To jest raczej układ komunikacyjny DHD-Wrota . Żeby wrota otwożyć po drugiej stronie nie jest wymagane podłączenie DHD i nawet jeśli u nas w czasie wybierania (połączenia wychodzącego) uzywamy metody siłowej , to w przypadku tunelu przychodzącego pierścień nie musi się obracać - tylko szewrony zaskakują .Teoretycznie otwarcie i ustabilizowanie tunelu potrzebowałyby więc dużo więcej czasu niż DHD-DHD, więc symbole wybierały by się pooowoli. A przecież w "Shades of Grey" gdy uciekano z planety "kradnącego SGC" użyto DHD na planecie źródłowej i zdążono zwiąć na Ziemię zanim Asgardczycy zaczęli zabierać ludzi...
Mechanika wrót
Napisano 02.06.2004 - |19:58|
Napisano 03.06.2004 - |08:33|
W każdym bądź razie żadne DHD nie jest potrzebne, by wybrać adres. Można zbudować wrota ze STAŁYM adresem i BEZ naquadah. To ci dopiero zagwozdka.
Uważam ze naquadah we wrotach jest potrzebne tylko do zbierania enegi z otoczenia.
Napisano 03.06.2004 - |12:51|
Tego za bardzo nie rozumiem.Uważam ze naquadah we wrotach jest potrzebne tylko do zbierania enegi z otoczenia.
gulus
Napisano 03.06.2004 - |13:21|
To nie jest problem jeśli zna się technologię wrót . Naqadah można zastąpic innymi elementami które będą robiły za kondesatory i nadprzewodniki . A gdy są ze stałym adresem , to można powiedzić że są jednorazowego użytku (albo służa jako towarowe).W każdym bądź razie żadne DHD nie jest potrzebne, by wybrać adres. Można zbudować wrota ze STAŁYM adresem i BEZ naquadah. To ci dopiero zagwozdka.
Radzę obejżeć jeszcze raz - wtedy dowiesz się jaką funkcję spełnia naqadah w strukturze wrót .Uważam ze naquadah we wrotach jest potrzebne tylko do zbierania enegi z otoczenia.
Napisano 19.06.2004 - |09:42|
fanatyczny wyznawca SGU
Napisano 19.06.2004 - |15:06|
Czy aby ten post powinien się tu znajdować?A może dali Naqadah żeby zadawał wrogowi większe zniszczenia w wypadku użycia urządzenia do niszczenia wrót? w końcu ta zaraza to mogła być stworzona przez rywalizujące kononie pradawnych to może chcieli się zabezpieczyć budując wrota z tego niebezpiecznego materiału?
Zaczynamy zajmować się technologią, a temat brzmi "Wybieranie adresów..." ( hmmm...chociaż to także coś z technologią ma wspólnego).
Jeżeli już jednak o tym mowa to o jakim to urządzeniu do niszczenia wrót piszesz bo jakoś przez 7 sezonów nie rzuciło mi sie to na oczy.
Jeżeli faktycznie coś takiego było to z góry dzięki za uświadomienie mi jak daleko posunęła się moja skleroza.
Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Napisano 19.06.2004 - |18:06|
fanatyczny wyznawca SGU
Napisano 21.06.2004 - |21:45|
Odcinki, o których wspominasz to S06E01 i 02 "Redemption" i faktycznie Anubis atakował w ich ziemskie Wrota za pomocą urządzenia Pradawnych. Nie chce mi się wierzyć aby Pradawni rozstawili sieć Wrót aby później je z premedytacją stosować jako bomby, a instalacja Pradawnych, którą posłużył się Anubis raczej pierwotnie nie była bronią - on ją tylko przysposobił do własnych celów, ale...Tak w 6 albo 7 sezonie Anubis chciał zniszczyć tym Ziemię bo nie lubił Tauri i przez dwa dni przesłona puchła a potem wrota w ostatniej chwili wynieśli w kosmos i tam eksplodowały. To było urządzenie pradawnych i ten epizod był dwuodcinkowy - trudno coś takiego przegapić
Co to właściwie ma wspólnego z tematem?
Napisano 21.06.2004 - |22:16|
Naqada posiada ogromne zdolności do magazynowania energi , którą potem potrafi wyzwolić w przeciągu kilku setnych (czyli jest kondesatorem) , posiada również zdolnośc do nadprzewodzenia w temperaturze pokojowej .A może dali Naqadah żeby zadawał wrogowi większe zniszczenia w wypadku użycia urządzenia do niszczenia wrót? w końcu ta zaraza to mogła być stworzona przez rywalizujące kononie pradawnych to może chcieli się zabezpieczyć budując wrota z tego niebezpiecznego materiału?
Zgodzę sie , nie było by sensu . A nawet jakby coś takiego zamontowali to działało by na innej zasadzie , a najpewniej zostały by zniszczone w momęcie ich acendacji .Odcinki, o których wspominasz to S06E01 i 02 "Redemption" i faktycznie Anubis .....
Co to właściwie ma wspólnego z tematem?
Napisano 29.06.2004 - |17:42|
W którymś odcinku pewna kosmitka otwiera wrota skinieniem ręki. W innym z kolei małym, naręcznym "zegarkiem". Nie ma żadnego zamykania szewronów na wrotach wyjściowych. Jest tylko natychmiastowe otwarcie "lustra wody".
Dlatego przyszło mi do głowy, że procedura uzgadniania protokołów między drzwiami następuje w czasie rzeczywistym, dopiero potem drzwi wyjściowe otwierają tunel. Ale to wcale nie musi oznaczać ze "lustro wody" już się pojawia na wrotach docelowych. One poprostu uzgodniły protokół z wrotami wywołującymi. Wtedy wiadomo, że nic nie stoi na przeszkodze i tunel bedzie się mógł ustabilizować.
Przesunięcie czasowe powoduje, że można już wysyłać tunel. W międzyczasie wbijają się symbole na wrotach docelowych. Po ostatnim kliknięciu tunel dociera i zawiązuje się połączenie. Wrota docelowe otwqierają połączenie.
Nie należy wychodzić z założenia że symbole wstukują się w tym samym momencie na jednych i drugich wrotach. Tak to mogło być pokazane w serialu, ale moim zdaniem to tylko uproszczenie, tak naprawde dylatacja czasu musiała wystarczająca do zamknięcia pełnej sekwencji wybierania na wrotach wyjściowych.
Przy okazji mam pewną inną wątpliwość. Skoro wrota pozwalają na przesyłanie tylko w jedną stronę jak to jest możliwe, że działa łączność dwustronna. Czym różni się dekompozycja sygnału wideo i audio od dekompozycji materii. Czemu w takim razie nie można choćby przywalić z Zata w obie strony
R0N
Napisano 29.06.2004 - |17:59|
W którymś odcinku pewna kosmitka otwiera wrota skinieniem ręki.
Ta "kosmitka" o której mówisz to przedstawicielka Nox'ów o imieniu Naya (poznajemy Ją w 1x07 "The Nox).
Jak otworzyła Wrota w 1x16 "Enigma"- nie wiem, ale przecież to my jesteśmy tymi młodszymi
Przy okazji mam pewną inną wątpliwość. Skoro wrota pozwalają na przesyłanie tylko w jedną stronę jak to jest możliwe, że działa łączność dwustronna. Czym różni się dekompozycja sygnału wideo i audio od dekompozycji materii. Czemu w takim razie nie można choćby przywalić z Zata w obie strony
Temat ten był już poruszany - radzę użyć polecenia "SZUKAJ" sprawdzić listę tematów lub czekać aż się ktoś z Władców zlituje.
Pisaliśmy o tym już wcześniej, ale Ty obrałeś to w nowe piórka.Dlatego przyszło mi do głowy, że procedura uzgadniania protokołów między drzwiami następuje w czasie rzeczywistym, dopiero potem drzwi wyjściowe otwierają tunel. Ale to wcale nie musi oznaczać ze "lustro wody" już się pojawia na wrotach docelowych. One poprostu uzgodniły protokół z wrotami wywołującymi. Wtedy wiadomo, że nic nie stoi na przeszkodze i tunel bedzie się mógł ustabilizować.
Przesunięcie czasowe powoduje, że można już wysyłać tunel. W międzyczasie wbijają się symbole na wrotach docelowych. Po ostatnim kliknięciu tunel dociera i zawiązuje się połączenie. Wrota docelowe otwqierają połączenie.
Nie należy wychodzić z założenia że symbole wstukują się w tym samym momencie na jednych i drugich wrotach. Tak to mogło być pokazane w serialu, ale moim zdaniem to tylko uproszczenie, tak naprawde dylatacja czasu musiała wystarczająca do zamknięcia pełnej sekwencji wybierania na wrotach wyjściowych.
Napisano 08.07.2004 - |13:27|
Nie znalazłem podobnego tematu, a że niedawno przeczytałem sobie książkę o SG-1 (obiecałem wrzucić skany na forum, co wkrótce zrobię), chwilę pomyślałem i zdziwiłem się - skoro sześć znaków określa położenie obiektu w trójwymiarowej przestrzeni (1 i 2 określają końce pierwszej linii, 3 i 4 drugiej, 5 i 6 trzeciej, a na przecięciu pojawia się obiekt docelowy), a siódmy miejsce wyjścia tunelu, to jakim przepraszam cudem, skoro na wrotach jest koło 50 symboli wyjściowych, SG-1 zwiedziło już setki planet? Przecież każda musiałaby mieć własny symbol wyjściowy? Wiem, że na każdej planecie na wrotach są inne symbole, ale to się nieco kłóci z logiką (przynajmniej dla mnie).
Aha, bez spoilerów proszę, bo ja dopiero na początku czwartego sezonu i nie chce sobie psuć zabawy
Użytkownik Promethe edytował ten post 08.07.2004 - |13:30|
Napisano 08.07.2004 - |15:52|
[2] symbole nie moga sie pokazywac rownoczesnie na obu wrotach poniewaz:[2a] jak to ktos juz powiedzial(napisal) bardzo duza liczba wrot by odebrala pierwszy sybmol i co wtedy
[2b] co w przypadku otwartego tunelu na wrotach docelowych
[2c] wywalenie sie wybierania zawsze pokazane jest na ostatnim symbolu (a nie pierwszym)
[3] teoria wybierania podana przez Daniela w filmie byla naciagnieciem do potrzeb( no i sie sprawdzila chyba)
[4] wiemy tylko tyle ze pierwsze symbole oznaczaja cel a ostatni skad wyruszamy
[5] ostatni wg mnie oznacza TU (wielkie uproszczenie)
[6] na DHD wrota uruchamia sie naciskajac na to cos na srodku
[7] w SGC uzywaja komputera a nie DHD
[8] wiemy o samo aktualizacji bazy wrot
[9] wyglad symbolu poczatku nie ma znaczenia[9a] porownajmy DHD do klawiatury - niema znaczenia jakie sa krzaki na niej napisane tylko jaki kod jest wyslany z niej
[9b] klawisz wyjscia powinien byc zawsze w tym samym miejscu( niewiem czy tak jest, nie zaczesto pokazywali cala sekwencje - moze ktos wie??)
[10] co do przechodzenia tylko w jedna strone[10a] zalozenie dla potrzeb scenariusza
[10b] na lustrze dokonywana jest zamiana materi w sygnal, z zalozen wynika ze skoro zamieniamy materie tylko z jednej strony tunelu to mamy zonk z przechodzeniem spowrotem
[10c] sygnal nie musi byc zamieniany na sygnal wiec moze przejsc w przeciwna strone
[10d] odpadlo by kilka odcinkow i mozliwosci na scenariusze
[11] symboli jest 39[11a] wrota roznia sie co najmniej 1 symbolem
[11b] mamy duza liczbe wariacji bez powtorzen adresow docelowych
[11c] wrota budowali pradawni - mniemam ze wiedzieli mniej wiecej ile im tych adresow trzeba i zalozyli pewnie jakis margines niewykorzystanych adresow
[/list]
dlaczego na wrotach jest tyle symboli ile jest? zastanawial sie ktos nad tym??
pozdrawiam
Napisano 08.07.2004 - |17:12|
Napisano 04.01.2005 - |17:27|
:: Nie pozostaje nam zatem nic innego jak nagiąć jakąś teorię w taki sposób, by przekonywała najliczniejsze grono ludzi i w miarę sensownie odpowiadała na wszystkie pytania związane z tym zagadnieniem.
:: Kluczem do zrozumienia większości rzeczy jest na samym początku ustalenie czego się nie wie;
:: [1] SYMBOLE ::
.. [1.1] ile jest symboli ? (36,37,38,39,40) ? – czyli ile ich jest na naszych wrotach, razem z symbolem wejścia/wyjścia (7 symbol)
.. [1.2] czy symbol wejścia/wyjścia to jeden z pośród tych <36..40> symboli czy tez na każdej planecie istnieje INNY symbol, a zatem jest ich tyle co planet czyli ok. 38^6 co daje nam jakieś 3 miliardy literek.
.. [1.3] czy na innej planecie wszystkie symbole na wrotach i/lub dhd mogą być inne ?
.. [1.4] czy dhd z innymi symbolami moze skutecznie adresowac wrota z innymi symbolami (przy założeniu TAK dla [1.3])
:: [2] ADRES ::
.. [2.1] z ilu symboli składa się adres ? wiemy że może składać się z 6+1 lub 7+1, na wrotach jest 9 zatrzasków wiec już znaleźli się tacy którzy spekulują na temat adresu 8+1, ale idąc tym tropem co z adresami 5+1 czy 2+1
.. [2.2] czy adres to tylko przemieszczenie w przestrzeni czy także w czasie i przestrzeni ?
.. [2.3] co oznacza adres, jak go interpretować ? (co to jest coś a la współrzędne czy może coś innego) ?
.. [2.4] czy adres planety jest zalezny od tego z jakiej planety został wybrany? (pomijajac oczywiscie symbol we/wy)
:: [3] WROTA ::
.. [3.1] czy czas przejścia przez wrota jest zerowy ? czy zajmuje to jakiś czas ?
.. [3.2] czy wrota tak samo traktują energie i materie ?
.. [3.3] czy wrota są jednokierunkowe, czy też da się otworzyć tunel dwukierunkowy ?
.. [3.4] czy wrota przenoszą tylko całe przedmioty, tzn. mam dwa metry sznurka, metr wrzucam do wrót, po drugiej stronie nie dzieje się nic czy wystaje metr sznurka ? czy może mniej niż metr ?
.. [3.5] jeśli założymy w [3.4] ze kawałek wystaje, to czy da się taki sznurek powrotem zwinąć ?
.. [3.6] jak tworzy się tunel podprzestrzenny ?
.. [3.7] czy tunel prowadzi z punktu do punktu linią w podprzestrzeni, czy też z punktu do punktu poprzez inne punkty („przystanki” pośrednie) ?
.. [3.8] czy wrota w atlantis, to te same wrota z innymi symbolami, czy zupełnie inne wrota działające zupełnie (częściowo) inaczej ?
.. [3.9] po co tworzy się „horyzont zdarzeń” (to niebieskie coś)
.. [3.10] jak działa łączność między wrotami ?
.. [3.11] dlaczego wybierając adres innych wrót na docelowych wrotach zapalają się symbole, skoro przed wybraniem pełnego adresu nie wiadomo jeszcze które wrota są docelowe ?
.. [3.12] dlaczego przychodzący tunel ma pierwszeństwo przed tunelem wychodzącym ?
.. [3.13] przed czym chronią protokoły bezpieczeństwa wrót ?
.. [3.13] co by było gdyby ich nie było :) , tych protokołów ?
.. [3.14] czym zasilane są wrota ? skąd biorą energie wrota docelowe i początkowe ?
.. [3.15] czy w DHD jest ZPM ?, lub namiastka, uboższa lub inna wersja ZPM?
.. [3.16] czy ZPM morze transmitować energie na odległość a co za tym idzie nie będąc w DHD zasilać je ?
.. [3.17] czy wrota mogą wpływać na przestrzeń, zakrzywiać ją w sposób zauważalny ?
To taka namiastka niewiadomych dotyczących wrót oraz tego jak działają :) teraz nie pozostaje nic innego jak stopniowo udzielać odpowiedzi na konkretne punkty :) co w efekcie da nam teorie nie do obalenia :)
Podsumowanie;
[1.1] - add 05.01.05@09:06 - wyjasnione - 39 symboli - co oznacza 38 standartowych + 1 wejscia/wyjścia
Użytkownik DeeL edytował ten post 09.01.2005 - |08:51|
:: Teoria działania wrot ... ::
:: Na Orion Tokra :: Na moim forum (aktualne)::
Napisano 04.01.2005 - |19:15|
Wszystkich symboli jest tylko 39 (albo aż ).SYMBOLE
Symbol wejścia według mnie jest albo błędem powstałym w filmie , albo symbolem odpowiadającym tylko i wyłącznie danemu obszarowi (a nie planecie czy też wrotom ) , wtedy można go uznać za symbol wejścia .
Chociaż jeszcze lepiej by pasowało jakby był on wybierany na początku sekwencji znaków.
ADRES
Poprawny adres wrót wybieranych w obszarze jednej galaktyki to 7 znaków (wszystkie sceny gdzie jest ich mniej to błąd ).
8 symbol (prawdopodobnie jak 9) to po prostu zwiększenie zasięgu wrót – czyli wyjście poza daną galaktykę .
czy adres to tylko przemieszczenie w przestrzeni czy także w czasie i przestrzeni ?
Wiemy że w pewnych specyficznych warunkach może nastąpić przemieszczenie w czasie , jednak na nasze nieszczęście twórcy serialu nam to trochę pogmatwali - czyli kontrolowany eksperyment pradawnych się nie powiódł , natomiast rozbłysk słoneczny powoduje pewne skoki w czasie (w obydwie strony na osi czasu) .
Nie , przejście przez wrota zawsze zajmuje czas . jedynie jest on tak krótki że nam wydaje się zerowym .czy czas przejścia przez wrota jest zerowy ? czy zajmuje to jakiś czas ?
czy wrota tak samo traktują energie i materie ?
Nie , wynika to z tego że materia jest przesyłana tylko w jednym kierunku , natomiast energia jest przesyłana w obydwie strony – patrz łączność radiowa .
czy wrota przenoszą tylko całe przedmioty, tzn. mam dwa metry sznurka, metr wrzucam do wrót, po drugiej stronie nie dzieje się nic czy wystaje metr sznurka ? czy może mniej niż metr ?
Musisz wrzucić cały sznurek .
czy wrota w atlantis, to te same wrota z innymi symbolami, czy zupełnie inne wrota działające zupełnie (częściowo) inaczej
Wrota na atlantis działają na tej samej zasadzie , co najwyżej są nowsze i maja inne symbole .
dlaczego wybierając adres innych wrót na docelowych wrotach zapalają się symbole, skoro przed wybraniem pełnego adresu nie wiadomo jeszcze które wrota są docelowe
Prawdopodobnie to tylko efekt specjalny , z którego pużniej twórcom było się trudno wycofać . Chociaż to też możebyć powiązane z jakimś protokołem bezpieczeństwa – np. żeby nikt nie podlazł pod otwierające się wrota .
dlaczego przychodzący tunel ma pierwszeństwo przed tunelem wychodzącym
A gdzie jest powiedziane że ma ??
przed czym chronią protokoły bezpieczeństwa wrót
Zapewniają bezpieczeństwo - zgodnie z nazwą . Uważam że dyskusja na temat protokółów bezpieczeństwa jest bezcelowa .
czy w DHD jest ZPM
Nie , wrota są zasilane z źródła energii opartego na naqada i właśnie ono znajduje się w DHD .
czy wrota mogą wpływać na przestrzeń, zakrzywiać ją w sposób zauważalny
rawdopodobnie tak (a przynajmniej tak by wynikało z Red Sky ) , ale czy możemy to zaobserwować – chyba nie .
Napisano 04.01.2005 - |23:49|
.. [1.2] czy symbol wejścia/wyjścia to jeden z pośród tych <36..40> symboli czy tez na każdej planecie istnieje INNY symbol, a zatem jest ich tyle co planet czyli ok. 38^6 co daje nam jakieś 3 miliardy literek.
Symbol wejścia według mnie jest albo błędem powstałym w filmie , albo symbolem odpowiadającym tylko i wyłącznie danemu obszarowi (a nie planecie czy też wrotom ) , wtedy można go uznać za symbol wejścia .
Obi ma rację; tak duża liczba kombinacji musiała być spowodowana "mobilnością" wrót, czyli łatwym przemieszczeniam np. z zagrożonej zniszczeniem planety. Przypuszczam też, że po wybraniu adresu jest "przeszukiwany" dany obszar w celu znalezienia wrót. Jeśli danym obszarze wrota nie odpowiadają, następuje błąd wybierania.
Napisano 05.01.2005 - |09:47|
.. [1.3] czy na innej planecie wszystkie symbole na wrotach i/lub dhd mogą być inne ?
.. [1.4] czy dhd z innymi symbolami moze skutecznie adresowac wrota z innymi symbolami (przy założeniu TAK dla [1.3])
A teraz bede sie ustosunkowywał do odpowiedzi Obi'ego :)
moje pytanie [2.1] wzieło sie z tąd ze skoro istnieje możliwość wybrania 7 i 8 symboli to pewno istnieje i 9 :) dlaczego wiec nie mozna bylo by wybrac 6 do adresowania lokalnej przestrzeni mniejszej niz galaktyka ? (kwadrant alfa) :)Poprawny adres wrót wybieranych w obszarze jednej galaktyki to 7 znaków (wszystkie sceny gdzie jest ich mniej to błąd ).
8 symbol (prawdopodobnie jak 9) to po prostu zwiększenie zasięgu wrót – czyli wyjście poza daną galaktykę .
Wiemy że tunel jest tunelem podprzestrzennym "energetycznym", transmitującym energie i materie (w postaci energi), wiemy też ze duże masy takie jak gwiazda zakrzywiają przestrzeń, przy założeniu że wrota też ją zakrzywiają, zakłucenie zakrzywienia wytworzonego przez wrota moze prowadzić do zmiany punktu docelowego, wynikało by z tego ze generalnie wrota potrafiły by przemieszczać także w czasie ale ustawione są na przemieszczenia tylko w przestrzeni (tu pojawiaja sie protokoły bezpieczeństwa które przed tym chronią), przyjąć też można że do zakrzywienia tunelu w czasie nie tylko przestrzeni potrzebna jest dodatkowa dawka energi, która jest dostarczana poprzez rozbłysk gwiazdy.Wiemy że w pewnych specyficznych warunkach może nastąpić przemieszczenie w czasie , jednak na nasze nieszczęście twórcy serialu nam to trochę pogmatwali - czyli kontrolowany eksperyment pradawnych się nie powiódł , natomiast rozbłysk słoneczny powoduje pewne skoki w czasie (w obydwie strony na osi czasu) .
Problem w tym że materia przesyłana jest w postaci energi, gdyby tak nie było, nie miały by miejsce takie cuda jak utkwienie w buforze wrót. Zatem skoro energia jest przesyłana w 2 kierunkach, wynika z tego ze tunel jest 2-kierunkowym tunelem energetycznym, ale protokoły bezp. dbają oto by materia była przemieniana w energie tylko z jednej strony :)(...)materia jest przesyłana tylko w jednym kierunku , natomiast energia jest przesyłana w obydwie strony – patrz łączność radiowa .
Co do samej łącznosci, pamietacie te "kulki" co je guldowie przesyłali przez wrota dla łączności, nie pamietam czy wrota zamykały się gdy taka kulka przez nie przechodziła, pamietam natomiast ze tkwiła ona w centralnej czesci wrót i tworzyła obraz gulda nadajacego transmisje. Tu jest nawiazanie do tego sznurka :) bo z tego co pamietam to ta kulka wystawała, nadawała a potem cofała się do wrót.
Czy ja wiem :) to zależy gdzie pradawni byli najpierw :) 10000 lat temu byli na Atlantis i z tamtad uciekali :) to które wrota są nowsze :) zależy od tego gdzie oni byli wpierw :) moze przyjmiemy poprostu że są inne :) w sensie oznaczen ale takie same w sensie konstrukcji :) Idac dalej tym tropem :) oznaczało by to :) ze to co jest na klawiaturze i na wrotach :) to jedno :) a to co jest podpozadkowane tym symbolom (kod klawisza :) ) to drugie :) rozwiązywało by to wiele kwesti spornych. Klawisze rózne w zależności od okoliczności ale mechanika działania i kody klawiszy te same wszędzie :) mamy unifikacje.Wrota na atlantis działają na tej samej zasadzie , co najwyżej są nowsze i maja inne symbole .
Heh, dobry pomysł Obi, przeciez nikt nie powiedział ze one pojawiają sie równoczesnie na 2 wrotach :) być moze po wybraniu wrót, jest przekazywana do docelowych informacja, i te odliczaja przed otwarciem tunelu aby ludzie mogli się usunąć :) good idea :)Prawdopodobnie to tylko efekt specjalny , z którego pużniej twórcom było się trudno wycofać . Chociaż to też możebyć powiązane z jakimś protokołem bezpieczeństwa – np. żeby nikt nie podlazł pod otwierające się wrota .
Powiedziane nigdzie, ale wiele razy było widać jak próbowali wybrać adres, byli juz przy N-tym symbolu a tu "Dial Aborted, incoming wormhole"A gdzie jest powiedziane że ma ??dlaczego przychodzący tunel ma pierwszeństwo przed tunelem wychodzącym
A ja uważam że mam, z tego wzgledu ze w wielu miejscach wynika iż wrota potrafią wiele wiecej niż nam sie wydaje, ale jest to ograniczone przez protokoły. A co za tym idzie gdyby je zhackowac to ... i tu szalej wyobraznio :)Uważam że dyskusja na temat protokółów bezpieczeństwa jest bezcelowa .
Jak widać nadal wiele pytań bez odpowiedzi :) wiec myslimy aż cos wymyslimy :)
Pozdrawiam
:: Teoria działania wrot ... ::
:: Na Orion Tokra :: Na moim forum (aktualne)::
Napisano 05.01.2005 - |17:58|
Symbole na wrotach / DHD znajdujących się w jednej i tej samej galaktyce są identyczne .[1.3] czy na innej planecie wszystkie symbole na wrotach i/lub dhd mogą być inne ?
Według tego co jest na wrotach można wybrać 9 symboli , tylko nie wiemy do czego będzie służył 9 symbol , może służyć do zwiększania zasięgu wrót jak również do np. do podróży pomiędzy wymiarami .moje pytanie [2.1] wzieło sie z tąd ze skoro istnieje możliwość wybrania 7 i 8 symboli to pewno istnieje i 9 dlaczego wiec nie mozna bylo by wybrac 6 do adresowania lokalnej przestrzeni mniejszej niz galaktyka ? (kwadrant alfa)
7 symbol to właśnie odpowiednik takiego kwadranta – tylko mniejszego niż w ST .
Co do samej łącznosci, pamietacie te "kulki" co je guldowie przesyłali przez wrota dla łączności, nie pamietam czy wrota zamykały się gdy taka kulka przez nie przechodziła, pamietam natomiast ze tkwiła ona w centralnej czesci wrót i tworzyła obraz gulda nadajacego transmisje.
Tak, ale działo się to przy zamkniętych wrotach .
Najpierw byli w naszej , potem polecieli do pegaza i na sam koniec wrócili przez wrota do naszej (gdzie już istniała sieć wrót ) .Czy ja wiem to zależy gdzie pradawni byli najpierw 10000 lat temu byli na Atlantis i z tamtad uciekali
To wynika raczej z tego że przy użyciu DHD adres wrót wybiera się dużo szybciej niż na komputerze w SGC .Powiedziane nigdzie, ale wiele razy było widać jak próbowali wybrać adres, byli juz przy N-tym symbolu a tu "Dial Aborted, incoming wormhole"
Napisano 06.01.2005 - |07:40|
To wynika raczej z tego że przy użyciu DHD adres wrót wybiera się dużo szybciej niż na komputerze w SGC .
W odcinku 8x09 "Sacrifices" zabijaja Moloka gdyz wlasnie wybieranie adresu zostalo przerwane przychodzacym tunelem (z rakietami) z ziemi.
Inna sprawa ze zadne inne wrota sie nie kreca tylko te w SGC....
Co do swiatelek na docelowych wrotach [3.11] sadze ze pojawiaja sie w pewnym opoznieniu PO wybraniu pelnego adresu na planecie startowej a nie jednoczesnie z naciskaniem symboli przez wybierajacego. Na startowej planecie tworzy sie tunel ale potrzebuje on troche czasu by dotrzec do celu i wowczas wlasnie zapalaja sie swiatelka.
Co do 7-ego symbolu, nie pamietam juz dokladnie czy gdzies bylo to wyjasnione ale mam swoja robocza teorie ze kazda planeta ma swoj unikalny symbol i jest ich od groma (tyle ile planet). Natomiast standardowych symboli na kazdym DHD i wrotach w danej galaktyce jest tyle ile powiedzielisci + jeden unikalny.
Albo zgodnie z inna teoria jaka wspomnial Obi jest tylko 39 identycznych symboli (na kazdych wrotach i na kazdym DHD) natomiast galaktyka jest podzielona na 39 sektorow (takich mniejszych trekowych kwadrantow), kazdy ze swoim symbolem "wyjscia"
Zatem 7 symbol reprezentuje albo system, albo sektor. Tyle ze na niekorzysc tej drugiej teorii wskazuje fakt ze okreslenie miejsca wyjscia do 1/39 galaktyki jest malo precyzyjne i tak na dobra sprawe niewiadomo do czego mialo by sluzyc. W filmie Daniel wyraznie wspominal ze potrzebny jest punkt wyjscia co sugerowaloby dany uklad sloneczny a nie blizej nieokreslona 1/39 czesc galaktyki ;-)
Oczywiscie teoria dzialania wrot nie byla wymyslona dla serialu tylko dla filmu i moze
lepiej by bylo gdyby tworcy zerwali z ta ciagloscia bo same klopoty sie z tym wiaza.
No bo tak na dobra sprawe po co podawac informacje skad sie wychodzi ? Przeca dane wrota wiedza skad inicjuja tunel nie ? Jak dzwonimy telefonem to nie podajemy wlasnego numeru.
No i sprawa galaktyki pegaza (i innych) Ten 8-y dodatkowy symbol reprezentuje niby miejsce wyjscia czyli nasza galaktyke ? A moze docelowa ? Na chlopski rozum powinien reprezentowac docelowa prawda ?
A tak bardziej szczególowo to zgodnie z tym co pokazano w SGA 1x01, 8-y symbol nie reprezentuje galaktyki tylko planete (dany system) czy tez kwadrant zaleznie ktora teorie przyjmniemy, poniewaz widac wyraznie ze to znajomy nam symbol Tauri. Zatem 7 symbol musi byc tym dodatkowym reprezentujacym nasza (albo docelowa) galaktyka.
Pozostaje jeszcze sprawa siedmiu symboli (z wyjatkiem osmego - Tauri). Adres do innej galaktyki wymaga innych symboli, zatem nie ma ich na standardowym DHD w naszej galaktyce. Jak wiec normalnie (DHD) mozna wybrac taki adres ?
Hmmm no w sumie pomijajac brak zasilania ZPM chyba jednak nie mozna inaczej jak tylko z kompa (skype hehe).
Sorki za przynudzanie.
Pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych