Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybory.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
92 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Wybory (92 użytkowników oddało głos)

Na kogo zagłosujesz?

1. LiD (19 głosów [21.35%])

Procent z głosów: 21.35%

2. PiS (7 głosów [7.87%])

Procent z głosów: 7.87%

3. PO (52 głosów [58.43%])

Procent z głosów: 58.43%

4. Polska Partia Pracy (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

5. LPR (5 głosów [5.62%])

Procent z głosów: 5.62%

6. Samoobrona (0 głosów [0.00%])

7. PSL (0 głosów [0.00%])

8. Nie będe głosować (2 głosów [2.25%])

Procent z głosów: 2.25%

9. Inna partia (0 głosów [0.00%])

10. Jeszcze niewiem (4 głosów [4.49%])

Procent z głosów: 4.49%

Głosuj

#21 Klorel

Klorel

Organizator

• VIP
  • 195 postów

Napisano 08.10.2007 - |16:40|

Twoje poglądy najbardziej zgadzają się z programem:

Platforma Obywatelska - 78% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

* Samoobrona RP - 63%
* Lewica i Demokraci - 63%
* Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 57%
* Polska Partia Pracy - 53%
* Polskie Stronnictwo Ludowe - 48%
* Prawo i Sprawiedliwość - 38%

Jeśli chodzi o moje wyniki ankiety, to najbardziej niepokoi mnie 2-gie miejsce Samoobrony, ale ich to ja w ogóle nie biorę pod uwagę, a że poglądy mają podobne w niektórych punktach, to tak jakoś wyszło ;)

Tak mi wyszło z ankiety i zgadza się to w 100% z moimi preferencjami przed wyborami 21.10.2007r.
Zamierzam głosować na PO i nikt ani nic nie zmieni moich preferencji, a na pewno już nie uczynią tego durne wypowiedzi J. Kaczyńskiego, który szydzi z przeciwników wyborczych z innych partii a sam niestety prezentuje poziom... zapyziałego staruszka, który kiedyś z bratem ukradł księżyc ;) i w ciągu 2 lat rządów swojej parti potrafił spie[beeeeeep]yć całe dobro, które dokonało się w Polsce po 1999 roku m.in. dzięki takim ludziom, jak prof. Bartoszewski.
Niestety w Polsce nadal PiS ma bardzo dużo zwolenników i może liczyć na zwycięstwo z tych wyborach :unsure: , ale ja im w każdym razie w tym NA PEWNO nie pomogę :angry: .

W każdym razie dla mnie istnieje tylko 1 właściwy wybór 21.10.2007r. -> PO :P .

Użytkownik Klorel edytował ten post 08.10.2007 - |16:43|

• 0
CO CIĘ NIE ZABIJE, TO CIĘ WZMOCNI.

#22 McPangrys

McPangrys

Wielki Organizator

• VIP
  • 205 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.10.2007 - |17:18|

Platforma Obywatelska - 85% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

* Lewica i Demokraci - 55%
* Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 55%
* Samoobrona RP - 45%
* Polska Partia Pracy - 45%
* Polskie Stronnictwo Ludowe - 40%
* Prawo i Sprawiedliwość - 30%

I tak będę głosował :D

A pro po`s

Dostałem takiego maila

WYKSZTAŁCIUCHU PODAJ DALEJ!!!

WYKSZTAŁCIUCHU PODAJ DALEJ!!!

21 PAŹDZIERNIKA WALCZYMY O POLSKĘ

Przeczytaj, Zapamiętaj, Głosuj

Spuść PIS na śmietnik historii, gdzie ich miejsce

IRONICZNIE

Facet, który rządzi Polską mając 57 lat mieszka z mamusią i kotem, nie ma konta w banku, nie ma prawa jazdy, nie potrafi obsługiwać komputera, rano - jak mówi jego mama - mógłby ubrać się w dziurawy worek i tego nie zauważyć. Myślisz, że to Kononowicz za Białegostoku? Mylisz się, tamten ma chociaż prawo jazdy i na swój sposób był przynajmniej zabawny.

Ten gość to............(wpisz jego dane)

Kiedyś o kimś takim mówiło się nieudacznik, ciamcia- etc.

Dziś facet rządzi średnim, europejskim krajem.

NA POWAŻNIE

7 cudów Twórcy IV RP

1) Pierwszy cudowny przypadek w życiu Jarosława to zawrotna kariera jego ojca Rajmunda. Tuż po wojnie żołnierzy AK, rozstrzeliwano, osadzano w więzieniach, sadzano na nogach od stołka, torturowano, w najlepszym razie wykluczano z życia społecznego. Tymczasem Rajmund Kaczyński, żołnierz AK, tuż po wojnie dostaje od stalinowskiej władzy wypasiony apartament na Żoliborzu, jak na tamte czasy rzecz poza zasięgiem zwykłego obywatela, nawet szarego członka PZPR.

2) Cud drugi, żołnierz AK, mąż sanitariuszki AK, dostaje posadę wykładowcy na Politechnice Warszawskiej i oboje żyją sobie z jednej pensji jak pączki w maśle. W tym czasie, gdy w Polsce rządzi Bierut, a właściwie Stalin rządzi Bierutem, posada dla Akowca na uczelni brzmi jak ponury żart, jednak rzecz miała miejsce

3) Cud trzeci, rodzą się bliźniaki i jako dzieci akowskiego małżeństwa, na początku lat 60, kiedy większość dzieci akowców opłakuje swoich rodziców, albo czeka na ich powrót z więzienia, nasze orły zabawiają się w reżimowej TV i grają w kiepskim filmie.

4) Cud czwarty. Jarosław Kaczyński jako jedyny działacz opozycji, z kręgu doradców Lecha Wałęsy nie zostaje internowany.

5) Cud piąty, Jarosław Kaczyński odmawia (tak twierdzi) podpisania lojalki i jako jedyny opozycjonista odmawiający władzy PRL zostaje zwolniony do domu, co więcej nikt go nie nęka, w okresie 1982-1989.

6) Cud szósty, Jarosław Kaczyński jako jedyny opozycjonista ma sfałszowaną teczkę i jako jedyny opozycjonista domagający się powszechnej lustracji ujawnia swoją teczkę dopiero po naciskach prasy.

7) Cud siódmy to cud zagadka. Jaki jest związek między ofiarowanym Rajmundowi Kaczyńskiemu przez PRL apartamentem na Żoliborzu, pracą w czasach stalinowskich na Politechnice Warszawskiej, karierą filmową bliźniaków i brakiem internowania Jarosława Kaczyńskiego w stanie wojennym?

Idą wybory. Nie da się tego ukryć. Trzeba uratować ten Kraj.

Dlatego powstała akcja "Schowaj Babci dowód". Zapoczątkowana dziś

przenosi się do świata "bardziej przyjaznego". Czyli na strony Internetowe i fora.

Podaj dalej, to nie jest łańcuszek tylko ratowanie tego państwa!

Użytkownik McPangrys edytował ten post 08.10.2007 - |17:21|

• 0
Pereant qui ante nos nostra dixerunt

#23 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 08.10.2007 - |18:12|

Czy nie wydaje wam się dziwne, że większość wyników ankiety waha się w granicach 70-80% i wskazuje Platformę Obywatelską? Jednocześnie zawsze na końcu w takim wypadku jest PiS. To nie może być przypadek i nie szukam tutaj wcale spisku jakiegoś układu. Wychodzi po prostu na to, że PiS jest w opozycji do wszystkich innych partii, a jego program wyborczy najbardziej różni się od pozostałych. Wychodzi na to, że najbardziej opłaca się głosować na każdą inną partię niż PiS. Jeśli PiS wygra, nie będzie w stanie dogadać się z innymi z racji znacznej różnicy poglądów. Jeśli wygra reszta zostawiając PiS na lodzie zawsze istnieje szansa, że wypracują jakiś wspólny mianownik działań a przy okazji załatwią może przynajmniej część tego, co obiecuje PiS :-). To i tak może być więcej niż PiS byłby w stanie zrobić sam z resztą w opozycji.

Ankieta jest zbudowana na takim poziomie intelektualnym, że standardowy czytelnik Bravo i oglądacz MTV będzie nawet w stanie przewidzieć zakończenie testu. Wiadomo, że jak komuś nie podoba się obecna polityka zagraniczna, to oddaje swój głos każdemu ale nie PiSowi. Jeżeli nie chce zostawić procesu prywatyzacji w takim stanie, w jakim jest obecnie, to oddaje głos PiSowi.
Nie wiem, może się nie znam, ale pytania powinny być sformułowane tak żeby ankietowany rozumiał treść pytania, ale nie kojarzył z czym się ono bezpośrednio wiąże. Jeśli ankietowany wie do kogo "pije" dane pytanie, to nie będzie obiektywny. Poza tym należy kilkakrotnie powtórzyć niektóre pytania, ale zadać je w inny sposób żeby sprawdzić czy odpowiedzi będą takie same. Da nam to pewien wskaźnik tego, czy ankietowany w ogóle rozumie o co się go pyta a nie działa jak automat, albo uwarunkowany propagandowo debil. Ta ankieta niestety jest tak przejrzysta, że nawet nie znając programu "swojej" partii można z dużym prawdopodobieństwem odpowiedzieć tak, żeby trafić na swoich.
Krótko mówiąc nie jest ona obiektywnym narzędziem w tak poważnej sprawie i działa raczej na zasadzie samospełniającej się przepowiedni, jak horoskopy z gazet.

EDIT

No dobra. Wypełniłem tę ankietę i wyszło mi PO, ale nie spodziewałem się niczego innego. Potem postanowiłem się pobawić stosując różne kombinacje odpowiedzi. Kiedy udzielam odpowiedzi w opozycji do wcześniejszych nie wychodzi mi wcale PiS a LPR. Bardzo to dziwne. Bawiąc się dalej udzielając odpowiedzi na przemian tak/nie co drugie pytanie wychodzi PPP albo PSL. Robiłem różne kombinacje i na prawdę nie wiem jakich trzeba udzielić odpowiedzi żeby wyszło PiS. Może jednak układ działa i napisał skrypt oceniający zbieżność poglądów z partiami, albo PiS jest tak precyzyjny w swoich założeniach, że tylko jedna kombinacja odpowiedzi jest odpowiednia. Nie wiem co o tym myśleć, to chyba jednak ten mityczny układ.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 08.10.2007 - |18:44|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#24 franek

franek

Kapral

• Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 08.10.2007 - |19:04|

EDIT

No dobra. Wypełniłem tę ankietę i wyszło mi PO, ale nie spodziewałem się niczego innego. Potem postanowiłem się pobawić stosując różne kombinacje odpowiedzi. Kiedy udzielam odpowiedzi w opozycji do wcześniejszych nie wychodzi mi wcale PiS a LPR. Bardzo to dziwne. Bawiąc się dalej udzielając odpowiedzi na przemian tak/nie co drugie pytanie wychodzi PPP albo PSL. Robiłem różne kombinacje i na prawdę nie wiem jakich trzeba udzielić odpowiedzi żeby wyszło PiS. Może jednak układ działa i napisał skrypt oceniający zbieżność poglądów z partiami, albo PiS jest tak precyzyjny w swoich założeniach, że tylko jedna kombinacja odpowiedzi jest odpowiednia. Nie wiem co o tym myśleć, to chyba jednak ten mityczny układ.

Ja tu nie widzę nic dziwnego. A jak chcesz, żeby wyszło Ci pis, to link pod wynikami Ci pomoże: http://wybory2007.wp...alkulatora.html
  • 0

#25 Nosfi

Nosfi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 122 postów
  • MiastoŚwinoujście

Napisano 08.10.2007 - |19:07|

Ogólnie nie dyskutuje na tematy, które mnie mało interesują.
Oczywiście ważna jest dla mnie przyszłość Polski, ale jak człowiek widzi co się w niej dzieje to się odechciewa wszystkiego.

Ogólnie rzecz ujmując jestem bezpartyjny :)
I śmiało mogę powiedzieć, że jeśli ktoś zadaje mi pytanie dotyczące naszego kraju, to odpowiedź w 80% wypada na program PO.

Lucas ma rację co do ankiety i programów ... PiS jest INNY, i dlatego w tej polsce jest gorzej niż za kwasiora, ale to taka moja własna opinia ;p

No a co do wyników ankiety to mi wychodzi za każdym razem tak samo ;p hehehe

Platforma Obywatelska - 65% zbieżnych odpowiedzi

Pozostałe partie:

Polska Partia Pracy - 60%
Liga Prawicy Rzeczpospolitej - 60%
Lewica i Demokraci - 55%
Polskie Stronnictwo Ludowe - 55%
Samoobrona RP - 55%
Prawo i Sprawiedliwość - 35%

I nie zamierzam inaczej głosować.

PS. Kwiatek ... nie wszyscy są w stanie spełnić swój obowiązek obywatelski, wypadki się zdarzają ... mi np. zginął dowód, przy czym właśnie wracam do Ś-cia, lece jutro do UM i załatwiam nowy, i mam nadzieję że przyjmą mi papier z UM, albo chociaż KsW :D , po czym wydadzą mi papier na głosowanie we wro :D a Ci z kolei nie pisną słówkiem :)
  • 0
... And They Have A Plan ...

... cokolwiek by nie było to i tak będzie ...

#26 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 08.10.2007 - |19:24|

miałem się nie wypowiadać...

Tylko osoby, które oddały głos mają prawo potem wypowiadać się na temat sytuacji, która będzie miała miejsce po wyborach.

poproszę zapis w prawie, który to stwierdza... (KONSTYTUCJA, KK czy cokolwiek, poza widzi mi się polityków)

a jak nie to won do podstawówki, i przerobić jeszcze raz pojęcie DEMOKRACJA.

nie mam ochoty się o to tu kłócić, już to robiłem tu

ps.kwiatek to nic osobistego...

Użytkownik Toudi edytował ten post 08.10.2007 - |19:26|

#27 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 08.10.2007 - |19:39|

miałem się nie wypowiadać...
poproszę zapis w prawie, który to stwierdza... (KONSTYTUCJA, KK czy cokolwiek, poza widzi mi się polityków)
a jak nie to won do podstawówki, i przerobić jeszcze raz pojęcie DEMOKRACJA.
nie mam ochoty się o to tu kłócić, już to robiłem tu
ps.kwiatek to nic osobistego...

To moje osobiste zdanie, mam do niego prawo.
Uważam, że jeśli ktoś olał sprawę i nie poszedł głosować, to nie ma morlanego prawa, żeby narzekać na to, co jest, czy też będzie, w końcu miał to gdzieś jak będzie skoro nie poszedł, dał innym wybrać za siebie, to niech nie marudzi, ze teraz mu się nie podoba.
  • 0
Master of possimpible ;)

#28 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 08.10.2007 - |20:19|

Ja tu nie widzę nic dziwnego. A jak chcesz, żeby wyszło Ci pis, to link pod wynikami Ci pomoże:

No ale to żadna zabawa.

Widzę, że strasznie zmyliło mnie pytanie o prywatyzację. Ciągle jęczą, że jest źle i kradną, więc myślałem, że to PiSowi nie odpowiada. Okazuje się, że jest dla nich OK. Zdziwił mnie brak odpowiedzi na jedno pytanie w PiSie. To potwierdza nieprofesjonalizm ankiety. Jedynie PiS się waha w jednej odpowiedzi i to właśnie waży na wyniku. Odpowiadając, właściwie na to pytanie można znacznie zwiększyć szanse na zgodność przekonań z PiSem. Sorry, ale odpowiedź "nie mam zdania" powinna być kołem ratunkowym dla niezdecydowanych a nie odpowiedzią punktowaną w ankiecie.

Wychodzi na to, że wyborca PiSu musi być niezdecydowany lub ekstrapolując, sam nie wie o co mu chodzi.

Oczywiście to taki mój złośliwy żart.

EDIT

Muszę się, niestety, zgodzić z Kwiatkiem w kwestii niezadowolenia po wyborach. Ktoś, kto nie miał odwagi żeby zagłosować, albo po prostu mu się nie chciało, nie powinien mieć prawa narzekać. Każdy ma prawo głosować i jeśli sam z tego prawa rezygnuje, to zrzeka się też prawa do krytyki. Po to mamy demokrację żeby samemu brać odpowiedzialność za własne wybory, także te złe.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 08.10.2007 - |20:41|

• 0
Dołączona grafika

Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

#29 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 08.10.2007 - |20:38|

ALE MA!!! BO NA TYM POLEGA DEMOKRACJA!

(dobra daję se tego topica do ignor...
bez urazy ludzie, ale uważam że to nie jest miejsce do dyskusji o polityce, i nie mam ochoty się z wami kłócić
miło było papa)

#30 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 08.10.2007 - |20:38|

Heh... moje konto jeszcze jest aktywne. Miło :D Króciutko - podobnie jak kwiatek uważam, że każdy powinien iść na wybory i głosować. Bez względu na opcję (chociaż niektóre są z nich nigdy nie znajdą mojego poparcia... no może jak wprowadzą do szkół obowiązkowy przedmiot Fantastyka :D, to się poważnie zastanowię). W sumie mam obiekcje do wszystkich od góry do dołu, ale jak wiadomo nawet Geralt nie miał łatwo i musiał wybrać "mniejsze zło".
Kampania przedwyborcza w zasadzie nic nie mówi o programach, bo i o czym tu gadać. Ciekawe, że chyba tylko PO głośno mówi o "nęceniu" tych co wyjechali za chlebem. A może za mało oglądam telewizji (praktycznie w ogóle). Nie podoba mi się, że nie chcemy nawiązać współpracy z Rosją. Trochę za mocno poszliśmy "w zachód", a Ci dalej się na nas wypinają i robią w bambuko jak mogą (vide przetarg na F-16 i program offsetowy (chyba raczej off-side'owy) ) Ale co tam... pójdę i zagłosuję... jak na każdych wyborach i mam tylko nadzieję, że nie będę potem (pis)sed off :D
  • 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#31 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 08.10.2007 - |20:46|

Nie głosowałem, to nie mam prawa marudzić. Nie znalazłem motywacji, aby wybrać przyszłośc dla mojego kraju....
Wybaczcie, ale te słowa są rozwalające i śmieszne. Wybór jakiejkolwiek partii nie gwarantuje zmian w określonym kierunku.

Ale od początku:
Zmiana ordynacji wyborczej na okręgi jednomandatowe- no brzmi nieźle, jednak to katastrofa. Będzie jak podczas wyborów samorządowych- ludzie nie wiedzą nic o kandytach i nadal głosują na partie. Nie mają pojęcia kim są kandydaci, co robili itd. Musicie też przyznać, że dostęp do tych informacji jest nieco trudny. Frekfencja pewnie dalej spadnie po takiej zmianie.

Co tam pisał kwitek o rozliczaniu z przeszłości... Przecież nie pamiętam, aby na scenie politycznej zabłysły jakieś nowe gwiazdy. Każdego można rozliczać.

Fachowcy na stanowiska- byłoby pieknie, ale nigdy nie będzie. Pierwsze fachowcy też mają różne zdania. Drugie każda podjęta decyzja będzie opłacalna dla kogos bardziej, dla innego mniej- w ten sposób zawsze będą malkontenci.

Odnośnie ankiety, to po dwóch pytaniach widać już, że jest antyPisowa. Dokładnie chodzi mi o pytanie czy jesteś zadowolony z rządów 89-07 ? (coś takiego).

Pojdę skreśle PO, ale nie spodziewam się najmniejszej zmiany- poprostu polityka wygląda tak jak obecnie od czasów starożytnych. Jak za chwilę nie nadlecą Wolkanie i nie nastapi Firt Contact, to nic się nie zmieni.
  • 0

#32 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 08.10.2007 - |20:46|

kurcze, problem w tym, ze nie ma na kogo glosowac. - isc i przekreslic wszystkich?
jak ktos to ladnie ujal, "biorac pod uwage naszych kandydatow, pojscie na wybory mozna porownywac z pojsciem do burdelu w celu wybrania sobie zony".
milej zabawy i na szczescie tylko czterech lat pozycia malzenskiego... tfu, tfu!

a glosowac pojde. i owszem. szkoda tylko, ze bardziej "przeciw" niz "za"...
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#33 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 08.10.2007 - |21:00|

ja głosuję:
sejmowo - lid
senacko - po

nie wiem po nazwiskach, bo jeszcze myślę, czy zrobić to w krakowie czy u siebie w domu :P
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#34 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 08.10.2007 - |21:12|

Można nawet oddać nieważny głos, skreślić wszystkich, albo napisać żeby się walili. Co kto lubi. Tak czy inaczej głos będzie liczył się do statystyki. Zamiast mówić, że do wyborów poszło mniej niż połowa ludzi, powiedzą, że poszło więcej. Warunki ważności wyborów zostaną spełnione, a i średnia partii się zmieni.

Odnośnie ankiety, to po dwóch pytaniach widać już, że jest antyPisowa. Dokładnie chodzi mi o pytanie czy jesteś zadowolony z rządów 89-07 ? (coś takiego).

Może nie antyPiSowa, ale wprowadzająca wyraźny rozdział między PiSem a resztą. Zresztą ten podział przez dwa lata tworzył sam PiS, nawet wtedy kiedy wymyślił Pakt Stabilizacyjny.
Widać nawet po tej dyskusji, do czego prowadzi polityka. Nawet poglądy religijno-sajensfikszynowe nie powodują tylu emocji co polityka.
  • 0
Dołączona grafika

*

#35 Gregis

Gregis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 08.10.2007 - |21:35|

PO .... dajmy im szanse
... mam nadzieje ze wygrają dużą większością głosów ... tak by móc samodzielnie stworzyć rząd ( marzenia ) .. ale zobaczymy

powiem jeszcze tak ... :

Niech wygra ta partia, która da nam i naszym dzieciom lepszą przyszłość, pewną pracę, dobre wykształcenie ( głównie dzieciom- choć sam sie wziąłem za studia..po 30'stce )... i ... wszystkiego tego czego sobie i Wam życzę
  • 0

#36 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 08.10.2007 - |21:37|

Lucas_Alfa - pusty głos liczy się do frekwencji, ale nie zmienia układu sił politycznych. O ile wrzucenie nieważnej karty do głosowania, to pewien sposób na wyrażenie osobistego protestu przeciwko kandydatom, to nic on nie zmienia. Chłodno kalkulując, jeśli ktoś ma zamiar oddać nieważny głos, to lepiej niech zostanie w domu - nie będzie musiał chodzić. Powtarzam - chłodno, matematycznie kalkulując sprawę.

Toudi: Wiem, że uciekłeś od sprawy, ale muszę skrytykować Twoją postawę jako skrajnie niedojrzałą. Nie jesteś w stanie podjąć trudnej decyzji i chowasz głowę w piasek. Zresztą co Ci z tego krytykowania przyjdzie, jak nie przykładasz ręki, żeby sytuację zmienić? Można chodzić i psioczyć, że brudno, a samemu dalej wywalać śmieci na trawnik.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#37 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 08.10.2007 - |21:50|

Oddanie nieważnego głosu liczy się do statystyki i może zaważyć na tym, czy wybory będą w ogóle ważne. Trzeba przekroczyć pewien poziom frekwencji żeby to wszystko jakoś się kręciło. Układu sił to nie zmienia, ale waży także na tym, czy dana partia dostanie się do Sejmu. Weźmy jako przykład partię, która przy niskiej frekwencji ledwie łapie się do sejmu, bo jej średnia względem wszystkich oddanych głosów jej na to pozwala. Jeśli teraz zwiększy się frekwencja, ale ilość ważnych głosów pozostanie taka sama, w takich samych proporcjach, to średnia tej partii nie przekroczy wymaganego minimum żeby wejść do Sejmu. Krótko mówiąc oddając pusty głos przyczyniasz się do eliminacji najsłabszego. W pewnym sensie można uznać, że swój obowiązek się spełniło, tak jak ewolucja, eliminując najsłabszego, który i tak niczego nie może. W ten sposób układ sił jednak się zmieni bo partie, które wejdą do Sejmu będą miały więcej posłów o tę część, która weszłaby z tej kiepskiej partii. To znowuż może zadecydować czy partia, która wygrała uzyska w Sejmie większość i utworzy rząd. Można w ten sposób zadziałać jak Piłat i umyć ręce aby zdecydowali inni. Można też powiedzieć, że nie wiedząc co robić wspiera się silniejszego.

Jeśli w moim rozumowaniu jest coś nie tak, to proszę mnie uświadomić.
  • 0
Dołączona grafika

*

#38 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 08.10.2007 - |22:43|

W gruncie rzeczy frekwencję liczy się z ilości wydanych kart, więc Twoje rozumowanie powinno mieć sens. Najchętniej bym się zorientował jak sprawa wygląda formalnie.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#39 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 09.10.2007 - |01:06|

Przykro mi, ale w Polsce głosy nieważne majątylko wpływ na frekfencję, a na podział procentowy dla danej partii już nie.
Procenty przyznane każdej z partii liczy się z ważnych głosów, a nie całości.

Tylko tyle w tym momencie, bo nie mam już siły, ale jutro może o rozwiązanach podatkowych coś ;)
  • 0
Master of possimpible ;)

#40 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 09.10.2007 - |06:22|

Jeśli w moim rozumowaniu jest coś nie tak, to proszę mnie uświadomić.

Wszystko jest nie tak :)
Nie znasz polskiej ordynacji wyborczej.

1. W Polsce nie ma czegoś takiego jak ważne wybory albo nie ważne.
(Pewnie myli ci się z referendami - tam jest próg frekwencyjny 30% :) )
2. Partie (a dokładnie komitety wyborcze) startujące w wyborach do sejmu muszą przekroczyć próg (5% ) WAŻNYCH głosów oddanych w kraju
aby liczyć się do podziału mandatów.
3. Warunek 2. nie dotyczy komitetów wyborczych mniejszości narodowych.
4. PKW ogłasza jakie komitety w skali kraju przekroczyły ten próg.
5. Dalej - w każdym okręgu wyborczym osobno - pod uwagę bierze się TYLKO ważne głosy oddane na komitet wyborczy, które przekroczyły próg.
6. Okręgowa Komisja Wyborcza dzieli głosy każdego komitetu wyborczego przez 1,2; 2; 3; 4; 5; itd.
Otrzymane wyniki szereguje się w kolejności od największego do najmniejszego.
No i mamy wynik :)

Oddanie głosu nieważnego (pustego albo krzyżyk przy więcej niż jedna partia) nie ma żadnego wpływu na podział mandatów.

PS

zestawienie programów ogólnopolskich Komitetów Wyborczych:
http://www.money.pl/...wybory2007.html

Użytkownik psjodko edytował ten post 09.10.2007 - |06:25|

::. GRUPA TARDIS .::

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych