Skocz do zawartości

Zdjęcie

Malazańska Księga Poległych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#21 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 20.02.2010 - |16:20|

Nie ukrywam że spotkał mnie ze strony MKP zawód gdyż w głosowaniach na cykl fantasy jest to zawsze pozycja nr 2 za bezkonkurencyjnym Martinem.
Nie jest jednak źle, choć przyznaję że na razie przerwa i szukam innego cyklu.

Muszę jednak zaznaczyć że bardziej nie spodobał mi się cykl Amber (po pierwszej części) a już totalnie zniesmaczony jestem Diuną po fantastycznej części 1 reszta, zwłaszcza Bóg Imperator Diuny i dalej to bełkot.

Obecnie na tapecie Mistrz i Małgorzata - Michaiła Bułhakowa, a potem Detektyw Garrett.

P.S. Wszystko to e-booki w mp3.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#22 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 20.02.2010 - |17:03|

Malazańska Księga Poległych 03 - Wspomnienie lodu 01 - Cień przeszłości

No i właśnie tutaj jest problem bo u nas w tym przaśnym kraju jeden tom wydają w dwóch częściach!!! żeby więcej kasy zgolić od zagorzałych fanów, którzy z utęsknieniem czekają na kolejne części.
Więc żeby Cię szlag nie trafił i wszystkich co mają zamiar przeczytać Malazańska Księgę radzę czytać od razy dwie części
Bo jak się czyta tylko pierwsza część to tak jakby skończyć seks po pierwszych pieszczotach, niby fajnie było ale został niedosyt
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#23 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 20.02.2010 - |17:59|

Bez obawy Jasnowidz też siedzi na mp3ce tyle że poczeka sobie z tydzień. No chyba że Detektyw Garrett okaże się strzałem w 10 lub pojawi się e-bookowa wersja Zarzewie Wojny Webera.

Ogólnie nie wiem po co brałem mp3 4GB do książek ale tylko 135 zł wiec co mi tam ;)

Użytkownik Quendi edytował ten post 20.02.2010 - |18:00|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#24 selverin

selverin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 20.02.2010 - |18:30|

pierwszy tom gareta przeczytałem w tym tygodniu i jest on bardzo słaby. Cookowi udały sie tylko 3 tomy czarnej kompanii, reszta jego twórczości jest bardzo słaba.

Dzielenie tomów MKP na 2 części to tylko wyłudzanie kasy. Zamiast książki kosztującej 45zł (2 pierwsze tomy) dostajemy 2 książki za 35zł, a objętości wclae nie przybyło. W dodatku kombinują z okładkami, zamiast dawać oryginalne to cudują. Najgorsza jest przy Nocy Noży. Świetne są okładki wydania brytyjskiego. U nas bardzo dobra jest tylko okładka Powrotu Karmazynowej Gwardii. Genialne jest za to angielskie wydanie Ogrodów Księżyca z ilustracjami. Np:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
  • 0

#25 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 04.03.2010 - |20:52|

Jasnowidz, więcej podpalaczy mostów co cieszy. Reszta rysuję się coraz wyraźniej niestety sieć powiązań i komplikacji jest monstrualna.
  • 0

#26 selverin

selverin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 06.03.2010 - |13:59|

ta monstrualna sieć powiązań i komplikacji jeszcze bardziej sie zwieksza z każdym następnym tomem, ale jednocześnie juz zaczyna sie klarować.
  • 0

#27 radkorek

radkorek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 12.03.2010 - |16:42|

Nie ukrywam że spotkał mnie ze strony MKP zawód gdyż w głosowaniach na cykl fantasy jest to zawsze pozycja nr 2 za bezkonkurencyjnym Martinem.

Muszę jednak zaznaczyć że bardziej nie spodobał mi się cykl Amber (po pierwszej części) a już totalnie zniesmaczony jestem Diuną po fantastycznej części 1 reszta, zwłaszcza Bóg Imperator Diuny i dalej to bełkot.

Obecnie na tapecie Mistrz i Małgorzata - Michaiła Bułhakowa, a potem Detektyw Garrett.

A można wiedzieć skąd masz Malazańską Księgę w mp3? ;)
  • 0

#28 sibum

sibum

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów

Napisano 12.03.2010 - |18:52|

A można wiedzieć skąd masz Malazańską Księgę w mp3? ;)

Ja chciałbym "czytającym" MKP w formacie mp3 to odradzić, bo tracicie chyba najlepszą ale i najbardziej wymagającą część tej sagi. MKP, w odróżnieniu od większości fantasy, nie jest zbytnio "przyjazna" dla czytelnika. Erikson nie bawi się zbytnio w przypominanie tego, co się wcześniej zdarzyło, nie przypomina postaci, historii itp. spraw, jesteśmy rzuceni na żywioł i sami sobie musimy to poskładać.

Ja od 2 części (mądrzejszy po 1 tomie) zaczynałem każdy tom od strony z postaciami i "wkuwałem je na pamięć" - to nie żart, sceny wierszowane i mgliste przepowiednie czytałem do skutku po kilka razy, próbując je sobie poskładać kto jest prawdopodobnie kim. No i na dodatek pierwsze 7 tomów MKP czytałem na kompie - to była straszna mordęga ale dzięki temu miałem "ctrl + F" - czyli dla tych co nie kojarzą skrótu, jest to przeszukiwanie tekstu - zarówno robiłem to w danym tekście jak i wszystkich już przeczytanych książkach - i tutaj też byłem konsekwentny, gdy pojawiała się jakaś postać, imię, rasa, grota itd. której nie kojarzyłem to szukałem ją "wstecz". I to się naprawdę opłaciło i dało niesamowitą frajdę z czytania i składania sobie całego świata "do kupy".
Podsumowując: jeżeli nie jesteś geniuszem, który pamięta wszystko co usłyszy po jednym razie i w ciągu sekundy jest w stanie sobie to poskładać (szczególnie jestem ciekaw interpretacji na szybko wszelkich przepowiedni, wróżb oraz wierszy) w pamięci do kupy, to zachęcam jednak do żmudnego i powolnego czytania. Bo MKP czytane czy słuchane na szybko z całą pewnością dużo traci - można to robić, żeby "odfajkować" sagę. Żeby powiedzieć, że się ją przeczytało, ale nie wiem, czy nie lepiej wsiąść się za jakiś prostszy tekst, który można bez straty kartkować na szybko strona po stronie.
  • 0

#29 radkorek

radkorek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 12.03.2010 - |20:53|

Doskonale Cie rozumiem :) Czytalem pierwsze 2 tomy i jestem w polowie trzeciego, niestety ze wzgledu na studia musialem przerwac lekture i teraz chcialbym wrocic. Glowne watki pamietam ale jednak wolalbym przeczytac wszystko jeszcze raz od nowa, zeby byc na biezaco z kazdym szczegolem. Jako ze w domu mam "wersje ksiązkową" a poki co sie tam nie wybieram, czytanie e-bookow mnie meczy to chcialbym sprobowac "przeczytac" w formacie aduio :) A niestety nigdzie nie moge tego znalezc :[
  • 0

#30 selverin

selverin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 12.03.2010 - |20:59|

Potwierdzam słowa sibuma, mam dokładnie to samo. Nie da się obejść bez ciągłego zaglądania do poprzednich tomów, nawet jak czytasz jeden po drugim i myślisz że wszystko pamiętasz. Jest pełno szczegółów które nawiązują do innych szczegółów kilka tomów wcześniej i na które nie zwracało sie wcześniej uwagi. Te wszystkie wierszyki początkowo można uważać za bełkotliwe i bez znaczenia, ale okazuje się że są bardzo ważne i nie raz nawiązują dopiero do wydarzeń opisanych w następnych tomach. Nie ma drugiej tak skomplikowanej książki z tyloma ukrytymi odniesieniami do siebie samej, najbliżej jest biblia ale nawet ona wymięka przy coraz to większej skomplikowaności nowo wydawanych tomów.
Do sprawdzania rzeczy których sie zapomniało polecam http://encyclopediam...ca.pbworks.com/, jest po angielsku ale w niej jest prawie wszystko i jest niezwykle pomocna przy czytaniu.
  • 0

#31 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 12.03.2010 - |23:00|

Co do audio booków to tak jak pisałem wcześniej w innych tematach wszystko to TXT na mp3 w expressivo z prędkością +3/4, 30 stron/godzinę

Tak więc wystarczy tylko materiał źródłowy w txt i słuchawki DOKANAŁOWE, polecam Creative EP-630.

Trzeba niestety dodać sobie wyjątki by obco brzmiące nazwy wymawiało po polsku np Mike - Majk, itp i najlepiej plus 3 końcówki czyli Majka, Majkowi, Majkiem to praktycznie załatwia całą wymowę.

Mp3-kę zakładamy na siebie na stałe i wykorzystujemy KAŻDĄ wolną chwilę kiedy wykonujemy inne czynności gdzie możemy się skupić na słuchaniu np dziś podczas piłowania i rąbania drewna na opał, przynoszenia koksu, podkładania do pieca,szlifowania ścian, zamiatania, zakupów, czekania w samochodzie, w kiblu, podczas robienia kawy, schodzenia po schodach by iść po kawę czy do kibla :D itp
  • 0

#32 selverin

selverin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 12.03.2010 - |23:13|

Musisz mieć naprawde podzielną uwage, bo przy tej książce naprawde trzeba sie skupić. A jak ci czyta dziwne nazwy jak Forkrul Assail, K'chain Che'male, Omtose Phelack ?
  • 0

#33 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 13.03.2010 - |00:23|

Chyba słucha ;)
Jak by nie skomplikowana była nazwa jeśli wymawia się jak się pisze (Forkrul Assail) nie ma problemu w końcu komp to czyta, płynnym miłym kobiecym głosem (Ewa)
Resztę wystarczy wpisać raz.

Jest np Mistrz i Małgorzata oryginalnie czytany przez lektora (do odsłuchania na Chomikuj), ale było to tak ślamazarne że idzie sobie żyły podciąć ~~15 stron / godzinę.

Pomiędzy obecnym postem a poprzednim zszedłem na parter z kubkiem po kawie i ogryzkami. Wylałem fusy do kibla, odlałem się, wywaliłem ogryzki, wziąłem kolejne jabłka, zobaczyłem co w piecu i sprawdziłem "obecność" w lodówce, wszedłem na górę. Całość zajęła mi ~~5 min podczas których czytałem/słuchałem Cormac McCarthy - Droga.
Czy były to czynności wielce rozpraszające ?
NIE
Ja pobieram pieniądze z bankomatu ZAWSZE słuchając książki itp

Jeśli tylko wykorzysta się każdą dogodną okazję to można przeczytać nieprawdopodobną ilość książek przy okazji nie nudząc się w różnych kolejkach itp.
Do technikum dojeżdżałem 5 lat marnując ~2 godziny dziennie licząc całość.
Gdybym wtedy dysponował tą techniką to przeczytałbym każdą lekturę a na pewno te ciekawe, a tak nie przeczytałem żadnej lecąc na streszczeniach.

Internet + Technika + dobre dysponowanie czasem daje nieprawdopodobne efekty
Np rezygnacja TYLKO z codziennych wiadomości + pogody (które uważam za stratę czasu) = 1 odcinek serialu. W roku daje to 30 seriali kablówkowych po 12 odcinków.
  • 0

#34 radkorek

radkorek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 10.08.2010 - |13:02|

Zapraszam na nowo powstałe forum poświęcone tej serii. Myślę że Malazańska Księga Poległych powinna się w końcu doczekać swojego forum :)

MALAZAŃSKA KSIĘGA POLEGŁYCH FORUM

Użytkownik radkorek edytował ten post 10.08.2010 - |13:04|

• 0

#35 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 27.04.2011 - |18:48|

Zastanawiam się czy to tylko moje wrażenie, ale MPK od świetnych Łowców Kości systematycznie jedzie w dół. Wicher Śmierci jest jeszcze jako taki, ale Myto Ogarów i Pył Snów do wybitnych zdecydowanie nie należą. Z Myta w pamięci zostaje tylko ostateczna "konwergencja" na którą trzeba czekać jakieś 1200 stron, poza tym wieje nijakością. Na temat ostatniej wydanej w Polsce części przeczytałem przed zabraniem się do lektury bardzo pozytywną recenzję z której wynikało, że Erikson wrócił do formy z wcześniejszych tomów, więc spotkał mnie tym większy zawód. Nie trafia do mnie po co opisywać przez 3/4 książki losy kilku armii - w detalach - co jeden żołnierz powiedział do drugiego, z kim sypia i dlaczego, co jadł na śniadanie, etc., tylko po to, żeby te armie wyrżnąć w pień. To już nie jest, jak to określił Martin, "odtrutka na Hollywood" - to jest absurd. Pewnie niektórzy stwierdzą, że Erikson jest genialny, więc mu można więcej niż byle pismakowi i że już nie raz udowodnił, że w jego książkach wszystko ma głębszy sens. Jedyne opcje nadania sensu takim posunięciom to ascendencja całej armii, albo coś jak armia Kaptura z Myta Ogarów, a więc coś co już było - za drugim razem przestaje być już takie odkrywcze...
  • 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych