Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 065 - S04E12 - The Disquiet Follows My Soul

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (102 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (11 głosów [11.96%])

Procent z głosów: 11.96%

2. 9,5 (10 głosów [10.87%])

Procent z głosów: 10.87%

3. 9 (14 głosów [15.22%])

Procent z głosów: 15.22%

4. 8,5 (16 głosów [17.39%])

Procent z głosów: 17.39%

5. 8 (12 głosów [13.04%])

Procent z głosów: 13.04%

6. 7,5 (3 głosów [3.26%])

Procent z głosów: 3.26%

7. 7 (11 głosów [11.96%])

Procent z głosów: 11.96%

8. 6,5 (1 głosów [1.09%])

Procent z głosów: 1.09%

9. 6 (5 głosów [5.43%])

Procent z głosów: 5.43%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [1.09%])

12. 4,5 (1 głosów [1.09%])

13. 4 (3 głosów [3.26%])

Procent z głosów: 3.26%

14. 3,5 (1 głosów [1.09%])

15. 3 (2 głosów [2.17%])

Procent z głosów: 2.17%

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [1.09%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 24.01.2009 - |22:02|

Powyżej wspominałem jakie były zamierzenia RDM co do tego odcinka to taki moment na oddech przed dalszymi wydarzeniami.

Co do drugiego zdania to jak to powiedzieć..... hm od dawna drugą połowę twórcy określają jako mroczną i ciężką.
Tu nie będzie radosnego hasania po łące. ;) Ale rozumiem o co Ci chodzi.

Jeżeli takie były założenia to odcinek mino wszystko wyszedł im średnio - może dlatego że wcześniejszy odcinek był mało dynamiczny a obecny jeszcze wolniejszy - akcja snuje się po całej flocie dużo wątków, czasami niepotrzebnych wstawek (scena łóżkowa Roslin z Adamą) ale w strasznie ospałej atmosferze. Fabularnie jest dobrze ale w wykonaniu czegoś brakuje - masz racje piszą ze tu nie ma mowy o "radosnym hasaniu po łące" ale też oglądanie odcinka powinno być przyjemne a takie niestety nie jest.

Tak naprawdę sam nie potrafię określić gdzie jest błąd w tym odcinku - bo nie mogę mu zarzucić że jest mało dynamiczny bo taki nie miał być od początku - być może montaż odcinka jest do kitu i dlatego to tak dziwnie wygląda. Zobaczymy jak będzie w następnych odcinkach - możliwe że t mam takie odczucia po dłuższej przerwie, spodziewając się kilku mocnych uderzeń od samego początku - zamiast tego mamy zagrywki psychologiczno-obyczajowe z dodatkami aspiracji politycznych.

Użytkownik rexus edytował ten post 24.01.2009 - |22:05|

• 0

#22 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 24.01.2009 - |22:16|

Duża rozpiętość ocen, niektóre mnie nie przekonują, ale wiadomo każdy ma prawdo do własnej opinii :).

Co do odcinka:
+ za rozwiązanie sprawy syna Szefa - znowu najprostsze okazało się najlepsze. Pamiętam to "święte oburzenie" na brak logiki gdy się okazało, że Szef jest Cylone, no to jego syn m drugą hybrydą i że to się kupy nie trzyma. A tu takie proste wytłumaczenie :)
+ za pokazanie bardziej naturalnej reakcji na ofertę Cylonów - jakby się okazało, że to przechodzi bez zgrzytu to bym się zmartwiła
+ za smaczki w trakcie: Muszę się napić, Przeżyje, Szybko poszło - takie drobiazgi powodują, że mimo bardzo ciężkiej atmosfery da się to obejrzeć z przyjemnością

Mocne 8,5, bez porównywania z innymi produkcjami bo szkoda mi na nie czasu :).
  • 0

#23 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 24.01.2009 - |22:33|

Szok odnośnie dziecka Tyrola (i ładne rozwiązanie sprawy), Cottle jak zawsze rewelacyjny, a i tekst Tigha odnośnie rozrysowania całej sprawy dla Tyrola piękny :D a

W sferze fabularnej faktycznie pewne zwolnienie, ale mimo wszystko pewne sprawy muszą mieć swój początek i fajnie, że to pokazali. Była bójka, była "walka" w kosmosie, a i Baltar jakoś nie raził... nawet dowcipny się zrobił (to z dzieckiem ;) ). Jak dla mnie odcinek in plus, nie był to tandetny zapychacz jak z "najlepszego" okresu 3 sezonu ;)

Może słowa o tym, że teraz będzie poczatek, środek i koniec nie są przesadzone... mam taką nadzieję :)
  • 0

->1019<-

#24 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 24.01.2009 - |23:02|

A ja napisze poraz n-ty... Geata jak ja nienawidze tej postaci.... Mam nadzieje ze szybko zginie, bolesna i powolna smiercia.
Odcinek ciekawy i interesujacy... ale mimo wszystko mam nadzieje ze sie taki nie powtorzy wkoncu to ost sezon... Nie no nie moge.. Geata "umrzyj"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 0

#25 PlaMa

PlaMa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 24.01.2009 - |23:19|

Baltar staje się ateistą i nawołuje do ateizmu, przestępcy zbierają władze, zemsta staje się istotą działania ludzi, groźby do wszystkich którzy nie są z nami... rewolucja. Ot komunizm :)

W dodatku z openingu znikło, że szukają domu - Ziemi, a zostało po prostu że szukają domu... buuu :)
  • 0

#26 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 24.01.2009 - |23:37|

Sporo zmian, przetasowań, ale ja polityki w BSG już mam dość... Naprawdę już mi się to przejadło... Czekam na jakąś akcję, atak Calvinów, czy coś w tym stylu, co dalej się dzieje z Ziemią itp.
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#27 gelth

gelth

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 24.01.2009 - |23:37|

Baltar staje się ateistą i nawołuje do ateizmu,

Do ateizmu?
Może mój angielski trochę szwankuje, ale z tego, co zrozumiałem, Baltar nadal wierzy w swojego jednego boga tyle, że się nieco na nim zawiódł i już go nie lubi :)
  • 0

#28 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 24.01.2009 - |23:41|

Do ateizmu?
Może mój angielski trochę szwankuje, ale z tego, co zrozumiałem, Baltar nadal wierzy w swojego jednego boga tyle, że się nieco na nim zawiódł i już go nie lubi :)

No powiedział, że Bóg ma teraz przepraszać ludzi, a nie ludzie jego :D.
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#29 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 24.01.2009 - |23:43|

Ateizm to negacja istnienia Boga, a Baltar zdecydowanie tego nie robił ;)
  • 0

->1019<-

#30 gelth

gelth

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 24.01.2009 - |23:47|

No powiedział, że Bóg ma teraz przepraszać ludzi, a nie ludzie jego :D.

Tak, ale to nie jest ateizm przecież.
  • 0

#31 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 24.01.2009 - |23:57|

Zastanawia mnie w jakim kierunku skierowano ten serial po odkryciu zniszczonej Ziemi. Zakładając że to ostatni sezon mam tylko nadzieję że nie postąpią naprawdę dramatycznie i jakiś desperat odpali w ostatnim odcinku atomówkę doszczętnie niszcząc cywilizację.

Gaeta już mnie zaczyna drażnić. Zawsze znajdzie się jakaś czarna owca dążąca do przejęcia władzy. Trochę załuje że go wtedy tą śluzą nie wyrzucili. Zapowiedż kolejnego odcinka jednoznacznie wskazuje kierunek jego działań. Oby ten odcinek był jego ostatnim ;)

Co do przyszłości to chciałbym jeszcze żeby wyjaśnili wątek z Karą i jej znaleziskiem na Ziemi. Leoben powiedział jej że nie wie jak to jest możliwe ale zanim odnaleźli rozbity myśliwiec powiedział że pewnie wolałaby nie znać odpowiedzi.

Jedyne czego zabrakło to Cyloni. Nie wiemy czy w końcu D'Anna została na Ziemi czy zabrała się z resztą.
  • 0
don't try

#32 malcolm_x

malcolm_x

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 25.01.2009 - |01:33|

Ciekawy odcinek zaiste ciekawy obejrzany z wielkim zainteresowaniem, osobiście jednak patrząc na kolejne odcinki zastanawiam się z wielkim wiosłem w lewej ręce, jak tu zrobić to, by akcja pchnięta została do przodu troszkę szybciej .... ta "powolność" troszkę mnie irytuje bowiem zawsze muszę czekać ten kolejny tydzień....
Wszystko jednak prowadzi chyba do samounicestwienia ludzi, wychodzi na to, że ludzie nie nauczeni niczego dalej nie ważne czy to planeta czy też statek próbują osiągnąć swoje cele zapominając o innych - mysleć tylko o sobie Zarek i próba podjudzania - z drugiej strony admirał oraz "teczka z pralni" naprawdę w tym momencie się uśmiechnąłem - Baltair - sprowadził boga do parteru teraz tylko czekać, aż zacznie go okładać po nerkach, widać, że po prostu cały animusz Baltara uciekł gdzieś daleko i pewne sprawy są mu obojętne już...
Admirał - oto postać dzięki której poleje się dużo krwi, wcześniej przejmował się losem innych ludzi tych z poza jego statku, teraz hmmmm jest w stanie użyć siły tylko po to by coś osiągnąć, jestem nawet w stanie stwierdzić, że gdyby nie to, iż niektóre statki w tej flocie są mu potrzebne - to dawno by tą flotę zostawił, ogólnie widać całkowite zniechęcenie - ludzi do wszystkiego, nic się im nie chce Kara rozmyśla i gryzie się ze wszystkim mr Gaeta powiedział sobie w końcu lecząc swoje frustracje, że czas zapłacić za to co mu zrobili, ogólnie jednak tak jak zaznaczyłem na początku wiosła panowie w dłonie wiosła i przyśpieszyc troszkę tą akcję gdyż odcinków może zabraknąć....
  • 0

#33 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 25.01.2009 - |02:37|

Czekam na jakąś akcję, atak Calvinów, czy coś w tym stylu,

wiosła panowie w dłonie wiosła i przyśpieszyc troszkę tą akcję gdyż odcinków może zabraknąć....

Ja tylko przypomnę to nigdy nie był serial action adventure. <_<

Do ateizmu?

Ateizm to negacja istnienia Boga, a Baltar zdecydowanie tego nie robił

Tak, ale to nie jest ateizm przecież.

A oto co mówi o ateizmie w wywiadzie na temat tego odcinka RDM:

MR: -- So... atheism! It’s Baltar’s new thing!

RDM: -- “Atheism! [laughter] Let’s go back to that!” Because this God thing isn’t working out so well either.

Użytkownik biku1 edytował ten post 25.01.2009 - |02:59|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#34 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 25.01.2009 - |08:26|

Odcinek owszem fajny ale wcale nie pchnął fabuły do przodu. Zmarnowano epizod w którym zamiast poruszać i zamykać zaczęte wątki, których jest masa, rozpoczęto nowe.

Prezydent i Adama mają wszystko gdzieś, bunt u ludzi, Cyloni będą mieli dziecko, Zarek jak zwykle knuje a Baltar nawraca.

Albo BSG ruszy w kierunku 24 i akcja ruszy z kopyta albo będziemy mieli coś w rodzaju końcówki Powrotu Króla. Muszą kończyć wątki które już zaczęli bo to co zaprezentował ostatni odcinek do niczego nie prowadzi.
  • 0

#35 Lolo77

Lolo77

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 25.01.2009 - |09:53|

Czas kończyć ten serial,jakby nie mieli już pomysłu scenarzyści...znowu bunt, znowu rewolucja, gdzie teraz lecą jedno i to samo oby dobrze i sensownie się skończył.
  • 0

#36 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.01.2009 - |09:56|

Jak dla mnie, to był najsłabszy jak do tej pory, odcinek czwartego sezonu. Typowa zapchaj-dziura. Zupełnie nie pasuje do Final Chapter...
Moje pierwsze podejście do oglądania tego epizodu skończyło się tak, że w 1/3 odcinka smacznie zasnąłem (co mi się wcześniej na BSG nie zwykło zdarzać) ;) Mam jednak nadzieję, że to jest właśnie to co nazywa się ciszą przed burzą :)
  • 0

#37 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 25.01.2009 - |10:32|

Czas kończyć ten serial,jakby nie mieli już pomysłu scenarzyści...znowu bunt, znowu rewolucja, gdzie teraz lecą jedno i to samo oby dobrze i sensownie się skończył.

Jak dla mnie, to był najsłabszy jak do tej pory, odcinek czwartego sezonu. Typowa zapchaj-dziura. Zupełnie nie pasuje do Final Chapter...

Nie przypuszczałem, że będę kiedyś bronił BSG. Czepiacie się ludzie i tyle. Ten odcinek jest logiczną konsekwencją poprzedniego i wbrew pozorom całkiem sporo się w nim dzieje. Znowu bunt, znowu rewolucja - a czego byście się spodziewali jak admirał zaczyna się bawić w monarchę, oficjalne władze się sypią, a tzw. zwykłym ludziom ktoś każe zaakceptować wśród siebie "wcielenie zła". Poza tym wreszcie pociągną wątek Zereka - jak do tej pory był zapchajdziurą i statystą, a znając jego sławę w koloniach zasługuje na więcej.

Użytkownik graffi edytował ten post 25.01.2009 - |10:35|

• 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#38 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 25.01.2009 - |12:32|

Poza tym co jest lepszym wstępem do zakończenia niż wielki wypierd rewolucyjny?
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#39 .Fenix.

.Fenix.

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoMałopolska/Łódzkie/Opolszczyzna

Napisano 25.01.2009 - |12:32|

Odcinek slabszy od poprzedniego>jednak musialo tak sie stac zeby wyjasnic niektore watki.Ciekawa akcja z dzieckiem Chiefa i dzieckiem szostki.

Gaeta i Zarek mnie wnerwiaja - nigdy jakos nie przepadalem za nimi.Wydaje sie ze nastepny odcinek bedzie bardziej zwawy :)

Mam nadzieje ze pokaza w koncy co sie dzieje u cylonow i u brata Cavila :)
Za dlugo juz ciagna to rozprezenie po odnalezieniu zniszczonej ziemi - powinni sie juz wziasc w garsc

jak dla mnie odcinek na 7.5
  • 0

#40 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 25.01.2009 - |13:13|

Słabszy odcinek bo i atmosfera we flocie destrukcyjna i ciężka jak cholera.

Ja jednak trzymam kciuki i wierzę w większą dynamikę nadchodzących odcinków.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych