Użytkownik Thomass edytował ten post 16.02.2006 - |21:13|
Stosunek do Anime
Napisano 16.02.2006 - |20:54|
Napisano 16.02.2006 - |21:40|
Obi napisał:
Niby racja, ale tylko pozornie, bo naprawdę, to oni użyczają im swoich dłoni, a malują w inny sposób. Przecież bajki ze studia Disneya poza ładną kreską nie przypominają japońskiej animy.QUOTE
Wychowałem się na perfekcyjnych animacjach Disneya, wrazliwosci kina animowanego Rosjan oraz troszke Czechow i Słowaków. I to, co zaczelo do Polski docierac od lat 80tych jest dla mnie wstrętne.
Biorąc pod uwagę że studio Disneya "wypożycza" japońskich magaków od dobrych 20 lat . Może powinieneś dokładniej oglądać listy płac w tych produkcjach - albo zmienić podejście do Disneya .
Na koniec chciałam polecić TVP kultura, tam w przerwach między programami pokazują Naszą Rodzimą animację. Warto sobie pooglądać, bo "cudze chwalimy, a swego nie znamy". Tylko uprzedzam, że to z animą nie ma nic wspólnego
Użytkownik czarownica edytował ten post 16.02.2006 - |21:44|
Napisano 16.02.2006 - |22:25|
Bo tak jak pisałem wcześniej , jest wiele stylów animacji . Widziałem już kilka anime , które kreską nierużnią się od animacji Disneya . Niema jednego określonego stylu , mimo tego że większość ludzi uważa że anime to duże oczy i jeszcze większe piersi ( oczywiście w żeńskich postaciach) .Niby racja, ale tylko pozornie, bo naprawdę, to oni użyczają im swoich dłoni, a malują w inny sposób. Przecież bajki ze studia Disneya poza ładną kreską nie przypominają japońskiej animy.
Znamy , znamy - tylko zapewne większość tak jak ja lubi animacje twożone nie przez rodzimą TVP (sporo jest robione na zasadzie aby było ) tylko te twożone przez normalnych ludzi , którzy niesamowicie rzadko się spotyka gdzieś indziej np. Bagińskiemu się udało , ale dopiero po "Katedrze" , a o wcześniejszych jego pracach mało kto wie .Warto sobie pooglądać, bo "cudze chwalimy, a swego nie znamy". Tylko uprzedzam, że to z animą nie ma nic wspólnego smile.gif
Napisano 17.02.2006 - |08:31|
Może najpierw małe uściślenie dla tych co narzekają na mangę/anime.
Japończycy dzielą filmy na 3 grupy wiekowe: do 10 lat, do 18 lat i adult.
Wielu twórców mangi (no bo to jest w końcu podstawa amnime
Spowodowało to również pewien "podział" że tak powiem - cenowy.
Najtańsze licencje są na filmy dla dzieci. Co też spowodowało że publiczne telewizje wykupiły seriale z tej kategorii. Stąd też Sailorki, DB i tym podobne...
Mogą one zniechęcać...ale spójrzcie na nie z perspektywy dziecka.
Ja miałem tę możliwość, bo akurat mój starszy syn chciał je oglądać.
Więc leciały Sailorki,DB, Pokemony. Dzieci je uwielbiają, znajdźcie takie co nie chciałyby być Son-goku.
Teraz Michał ma prawie 10 lat.
I mamy zmianę - uwielbia Shaman King. Wyprosił nawet prawdziwy boken (i zążył sobie już nim nabić guza
Ta kategoria również zawiera mnóstwo ciekawych tytułów. Ja mając 17 lat ubawiłem się na Tenchi Muyo.
Manga/anime dorasta wraz z dzieckiem.
Ja sam z tych dorosłych lubię:
Vampire Princess
Vampire Hunter D
NGE
Armitage
Obie części GiTS.
Ninja Scroll
Mononoke Chime
Wolf's Rain - leci na Cyfrze
Chronicles of Lodoss War - niech ktoś powie że to nie jedno z najlepszych anime.
no i mnóstwo innych...
Co do hentai
A na koniec taka ciekawa kestia. Mój kumpel pracuje dla wytwórni w Stanach, która robi filmy dla Cartoon Network. Obecnie 2/3 tych lepszych kreskówek wymyśla i wytwarza sztab japończyków. Bo tak naprawdę to tylko oni umieją robić kreskówki.
To pod ich wpływem humor trafił do filmów animowanych.
Nie wierzycie??? No to zobaczcie Mulan.
A potem kolejne superdzieło - Shrek.
Ani Pixar, ani Disney ani DreamWorks nie istnieją bez wsparcia japończyków.
Nowy Bambi też jest już "anime-owany"
Bez nich dalej bylibyśmy w epoce mdławej Swan Princess...
Użytkownik Zoisyte edytował ten post 17.02.2006 - |08:36|
Yo, ho, haul together,
hoist the Colors high.
Heave ho,
thieves and beggars,
never shall we die.
Napisano 13.04.2006 - |15:18|
W chwili obecnej ściągam Captain Tsubasa i Aoki Densetsu Shoot!, a potem mam zamiar ściągnąć Dragon Balla.
-----------------
Pozdro "Alfa"
Napisano 28.08.2006 - |20:45|
a jesli chodzi o lekkie ale fajne animie to komedia romantyczna Chobits
O'Neill, about religion on Earth: "Let's just say nobody believes in anyone with glowing eyes and a snake in his head."
John : Mogłbys miec choc troche odrobiny Ambicji Garfield...
Garfield : Czy to podają z frytkami?
Napisano 28.08.2006 - |21:31|
Nie no EVA to podstawa. Z innych takich typu "koniecznie obejrzec" to jeszcze Hellsing, S.E. Lain, Trigun i jeszcze kilka. Tak wogule to jak zobaczylem ze ktos wygrzebal ten temat z dna forum to az mnie taki mile ciarki przeszly po plecach.ja polecam Neon Genesis Evangelion chociaz czasem jest nieco zakrecony i ogladajac go pytasz sie "o co chodzi"
ale dla mnie jest genialne
a jesli chodzi o lekkie ale fajne animie to komedia romantyczna Chobitsprzynajmniej ja to zaklasyfikowalam do takiej kategorii
Najgorsze jest to ze ostatnio jakos nic nie slychac o anime, w sensie takim dobrym, brakuje mi produkcji na miare EVA, nawet z pelnometrazowek nic chyba ostanio dobrego nie wyszlo...
Greed is eternal.
Napisano 28.08.2006 - |22:29|
Napisano 29.08.2006 - |12:48|
Obejrzałem to i mi się to totalnie niepodoba nie rozumie zachwytu.
Napisano 29.08.2006 - |13:12|
= Teoria Prawdy Telewizyjnej =
Napisano 29.08.2006 - |20:17|
ale jak z wszystkim także anime/manga ma swoich wielbicieli jak również przeciwników
a więc nazwa jak najbardziej adekwatna
chociaż może lepsze by było czy lubicie anime
Napisano 05.09.2006 - |22:34|
Napisano 06.09.2006 - |18:21|
.
.
.
.
.
.
No chyba że Hentai-Manga :hehe: :hehe:
Napisano 06.09.2006 - |18:36|
Napisano 06.09.2006 - |20:17|
a mój stosunek do anime jest jak najbardzij pozytywny
Napisano 07.09.2006 - |09:55|
Ja to tam jestem neutralna wobec mangi i anime. Oglądnęłam niewiele "japenesse movies", a dokładnie "W krainie bogów" i "Ruchomy zamek Hauru", więc nie mam do powiedzenia zbyt dużo. Choć... jedną rzecz mogłabym powiedzieć - wszystkie te filmy są takie... pogmatwane! Fabuła jest bardzo zawiła, a do tego japończycy promują pedofilię! We wszystkich anime, jakie widziałam, mała, powiedzmy, 12-letnia dziewczyna zakochuje się w 20-ileś letnim facecie! Poza tym mangi i anime mają dość... jakby to powiedzieć... obrzydliwe rysunki. Nie chodzi o to, że ich postacie są brzydkie, przeciwnie - są bardzo ładne! Chodzi raczej o różne potwory - japończycy zawsze obdarzają je czymś na mój gust niesmacznym, czyli jakąś krwią kapiącą im z przeróżnych miejsc, smarkami cieknącymi z nosa, :slina: jakąś ropą zwisającą z oka, czy jakąś flegmą, która się z nich leje. Może ze względu na swoją płeć jestem trochę wyczulona, ale to jest naprawdę niefajne! Bleh... :/
Manga promująca pedofilię ... słuchaj z takimi opiniami tłukę się od wielu lat i powtórzę to co powtarzałem wielu setkom takich jak Ty przedtem
Drozdz - twój stosunek jest pozytywny , ale nie ze względu na hentaje , prawda ?
Użytkownik Surin edytował ten post 07.09.2006 - |09:58|
Napisano 07.09.2006 - |12:39|
Tak, wiem, że dwa filmy to mało, sama to napisałam...
Napisano 07.09.2006 - |13:31|
Tak, tak...
Już nie mogę się doczekać oglądania tego obrzydlistwa.... :bag: Mnaim!
Tak, wiem, że dwa filmy to mało, sama to napisałam...Więc może polecilibyście mi jakieś fajne i inteligentne anime? Chętnie obejrzę! (jak znajdę czas... ach, ta szkoła :sam7: )
Luzik = )
Może klasyka ?
- " Akira "
- " Ghost in the Shell " ( 1 i 2 druga część )
- Neon Genesis Evengelion ( mniam ! )
- twórczość Miyazakiego - "Mononoke Hime " , itp.
To na wstęp , wiesz to taka kropelka w morzu świetnych tytułów , w przytoczonych filmach nie ma śliniących się potwórów
Napisano 07.09.2006 - |21:10|
Drozdz - twój stosunek jest pozytywny , ale nie ze względu na hentaje , prawda ? Bo wiesz , poznawanie mangi na podstawie erotyki nie jest najlepszym pomysłem ..... oglądasz buraki unikając prawdziwych dzieł , które zaważają o tej pięknej sztuce ( a jak ! manga już wiele lat temu w Japonii uzyskała statut sztuki )
nie to była tylko odpowiedź tylko na uwage Darth Paula o różnych rzeczach dodanych
Tak, tak... Już nie mogę się doczekać oglądania tego obrzydlistwa.... Mnaim!
Tak, wiem, że dwa filmy to mało, sama to napisałam... Więc może polecilibyście mi jakieś fajne i inteligentne anime? Chętnie obejrzę! (jak znajdę czas... ach, ta szkoła )
Z podanych powyżej pozycji moge ręczyć że dwie pierwsze ci się na pewno spodobają. Totalna klasyka grtunku.
Evangelion też jest kalsyką ale jakoś nie moge się do niego przekonać - może dlatego, że oglądałem go stosunkowo w późnym stadium uzależnienia od anime i jakoś mi się nie spodobał.
Mononke hime nie widziałem. Ale słyszałem, że niezłe.
Co do moich propozycji do obejrzenia:
- Full Metal Alchemist
- Cowboy Beebop
- Bleach
- Serie Onegai Teacher i Twins
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »