Skocz do zawartości

Zdjęcie

I Am Legend (2007)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
81 odpowiedzi w tym temacie

#21 SiLenT

SiLenT

Redakcja GHN

• VIP
  • 271 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 02.01.2008 - |14:58|

Skoro wam się tak podobał film to polecam książkę.
Jest ona o wiele lepsza od filmu i fantastycznie pokazuje wszystkie rozterki bohatera.
Właściwie jedyne, co film ma wspólnego z książką to tytuł, główny bohater i ogólny zarys.
Film jest niezły, ale potencjał jaki ma książka pozwalał na coś o wiele lepszego.

Zgadzam się książka jest duzooo lepsza, no i to zakończenie. Książkowe można powiedzieć jest hmmm zupełnie inne, książka ma w ogóle inna koncepcje.

Jeśli zrobili by wierna adaptacje książki to nie wiem ale myślę że film na pewno zapisałby sie w historii kinematografii jako nie lada dzieło(oczywiście zależy jak by go zrobili), Oscar za scenariusz gwarantowany. A tak cóż fajnie, ale dla ludzi którzy czytali książkę to jednak nie to, i tak ten film będzie odbierany.

Taka ciekawostka: film jest o zombie, a książka o wampirach taki detal można powiedzieć :P

Ten film to wzasadzie ekranizacja książki, która powstała chyba jakoś w latach 60-tych(niestety nie znam autora)

Autorem książki jest Richard Matheson. Fakt stara książka, ale oglądając dzisiejsze filmy o wampirach i zombie to wyprzedzała swoją epokę.

Użytkownik SiLenT edytował ten post 02.01.2008 - |15:04|

• 0

Greed is eternal.

#22 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 03.01.2008 - |22:13|

a czytał ktoś może komiks o tym tytule, bo ostatnim razem rzucil mi sie w oczy jak bylem w empiku
  • 0
You are what you believe yourself to be

#23 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 09.01.2008 - |01:31|

Oglądałem film film i mi się bardzo podoba (w końcu coś innego o zombi). Szkoda tylko iż to laboratorium niby cud domowej nauki, a niema systemy dezynfekcji (determinacji). Przecież u nas w przychodniach (tych starszych) są po montowane lampy UV
  • 0

#24 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 09.01.2008 - |17:31|

Oglądałem film film i mi się bardzo podoba (w końcu coś innego o zombi). Szkoda tylko iż to laboratorium niby cud domowej nauki, a niema systemy dezynfekcji (determinacji). Przecież u nas w przychodniach (tych starszych) są po montowane lampy UV

Tak jak pisałem wyżej, też mnie to zastanawia, dlaczego labolatorium (a nawet cały dom) nie było wyposażone w lampy UV co, jak wynikało z fabuły, byłoby bardzo pomocne.
  • 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#25 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 09.01.2008 - |19:27|

Rzadko gościmy Will'a Smith'a na dużym ekranie,ale jak już widzimy to w dobrej kreacji aktorskiej i wdorbym filmie :) Może za dużo akcji w nim nie ma,ale ma niepowtarzalny klimat.Klimat samotności i próby przetrwania jej.Willowi idzie całkiem nieźle,choć można dojść do wniosku iż troszeczkę mu odbija.A może jest to sposób by zapomnieć.Sposób walki z samotnością ? (akcja w wypożyczalni dvd) Oby :) Nie mniej jednak warto udać się na ten film choćby właśnie dla Bayer'a z Bel-Air :D
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#26 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 12.01.2008 - |10:31|

Dobry film, jak dla mnie lepszy od zwiastunów, które bynajmniej mnie mało przekonywały.
Pewnie tylko powtórzę wypowiedzi poprzedników, ale świetnie pokazany wyludniony NY (scena z małym lwem :lol: ), i ukazanie człowieka przez dłuższy czas samotnego, jego determinacja aby nie zostać całkiem samemu, próba ratowania Samanthy za każdym razem gdy coś jej grozi i rozpacz kiedy odeszła.
Produkcja zaskoczyła mnie pozytywnie=]

Trochę nie do końca tylko z tą chorobą (bo starałem się nie traktować zainfekowanych jako zombi, widziałem że są podobni, ale dla mnie to nie były żywe trupy).
Cały czas zastanawiały mnie jej objawy, czy ludzki organizm by je wytrzymał, i ta nadludzka siłą+szybkość :blink:

I trochę naciągane, że NY trzy lata opustoszały, a woda w kranie i prąd w gniazdkach jak nigdy nic, ale na pewne ustępstwa trzeba chyba pozwolić.
  • 0
Bursztyn & Perła

#27 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 12.01.2008 - |11:06|

A tak baj de łej, jest to Remake filmu The Omega Men z lat 70, tam grał Charlton Heston, i jest do niego bardzo podobny. Polecam obejrzeć pierwowzór..... Albo choć Trailer na Youtube :)

"Omega man" był remake'iem "I am legend" z 1954 :P

Film bardzo dobry, pierwszy film z USA od czasu RotS, który podobał mi się dużo bardziej niż tylko troszeczkę. Nie jest to dzieło wielce trudne, ale mimo to jednak zapisze się w historii jako jedno z tych ambitniejszych. A o to właśnie chodzi by ambitne dzieło potrafiło trafić do każdego z całym swym przesłaniem a nie tylko do wypaczonych psycholi oglądających tylko filmy wykopane z samego dna undergroundu.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 12.01.2008 - |11:07|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#28 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 12.01.2008 - |13:57|

I trochę naciągane, że NY trzy lata opustoszały, a woda w kranie i prąd w gniazdkach jak nigdy nic, ale na pewne ustępstwa trzeba chyba pozwolić.

Jeśli chodzi o prąd to podejrzewam, że Will miał jakiś generator spalinowy. A woda.. była tylko w jego mieszkaniu zapewne, a jak ją podłączył nie zostało powiedziane :)
  • 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#29 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 12.01.2008 - |16:30|

Jesli chodzi o media i o wode.. Jezeli przyjac, ze tylko on z tego korzystal, to obciazenie sieci bylo minimalne, wiec pradu duzo nie pobieral ;) Nie wiem jak z woda.. Mogly sie rury zapchac czy cos z braku konserwacji, ale who cares ;) hehe

Film odbieram pozytywnie. W kilku momentach sie wystraszylem (ogladalem na dobrym zestawie audio). Zreszta ogladalem film nie widzac zadnych trailerow czy namow znajomych, wiec nie wiedzialem, czego mam sie spodziewac. Podobala mi sie gra aktorska Willa Smitha.. Zreszta juz w "I robot" pokazal, ze jest dobrym aktorem. A wlasnie...
Czy owe "zombi" nie przypominaly wam robotów z filmy "I robot"?? Bo jak dla mnie, to rysy twarzy, tego glownego bossa wsrod zywych trupow, to prawie jak te roboty ze wspomnianego filmu.. Szkoda, ze nie rozwineli watku tego szefa zombi - bo mialem wrazenie, ze on chcial sie zescic za zabranie mu tej kobietki... Tak jakos mi to wygladalo...

Aha.. I po co on na te jelenie polował?
  • 0

#30 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 12.01.2008 - |17:20|

Jesli chodzi o media i o wode.. Jezeli przyjac, ze tylko on z tego korzystal, to obciazenie sieci bylo minimalne, wiec pradu duzo nie pobieral wink.gif Nie wiem jak z woda.. Mogly sie rury zapchac czy cos z braku konserwacji, ale who cares wink.gif hehe

Jego dom do przygotowana twierdza. Wydaje mi się, ze była scena a akumulatorami (ale mogę się mylić) Woda pewno butelkowana, i jakaś pompa....
Domu raczej sam nie przygotował, wydaje mi się, że żołnierze mu pomagali, ale tylko on - z czasem - w tym mieście ostał się żywy...

Aha.. I po co on na te jelenie polował?

No jak to po co? Dla mięsa. Ileż można jeść konserwy i racje żywnościowe... lodówki w mieście na pewno już nie działały...

#31 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 12.01.2008 - |17:51|

Ja mialem wrazenie, czy moze nadzieje, ze te jelenie mialyby byc sekretem do uzyskania lekarstwa, czy cos.. Jakos nie odczulem powrotu do polowania przez czlowieka, co miala wymusic owa sytuacja...
Zbyt duzy naklad srodkow w porownaniu do efektow... (W kuchni bylo widac, ze zarcia to ma sporo...)
  • 0

#32 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 12.01.2008 - |18:07|

Ja mialem wrazenie, czy moze nadzieje, ze te jelenie mialyby byc sekretem do uzyskania lekarstwa, czy cos.. Jakos nie odczulem powrotu do polowania przez czlowieka, co miala wymusic owa sytuacja...
Zbyt duzy naklad srodkow w porownaniu do efektow... (W kuchni bylo widac, ze zarcia to ma sporo...)

Albo kontynuacja najgłupszego sportu: polowanie dla rozrywki.
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#33 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 15.01.2008 - |18:42|

Film mi się podobał. Will jak zawsze nie zawiódł i stworzył dobrą kreację. Do zakończenia można się przyczepić z powodu braku logiki, ale chyba film miał mieć przesłanie, że warto się poświęcać dla idei. Wydaje mi się, że jak na wysokobudżetową produkcję efekty specjalne w postaci zombich wyszły średnio. Tu się zawiodłem. Może lepiej by było ucharakteryzować żywych ludzi? Ogólnie film jest na duży plus i gorąco polecam!

Użytkownik Wodzu edytował ten post 15.01.2008 - |18:49|

• 0

...:::Son of Anarchy:::...

#34 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 16.01.2008 - |06:49|

a dla mnie rozczarowanie.
rozumiem, ze muzyka Marley'a i haslo "rozswietlic ciemnosc" mialy byc Przeslaniem Pokoju, jakie widz mial wyniesc z tego obrazu. niestety, czegos mi zabraklo.... - glebi?? Sama nie wiem. Moze wlasnie te jelenie na poczatku sprawily, ze film wydawal mi sie momentami trywialny. Mieszkanie w dosc normalnym budynku, gdy wokolo czyhaja takie grozne bestie... No i dlaczego, skoro wiedzial, gdzie oni przebywaja, nie podpalil im tej nory? mogl sobie zlapac pare obiektow do badan, a reszty sie pozbyc - dla wlasnego bezpieczenstwa...
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#35 Blah

Blah

Plutonowy

• Użytkownik
  • 372 postów

Napisano 16.01.2008 - |06:57|

Elam
A cp by zrobil gdyby pozar sie rozprzestrzenil i cale miasto poszlo z dymem?:P
  • 0

#36 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 16.01.2008 - |08:54|

a dla mnie rozczarowanie.
rozumiem, ze muzyka Marley'a i haslo "rozswietlic ciemnosc" mialy byc Przeslaniem Pokoju, jakie widz mial wyniesc z tego obrazu. niestety, czegos mi zabraklo.... - glebi?? Sama nie wiem. Moze wlasnie te jelenie na poczatku sprawily, ze film wydawal mi sie momentami trywialny. Mieszkanie w dosc normalnym budynku, gdy wokolo czyhaja takie grozne bestie... No i dlaczego, skoro wiedzial, gdzie oni przebywaja, nie podpalil im tej nory? mogl sobie zlapac pare obiektow do badan, a reszty sie pozbyc - dla wlasnego bezpieczenstwa...

Poza mozliwością przejścia ognia dalej, jest jeszcze jeden aspekt. On nie chciał się ich pozbyć. Kierował się wielkim poczuciem winy, jego życie było dla niego od momentu zagłady jedną, niekończącą się misją. On nie widział innej opcji jak dążyć do uratowania tych ludzi i odbudowy ludzkości, a do tego nie wystarczy kilku osobników do badań. Był przekonany, że jest sam, bo nikt nie pofatygował się sprawdzić NY po "uspokojeniu" się pandemii i wiedział, ze jeśli rzeczywiscie jest sam, to zniszczenie ich i zostawienie sobie do badań nie odróżniałoby go od nazistów.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 16.01.2008 - |08:56|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#37 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 16.01.2008 - |15:33|

No i dlaczego, skoro wiedzial, gdzie oni przebywaja, nie podpalil im tej nory? mogl sobie zlapac pare obiektow do badan, a reszty sie pozbyc - dla wlasnego bezpieczenstwa...

Przecież on szukał lekarstwa po to, żeby tych ludzi uleczyć. Zabijać osoby którym próbuje się pomóc :blink: nienormalne, niemoralne
  • 0
Bursztyn & Perła

#38 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 16.01.2008 - |15:43|

Zgodnie z informacjami, które pojawiają się w sieci, na jednym z wydań DVD filmu "Jestem legendą" umieszczone zostanie alternatywne zakończenie tego obrazu. Autorem informacji o alternatywnym zakończeniu "Jestem legendą" jest jego reżyser Francis Lawrence. W jednym z udzielonych niedawno wywiadów Lawrence zdradził, że nie jest ono tak komercyjne jak to które oglądać można w kinach. Nie chce jednak zdradzać żadnych szczegółów.

źródło: http://www.stopklatk...ie.asp?wi=42936

Trochę dziwne. Alternatywne zakończenia przeważnie są inne o 180 stopni do normalnych. Jeśli tak to jak on ma być mniej komercyjne? Chyba jeszcze bardziej :blink:

Toudi - uważaj bo twoje słowa, że nie będzie dwójki mogą się nie sprawdzić ;)
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#39 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 16.01.2008 - |16:03|

Toudi - uważaj bo twoje słowa, że nie będzie dwójki mogą się nie sprawdzić

Nawet mnie nie strasz... taki piękny film i mieli by zepsuć go? :>

#40 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 16.01.2008 - |18:11|

to prosze mi jeszcze wytlumaczyc, jak to bylo z tymi chorymi ;
niby z jednej strony stali sie "glupi", ograniczeni, mowic juz nie umieja, a z drugiej - ten atak na dom byl dobrze zaplanowany, ze juz nie wspomne o samej pulapce na Willa Smitha... a potem szef dzikich wali glkowa w plexiglass jak jakis wsciekly pawian...
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych