Rambo (2008)
Napisano 02.03.2008 - |23:00|
Napisano 09.03.2008 - |09:38|
Podsumowując: jeżeli jesteś fanem, idź w ciemno, jak nie lubisz brutalności i rzezi na ekranie, to omijaj ten film z daleka. Ja w sumie się w kinie nie nudziłem, ale z drugiej strony po tych 2 czy 3 tygodniach od obejrzenia nie bardzo już ten film pamiętam, to jest film z cyklu obejrzeć i zapomnieć.
Napisano 22.06.2008 - |02:21|
Nasz bohater w sumie naprawdę nieźle się tzryma, a z wiekiem koło 50ki wręcz mu do twarzy .
DOjrzały STallone potrafi wiele więcej niż kiedyś. Naprawdę dość udana pozycja, nie przesadzona, szalenie momentami realistyczna.
DLa mnie to ten film to od dawna jedno z niewleu miłych zaskoczeń.
8,5/10 .
Napisano 22.06.2008 - |17:44|
Napisano 26.06.2008 - |16:27|
"Wtedy to ma sens,choć i tak wybuch jest czysto filmowy"
No nie wiem czy tak czysto filmowy.
W trakcie bombardowania bomby TALL BOY wywoływały lokalne trzęsienia ziemi o dużej skali. Anglicy używali ich do niszczenia schronów dla U-Bootów (takich portów pod kilkumetrowym stropem z żelbetonu), choć nie tylko.
Czytałem też gdzieś, że bombardowali nimi także zagłębie Ruhry, żeby zahamować wydobycie węgla z tamtejszych kopalń. Ale ta teoria mało do mnie przemawia.
Post puźny, ale dopiero dziś przypadkiem znalazłem forum na temat tego filmu.
Użytkownik Vasir edytował ten post 26.06.2008 - |16:29|
Napisano 27.06.2008 - |09:27|
KAYRON:
"Wtedy to ma sens,choć i tak wybuch jest czysto filmowy"
No nie wiem czy tak czysto filmowy.
W trakcie bombardowania bomby TALL BOY wywoływały lokalne trzęsienia ziemi o dużej skali. Anglicy używali ich do niszczenia schronów dla U-Bootów (takich portów pod kilkumetrowym stropem z żelbetonu), choć nie tylko.
Czytałem też gdzieś, że bombardowali nimi także zagłębie Ruhry, żeby zahamować wydobycie węgla z tamtejszych kopalń. Ale ta teoria mało do mnie przemawia.
No i ok ale z tego co pamiętam(czyli niewiele )to bomba typu Tall Boy miała z 5 metrów długości i odpowiednią grubość a tutaj mamy jakąś bombkę o wadze tak na oko ze 500 kg, które to Hamerykańcy zrzucali na Wietnam w ilościach hurtowych z cudownych samolocików typu B-52
Tylko to jest Kambodża lata współczesne więc bomba kambodżańska(prawdopodobnie)o tej samej wadze alibo mniejszej.
Czyli : wybuch i tak filmowy,baaaaardzo widowiskowy o znikomym działaniu w terenie
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor ''Malazańska Księga Poległych''
Napisano 29.06.2008 - |11:25|
Jak dla mnie film ma swój drastyczny klimat, już nie chodzi o to jak dzielny Rambo ratuje zakładników (a raczej sposób w jaki to robi ), bardziej uderzyła we mnie wojna domowa i zabijanie cywili, zabawa na polu minowym, przyjmowanie zakładów, gwałty i tortury. W międzyczasie trafia nam sie grupka amerykanów pragnąca pomóc tym biedakom z Birmy, oczywiście ich daremna próba ratowania świata zderza sie z brutalną rzeczywistością i "obojętnością?" a raczej pesymizmem (dekadentyzm ahahah) głównego bohatera, który na nieszczęscie moim zdaniem ma racje . Jeśli chodzi o ukazanie problemu pomoc - obojętność, to film ten pokazał to w bardzo prosty i krwawy sposób. W sumie 7/10
Napisano 01.07.2008 - |20:47|
Naprawdę bardzo dobry film akcji, bardzo krwawy i dosłowny.
Nie ma tutaj jakiś naleciałości ideologicznych spotykanych w innych częściach.
Jest prosto, mocno, brutalnie.
P.S. No i ta jakość w Full HD
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 06.07.2008 - |10:08|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych