej to, bo przecież była o tym w odcinku mowa-są jakieś pasma, frekwencje czy co tam hiperprzestrzeni, my korzystamy z innych, Wraith z innych, na tym opiera się zasada działania broni Janusa.
niby tak, ale z drugiej strony wykrywało Wraith; jeśli czujniki trzeba nastawiać na osobne pasma(czymkolwiek one są) to zrozumiałe, że wykrywały Wraith z powowdu wojny, ale IMHO czyni je to w dużej mierze niepraktyczne jeśli nie skanują wszystkich pasm, bo nie uprzedzi o przybyciu rasy korzystającej z innego pasma;
fajną rzeczą jest wprowadzenie pasm; tłumaczy to w jakiejś mierze dlaczego jedne statki są szybsze od innych; wcześniej było tłumaczenie, że np. Asgard jest szybszy od Goa'uld bo jest bardziej zaawansowany; teraz wygląda na to, że szybkość zależy od pasma, które cywilizacja nauczyła się wykorzystywać; dodało to trochę głębi fizyce SG;
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 27.09.2008 - |14:37|
Efekty super, szczególnie zniszczenie hive-shipów przy whodzeniu w subspace - od razu przypomniał mi się odcinek 05x01, gdzie tak fajnie zniszczyli hyperdrive i tez powstała taka jakby fala
Na yuotube już jest pokazane, co to za rasa.
Użytkownik Madman07 edytował ten post 27.09.2008 - |14:43|
Napisano 27.09.2008 - |14:43|
poza tym na fali weny twórczej dorzucę do tematu jeszcze moją głęboką myśl.
w tym tygodniu todd stał się najciekawszą postacią serialu. rozpisuje się go niezmiennie w 3D -- że niby wraith, ale nie stereotypowe mięso armatnie. siedział w więzieniu genii, do dziś nikt nie wie dlaczego, ale wygląda na to, że kolya też nie miał pojęcia kogo złapał. od powrotu na wolność pnie się w górę po szczeblach władzy -- zdawałoby się, że wraith nie ufają tym, których uwięziło własne jedzenie. obecnie kontroluje spory sojusz i cieszy się zastanawiającym autorytetem wśród swoich. działa na wielką skalę i bez problemu wykorzystuje naszych sprytnych bohaterów do tego, co jest mu akurat na rękę.. a jeszcze do tego zaczął filozofować na temat celu egzystencji własnej rasy :).
no i najważniejsze -- skąd facet wie o tylu witalnych dla serialu kwestiach, kodzie replikatorów chociażby? i dlaczego od razu domyślił się przyczyny zniszczenia swoich statków? kim naprawdę jest todd? [;D]
edit:
@Madman07 -- !!!!11oneone
Użytkownik katja edytował ten post 27.09.2008 - |14:47|
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**
I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.
Napisano 27.09.2008 - |15:01|
Co do prawdziwej istoty tej rasy-nie czytałem spoilera, nie widziałem na youtubie nic, ale sadząc po wykrzyknikach, to szykuje się naprawdę coś niezłego. Mam tylko nadzieję, że to nie jakaś mutacja pradawnych z Wraith czy coś takiego, bo nie zdzierżę. Jeśli będzie to jakaś "prawdziwa forma Wraith" nie odżywiająca się ludźmi czy coś, to również nie za bardzo. A jak Furlingowie, to chyba się zesram z wrażenia Permutacji tego, co widzieliśmy chyba nie poprę... ale kto wie.
Użytkownik Sakramentos edytował ten post 27.09.2008 - |15:03|
Winchell Chung
Napisano 27.09.2008 - |16:00|
Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...
Napisano 27.09.2008 - |16:21|
Użytkownik Dellirium edytował ten post 27.09.2008 - |16:22|
Napisano 27.09.2008 - |18:35|
Napisano 27.09.2008 - |18:50|
To nie żadne psucie, po prostu po takiej dawce spoilerów nie możesz wyczekać na odcinek bardziej, niż gdybyś ich nie oglądał
Paskudne mięczaki.Sprawiacie, że czekanie staje się naprawdę, naprawdę trudne...
A poważnie mamy tu w końcu rozmawiać O TYM odcinku a nie oglądać wypowiedzi w 70% zasłonięte czernią.
Bo do takich wypowiedzi to jest ten temat ---> http://forum.gwrota....?showtopic=2802
I jak tu rozmawiać skoro nie wiadomo co mówicie.
Użytkownik biku1 edytował ten post 27.09.2008 - |18:53|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 27.09.2008 - |19:18|
A co do spoilera - pierwszy raz cieszę się, że spojrzałem. Bo mam gigantyczną satysfakcję z tego, że się domyśliłem i że mój pomysł pokrywa się z pomysłem scenarzystów! Aż mnie ciarki przeszły, miłe uczucie
Mnie ciekawi skąd Todd wiedział o urządzeniu, musiało być włączone dłużej niż przez parę dni prób.
Napisano 27.09.2008 - |19:29|
To urządzenie Wraith musieli znać z okresu walki z Pradawnymi bo Todd się zdziwił, że to odkryli.Mnie ciekawi skąd Todd wiedział o urządzeniu, musiało być włączone dłużej niż przez parę dni prób.
Zresztą powiedział ,że jak to się stało ,że odkryli -coś tam- już nie pamiętam dokładnie co mówił i że zastawili na Wraith pułapkę.
I oczywiste, że dotąd się tym przed ludźmi nie chwalili, że istnieje takie zagrażające im urządzenie.
Użytkownik biku1 edytował ten post 27.09.2008 - |19:38|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 27.09.2008 - |19:29|
Dla mnie 10 za odcinek, 7 za plastikowe armory obcych
A co do spoilera - pierwszy raz cieszę się, że spojrzałem. Bo mam gigantyczną satysfakcję z tego, że się domyśliłem i że mój pomysł pokrywa się z pomysłem scenarzystów! Aż mnie ciarki przeszły, miłe uczucie
Mnie ciekawi skąd Todd wiedział o urządzeniu, musiało być włączone dłużej niż przez parę dni prób.
Fakt, Todd jest ciekawą postacią. Wiadomości na temat tajnego laboratorium do klonowania, wspomniane informacje o kodze replikatorów, dzisiejsze urządzenie... I ciekawi tez fakt, że posiadał takie dwie "pałeczki" obezwładniające. Zupełnie, jakby miał wszystko zaplanowanie i miał głęboko w ... terapię genową
Napisano 27.09.2008 - |19:30|
Hej, ja tam trzymam się mocno, nie zajrzałem, wypraszam sobie po prostu ciężko jest zajrzeć na temat, kiedy wszyscy walą spoilerami i tylko o nich gadają-to aż trudno nie zajrzeć, a przecież czekają nas 2 tygodnie bez SGA i ktoś może nie wytrzymać.Paskudne mięczaki.
Ponoć baloo jest w szoku po obejrzeniu odcinka i szykuje bombing w Vancouver. Stay tunned for further development
Użytkownik Sakramentos edytował ten post 27.09.2008 - |19:31|
Winchell Chung
Napisano 27.09.2008 - |19:31|
A co do spoilera - pierwszy raz cieszę się, że spojrzałem. Bo mam gigantyczną satysfakcję z tego, że się domyśliłem i że mój pomysł pokrywa się z pomysłem scenarzystów! laugh.gif Aż mnie ciarki przeszły, miłe uczucie smile.gif
Wież mi to nie jest wcale miłe uczucie. Nawet gdy poświęca się marną godzinę lub dwie w tygodniu na tworzenie fanfica.
10/10 A co innego. Oby tylko nie skopali kontynuacji.
PS.
Ponoć baloo jest w szoku po obejrzeniu odcinka i szykuje bombing w Vancouver. Stay tunned for further development wink.gif
Teraz już nie bo musiałeś wygadać.
Użytkownik baloo edytował ten post 27.09.2008 - |19:33|
Napisano 27.09.2008 - |19:33|
A co ja mam powiedzieć, skoro napierdzielam po 50 kb na dwa tygodnie? 3 miesiące składałem te sezony do kupy, a teraz wszystko szlag, za jednym zamachem...a to jeszcze nie koniec!Nawet gdy poświęca się marną godzinę lub dwie w tygodniu na tworzenie fanfica.
co do bombingu: to może chociaż parę kopert z białym proszkiem? Albo chociaż łyżeczka oleju rycynowego w herbacie?
Użytkownik Sakramentos edytował ten post 27.09.2008 - |19:35|
Winchell Chung
Napisano 27.09.2008 - |20:03|
Ale z drugiej strony jesli nie da sie tego rozciac, po ko kiego grzyba sie chronil tarcza? - Hmm..Chronil urzadzenie i zakladnikow predzej,a potem juz stal. Widac, ze mial sie poswiecic..
Sorki za troszke chaotyczny zapis
Skupiliscie sie bardziej na spojlerach, a ja bym chetnie wrocil jeszcze do watku Daniela i Rodneya, a w zasadzie tych ciekawych ujec, ktore mialy obrazowac, jak sie poruszaja po miescie, szukajac kolejnych elementow ukladanki, majacych ich doprowadzic do ukrytego laboratorium... Ich zarty - swietne I jedno ale.. Odzwyczailem sie od trajkotania Daniela i mialem problemy ze zrozumieniem jego angielskiego No ale czego sie nie zrobi dla Daniela
Tez mnie piekielnie dziwi,dlaczego nikt nie zauwazyl migajacego czerwonego swiatelka.. Mnie sie czerwone migajace nie kojarzy zbyt pozytywnie hehe
Co do niemoznosci opanowania interfejsu pradawnych. Obcy - przynajmniej te egzemplarze - zrobili na mnie wrazenie jakiejs grupy uderzeniem, frakcji znajacej sie na uzyciu sily i tyle.. Wykorzystali odpowiednia technologie, zeby sila (jakby nie patrzec) sforsowac wszelkie przeszkody.. Najpierw cichaczem pojawiaja sie na planecie, kilka sekund pozniej przechodza przez oslony, potem dostaja sie do laboratorium, porywaja, co maja porwac i wychodza.. Szybka akcja, przypominajaca dzialanie jakichs marines, czy inny antyterrorystow sprowadzajac to do naszych realiow.. Wszystko osiagneli sila, bronia.. Watpie, zeby interfejs Pradawnych moglbyc uzywany tylko poprzez metody silowe.. Takie wyspecjalizowanie sie w walce i uzywaniu sily wymaga uzycia ludzi, ktorzy sa obyci w innych sferach - dlatego Rodney jest w deuzynie Shepparda, a Daniel byl w SG-1.
Plodny ze mnie tworca tego wieczora.. Pozostaje czekac te dwa tygodnie i zatykasz oczy i uszy, zeby nie doszedl do mnie zaden spojler
Napisano 27.09.2008 - |20:11|
Według GateWorld ---> http://www.gateworld...s.php?album=643 w tym odcinku mieli pojawić się Travlersi którym miała dowodzić ta oto pani kapitan Katana
no i jak widzieliśmy a raczej nie widzieliśmy to oni i ona się nie pojawili.
I teraz ciekawe czy na dvd będzie inna wersja tego odcinka czy to na GW coś pokiełbasili?
Nie chce mi się już teraz przeglądać forum przy GateW ale może ktoś już gdzieś coś trafił na ten temat ?
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 27.09.2008 - |20:17|
Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych