Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 066 - S04E13 - The Oath

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
99 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (130 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (59 głosów [48.36%])

Procent z głosów: 48.36%

2. 9,5 (31 głosów [25.41%])

Procent z głosów: 25.41%

3. 9 (18 głosów [14.75%])

Procent z głosów: 14.75%

4. 8,5 (3 głosów [2.46%])

Procent z głosów: 2.46%

5. 8 (6 głosów [4.92%])

Procent z głosów: 4.92%

6. 7,5 (1 głosów [0.82%])

Procent z głosów: 0.82%

7. 7 (1 głosów [0.82%])

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (1 głosów [0.82%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (1 głosów [0.82%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (1 głosów [0.82%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 31.01.2009 - |18:02|

Jeśli Adama i Tigh zginęli, to stawiam dolary przeciw orzechom, że się razem obudzą na Resurrection Ship należącym do Trzynastego Plemienia. A jeśli nie zginęli, to wytłumaczenie powinno być naprawdę dobre...

CZY MODERATOR MÓGŁBY WYWALIĆ Z TEMATU WSZYSTKIE SPOJLERY, NAWET TE ZACZERNIONE? JAK SIĘ KOGOŚ CYTUJE, TO NIC TO NIE POMAGA. POZA TYM OD SPOJLERÓW, TO JEST OSOBNY WĄTEK NA FORUM. I PROPONUJĘ JAKIEŚ OSTRZEŻENIA ZA UMIESZCZANIE SPOJLERÓW W NIEWŁAŚCIWYM TEMACIE. SZCZEGÓLNIE, ŻE SPOJLERUJE MODERATOR. CO TO MA BYĆ?!

Użytkownik Asignion edytował ten post 31.01.2009 - |18:17|

• 0

#22 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 31.01.2009 - |18:16|

Ten odcinek to klasa sama w sobie. Przypominają się czasy 2 sezonu. Można się niby przyczepić, że nie było wyjaśnienia żadnych tajemnic, ale na to jest jeszcze parę odcinków.

+ akcja, akcja i jeszcze raz akcja
+ powrót starej dobrej Starbuck
+ muzyka
+ odcinek wywołuje niesamowite emocje (jak ktoś wcześniej napisał, aż chce się samemu załatwić tych zdrajców)

Zasłużone 10/10, a zwiastun następnego odcinka po prostu miodzio.
  • 0

#23 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 31.01.2009 - |18:24|

CZY MODERATOR MÓGŁBY WYWALIĆ Z TEMATU WSZYSTKIE SPOJLERY...............
SZCZEGÓLNIE, ŻE SPOJLERUJE MODERATOR. CO TO MA BYĆ?!

Chodzi Ci o zapowiedź kolejnego odcinka ?
To w nią nie wchodź, bardzo często w BSG czy SG dawałem takie linki i jakoś nikt z nimi nie miał problemu - nie każdy biega po całym forum.
A jeśli chodzi o cytowanie kogoś z zaczernionymi spoilerami to bardzo prosto - nie korzystasz z automatu forum tylko kopiując WYBRANY tekst myszką umieszczasz w tagach quote i po kłopocie.
A nazywanie spoilerami ,że się komuś podoba promo kolejnego odcinka lub nie to paranoja.
Kończąc jedyny zaczerniony tekst jest mój więc nie histeryzuj bo popadamy w przesadę a Twój post można tez podpiąć pod spoilera bo jest o następnym odcinku.

Stawiam na to, że jeśli zechcą kogoś ubić to zrobią to na końcu.
Jeśli teraz zlikwidowaliby te postacie to jak dla mnie dla serialu byłby to strzał w kolano i tyle.
Poza tym jak na razie to w BSG do tej pory nikt na prawdę znaczny nie zginął z tego co pamiętam.

Hm właściwie to z logicznego punktu masz rację, tylko ,że wciąż uważam, że możemy zostać zaskoczeni albo może inaczej chciałbym by tak było. :)
W tej chwili mają już kilka ważnych postaci w celi Anders, Six, Sharon - w końcu wszyscy to Cyloni poza Helo.
I nikt nie powiedział, że przeżyją to osadzenie - nie kieruję się tu akurat histeryzowaniem Six, że "...wszystkich nas zabiją....".
Uważam podobnie jak Ty, że byłby to "mocny" akcent gdyby teraz wyleciało trochę głównych postaci.

Użytkownik biku1 edytował ten post 31.01.2009 - |18:43|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#24 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 31.01.2009 - |18:44|

Mam na myśli tylko i wyłącznie ZACZERNIONE SPOJLERY.

Po pierwsze nie jesteś jedyną osobą, która umieściła takie w temacie.
Po drugie, nie powinno ich tu być w ogóle.
Po trzecie, to że umieszczałeś spojlery w przeszłości, w ogóle cię nie rozgrzesza. Kali ukraść krowę i jest OK, bo to nie pierwszy raz?
Po czwarte, jako moderator powinieneś dawać przykład, a nie samemu łamać regulamin.
Po piąte, mój post to tylko SPEKULACJE, a nie faktyczne informacje.
  • 0

#25 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 31.01.2009 - |18:50|

Mam na myśli tylko i wyłącznie ZACZERNIONE SPOJLERY.

To PO CO w takim razie w ogóle jest taka funkcja jak ukrycie pisanego tekstu jak nie po coś takiego.
Znowu w kolejnym temacie Asignion chcesz robić kłótnie.

Po pierwsze nie jesteś jedyną osobą, która umieściła takie w temacie.
Po drugie, nie powinno ich tu być w ogóle.

Masz rację a drugie zdanie czytaj moje zdanie powyżej.
Powtórzę "A nazywanie spoilerami ,że się komuś podoba promo kolejnego odcinka lub nie to paranoja."

CD --> http://forum.gwrota....showtopic=15459

Koniec tego offtopa.

Użytkownik biku1 edytował ten post 31.01.2009 - |21:33|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#26 blackeagle

blackeagle

Szeregowy

• Email
  • 10 postów

Napisano 31.01.2009 - |20:05|

odcinek świetny, juz nie mogę sie doczekać następnego
zdecydowanie 10/10!!!

Użytkownik Toudi edytował ten post 31.01.2009 - |20:07|
Nie krzycz!

• 0

#27 Chopin_l

Chopin_l

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 31.01.2009 - |20:40|

@_@Omamodistałempołbieczołgiemijachcenastępnyodcinek@_@

Odcinek ma u mnie 10. Mistrzostwo akcji i dramatyzmu.
Nie dłuży się zupełnie(ba... jest stanowczo za krótki tak ze 3 razy...)

Nie wiem jak załatwią sprawę z Salu i Admirałem, ale tak uśmiercić jedyną osobę zdolną trzymać flotę w kupie oraz jednego z FF to naprawdę odważne posunięcie!

MASAKRA!
Jak chce następny już!
  • 0

#28 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 31.01.2009 - |20:48|

Mocne 9.5 - i tyle w tym temacie :).
  • 0

#29 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 31.01.2009 - |22:17|

Kozacki odcinek naprawde dobry... ehh.. musze mic 720p bo w tej dzwiek zwalony na poczatku i jakosc nie satysfakcjonujaca. Poraz enty powiem GEATA gin odpoczatku mialem racje ze to je*****y sk*******yn. To oczywiscie Skarmentos mnie wysmiewal.. Nienawidze gnoja i tyle....mowa o Gejcie oczywiscie bo brzmi to inaczej.

Brawo Kara... !!!!!!!!!!!!!! super jestes!!!!!! :lol:

10/10 chodz spodziewam sie i lepszych odcinkow..
  • 0

#30 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 31.01.2009 - |22:40|

No, odcinek wywołuje emocje- nie ma co . Ciekawe jak się zachowa Geata jak pościgowe Baseship'y dobiorą się mu do tyłka :) Wtedy to "Admirale,ratuj !" :D To z tymi Baseship'ami to żart- pewnie nie ma czegoś takiego w scenariuszu dalszych odcinków.

Oj "pooddychają" sobie Geata i Zarek po drugiej stronie śluzy, oj "pooddychają" :D .A pani Prezydent dalej ma haka na Baltara, he he :D

Ten tydzień to się będzie dłużyć :angry:

Użytkownik Kiz edytował ten post 31.01.2009 - |22:47|

• 0

#31 Dellirium

Dellirium

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 31.01.2009 - |23:28|

Odcinek genialny jak cala reszta az do konca sezonu.

Tak na marginesie zakladam sie odrazu z gory ze skonczy sie tym ze Centuriony pomoga w zoorganizowaniu porzadku na Battlestarze.
To tyle :)
  • 0

#32 rafino

rafino

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 01.02.2009 - |00:07|

nareszcie świat wraca na właściwe tory, gdzie Adama , Starbuck, Tyrol są sobą. Bo że mój ulubiony Thigh jest sobą, to norma.
dałem 9,5 bo nic po przerwie tak mną nie wstrząsnęło, jak scena śmierci D. to był majstersztyk.

a że to już mój pierwszy post :) to witam i pozdrawiam.
  • 0
"zawsze znajdzie się stara wódka dla nowych ludzi"

#33 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 01.02.2009 - |00:50|

W końcu kij ma dwa końce.
Narzekamy tak na Gaete & spółkę :) ale można też spróbować spojrzeć na to z jego strony jak to słusznie zauważył w nowym wywiadzie scenarzysta tego odcinka Mark Verheiden.

....What intrigued me when writing this episode was the idea that Gaeta and Zarek were, in fact, "right." Looking at the situation from the outside, the alliance with the Cylons was crazy and dangerous. And the revelation of the "final four" didn’t help. Adama’s best friend and first officer was a Cylon, Roslin’s aide was a Cylon, Chief Tyrol, Starbuck’s husband Anders, suddenly it was clear the entire command structure on Galactica had been infiltrated. On top of that, no one in authority was taking time to explain how this alliance was going to help the crew or the fleet. Gaeta’s motivations were pure, he was trying to save the human race, and that’s the real tragedy of the story......Of course all that begs a larger question, which is whether mutiny is ever justified.

W wielkim skrócie i na szybko:
".... Spójrzmy na całą sprawę z perspektywy. Sojusz z Cylonami jest szalony i niebezpieczny. Do tego ujawnienie ukrytych "final four" wcale w tym nie pomaga. Najlepszy przyjaciel Adamy i pierwszy oficer jest Cylonem, asystentka Roslin jest Cylonem, Szef Tyrol jest Cylonem, mąż Starbuck Anders jest Cylonem..... Stało się właściwie jasne, że struktura dowodzenia na Galactice został zinfiltrowana. Do tego nikt z autorytetem nie postarał się wyjaśnić ludziom we flocie sensu tego sojuszu z Cylonami. Można powiedzieć, że motywacje Gaety były czyste, starał się ocalić ludzką rasę i tu jest prawdziwa tragedia tej historii ..... Oczywiście za tym wszystkim idą większe pytania a jednym z nich jest czy kiedykolwiek bunt jest uzasadniony ? ...."

Przyznam ciekawe spojrzenie na tę sprawę.
Ale to i tak nie zmienia tego, że Felix, Connor i Zarek powinni zwiedzić śluzę. :P

Użytkownik biku1 edytował ten post 01.02.2009 - |01:09|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#34 gardziej

gardziej

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 01.02.2009 - |01:19|

Czy ktoś mógłby mi w kilku punktach wytłumaczyć, dlaczego Gaeta robi źle?

Czy nikt nie pamięta początku serialu? Tostery wybiły większość cywilizacji, w tym rodziny ludzi z floty a teraz wszyscy mają się z nimi bratać? Jak się powinno traktować zbrodniarzy wojennych? Osądzić za ludobójstwo i wywalić ze statku. A jeśli potrzebna jest wiedza do ruszenia floty, to za szmaty i siłą do pracy i dzielenia się wiedzą... Dlaczego zanika demokracja? Władza w rękach bliźniaków, a nie, przepraszam, kochanków: prezydenta i admirała?

Nie chcę zaczynać flajma, ja po prostu tego nie rozumiem...
  • 0

#35 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 01.02.2009 - |01:37|

...

Robi źle bo go nie lubimy. Nie lubimy też Zereka.
Lubimy Adame (młodego i starego), Starbuck, Roslin, Szefa...
Ci których nie lubimy latają przez śluzę. Ewentualnie zostaje im wspaniałomyślnie wybaczone, żeby mogli dalej uczestniczyć w serialu.

Dlaczego nie lubimy Gaety? Bo jest sukinsynem. Bo nie chce się podporządkować Adamie. Bo scenarzyści zaczęli go przedstawiać jako gnoja (chociaż przez dużą część serialu nic na to nie wskazywało).
Nie ważne, że ma rację. Jest zły. Zły musi zginąć.
  • 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#36 Chopin_l

Chopin_l

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 01.02.2009 - |01:50|

My go nie lubimy. Ale to nie znaczy że robi źle. Bo moim zdaniem na jego miejscu zrobił bym to samo. Niestety(albo stety) jako widź wiemy więcej od bohaterów więc postrzegamy sprawy inaczej. My wiem że część Cylonów się zmieniła i dlatego trudno nam zaakceptować postawę Geaty.
  • 0

#37 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 01.02.2009 - |01:51|

ja już pisałam, że robiłabym dokładnie to samo, co gaeta i zarek.

dla ludzi we flocie nie ma podziału na final five i resztę -- cyloni to cyloni i wszyscy są źli. postawcie się na chwilę w ich sytuacji:

rozwalili nasz świat i zabili wszystkich naszych bliskich. były sobie jakieś tam wewnętrzne nienaski, polało się trochę mechanicznej krwi i teraz kontrolowany przez wroga admirał zamierza uzależnić naszą egzystencję od tych samych cylonów. znaczy się, chce nas skazać na pewną zagładę.
coś jeszcze? ach, przecież ziemia jest skreślona. no tak, a adama [oraz jego kochanka roslin, ta od przepowiedni] przez tyle lat mówił, że wie gdzie jest i obiecywał nam, że stanie się naszym nowym domem. tylko jest mały problem. ktoś urządził tam mały nuklearny holocaust. ktoś, czyli cyloni. naprawdę -- zamierzamy się z nimi jeszcze zadawać?

oczywiście my jako widzowie 'wiemy', że final five i cyloni trzymający z nimi są 'dobrzy'. szkopuł w tym, że do finału zostało jeszcze parę odcinków i ta sytuacja równie dobrze może się zmienić. TO jest właśnie tragedia -- wiemy, że twórcy bsg bawią się naszymi emocjami i jeszcze nas to cieszy ;P

----

Dlaczego nie lubimy Gaety?

ooch, ja go nie cierpię od początku serialu i teraz mam wspaniały pretekst, aby nie cierpieć go jeszcze bardziej ;D

Bo scenarzyści zaczęli go przedstawiać jako gnoja (chociaż przez dużą część serialu nic na to nie wskazywało).

i jeszcze perfidnie, wykorzystując stereotypy i uprzedzenia o wszelkiej skali, przedstawili go w webisodach jako homo. to też działa jak płachta na byka -- spójrzcie na te komentarze pod zwiastunem na yt. 'GAYta!' 'fuckin homo gaeta!'
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#38 Mag_OZ

Mag_OZ

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 01.02.2009 - |02:15|

Czy nikt nie pamięta początku serialu? Tostery wybiły większość cywilizacji, w tym rodziny ludzi z floty a teraz wszyscy mają się z nimi bratać? Jak się powinno traktować zbrodniarzy wojennych? Osądzić za ludobójstwo i wywalić ze statku. A jeśli potrzebna jest wiedza do ruszenia floty, to za szmaty i siłą do pracy i dzielenia się wiedzą... Dlaczego zanika demokracja? Władza w rękach bliźniaków, a nie, przepraszam, kochanków: prezydenta i admirała?

A co takiego Geata (Gayta :P) ma do zaproponowania? Zrobić wielką igrzyska, ale już bez chleba. Wywalić Adamów i spółkę razem z zbuntowanymi Cylonami, później zrobić polowanie na niedobitki dawnego ładu. Jako że prawdę jest to że rewolucja zjada własne dzieci, we flocie by się pojawiły kolejne rewolty i w sumie Cavil i koledzy nie musieli by już szukać ludzi, bo Ci by się sami pozabijali. Cała cywilizacja ludzka nie została by zabita nie przez Cylonów tylko przez ludzi - chciałoby się zacytować słowa z Fallouta: War, war never changes.

Co ma do zapronowania klan Adamów? Spokój, trochę bolesny sojusz z Cylonami, ale dzięki temu dający możliwość znalezienia nowej planety do osiedlenia się. Tam ludzkość z dobrymi Cylonami mogła by sobie żyć w spokoju.

Ja z duetu Zerek i Geata czy Adama i Roslin to jednak wolę ten drugi duet.

coś jeszcze? ach, przecież ziemia jest skreślona. no tak, a adama [oraz jego kochanka roslin, ta od przepowiedni] przez tyle lat mówił, że wie gdzie jest i obiecywał nam, że stanie się naszym nowym domem. tylko jest mały problem. ktoś urządził tam mały nuklearny holocaust. ktoś, czyli cyloni. naprawdę -- zamierzamy się z nimi jeszcze zadawać?

A masz lepszy plan? Sama widzisz, że jak okazało się czym jest Ziemia to wzrosła ilość samobójstw, to jest bunt który rozerwie tą flotę na strzępy. Zresztą to chyba sam Adama mówił na początku serialu że nie wierzy w ten bajki o Ziemi, ale ludzie potrzebują nadziei jakiegoś celu w życiu by nie strzelić sobie w głowę. Mówił zresztą też coś podobnego w ostatnim odcinku jak wspominał Saulowi o tej historyjce z lisami.
Zresztą to są dobrzy Cyloni, większość z nich nic złego nie zrobiła, służyła wiernie w każdej ciężkiej chwili.
To jest takie sranie, bo ludziom siadła na psyche obraz nadziej "Ziemia" i teraz szukają kogokolwiek by go obarczyć winą za to - padło na Cylonów i ludzi którzy popierali sojusz z nimi.

Swoją drogą ta wersja z tym buntem, jest fajnie pomyślana. Fabuła jest oparta na zasadzie koła, to co się dzieje wydarzyło się w przeszłości i wydarzy się w przyszłości. Można założyć, że poprzednia "wersja" też poszukiwała jakiegoś mitycznego 13 plemienia, też trafiła na zniszczoną planetę, ludziom/cylonom nie wytrzymały nerwy, doszło do buntu w obrębie resztki cywilizacji i się rozdzielili. Każdy doleciał na inny świat i tam sobie zaczął życie.

Dla mnie ten serial wytracił trochę impet, mimo że ten odcinek jest dla jednym z najlepszych w całym sezonie i dałem mu mocne 10/10. Chodzi mi o to, że na początku było sranie czy ludziom uda się w ogóle ujść z życiem z tego holocaustu, później długo było szukanie Ziemi, która miała wręcz mityczną otoczkę. W końcu ją znaleźli i się okazało że planeta całkowicie nie do życia :/
Zastanawia mnie na ile powalający będzie ostatni odcinek jeżeli teraz w sumie jest bunt, nie ma budowy gruntu pod nowe wielkie wydarzenie, a to są już ostatnie odcinki serialu.

Odnośnie kolejnego odcinka:
Spoiler

Użytkownik Mag_OZ edytował ten post 01.02.2009 - |02:16|

• 0

#39 malcolm_x

malcolm_x

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 01.02.2009 - |02:30|

BOM-BA-STY-CZNIE
Jednym słowem wysylabizowanym...
Jak łatwo zauważyć Starbuck ma już wszystko w głębokim poważaniu, po tym co stało się na "ziemi" straciła całą wiarę, teraz możliwość działania powoduje, że zaczyna znowu żyć, z jej ręki mogę się założyć padnie kilku paskudnych buntowników, z ręki młodego Adamy zapewne też, pani prezydent obudzona z letargu zaczyna przejmować znów inicjatywę, Chief jak to chief spokojny i lojalny nie ma co, co do samego Starego Adamy stawiam na to, że ten puszczony przez niego żołnierz jeszcze namiesza i raczej to będzie mieszanie na plus.
Można stwierdzić, że Baltair jako taki zaginął, nie wiedząc czemu, może jeszcze się odrodzi, lecz patrząc na to przez pryzmat tego, co prezentował przed tą przerwą w połowie sezonu stawiałem na to, że to on będzie buntował ludzi i zagrzewał do walki, a teraz..? Jest a jakby go nie było

Geta paskudnik którego nikt nie lubi, czy jego los zakończy się próbą oddychania poza statkiem? Raczej nie, już raz tego próbowano jeśli zrobili by to po raz kolejny to byłby dopiero odgrzewany kotlet, co do niego, cóż wszarz z niego jest i paskudny buntownik za nogi i na maszt, z tego jednak co widać nie za bardzo podobał mu się sposób prowadzenia tej operacji jakoś uleciał z niego cały zapał....

Odnośnie kolejnego odcinka:
Spoiler

Odpowiedź spoilerowata
Spoiler

Tak jest przepraszam już nie będę....

Użytkownik malcolm_x edytował ten post 01.02.2009 - |02:49|

• 0

#40 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów