Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odtwarzacze DivX/XviD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
122 odpowiedzi w tym temacie

#21 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 20.12.2007 - |18:28|

Witam. Ja od ponad roku jestem posiadaczem Manty Emperor IV. Z odtwarzaniem napisów mpl2 nie ma ona żadnych problemów. I w sumie jestem z tego odtwarzacza dość zadowolony. Jednak gdybym miał dziś kupować, to chyba zdecydowałbym się na coś solidniejszego. Dlaczego? Otóż po ok 3 miesiącach użytkowania odtwarzacz przestał działać. Nie widział żadnej płyty. Potem miałem ogromne problemy ze znalezieniem w okolicy jakiegokolwiek serwisu, który dokonałby naprawy w ramach gwarancji. Wysłałem więc odtwarzacz pocztą do głównego serwisu w Warszawie, umieszczając w środku dokładny opis usterki. Po 3 tygodniach odtwarzacz został mi odesłany kurierem na koszt nadawcy. I muszę powiedzieć, że do taj pory sprawuje się już bez zarzutu (odpukać). Czyta niemal wszystko. Tyle, że straciłem wtedy trochę nerwów no i zaufania do firmy. Tak jak koledzy mówią: jak trafisz na dobry egzemplarz, to będziesz bardzo zadowolony. Jeśli trafisz na felerny, to bedziesz się borykał z serwisem. Decyzja jest twoja. Pozdrawiam.
  • 0
"...something takes a part of me..."

#22 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 21.12.2007 - |15:43|

Ja mam Mantę Emperora III i generalnie jestem zadowolona. Ale spotkałam się z opiniami, że często się psują. Mój odtwarzacz po dosyć długim użytkowaniu (na przykład 10 odcinków serialu jeden po drugim) zaczął świrować, płyta się ślizgała i koniec oglądania przez najbliższą godzinę. A później jak gdyby nigdy nic zaczął pracować idealnie. No może z pewnymi przerwami. ;)
  • 0
WACKO!!

#23 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 21.12.2007 - |16:17|

Ja mam Mantę Emperora III i generalnie jestem zadowolona. Ale spotkałam się z opiniami, że często się psują. Mój odtwarzacz po dosyć długim użytkowaniu (na przykład 10 odcinków serialu jeden po drugim) zaczął świrować, płyta się ślizgała i koniec oglądania przez najbliższą godzinę. A później jak gdyby nigdy nic zaczął pracować idealnie. No może z pewnymi przerwami. ;)

Mały offtop do pixey: pewnie jak swego czasu w Playstation 1 zasilacz jest za blisko czytnika i optyki i jak się nagrzewa to wpływa na "odczytywanie" płyt.
Pozostaje jak to właśnie napisałaś poczekać trochę aż ostygnie.

Ja osobiście niestety właśnie takich spraw się obawiam w tego typu ;) sprzęcie.
Czyli w różnych modelach i ich nazwijmy to wypuszczeniach w ramach jednego modelu są różnie "przemyślane" wnętrza i potem to jest jak to pisał JoVisH i koledzy powyżej można trafić na dobry albo zły egzemplarz.
Taka jest najczęstsza opinia o tych tańszych odtwarzaczach dvd.

Jedyne co pozostaje to wypróbować samemu bo nie da się w 100% powiedzieć czy konkretny model/linia mant/korr/wiw jest dobra czy też nie. :D

Użytkownik biku1 edytował ten post 21.12.2007 - |16:19|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#24 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 21.12.2007 - |19:57|

Sam jestem posiadaczem Princa jedynki(już 4 lata) i Emperora IV(chyba rok) i ani razu nie miałem kłopotu że sprzętem(oglądam niekiedy nałogowo seriale sezonami) - choć do dziś pamiętam jakiego miałem stracha przed pierwszą aktualizacją softu. Nie będe wymieniał wad takich tanich odtwarzczy bo każdy je zna ale powiem jedno że nie znajdziesz nic poza xboxem lepszego do odtwarzania divixów. Oprócz wymienionych tu modeli warto też przyjrzeć się modelowi Prince2 nie miałem żadnych kontaktów z innymi modelami więc nie mam o nich co pisać.

Użytkownik Krusty edytował ten post 21.12.2007 - |21:19|

• 0

#25 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.12.2007 - |20:06|

Mogę wam powiedzieć, że mam w domu Emperora jedynkę i nie mam z nim problemów, parę lat już ma.
w górach mam któregoś Prince i też działa bez zarzutów (dvd, cd, oryginały i przeze mnie nagrywane)

za to, mojej rodzinie kupiłem Emperora2 i pamiętam, że przynajmniej dwa razy byłem z nim w serwisie... (ale moja rodzina ma pecha do elektroniki :) więc się nie liczą :))

Do domu spokojnie można w mantę inwestować.. co do serwisu - to ja w miejscu zakupy zawsze oddawałem, żadnego jeżdżenia, nic w tym stylu.

#26 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 22.12.2007 - |11:22|

Ja przez ponad rok byłem posiadaczem odtwarzacza WIWA128. Obecnie kupiłem WIWA128U ze złączem USB. Trafiłem na jakiś trefny egzemplarz, który po paru minutach działania traci kolor i pojawiają się zakłócenia. Odesłałem go do serwisu z opisem objawów usługą DOOR TO DOOR i czekam na naprawę. Tak czy inaczej jestem zadowolony, bo prócz możliwości podłączenia do odtwarzacza pendrive'a można także podłączyć przez złącze USB przy użyciu kabla ATA/SATA-USB dowolny dysk twardy z partycjami FAT32 i odtwarzacz bez problemu z niego korzysta. Nie trzeba nagrywać filmów na płyty, wystarczy stary dysk i kabel przejściówka za 20 zł. Jedną z umiejętności tego modelu odtwarzacza jest możliwość skopiowania plików z załadowanej płyty na pamięć przenośną czy zewnętrzny dysk twardy. Niestety z racji niskiej prędkości napędu trwa to trochę czasu. Cóż, jednak to jakaś zaleta. Sprzęt nie ma żadnych problemów z odczytem plików MPL2 czy SRT. Dużą zaletą tego modelu jest jego niewielki rozmiar. Bez problemu mogę go schować do plecaka i zabrać do znajomych na serialowe wieczory.

Wcześniejszy model miał jeden mankament. Czujnik podczerwieni był umieszczony zbyt głęboko w obudowie i jego kąt widzenia był dość wąski. Trzeba było używać pilota praktycznie na wprost odtwarzacza. W modelu WIWA128U odtwarzacz reaguje nawet na światło odbite pilota i nie trzeba celować w urządzenie żeby je obsługiwać. Póki co nie miałem żadnych problemów z poprzednim modelem, a moi znajomi wciąż narzekali na swoje Emperory, które nagle przestawały odtwarzać płyty DVD+R, First'y, które miały problemy z dźwiękiem itp. Ten odtwarzacz łyka wszystko.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#27 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 25.12.2007 - |15:00|

Zdecydowałem się na Wiwę HD-128U :D. Spełnia moje wszystkie wymagania, po świętach ruszam do sklepu, potem miesiąc testowania i ocenię odtwarzacz :P. Dzięki wielkie za pomoc!
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#28 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 25.12.2007 - |17:25|

Zapomniałem napisać że obraz jaki wyświetlany jest na TV przez taki odtwarzacz jest lepszy niż na monitorze - najlepiej to widać na ripach dsr i starszych dvd takich jak Babylon 5 czy Ds9.
  • 0

#29 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 25.12.2007 - |20:22|

Hmm. Ja na allegro kupiłem emperora 030. Zakup o tyle pewniejszyo od takiego samego w supermarkecie, że sprzęt doszedł do mnie bez nawet odcisku palca, podczas gdy w marketach sprzęt jest już tak zmaltretowany, tak że albo "do widzenia", albo trzeba brać egzemplarz z samego dna, którego nikomu wcześniej nie chciało się macać. I muszę powedzieć, że jest rewelka. Jest USB i jest SD. Można podłączyć HDD (ale tylko FAT32). Odtwarza wszystko co avi, obraz i dźwięk absolutnie bardzo dobry. Lepszy jest już chyba tylko Lord 033 z HDMI. Łyka chyba wszystkie napisy (choć i tak używam tylko mDVD i srt) i do tego w trakcie oglądania można je sobie zmienić na dowolne znajdujące się w folderze z filmem.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#30 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 26.12.2007 - |10:23|

A właśnie - zapomniałem zapytać - czy Wiwa 128U odtwarza tylko napisy które mają taką samą nazwę jak film, czy można sobie wybrać?
  • 0
Dołączona grafika

#31 k-rol

k-rol

Starszy plutonowy

• Grupa Hatak
  • 535 postów
  • Miastowlkp.

Napisano 26.12.2007 - |11:05|

W mojej starszej Wiwce można wybierać, więc raczej w nowszych też nie stanowi to problemu :)
  • 0

Dołączona grafika

#32 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 26.12.2007 - |17:50|

No to lepiej być już nie mogło :D.

Czekam już na przesyłkę :P.
  • 0
Dołączona grafika

#33 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 27.12.2007 - |01:44|

WIWA128U odtwarza dowolnie wskazane napisy, więc nie będzie problemu jeśli nazwy będą różne.

Zapomniałem jeszcze napisać, że na jak tak mały sprzęt posiada sporo różnego rodzaju złącz z tyłu. Posiada też złącze optyczne dźwięku a w ustawieniach można zaznaczyć opcję współpracy z telewizorami HD. Niestety nie miałem okazji przetestować tej opcji z racji braku odpowiedniego telewizora i jak napisałem wyżej problemów z samym odtwarzaczem.

Odnośnie jego usterki, to póki co nic nie wiem, bo serwis ma 14 dni na naprawę, ale teraz okres świąteczny i noworoczny więc pracujących dni strasznie mało. Jak będę wiedział co i jak z moim sprzętem, to dam to znać żeby inni wiedzieli o co chodzi gdyby mieli podobny przypadek.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#34 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 27.12.2007 - |10:09|

A właśnie - zapomniałem zapytać - czy Wiwa 128U odtwarza tylko napisy które mają taką samą nazwę jak film, czy można sobie wybrać?

można wybierać, ale jak maja taka samą nazwę i nie są w oddzielnych plikach, to oglądając serial odcinki same włączają się po kolei i można sobie oglądać "ciurkiem" - piękna sprawa, polecam
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#35 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 27.12.2007 - |11:28|

Hehe Emperorek 030 też tak ma :). Po przesiadce z 011 poprostu gały mi wylazły. Poczułem się jakbym subedita odpalił :)
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#36 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 27.12.2007 - |11:36|

Zapomniałem jeszcze napisać, że na jak tak mały sprzęt posiada sporo różnego rodzaju złącz z tyłu. Posiada też złącze optyczne dźwięku a w ustawieniach można zaznaczyć opcję współpracy z telewizorami HD. Niestety nie miałem okazji przetestować tej opcji z racji braku odpowiedniego telewizora i jak napisałem wyżej problemów z samym odtwarzaczem.

Przy podłączeniu kablem component do tv, odtwarzacz skaluje obraz do rozdzielczości 720p. Wiadomo z divixa nie zrobi HD, ogólnie używam tej opcji tylko przy odtwarzaniu oryginalnych DVD.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#37 baku

baku

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 552 postów

Napisano 04.02.2008 - |19:04|

Planowałem kupić sobie odtwarzacz WIWA 128U. Zauważyłem jednak, że jest też dostępny nieznacznie droższy model Wiwa HD-228 USB. Czy ktoś posiada ten odtwarzacz i potrafi mi powiedzieć jak sprawdza sie w praktyce? Z tego co widzę to jedyna różnica między nimi to możliwość odtwarzania filmów w HD przez ten drugi model. Są jeszcze inne różnice? Który z tych modeli jest lepszy? W teorii niby HD-228 USB, ale czy tak jest w istocie - nie wiem.
  • 0

#38 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 04.02.2008 - |19:13|

A przeglądałeś to forum odnośnie tego odtwarzacza ? --> http://fdb.pl/ff14,WIWA.html

Z tego co widzę to ludzie maja z nim problemy. <_<

Użytkownik biku1 edytował ten post 04.02.2008 - |19:28|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#39 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 04.02.2008 - |20:12|

Planowałem kupić sobie odtwarzacz WIWA 128U. Zauważyłem jednak, że jest też dostępny nieznacznie droższy model Wiwa HD-228 USB. Czy ktoś posiada ten odtwarzacz i potrafi mi powiedzieć jak sprawdza sie w praktyce? Z tego co widzę to jedyna różnica między nimi to możliwość odtwarzania filmów w HD przez ten drugi model. Są jeszcze inne różnice? Który z tych modeli jest lepszy? W teorii niby HD-228 USB, ale czy tak jest w istocie - nie wiem.

O ile dobrze pamiętam to żadna z Wiw nie odtwarza filmów w HD. A te z napisem HD w nazwie po prostu skalują zwykłe filmy do rozdzielczości 720p. Co szczególnie ładnie wygląda gdy odtwarzamy na nich oryginalne filmy na DVD.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#40 baku

baku

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 552 postów

Napisano 04.02.2008 - |20:14|

W sumie to oba odtwarzacze mają dziwne problemy. Zdecyduje się chyba na 128U, może akurat trafię na dobry model.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych