Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stosunek do Anime

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
108 odpowiedzi w tym temacie

#21 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 16.02.2006 - |20:54|

Mój błąd, najstarsze anime jakie znam to chyba Miyuki (1982) i Cutie Honey (1973-1974), Wilki i zając narodził się w 1969 i trwał zdaje się do 1993. To co napisałem o Ranmie pasuje też do Miyuki, nie będe nic zmieniał w swojej opinii.

Użytkownik Thomass edytował ten post 16.02.2006 - |21:13|

• 0
Nienawidze poniedzałku...

#22 czarownica

czarownica

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 16.02.2006 - |21:40|

Za tym rodzajem animacji nie przepadam. Owszem podziwiam autorów za ładną i lekką kreskę, tym bardziej, że sama maluję (z zamiłowania), ale nie w tej tematyce i nie w taki sposób. Próbowałam obejrzeć coś niecoś, ale jest to dla mnie męczące... A jeśli chodzi o jeden specyficzny gatunek tzw. hentai... to TO dopiero jest "temat rzeka", Pominę go milczeniem :rolleyes:

Obi napisał:

Wychowałem się na perfekcyjnych animacjach Disneya, wrazliwosci kina animowanego Rosjan oraz troszke Czechow i Słowaków. I to, co zaczelo do Polski docierac od lat 80tych jest dla mnie wstrętne.

Biorąc pod uwagę że studio Disneya "wypożycza" japońskich magaków od dobrych 20 lat . Może powinieneś dokładniej oglądać listy płac w tych produkcjach - albo zmienić podejście do Disneya .

Niby racja, ale tylko pozornie, bo naprawdę, to oni użyczają im swoich dłoni, a malują w inny sposób. Przecież bajki ze studia Disneya poza ładną kreską nie przypominają japońskiej animy.

Na koniec chciałam polecić TVP kultura, tam w przerwach między programami pokazują Naszą Rodzimą animację. Warto sobie pooglądać, bo "cudze chwalimy, a swego nie znamy". Tylko uprzedzam, że to z animą nie ma nic wspólnego :)

Użytkownik czarownica edytował ten post 16.02.2006 - |21:44|

• 0

#23 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 16.02.2006 - |22:25|

Niby racja, ale tylko pozornie, bo naprawdę, to oni użyczają im swoich dłoni, a malują w inny sposób. Przecież bajki ze studia Disneya poza ładną kreską nie przypominają japońskiej animy.

Bo tak jak pisałem wcześniej , jest wiele stylów animacji . Widziałem już kilka anime , które kreską nierużnią się od animacji Disneya . Niema jednego określonego stylu , mimo tego że większość ludzi uważa że anime to duże oczy i jeszcze większe piersi ( oczywiście w żeńskich postaciach) .

Warto sobie pooglądać, bo "cudze chwalimy, a swego nie znamy". Tylko uprzedzam, że to z animą nie ma nic wspólnego smile.gif

Znamy , znamy - tylko zapewne większość tak jak ja lubi animacje twożone nie przez rodzimą TVP (sporo jest robione na zasadzie aby było ) tylko te twożone przez normalnych ludzi , którzy niesamowicie rzadko się spotyka gdzieś indziej np. Bagińskiemu się udało , ale dopiero po "Katedrze" , a o wcześniejszych jego pracach mało kto wie .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#24 Zoisyte

Zoisyte

Wielki Organizator

• VIP
  • 295 postów
  • MiastoJabłonna

Napisano 17.02.2006 - |08:31|

No to ja miałem tą małą przewagę że długo wychowywałem się pod wpływem japońskiej kultury.

Może najpierw małe uściślenie dla tych co narzekają na mangę/anime.
Japończycy dzielą filmy na 3 grupy wiekowe: do 10 lat, do 18 lat i adult.
Wielu twórców mangi (no bo to jest w końcu podstawa amnime :) ) zaszufladkowało się do pewnej kategorii.
Spowodowało to również pewien "podział" że tak powiem - cenowy.
Najtańsze licencje są na filmy dla dzieci. Co też spowodowało że publiczne telewizje wykupiły seriale z tej kategorii. Stąd też Sailorki, DB i tym podobne...
Mogą one zniechęcać...ale spójrzcie na nie z perspektywy dziecka.
Ja miałem tę możliwość, bo akurat mój starszy syn chciał je oglądać.
Więc leciały Sailorki,DB, Pokemony. Dzieci je uwielbiają, znajdźcie takie co nie chciałyby być Son-goku.

Teraz Michał ma prawie 10 lat.
I mamy zmianę - uwielbia Shaman King. Wyprosił nawet prawdziwy boken (i zążył sobie już nim nabić guza :) ).
Ta kategoria również zawiera mnóstwo ciekawych tytułów. Ja mając 17 lat ubawiłem się na Tenchi Muyo.
Manga/anime dorasta wraz z dzieckiem.

Ja sam z tych dorosłych lubię:
Vampire Princess
Vampire Hunter D
NGE
Armitage
Obie części GiTS.
Ninja Scroll
Mononoke Chime
Wolf's Rain - leci na Cyfrze
Chronicles of Lodoss War - niech ktoś powie że to nie jedno z najlepszych anime.
no i mnóstwo innych...

Co do hentai :) - Dragon Pink.

A na koniec taka ciekawa kestia. Mój kumpel pracuje dla wytwórni w Stanach, która robi filmy dla Cartoon Network. Obecnie 2/3 tych lepszych kreskówek wymyśla i wytwarza sztab japończyków. Bo tak naprawdę to tylko oni umieją robić kreskówki.
To pod ich wpływem humor trafił do filmów animowanych.
Nie wierzycie??? No to zobaczcie Mulan.
A potem kolejne superdzieło - Shrek.
Ani Pixar, ani Disney ani DreamWorks nie istnieją bez wsparcia japończyków.
Nowy Bambi też jest już "anime-owany" :)
Bez nich dalej bylibyśmy w epoce mdławej Swan Princess...

Użytkownik Zoisyte edytował ten post 17.02.2006 - |08:36|

• 0

Yo, ho, haul together,
hoist the Colors high.
Heave ho,
thieves and beggars,
never shall we die.

#25 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 17.02.2006 - |16:06|

Chronicles of Lodoss War - niech ktoś powie że to nie jedno z najlepszych anime.

A jaki z niego tasiemiec . Jakby połączyć wszystkie serje , to niewiem czy przypadkiem nie byłby dłuszy niż Naruto .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#26 Alfa

Alfa

Szeregowy

• VIP
  • 71 postów
  • MiastoWągrowiec

Napisano 13.04.2006 - |15:18|

Ja ogólnie lubię oglądać anime.
W chwili obecnej ściągam Captain Tsubasa i Aoki Densetsu Shoot!, a potem mam zamiar ściągnąć Dragon Balla.

-----------------
Pozdro "Alfa"
  • 0

#27 Ciri

Ciri

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 28.08.2006 - |20:45|

ja polecam Neon Genesis Evangelion chociaz czasem jest nieco zakrecony i ogladajac go pytasz sie "o co chodzi" ;) ale dla mnie jest genialne
a jesli chodzi o lekkie ale fajne animie to komedia romantyczna Chobits ;) przynajmniej ja to zaklasyfikowalam do takiej kategorii
  • 0
"If you don't make it...can I have your stereo?"

O'Neill, about religion on Earth: "Let's just say nobody believes in anyone with glowing eyes and a snake in his head."

John : Mogłbys miec choc troche odrobiny Ambicji Garfield...
Garfield : Czy to podają z frytkami? :D

#28 SiLenT

SiLenT

Redakcja GHN

• VIP
  • 271 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 28.08.2006 - |21:31|

ja polecam Neon Genesis Evangelion chociaz czasem jest nieco zakrecony i ogladajac go pytasz sie "o co chodzi" ;) ale dla mnie jest genialne
a jesli chodzi o lekkie ale fajne animie to komedia romantyczna Chobits ;) przynajmniej ja to zaklasyfikowalam do takiej kategorii

Nie no EVA to podstawa. Z innych takich typu "koniecznie obejrzec" to jeszcze Hellsing, S.E. Lain, Trigun i jeszcze kilka. Tak wogule to jak zobaczylem ze ktos wygrzebal ten temat z dna forum to az mnie taki mile ciarki przeszly po plecach.

Najgorsze jest to ze ostatnio jakos nic nie slychac o anime, w sensie takim dobrym, brakuje mi produkcji na miare EVA, nawet z pelnometrazowek nic chyba ostanio dobrego nie wyszlo...
  • 0

Greed is eternal.

#29 tiam

tiam

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.08.2006 - |22:29|

Witam i z serducha polecam aż do znudzenia Macross Plus - The Movie, a dla wielbicieli ostrza - nieśmiertelną Ninja Scroll, yep! Ponad to zawsze można pobujac sie przy Daimosie, ktory [mnie ososbiscie droge do anime otworzyl] jest obowiazkowy dla wielbicieli mecha;)
  • 0

#30 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 29.08.2006 - |12:48|

EVa to chłam!!

Obejrzałem to i mi się to totalnie niepodoba nie rozumie zachwytu.
  • 0

#31 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów
  • Miastoz pokładu Slave - I

Napisano 29.08.2006 - |13:12|

" Stosunek do anime " ? :> Co to wogóle za nazwa ? Przecież manga & anime nie gryzie ..... ludzie ......
  • 0
" 4400 " --> poziom serii wprost proporcjonalny do ilości postów osób nią zainteresowanych

= Teoria Prawdy Telewizyjnej =

#32 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 29.08.2006 - |20:17|

nie niegryzie

ale jak z wszystkim także anime/manga ma swoich wielbicieli jak również przeciwników

a więc nazwa jak najbardziej adekwatna

chociaż może lepsze by było czy lubicie anime
  • 0

#33 tiam

tiam

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 05.09.2006 - |22:34|

jasne że lubicie:))))
  • 0

#34 Badas

Badas

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów
  • MiastoKraków

Napisano 06.09.2006 - |18:21|

Jakoś nie trawie Anime, z wyjątkiem Kapitana Hawka i Daimosa.
.
.
.
.
.
.
No chyba że Hentai-Manga :hehe: :hehe:
  • 0

#35 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 06.09.2006 - |18:36|

Ja to tam jestem neutralna wobec mangi i anime. Oglądnęłam niewiele "japenesse movies", a dokładnie "W krainie bogów" i "Ruchomy zamek Hauru", więc nie mam do powiedzenia zbyt dużo. Choć... jedną rzecz mogłabym powiedzieć - wszystkie te filmy są takie... pogmatwane! Fabuła jest bardzo zawiła, a do tego japończycy promują pedofilię! We wszystkich anime, jakie widziałam, mała, powiedzmy, 12-letnia dziewczyna zakochuje się w 20-ileś letnim facecie! Poza tym mangi i anime mają dość... jakby to powiedzieć... obrzydliwe rysunki. Nie chodzi o to, że ich postacie są brzydkie, przeciwnie - są bardzo ładne! Chodzi raczej o różne potwory - japończycy zawsze obdarzają je czymś na mój gust niesmacznym, czyli jakąś krwią kapiącą im z przeróżnych miejsc, smarkami cieknącymi z nosa, :slina: jakąś ropą zwisającą z oka, czy jakąś flegmą, która się z nich leje. Może ze względu na swoją płeć jestem trochę wyczulona, ale to jest naprawdę niefajne! Bleh... :/
  • 0

#36 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 06.09.2006 - |20:17|

widać mało oglądałaś hentajów bo tam to dopiero potwory mają różne ciekawe dodatki.

a mój stosunek do anime jest jak najbardzij pozytywny
  • 0

#37 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów

Napisano 07.09.2006 - |09:55|

Ja to tam jestem neutralna wobec mangi i anime. Oglądnęłam niewiele "japenesse movies", a dokładnie "W krainie bogów" i "Ruchomy zamek Hauru", więc nie mam do powiedzenia zbyt dużo. Choć... jedną rzecz mogłabym powiedzieć - wszystkie te filmy są takie... pogmatwane! Fabuła jest bardzo zawiła, a do tego japończycy promują pedofilię! We wszystkich anime, jakie widziałam, mała, powiedzmy, 12-letnia dziewczyna zakochuje się w 20-ileś letnim facecie! Poza tym mangi i anime mają dość... jakby to powiedzieć... obrzydliwe rysunki. Nie chodzi o to, że ich postacie są brzydkie, przeciwnie - są bardzo ładne! Chodzi raczej o różne potwory - japończycy zawsze obdarzają je czymś na mój gust niesmacznym, czyli jakąś krwią kapiącą im z przeróżnych miejsc, smarkami cieknącymi z nosa, :slina: jakąś ropą zwisającą z oka, czy jakąś flegmą, która się z nich leje. Może ze względu na swoją płeć jestem trochę wyczulona, ale to jest naprawdę niefajne! Bleh... :/

Manga promująca pedofilię ... słuchaj z takimi opiniami tłukę się od wielu lat i powtórzę to co powtarzałem wielu setkom takich jak Ty przedtem :) --> manga ma tyle gatunków i podgatunków iż określanie jej mianem " faworyzującej pedofilię " jest totalnie nie na miejscu . Jeden gatunek anime czy mangi nie odpowiada za drugi , pamiętaj :buu: Fakt , dwa filmy to raczej niewiele , nie uważasz ? :)

Drozdz - twój stosunek jest pozytywny , ale nie ze względu na hentaje , prawda ? :P Bo wiesz , poznawanie mangi na podstawie erotyki nie jest najlepszym pomysłem ..... oglądasz buraki unikając prawdziwych dzieł , które zaważają o tej pięknej sztuce ( a jak ! manga już wiele lat temu w Japonii uzyskała statut sztuki )

Użytkownik Surin edytował ten post 07.09.2006 - |09:58|

• 0
" 4400 " --> poziom serii wprost proporcjonalny do ilości postów osób nią zainteresowanych

#38 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 07.09.2006 - |12:39|

Tak, tak... :) Już nie mogę się doczekać oglądania tego obrzydlistwa.... :bag: Mnaim!

Tak, wiem, że dwa filmy to mało, sama to napisałam... :) Więc może polecilibyście mi jakieś fajne i inteligentne anime? Chętnie obejrzę! (jak znajdę czas... ach, ta szkoła :sam7: )
  • 0

#39 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów

Napisano 07.09.2006 - |13:31|

Tak, tak... :) Już nie mogę się doczekać oglądania tego obrzydlistwa.... :bag: Mnaim!

Tak, wiem, że dwa filmy to mało, sama to napisałam... :) Więc może polecilibyście mi jakieś fajne i inteligentne anime? Chętnie obejrzę! (jak znajdę czas... ach, ta szkoła :sam7: )

Luzik = )

Może klasyka ?

- " Akira "
- " Ghost in the Shell " ( 1 i 2 druga część )
- Neon Genesis Evengelion ( mniam ! )
- twórczość Miyazakiego - "Mononoke Hime " , itp.

To na wstęp , wiesz to taka kropelka w morzu świetnych tytułów , w przytoczonych filmach nie ma śliniących się potwórów ;)
  • 0

#40 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 07.09.2006 - |21:10|

Drozdz - twój stosunek jest pozytywny , ale nie ze względu na hentaje , prawda ? Bo wiesz , poznawanie mangi na podstawie erotyki nie jest najlepszym pomysłem ..... oglądasz buraki unikając prawdziwych dzieł , które zaważają o tej pięknej sztuce ( a jak ! manga już wiele lat temu w Japonii uzyskała statut sztuki )

nie to była tylko odpowiedź tylko na uwage Darth Paula o różnych rzeczach dodanych

Tak, tak... Już nie mogę się doczekać oglądania tego obrzydlistwa.... Mnaim!

Tak, wiem, że dwa filmy to mało, sama to napisałam... Więc może polecilibyście mi jakieś fajne i inteligentne anime? Chętnie obejrzę! (jak znajdę czas... ach, ta szkoła )

Z podanych powyżej pozycji moge ręczyć że dwie pierwsze ci się na pewno spodobają. Totalna klasyka grtunku.

Evangelion też jest kalsyką ale jakoś nie moge się do niego przekonać - może dlatego, że oglądałem go stosunkowo w późnym stadium uzależnienia od anime i jakoś mi się nie spodobał.

Mononke hime nie widziałem. Ale słyszałem, że niezłe.

Co do moich propozycji do obejrzenia:

- Full Metal Alchemist
- Cowboy Beebop
- Bleach
- Serie Onegai Teacher i Twins
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych