Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 063 - S04E10 - Revelations

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
148 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (244 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (158 głosów [73.49%])

Procent z głosów: 73.49%

2. 9,5 (28 głosów [13.02%])

Procent z głosów: 13.02%

3. 9 (14 głosów [6.51%])

Procent z głosów: 6.51%

4. 8,5 (6 głosów [2.79%])

Procent z głosów: 2.79%

5. 8 (4 głosów [1.86%])

Procent z głosów: 1.86%

6. 7,5 (1 głosów [0.47%])

Procent z głosów: 0.47%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (1 głosów [0.47%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.47%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (2 głosów [0.93%])

Procent z głosów: 0.93%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Dellirium

Dellirium

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 14.06.2008 - |11:43|

No to do kolekcji 10/10 :), odcinek piękny ale myślę że to nie ziemia podczas wchodzenia w atmosfere widziany kontynet nie przypomina żadnego na ziemi no i ta wygląd tych budowli raczej to może być kolonia ziemska albo jakiś przystanek 10 plemienia na drodze do Ziemi.

Fenix potwierdzil konstelacje , nie ma co dumac , to jest ziemia.
  • 0

#22 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.06.2008 - |11:43|

No to do kolekcji 10/10 :), odcinek piękny ale myślę że to nie ziemia podczas wchodzenia w atmosfere widziany kontynet nie przypomina żadnego na ziemi no i ta wygląd tych budowli raczej to może być kolonia ziemska albo jakiś przystanek 10 plemienia na drodze do Ziemi.

Jak mógł cokolwiek przypominać, skoro linia brzegowa była kompletnie przykryta chmurami?
A co do ruin, to już powiedziano, że to może być Nowy Jork - wyspa przypomina Manhattan, a most też jet dosyć charakterystyczny...
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#23 lovelypl

lovelypl

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 14.06.2008 - |11:44|

Nie wiem dlaczego, ale to rozwiązanie sprawy Ziemi od razu skojarzyło mi się z "Fundacją" Asimova. Tam też szukali Ziemi i okazało się, że owszem jest, ale pusta i radioaktywna. Jeszcze tylko brakuje, żeby piąty Cylon mieszkał w bazie na Księżycu i będzie komplet.
Kurcze - pół roku czekania na drugą część sezonu.... Oby tylko nie przegięli i nie wymyślili czegoś na siłę, bo tak naprawdę, to serial mógłby się zakończyć w tym momencie. Niestety publice w USA trzeba wyłożyć wszystko na ławę, żeby nie było niedomówień.
  • 0

#24 iskierka

iskierka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 14.06.2008 - |12:02|

odcinek swietny, chodz moim zdaniem on by sie nadawal na zakonczenie sezonu, znalezli ziemie, 4 sie ujawnila, jedynie co to nadal ni znamy 5 cyclona.Nie wydaje mi sie zeby byly jakies zaskoczenia w dalszej seri sezonu, i na pewno nie bedzie trzymal w napieciu jak 1 polowa.
daje 10/10
  • 0
Regulamin > Profil Użytkownika > podpunkt B)

#25 sibum

sibum

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów

Napisano 14.06.2008 - |13:21|

Odcinek super, dałem 10/10. Przez cały odcinek miałem banana na twarzy, obstawiałem że trafią albo na dinozaury albo na nasze czasy i wyskoczy jakiś F15 a tu niespodzianka, kataklizm na ziemi i nowe pytania. Już się nie mogę doczekać kontynuacji.
  • 0

#26 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 14.06.2008 - |13:29|

Cóż napisać, 10/10. Odcinek fenomenalny i dopracowany pod każdym względem.... praktycznie mógłby być końcem sezonu....ale może z happy endem (tylko widok zza okien floty....) ALE tak nie jest i bardzo dobrze, teraz ile czekania na kontynuację i za jednym zamachem ile pytań się stworzyło - co dalej? Wszystko skażone, nie da się tak żyć, co z 5 cylonem? Czy to faktycznie ziemia? Fenix potwierdza konstalację - ale czy to przypadkiem nie jest inna? Co sie stało z mieszkańcami ziemi? Kto dał nowego Vipera Starbuck i z kąd go ma?
I wogóle o so chosi? Jak mam pomyśleć o czekaniu tyle na nowy odcinek....argh... aż boli!
  • 0
Dołączona grafika

#27 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.06.2008 - |13:37|

Dinozaury? Nie... Ja jak już mówiłem po cichu liczyłem na początek naszej ery - przynajmniej pewna grupa mieszkańców kolonii decyduje się osiedlić i asymiluje się z prymitywnymi społecznościami. Baltar odkrywając, że pewna społeczność na Bliskim Wschodzie czci już Jedynego Boga postanawia się tam osiedlić i nauczać. Ale oczywiście nie... W SG-1 nie odważyli się powiedzieć, że Jezus był Pradawnym (a jedynie grali skojarzeniami), tutaj tym bardziej nie zrobią tego samego z Baltarem. :)

Na motyw ze współczesnością też stawiałem, chociaż z drugiej strony to już przecież było, a oni nie chcą TOSa kopiować. ;) Z drugiej strony ta zniszczona Ziemia nie wygląda na jakąś specjalnie zaawansowaną, co prawda po zgliszczach trudno stwierdzić, ale czy tam się gdzieś nie walał jakiś samochód? ;) Możliwe więc, że to faktycznie jest np. 2018 w dziesięć lat po zagładzie. Z drugiej strony przecież to BSG - koloniści też mają "normalne" komputery, telefony i samochody, a latają sobie "Faster Then Light". ;)
  • 0
Dołączona grafika

#28 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 14.06.2008 - |13:43|

A więc prawie na pewno Ziemia --> Kobol --> Dwanaście Kolonii --> Ziemia.

Wszystko co było przedtem, wydarzy się ponownie. I tragedia powtarzała się raz za razem...

Wrócą na Nową Caprikę ?

No i Moore nie dał nam jeszcze ostatecznej odpowiedzi, czy Ludzkość zasługuje na przetrwanie. :)
  • 0

#29 Memento

Memento

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 14.06.2008 - |14:06|

10/10 odcinek wspaniały!
  • 0

#30 dr Danielle Jackson

dr Danielle Jackson

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoŹwirek

Napisano 14.06.2008 - |14:29|

Katja, ja też się pobeczałam jako prawdziwa baba ;)

odcinek niesamowity. ujawnienie czwórki, ich miny, rozmowy, reakcje... Tigh i Adama, Sam i Starbuck, Chief, Tory...
końcówka - wszyscy na zniszczonej Ziemi, przerażona D'Anna, Caprica Six podchodząca do Tigha, Baltar.. wszyscy załamani... tylko Chief Tyrol śmieje się z tej absurdalnej ironii losu.

co do 5 cylona - to napewno nie Starbuck, bo ona cały czas była na BSG, nawet nie postawiła nogi na Baseshipie. z głownych postaci pozostaje Baltar i Roslyn. a zatem dotarliśmy na Ziemię, znamy 4/5 FF, więc w drugiej części sezonu poznamy tą tajemniczą siłę, która za tym wszystkim stoi i ostatniego z FF... ciekawe czy to ta sama istota...
  • 0
- And a hug is just like a public dry hump.
- I think you're hugging wrong.

#31 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 14.06.2008 - |14:37|

Nic dodac nic ujac. Pierwsze w pelni zasluzone 10 pkt.
  • 0

#32 dunkunid

dunkunid

Szeregowy

• Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 14.06.2008 - |15:30|

A więc prawie na pewno Ziemia --> Kobol --> Dwanaście Kolonii --> Ziemia.

Wszystko co było przedtem, wydarzy się ponownie. I tragedia powtarzała się raz za razem...

Wrócą na Nową Caprikę ?

No i Moore nie dał nam jeszcze ostatecznej odpowiedzi, czy Ludzkość zasługuje na przetrwanie. :)

z tego ,co napisałeś wychodzi na to ,że wrócą na Kobol a nie Nową Caprikę:)

Nigdy nie będzie im dane osiedlić się na Ziemi. Wrócą na Kobol i historia zatoczy koło i tak w * Macieju:)

Flota gdzieś skoczy, i wpadnie w coś podobnego jak Starbuck i rozbiją się na Kobolu dziesiątki tysięcy lat temu.

Six będzie wśród ocalałych i nazwie swoje dziecko Pythia heh ,ale by było

Użytkownik dunkunid edytował ten post 14.06.2008 - |15:39|

• 0

#33 aragonis

aragonis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 14.06.2008 - |15:34|

I co rok mamy czekać na kolejne odcinki? NIE, NIE WYTRZYMAM... Ja chce wiedzieć co dalej...

Pytanie, kto "rozwalił" Ziemię i kiedy... zwłaszcza to drugie jest ważne...

Mam nadzieję, że Moore odpowie na te pytania... a kto wie, może jeszcze wrócimy na Kolonie... (jak nie w serialu, to może w któryś filmie po...)

To jasne że wojna ludzi z cylonami, dokładnie to samo co wydarzyło się na początku i powtarza się jeszcze raz. Pytanie co dalej???:) Tyle pytań i tyle czekania...
Odcinek 10/10 super:)

Użytkownik aragonis edytował ten post 14.06.2008 - |15:35|

• 0

#34 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 14.06.2008 - |15:55|

Kto , pytam się kto odważył się dać 8.5 ? :angry: :angry: :P ;) :P

A tak już poważnie to zostało jeszcze sporo do wyjaśnienia: zaczynając od tego wielkiego planu, kim jest Piąty Cylon, o co chodziło z Baltarem+Six zabierającymi Herę, o co chodzi z Opera House.
Dłuuuuugo tak można wymieniać.

Co do możliwości gdzie to wylądowali na Ziemi polecam przejrzenie zdjęć w tym poscie ---> http://forums.scifi....s...t&p=5341248

Zastanawiający jak dla mnie jest ten krzyż na pierwszym screenie.

A to zdanie mnie totalnie rozbawiło w całej tej poważnej ;) dyskusji:
I say it's the Opera House in Sydney Australia.

ps. czy to z tyłu po prawej nie wygląda Wam na przewrócone auto??

Dołączona grafika

Użytkownik biku1 edytował ten post 14.06.2008 - |16:05|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#35 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.06.2008 - |16:05|

W takim wypadku wyglądałoby to następująco:

1. Mamy Ziemię kilkanaście tysięcy lat temu względem wydarzeń z serialu, rozwijają sobie sztuczną inteligencję i powstaje pierwsza generacja Cylonów. Wybucha wojna, Ziemia zostaje zniszczona, niedobitki uciekają.
2. Znajdują sobie Kobol, tam żyją jakiś czas temu - oczywiście obowiązuje zakaz stosowania sztucznej inteligencji, aby tragedia się nie powtórzyła.
3. Cywilizacja Kobolu się rozwija, kolonizują 12 planet, a następnie opuszczają ten "przystanek". Pamięta się o "koloniach Kobolu", ziemia jako taka trwa w zbiorowej świadomości, ale nie jako ojczyzna, ale tajemnicza "trzynasta kolonia". O takie coś bardzo łatwo - przez taką "pomyłkę" powstał prawdopodobnie Święty Graal* lub historia o przejściu Żydów przez Morze Czerwone.**
4. No właśnie, co potem?
a) Zapisy o starożytnych badaniach nad sztuczną inteligencją gdzieś przetrwały, społeczne tabu potraktowano jako zabobon i podjęto się reaktywacji dawno przerwanych działań?
B) Do stworzenia nowej linii Cylonów doszło niezależnie?
c) A może starzy Cyloni dorwali kolonistów i to z ich inicjatywy powstały tostery? ;)

Jest jednak kilka wątków, które nie trzymają się kupy:
1. Skóry (przynajmniej FF) są starsze niż najstarsze modery tosterów, a więc:
a) Tożsamości F5 a raczej F4 użyczyli prawdziwi ludzie, którzy zostali skopiowani (jak dotąd z serialu wynika, że to nie możliwe - przynajmniej nie dla znanych nam Cylonów, ale dla tego, kto za tym wszystkim stoi?)
B) FF to przedstawiciele starej linii Cylonów (tych, którzy zniszczyli Ziemię, o ile to oni zrobili. Ja jednak obstaję za tym, że ludzie zniszczyli sami siebie), być może nawet wpływali w jakiś sposób na rozwój nowej?
2. Ziemia wciąż jest radioaktywna. Gdyby została zniszczona tysiące lat temu już dawno byłaby lesistą planetką, a nie napromieniowaną pustynią. Najprawdopodobniej została więc zniszczona kilka dekad wcześniej. Tylko przez kogo? "Nasi" Cyloni wydają się nie mieć z tym nic wspólnego - sami jej szukali jako domu dla siebie...

* W celtyckiej mitologii jeden z bogów miał dwa magiczne przedmioty - coś w rodzaju tacy dostarczającej bez ograniczeń jedzenia i występujący razem z nią puchar dający napój. Istnieje hipoteza, iż w wyniku błędnego tłumaczenia jeden z tych przedmiotów oddano jako "ciało Chrystusa" - istotnie w jednym z najwcześniejszych spisanych mitów arturiańskich Chretiena mamy złotą tacę na której niesiony w procesji jest opłatek, nie zaś kielich. ;) Zapomniałem dodać, że źródłem legend arturiańskich są pogańskie, celtyckie mity. :)
** Nie pamiętam dokładnie szczegółów ale pewne źródła mówią o "Morzu Trzcin", a więc mieliby sobie zwyczajnie przejść przez jakieś bagna. :)
  • 0
Dołączona grafika

#36 etanol

etanol

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 14.06.2008 - |16:08|

Skomentuję ten odcinek w 3 słowach...OMG.
Wszystko zostało już powiedziane wyżej to nie będę powtarzał.
Ocenę 10 trzymałem na ostatni odcinek serialu....ale nie mogłem wytrzymać dzisiaj o_0
  • 0

#37 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 14.06.2008 - |16:28|

1. Mamy Ziemię kilkanaście tysięcy lat temu względem wydarzeń z serialu, rozwijają sobie sztuczną inteligencję i powstaje pierwsza generacja Cylonów. Wybucha wojna, Ziemia zostaje zniszczona, niedobitki uciekają.
.....................
B) FF to przedstawiciele starej linii Cylonów (tych, którzy zniszczyli Ziemię, o ile to oni zrobili. Ja jednak obstaję za tym, że ludzie zniszczyli sami siebie), być może nawet wpływali w jakiś sposób na rozwój nowej?
2. Ziemia wciąż jest radioaktywna. Gdyby została zniszczona tysiące lat temu już dawno byłaby lesistą planetką, a nie napromieniowaną pustynią. Najprawdopodobniej została więc zniszczona kilka dekad wcześniej. Tylko przez kogo? "Nasi" Cyloni wydają się nie mieć z tym nic wspólnego - sami jej szukali jako domu dla siebie...

Odnośnie naszej Ziemi kilka tysięcy lat temu jak i "użycia" broni jądrowej ją niszczącej można sobie całkiem sporo poczytać tutaj:
evidence of ancient nuclear war ---> http://www.google.co...GL_enUS216US230

Do stworzenia nowej linii Cylonów doszło niezależnie?
c) A może starzy Cyloni dorwali kolonistów i to z ich inicjatywy powstały tostery?.......
1. Skóry (przynajmniej FF) są starsze niż najstarsze modery tosterów, a więc:
a) Tożsamości F5 a raczej F4 użyczyli prawdziwi ludzie, którzy zostali skopiowani (jak dotąd z serialu wynika, że to nie możliwe - przynajmniej nie dla znanych nam Cylonów, ale dla tego, kto za tym wszystkim stoi?)

Zdaje się, że takie sprawy będą wyjaśnione w "Caprice".
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#38 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.06.2008 - |16:33|

Odnośnie naszej Ziemi kilka tysięcy lat temu jak i "użycia" broni jądrowej ją niszczącej można sobie całkiem sporo poczytać tutaj:
evidence of ancient nuclear war ---> http://www.google.co...GL_enUS216US230

Nie, nie, nie - wybacz, ale jak się studiuje historię to takie "dowody" wzbudzają co najwyżej śmiech. Odnośnie SG-1 to jestem w stanie im to wybaczyć - tam przyjęli taką Dankienowską konwencję od samego początku, to taka kosmiczna przygodówka, która ma przede wszystkim cieszyć. Równie dobrze mógłbym wypominać smoki Tolkienowi, bo przecież każdy wie, że smoków nie ma. ;P
Jednak po BSG spodziewałbym się czegoś więcej. Nie chciałbym w finale widzieć żadnych antycznych wojen atomowych, żadnych kryształowych czaszek kosmitów ani niczego w tym stylu. Tylko jakieś zgrabne, logiczne wyjaśnienie zamykające wszystkie wątki, po którym nie będę mógł się pozbierać przez jakiś czas jeszcze. :)

Zwróćmy uwagę na jedną rzecz. Wszechświat w universum BSG nie jest prawie wcale zamieszkany. Występuje w nim natywnie tylko jeden biologiczny gatynek (ludzie) oraz stworony przez nich (choć w jakich okolicznościach dokładnie nie wiadomo) cybernetyczni Cyloni (z tym, że "Skóry" to biologicznie też niemal ludzie...). Nie ma żadnych innych inteligentnych (ani nawet niższych obcych form życia - nawet zwierzęta są typowo ziemskiego pochodzenia). Czy jednak rzeczywiście? Może jednak jest ktoś jeszcze i to on (oni?) pociąga za sznurki? Władcy Kobolu? Bogowie?

W całym serialu mamy chyba tylko piętnaście planet zdolnych do zamieszkania (trekowa klasa M): 12 kolonii + Kobol + New Caprica + Ziemia.
Zagrożenie ze strony Cylonów poważnie zmalało. Mogliby więc teraz wrócić na Kobol (New Caprica jednoznacznie źle się kojarzy i ma zły klimat). A może w Układzie Słonecznym jednak znajdą się jacyś ludzie? Może pierwsze wrażenie zniszczonej Ziemi było błędne? Może jest jakaś kolonia na Marsie, albo stacja księżycowa gdzie wciąż żyją ludzie? ;)

Użytkownik Atlantis edytował ten post 14.06.2008 - |16:41|

• 0
Dołączona grafika

#39 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 14.06.2008 - |16:38|

Faktycznie, tytuł mówi sam za siebie.

Tak wszyscy się rozpływają...To ja ponarzekam :P
Za szybko to się nieco działo, decyzje śmigały w powietrzu i nie było tego powolnego rozwodzenia się postaci nad tym, co u diabła teraz maja zrobić. Trochę wiec BSG się odBSGował w tym odcinku.
Ale całość jest zbyt rewelacyjna, by jakieś pierdy ją umniejszyły. 10/10

BSG dokonał niemożliwego: sprzedał prawie wszystkim niezłego faka-tym, co myśleli, że flota odwiedzi Ziemię, a tu USA pomacha im na wiwat, tym którzy myśleli, że założą starożytne cywilizacje i tym, którzy widzieli w Gaiusie Dżizysa (chory pomysł, gdybym chciał z jego powodu popukać się w głowę, to musiałbym chyba sobie zrobić siniaka, ale kto wie, serial się jeszcze nie skończył). Sprzedano faka, a mimo to wszyscy są szczęśliwi-wszelkie teorie się rypsnęły. Czyż to nie piękne?

Ale te całe pół roku czekania to jakaś przesada. Co, nie chcieli robić konkurencji SGA? Wolne żarty.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#40 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 14.06.2008 - |16:55|

2. Ziemia wciąż jest radioaktywna. Gdyby została zniszczona tysiące lat temu już dawno byłaby lesistą planetką, a nie napromieniowaną pustynią. Najprawdopodobniej została więc zniszczona kilka dekad wcześniej.

Na jakiej podstawie wyciągasz takie pochopne wnioski?

Wszystko jest kwestią poziomu radioaktywności. Poczytaj sobie o "Czerwonym Lesie" w pobliżu Czarnobyla - las, na który spadł opad z elektrowni, otrzymał taką dawkę, że natychmiast usechł. Poza tym jest jeszcze coś takiego jak ekosystem, do rozwoju bardzo wielu roślin niezbędne są owady i ptaki, które mogło zabić promieniowanie. Że nie wspomnę o nuklearnej zimie, która mogła trwać równie dobrze kilka, jak i kilkaset lat, co w połączeniu z bardzo wysokimi dawkami promieniowania mogło zniszczyć wszelkie życie pod każdą postacią. Poza tym okres połowicznego rozpadu niektórych izotopów jest liczony w tysiącach lat i tylko od budowniczych bomby zależy, jaki syf włożą do środka. Przy odpowiedniej dawce złej woli planeta się zmieni w nuklearną pustynię nawet na dziesiątki tysięcy lat.

Jak myślisz po co w obecnych czasach buduje się w odludnych miejscach podziemne schrony, w których się przechowuje nasiona wszystkich roślin?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych