Serialowa jesień w polskiej telewizji
Napisano 24.08.2007 - |07:35|
Tylko, że bezpośrednio po "Loście" około 22 leci na TVP1 publicystyczne "Forum"... Czyli już nie "political fiction" a "real politic". A dawać serial "political fiction" wtedy, gdy pachnie wyborami, to dla mnie klasyczny "samobój".
Poza tym - w innych okolicznościach serial z taką fabułą [jak powyżej napisała medusa - "wyidealizowana wersja naszej polityki"] byłby wart oglądania. Teraz, gdy w realu mamy seksaferę Łyżwińskiego, taśmy Beger czy dyktafon Ministra Zero [i parę innych ciekawych kwiatków, które pewnie wyjdą na jaw podczas kampanii wyborczej] cokolwiek zostało zawarte w scenariuszu, może się okazać wręcz nudne.
A jeśli to jest ten serial, o który Agnieszka Holland stoczyła bój, że w TVP jest cenzura, to... należało go puścić wcześniej, teraz może być już mocno nieaktualny, życie przerosło serial.
Akurat pora emisji PB na "Polsacie" jest idealna, może właśnie dlatego "Taniec z gwiazdami" będzie miał ostatnią edycję A "Jedynka" nie puszcza wówczas nic ciekawego.
Najgorsze jest tylko to, że TVP zaczyna małpować idiotyczne pomysły stacji komercyjnych - tvn miał "Taniec z gwiazdami", to publiczna robi jakąś rewię na lodzie - ręce opadają
"Losta" zaczynają jeszcze wcześniej - 30 września jest "podsumowanie" czyli odcinek 03x00 - "A Tale of Survival" - wczoraj się ładnie reklamowali Ponadto, biorąc pod uwagę ich zamiłowanie do raczenia nas "powtórkami", tym razem nie powtórzą ani 1 a 2 sezonu, tylko od razu poleci sezon 3 - przyznaję, jestem zaskoczona Czyżby jednak coś się zmieniało w TVP?
Napisano 24.08.2007 - |08:24|
Z tym że ten specjalny odcinek już leciał na Jedynce zaraz po wyemitowaniu drugiego sezonu."Losta" zaczynają jeszcze wcześniej - 30 września jest "podsumowanie" czyli odcinek 03x00 - "A Tale of Survival" - wczoraj się ładnie reklamowali Ponadto, biorąc pod uwagę ich zamiłowanie do raczenia nas "powtórkami", tym razem nie powtórzą ani 1 a 2 sezonu, tylko od razu poleci sezon 3 - przyznaję, jestem zaskoczona Czyżby jednak coś się zmieniało w TVP?
Co do Ekipy, to od początku planowali ten serial na jesień więc to normalne że nie puszczą go w np. wakacje .
Dla mnie zupełnie nie ma znaczenia obecna sytuacja polityczna w Polsce do tego czy będę oglądał ten serial. Jak to będzie dobry serial to na pewno o oglądalność Polsat nie ma się co martwić.
Napisano 24.08.2007 - |08:55|
I wszyscy fani Lost ich sklęli, za puszczenie tego odcinka z lektorem [czyli "zarżnięcie" odcinka] - no cóż błysnęli "yntelygencjom".Z tym że ten specjalny odcinek już leciał na Jedynce zaraz po wyemitowaniu drugiego sezonu.
Może się teraz poprawią
Dla mnie sytuacja przypomina tę z kinową emisją "Wiedźmina", czy "Quo Vadis" - dokładnie w tym samym czasie, gdy do kin wchodziły wielkie hollywoodzkie produkcje w tym samym klimacie - "bo tak planowali".Co do Ekipy, to od początku planowali ten serial na jesień więc to normalne że nie puszczą go w np. wakacje .
Dla mnie zupełnie nie ma znaczenia obecna sytuacja polityczna w Polsce do tego czy będę oglądał ten serial. Jak to będzie dobry serial to na pewno o oglądalność Polsat nie ma się co martwić.
A potem narzekanie, że nikt tego nie chciał oglądać.
Zebranie samych gwiazd polskiej sceny i najlepszy reżyser wcale nie gwarantuje sukcesu, gdy scenariusz mizerny.
"Dylematu 5", co miał być hitową kontynuacją "Alternatywy 4" poleciał po paru odcinkach, bo widzowie ich zjechali.
Najlepsze w polskich produkcjach jest to, że im bardziej zapowiadają, że to mega-mega-hit, to tym większą kichą się okazuje.
Ponoć "Ekipy" nie chciała puścić TVP, Holland grzmiała o cenzurze... zobaczymy, czy wystarczy za rekomendację. Bo po kinowym "Ja wam pokażę" dość ostrożnie podchodzę do tego, co zawzięcie reklamuje "Wyborcza".
Napisano 24.08.2007 - |11:02|
Napisano 24.08.2007 - |19:47|
Ponoć "Ekipy" nie chciała puścić TVP, Holland grzmiała o cenzurze...
To prawda...chyba...bo niedawno w "Przekroju" był spory artykuł o tym co TVP cenzuruje, jak ten proces przebiega i jak to się dzieje w Polsacie czy w TVN. Podane jest mnóstwo przykładów produkcji, do których TVP miało swoje "ale". Ekipa również była tam opisana.
Wybiórcza to szajs, tak samo jak Polska kinematografia. Niema co sie oszukiwac, seriale do kitu, filmy do d... nawet reklam nie potrafią zrobić. Reklamują wszystko jako megafakinkul hit, a wychodzi kupa, jak zwykle. Tak samo jak te "wielkie" gwiazdy Polskiego ekranu. Mam nadzieje, kiedys doczekac czegos z klasą....ale sobie jeszcze poczekam....
Widzę, że jesteś ze wszystkiego nie zadowolony. Może najpierw obejrzyj te tytuły podane w tym temacie a później klnij, wyzywaj, obrzucaj pomidorami...
Napisano 25.08.2007 - |06:48|
Napisano 25.08.2007 - |08:32|
Mimo wszystko czasem zdarzy się im coś ciekawego zrobić. Może nie stoi to na najwyższym światowym poziomie ale przynajmniej jest nasze.Nie mam najmniejszego zamiaru. Niestety, nasze TV nie robią (jeszcze) naprawdę dobrych seriali.
Napisano 25.08.2007 - |18:23|
Użytkownik truskolodz edytował ten post 25.08.2007 - |18:24|
Napisano 31.08.2007 - |10:10|
Napisano 31.08.2007 - |11:12|
O czyli coś się znowu ruszyło w temacie HD.Od dzisiaj na platformie "n" TVN jest dostępny także w wersji HD. Mnie ciekawi czy amerykańskie seriale, które przecież są produkowane w HD będą także w HD emitowane na TVN. A już we wrześniu pojawią się jako zapychacze czasu m.in. Agenci NCIS i ostatni sezon Sześć stóp pod ziemią.
Co do seriali fajnie to ująłeś "zapychacze" fakt dla głównego TVN to zachodnie seriale to zapychacze.
A czy będą je nadawać w HD to pewnie zależy jaką licencje-opcję [czy jak to zwał] sobie wykupili i jaki dostaną materiał.
Ale wątpię aby kupowali droższą opcje HD dla zapychaczy.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 05.09.2007 - |15:49|
Od dzisiaj na platformie "n" TVN jest dostępny także w wersji HD. TVN HD będzie emitował to samo co zwykły TVN ale w HD. Oczywiście w dużej większości będą to programy konwertowane ze standardowej rozdzielczości ale mają być i te w HD (Sopot Festival, zapewne Twarzą w twarz czy niektóre filmy). Mnie ciekawi czy amerykańskie seriale, które przecież są produkowane w HD będą także w HD emitowane na TVN. A już we wrześniu pojawią się jako zapychacze czasu m.in. Agenci NCIS i ostatni sezon Sześć stóp pod ziemią.
Sopot byl upscalowany do HD , nie byl to prawdziwy material HD ;-)
Napisano 05.09.2007 - |16:08|
Faktycznie okazało się że jednak Sopot w HD nie był w HD . No ale abonenci "n" donoszą że już wczorajsza premiera serialu Twarzą w twarz była w HD.Sopot byl upscalowany do HD , nie byl to prawdziwy material HD ;-)
Napisano 18.09.2007 - |15:14|
PS. Jakby ktoś jednak skusił się na obejrzenie tego serialu w TVP2 to informuję że serial debiutuje 22 września o godz. 20:45.
Napisano 13.11.2007 - |17:51|
Odświeżam temat, bo myślałem że tytułu serialu "My Name is Earl" nie da się już źle przetłumaczyć na język polski. Ale jak widać nasi tłumacze znów się "popisali" . Otóż polski tytuł tego serialu będzie brzmiał "Na imię mi Earl", zamiast np. o wiele lepiej brzmiącego "Mam na imię Earl" albo "Nazywam się Earl". Zapewne dialogi też zostaną "bardzo interesująco" przetłumaczone. Aż odechciewa się oglądać.
PS. Jakby ktoś jednak skusił się na obejrzenie tego serialu w TVP2 to informuję że serial debiutuje 22 września o godz. 20:45.
Jak dla mnie to jakakolwiek z podanych przez ciebie wersji tytułu nie ma znaczenia, bo przecież sens i tak jest ten sam.
NEWS:
Na TVP1 ma pojawić się serial "Dublerzy", będzie to odcinkowa wersja filmu pod tym samym tytułem. Oczywiście fabuła ma być bardziej rozbudowana niż w filmie. Aktorzy zostają ci sami, także będzie można nieco się pobawić przed telewizorem...Serial pojawi się na miejscu "Lost", czyli w czwartki po godz. 20.
http://www.wirtualne...serial_TVP1.htm
Napisano 07.12.2007 - |21:44|
Dexter na TVN po nowym roku
Brothers & Sisters, Bionic Woman, Closer, Psych, Six Degrees na TVP
Jerycho i Cane na Polsacie
kontynuacje kolejnych sezonów:
House, Ugly Betty na TVP
Prison Break Gotowe na Wszystko w Polsacie
no widac zaczyna robi sie ciekawie zwłaszcza na TVP moze trzeba bedzie w końcu przeprosic sie z telewizorem ;]
bo seriale na tvn i polsacie to wiadomo pełno reklam przerwy co chwile i pewnie puszczanie w zabojczych porach...
Napisano 08.12.2007 - |20:16|
Swoją drogą mając dostęp do AXN, FoxLife czy teraz Sci Fi Channel i Universal Channel i do kolekcji VOD nScreen na platformie "n" to większość z tych seriali można obejrzeć właśnie na tych stacjach o wiele szybciej niż na otwartych. I dobrze .
Napisano 09.12.2007 - |19:38|
Znając życie to TVP też. Choć ciekawe co będą pokazywać w czwartki o 20:20. Przecież "The Lost Room" to tylko 3 odcinki.TVN na pewno będzie puszczał większość seriali o zabójczych porach. Na Polsacie z serialami ostatnio lepiej.
Napisano 09.12.2007 - |22:35|
Znając życie to TVP też. Choć ciekawe co będą pokazywać w czwartki o 20:20. Przecież "The Lost Room" to tylko 3 odcinki.
albo 3 x 1,5 h albo 6x 45 minut ;] w zaleznosci jak beda chcieli puszczac bo np na axn było puszczane i tak i tak ;]
Napisano 10.12.2007 - |08:12|
Jeśli chodzi o pory emisji, to mnie ostatnio szlag trafiał z Polsatem, miałam nagrywać dla koleżanki Chirurgów, ale pora emisji była taką żonglerką, że ostatecznie dałam sobie spokój i odesłałam kumpele po materiał z FoxLife... więc jeśli któryś z tych seriali powyżej trafi na miejsce Chirurgów, to znowu człowiek dzień może będzie znał, ale godziny na pewno nie :>
Napisano 10.12.2007 - |09:21|
Jak widze obraz, ktory zostal rozciagniety z 16:9 na 4:3, to mi sie ogladac odechciewa.
Nie dosc ze wszystko za wielkie, glowy wychodza za ekran, to jeszcze 1/3 filmu po prostu znika.
Obejrzalem w TV ze 2 odcinki LOSTA i wydawal mi sie tak badziewny, jak jakas telenowela.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych