Po faktycznym pokonaniu Michaela nie wiem co oni chcą tam dalej robić. Nawet jeśli zapewne Michael przeżył to strata dziecka Teyli powoduje, że jego plany idą przecież do piachu.
SPosób rozwiązania końcówki 4-20 wg mnie na bardzo kiepskim poziomie. Po prostu przeżył kto trzeba i z kłopotami ich uratowali, a potem Teylę. Wszystko prostolinijnie i bez polotu, bez dramaturgii, przy dyskusyjnej w wielu momentach logice.
Sam poród i cała ta scena były naprawdę żałosne i wyjątkowo irytujące - po prostu całkowicie zbędne. Nie wiem co za [beeep] wymyślił, żeby rodzić w czasie walki na obcym statku, ale samo wykonanie też było naprawdę maksymalnie żenująco bezmyślne. Te trochę humoru na osłodę to naprawdę jest o wiele za mało, żeby takie idiotyzmy wstawiać do serialu. Eh.
Generalnie po doskonałym 4 sezonie BSG to Atlantis wypada szczególnie infantylnie, dziecinnie i głupio. Mógłby ktoś z obsady producentów SGA zauważyć, że to BSG od długiego czasu jest jedynym liderem rynku SciFi i nie wstyd jest mądrze ściągać od lepszych . A wiele z BSG producenci SGA mogliby się nauczyć i co nieco wdrożyć.
Ogólnie wydaje mi się, że kłopot z SGA polega na tym, że scenarzyści się wypalili. Sam pomysł nadal jest bardzo OK. Potencjał aktorski, finanse, ogólnie ekipa - wszystko OK. Problem leży w scenarzystach, którzy wg mnie całkiem nie dorośli do tego co robią, a przynajmniej zdecydowanie rozmijają się z moimi oczekiwaniami. Obym był złym prorokiem, ale tak ciągnąc SGA to po pierwszych wynikach oglądalności zacznie się szybko mówić o Cancelu serii. I w ogóle bym się nie dziwił bo sam sentyment do SG-1 nie wystarczy, a dla nowych całkiem widzów to to coś nie ma szans trafić - szczefgólnie, że większość młodych i nowych adresatów zna zapewne BSG.
Lepsze nawet takie SGA jak dziś niż nic, ale naprawdę szkoda patrzeć jak marnowany jest wielki potencjał ludzki, finansowy i zużywana jest na nic znana i silna marka SG.
Zapowiada się, że skoro zawsze najlepsze odcinki to kończące i i rozpoczynające sezon to w takim razie strach czekać na resztę sezonu, ale obym był złym prorokiem .
Użytkownik Gaj edytował ten post 23.06.2008 - |00:49|