Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kanon ST i wątek Temporalnej Zimnej Wojny w Entku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#21 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 18.06.2004 - |09:27|

Ciesze się, że mmisiek troche zmienia zdanie na temat świata ST.
Szkoda jednak, że masz Entkofobie.... Mam nadzieje, że nie ja jestem przyczyną :huh:

1. Nowe rasy w kanonie.
Przypominam, że to ty twierdzisz, że nowe rasy pojawiające się w Entku "psują" kanon - jednak twoja odpowiedź z 14.06 troche mnie zdziwiła kub ucieszyła jeżeli :D zminiłeś zdanie?

2. Sprawa Borga w Entu
To zdaje się już wyjasniłem? Nie jest to złamanie kanonu - zgadzasz się?

3. Cocrain
(jak go się w końcu pisze? Cocrain czy Cochrain?)

Twierdzisz, że w Entku złamano jakąś "straszna" tajemnicę informując, że zaginał gdzieś w przestrzeni.
Dlaczego cię to tak oburza?
Dla mnie jest to rozszerzenie jedynie "wiedzy" o świecie ST i może stanowić zalążek nowych odcinków lub filmów Star Trekowych.
Nie jest więc złamaniem kanonu bo tego wżadnym wypadku w kanonie być nie mogło. Do tej pory milczano na ten temat.
Trzeba by przprowadzic "studia" nad pojawieniem wsie wątku Cocraina w świecie ST. Wydaje mi się, że nic o nim nie wspomina się w TOSie, nagle pojawia się w TNG (no to może tu złamano kanon?) potem film kinowy i krótka informacja w VOY w DS9 również sobie nie przypominam?
Więc ENT uzupełnia tylko wczesniejsze informacje.

4. Enterprise
Rozdzielasz nasz świat realny od świata Star Trek. Można i tak.
Jednak we wszystkich serialach i filmach pełnometrażowych są jakieś odniesienia do naszego świata. Tak "jakby" Star Treki były ciagiem dalszym naszego życia....
W kajucie Picarda, za szkłem stoją właśnie wszystkie modele Enterprise,
W kajucie Archera na ścianach wisza własnie: żaglowiec, lotniskowiec, wahadłowiec - wszystkie nazywały się Enterprise.... Twierdzenie, że tym pierwszym jedynym i prawdziwym jest statek Krka nie przekonuje mnie... aczkolwiek nie jest pozbawione sensu.

(Oczywiście, że wiem dlaczego wahadłowiec nazywa się tak jak nazywa - jestem stary w waszym rozumieniu wieku :lol: i pamiętam te czasy: Imperium zła, Wojny Gwiezdne...)

::. GRUPA TARDIS .::

#22 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 18.06.2004 - |12:10|

psjodko napisał:

1. Nowe rasy w kanonie.

oraz

Przypominam, że to ty twierdzisz, że nowe rasy pojawiające się w Entku "psują" kanon - jednak twoja odpowiedź z 14.06 troche mnie zdziwiła kub ucieszyła jeżeli  zmieniłeś zdanie?

Nie. Chodziło mi o to, ze w entku pojawiają sie nowe rasy które nie występują potem wg chronologi w kolejnych serialach, ty wtedy o ile pamietam sugerowałeś sie ze np w TOsie występowało wiele ras o których potem nie wspominano ...

2. Sprawa Borga w Entu

praz

To zdaje się już wyjasniłem? Nie jest to złamanie kanonu - zgadzasz się?

Tak w Entku umiejętnie zatuszowano pierwszy kontakt z Borgiem

3. Cocrain

Oburzony" nie jestem ale na potrzeby Entka wymyśłono że Cochrain/Cocrain zaginął w przestrzeni ale zostawmy to w spokoju bo to raczej jest burak poprzednich ST niz Entka, bo on w pewnym sensie prostuje buraki poprzednich ST....

W kajucie Picarda, za szkłem stoją właśnie wszystkie modele Enterprise,

I co jest tam Entek od Archera ??

Niestety nie da sie pogodzić faktu stworzenia serialu opowiadajacym o czymś przed innym serialem, zawsze jakies buraki wystąpią, jednak wydaje mi sie, ze tworząc serial Enterprise nadużyto nazwy Enterprise, nie widziałem TOSu ale przypadkiem Kirk nie latał Enterprise A ??. Wiem, że kiedys tam zniszczył Enterprise, zdaje sie nawet w którymś z pełnometrażowych filmów. Naturalna koleją rzeczy było by to, ze Kirk otrzymał by Enterprise B a nie A czyli pierwszy okręt gwiezdny z ta nazwą czy drugi ? .....

(Oczywiście, że wiem dlaczego wahadłowiec nazywa się tak jak nazywa - jestem stary w waszym rozumieniu wieku  i pamiętam te czasy: Imperium zła, Wojny Gwiezdne...)

Nigdy nikogo bym nie nazwał stary, nazwał bym Cie bardziej doświadczonym trekerem niz ja, szacunek dla Ciebie, że potrafisz wytrzymać z takimi "smarkaczami" na tym forum :), przynajmniej nasze "dyskusje" spowodowały ruch w tym dziale ale szkoda ze tak mało osób sie wypowiada ....
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#23 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.06.2004 - |16:19|

Naturalna koleją rzeczy było by to, ze Kirk otrzymał by Enterprise B a nie A czyli pierwszy okręt gwiezdny z ta nazwą czy drugi ? .....

Tak . Jakby nie patrzeć , miałby okręt o tej samej nazwie co pierwszy który ruszył w lot badawczy jako okręt GF . Zgodzię sie z Tobą Mmiśku że to jest nadużycie .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#24 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 18.06.2004 - |19:57|

Nie. Chodziło mi o to, ze w entku pojawiają sie nowe rasy które nie występują potem wg chronologi w kolejnych serialach, ty wtedy o ile pamietam sugerowałeś sie ze np w TOsie występowało wiele ras o których potem nie wspominano ...

No więc?
Czy to co napisałeś oznacza:
A) w ENTku pojawia sie rasa której później (w TOS, TNG, VOY i DS9) nie ma - to JEST złamanie kanonu - Tak ?
B ) W TOSie pojawia sie rasa, której później (w TNG, VOY i DS9) nie ma - to NIE jest złamanie kanonu - Tak?
Oba zdania są prawdziwe?
Według mnie B jest zaprzeczeniem A. Chyba, że ja znam jakąś inną logikę?

I co jest tam Entek od Archera ??

A co nie ma? :D

... jednak wydaje mi sie, ze tworząc serial Enterprise nadużyto nazwy Enterprise, nie widziałem TOSu ale przypadkiem Kirk nie latał Enterprise  A ??.

Nie. Oczywiście, że nie.

Wiem, że kiedys tam zniszczył Enterprise, zdaje sie nawet w którymś z pełnometrażowych filmów. Naturalna koleją rzeczy było by to, ze Kirk otrzymał by Enterprise B a nie A czyli pierwszy okręt gwiezdny z ta nazwą czy drugi ? .....

O jaką nazwę Ci chodzi?

Przecież Kirk latał na USS Enterprise NCC-1701 oraz na USS Enterprise NCC-1701-A, zginął na USS Enterprise NCC-1701-B.

Picard latał na USS Enterprise NCC-1701-D oraz USS Enterprise NCC-1701-E

a Archer lata na USS Enterprise NX-01

Czy to dla Ciebie jest ta sama nazwa?

Nigdy nikogo bym nie nazwał stary, nazwał bym Cie bardziej doświadczonym trekerem niz ja, szacunek dla Ciebie, że potrafisz wytrzymać z takimi "smarkaczami" na tym forum :), przynajmniej nasze "dyskusje" spowodowały ruch w tym dziale ale szkoda ze tak mało osób sie wypowiada ....

Strasznie mi miło :rolleyes:
podziwiem, że wytrzymujesz z takim upierdliwcem jak ja... :lol:

PS.
I jeszcze jedno nazwisko twórcy napędu warp to na pewno: Zefram COCHRANE (sprawdziłem) ;)

Użytkownik psjodko edytował ten post 18.06.2004 - |20:36|

#25 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 18.06.2004 - |21:56|

Przecież Kirk latał na USS Enterprise NCC-1701 oraz na USS Enterprise NCC-1701-A, zginął na USS Enterprise NCC-1701-B.

Teoretycznie nie jest to ta sama nazwa i Twoje wyjasnienie jest pewnie pomyslem Panow B&B na zachowanie kanonu i batem na takich czepialskich jak fani ST :D Jedyna niescislosc to dlaczego Fedreracja tak przywiazana do Enterprise, ze nadawla mu nazwy A,B .... itd. nie kontynuowala nazewnictwa NX-01 tylko zamienila je na 1701 ? Biorac pod uwage tak wazna i historyczną misje NX-01 jak pierwsze kroki w eksploaracji galaktyki tak wlasnie powinno byc. NX-01, NX-01-A, NX-01-B :D :D Widze, ze do wszystkiego mozna dorobic teorie i raczej powinnismy sie z tego cieszyc. Wyglada na to, ze Entek nie jest znowu takim "lamaczem" i zanim skonczymy tutaj dyskutowac wpasujemy go w kanon :P :P B)
  • 0

#26 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 19.06.2004 - |08:35|

No więc?
Czy to co napisałeś oznacza:
A) w ENTku pojawia sie rasa której później (w TOS, TNG, VOY i DS9) nie ma - to JEST złamanie kanonu - Tak ?
B ) W TOSie pojawia sie rasa, której później (w TNG, VOY i DS9) nie ma - to NIE jest złamanie kanonu - Tak?
Oba zdania są prawdziwe?
Według mnie B jest zaprzeczeniem A. Chyba, że ja znam jakąś inną logikę?

jejku przyczepiłeś do czegoś co na początku topicu myśłałem że rozwiazaliśmy ....

Chodzi mi o to, ze taka wielka rasa Xindi, współtwórca Federacji pojawia się tylko w Entku nigdzie wiecej, nie ma o nich wspomnianego ani w TOSie, TNG, DS9 ani Voyu - i tylko o to mi chodzi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Nie wiem jak mam to inaczej powiedzieć juz !

Zauważ, ze wszystkie kolejne miały zmienioną tylko końcową literke, no chyba ze dla Ciebie alfabet zaczyna sie nie od A tylko od NX ....
W entku słuszelismy ze lada dzień bedzie dostępny NX-02, pewnie jego też nazwą Enterprise potem bedzie NX-03 i okaże sie że Kirk latał na Enterprise, który dotychczas wszyscy uważali na pierwszego a przed nim było 12043 inne Enterpisy.... :/

A co nie ma?

No niestety Picard ma wszystkie Enterprisy od żaglowców, ale suk***n zapomniał o Entku Archera, cóz za niewdzieczny człowiek, toż to powinno się go wyklnac w całym uniwersum trekowym ....

I jeszcze jedno nazwisko twórcy napędu warp to na pewno: Zefram COCHRANE (sprawdziłem) 

Mi sie nie chciało bo to mało znaczący szczegół w toczacej sie dyskusji

Dobra a teraz powróce to sprawy Borg w Entku .... (widze jak sie cieszycie :))
Uzgodniliśmy, ze w entku Borg nadał sygnał który musiał leciec ok 250 lat, to fakt ale wydaje mi sie, ze to burak jednak jest. Q przeniósł Picarda/Enterprisea na terytorium Borg i to wtedy Borg sie dowiedział o istnieniu Federacji a nie ze sygnału z czasów Archera !!. Burak i łamanie kanonu czy sie myle ?
(na koniec dodam iż nie widziałem tego odcinka TNG wiec moższ mi "wciskać" ciemnotę :) ale mam zamiar za niedługo poogladać owy odcinek i sie sam przekonam).
  • 0

Dołączona grafika

#27 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 19.06.2004 - |20:10|

Co do NX, to ja to traktuje jako prototyp danej klasy okretow miedzygwiezdnych. Argumenty ? Chociazby takie, ze Defiant tez jest klasy NX, co mogloby sugerowac, iz NX oznacza sie pojazdy eksperymentalne, prototypy. tak jak do tego podchodze.

Co do Borga i spotkania z ludzmi, to ja to widze tak:
ST: First Contact: Borg uderza na sektor 001 - Ziemie. Przenosi sie w czasie, Enterprise NCC 1701-E podaza za nim w przeszlosc i na miejscu niszczy Sphere ostrzeliwujaca miejsce pobytu Zeframa Cochrane'a. I teraz sa dwie mozliwosci: albo jakims cudem szczatki Sphere przetrwaly uderzenei 4 torped fotonowych /.../ is padly na Ziemie, a dwie drony ze sfery zostaly zamrozone w lodzie. Albo drony Borga dostaly sie na Ziemie w jakis inny, nieznany mi sposob.
ENT - Regeneration: Borg z przyzszlosci wysyla wiadomosc dla Borg z czasow ENTa, ze ludzie maja jednak potencjal w sobie, sa godni asymilacji, a nawet trzeba ich zasymilowac;
TNG - Q-Who: Q przerzuca Enterprise i Picarda do kwadrantu Delta i tam nastepuje pierwsze oficjalne spotkanie z Borgiem /Borg nie jest swiadom potencjalu ludzi, gdyz wiadomosc wyslana w czsach ENTa do niego nie doszla/. W tym czasie Borg przejawia minimalne zainteresowanie gatunkiem ludzkim.
TNG - Best of Both Worlds: Borg otrzymuje wiadomosc z przeszlosci /od Borga z ENT/. Krolowa Borg zostaje zaintrygowana ostrzezeniem z przeszlosci i postanawia zawierzyc wiadomosci o potencjale ludzkim i problemach, jakie bedzie miala z ich asymilacja. Postanawia, ze najlepsza metoda na zlamanie i asymilacje ludzkosci bedzie zasymilowanie jakiejs wazniejszej jednostki Federacji i postanawia zasymilowac dowodce okretu gwiezdnego, ktory nie stad ni z owad pojawil sie w kwadrancie delta i natknal sie na szescian - czyli Picarda, z ktorego zrobila Locutusa /rownie dobrze Krolowa mogla nie wiedziec nic o federacji i waznosci osoby Picarda i wybrala go tylko dlatego, ze jego statek pojawil sie tak niespodziewanie w kwadrancie delta, a on zwyczajnie byl jego dowodca/.
Dalsze losy historii znacie.
Oczywisice to tylko teoria, choc osobiscie tak to widze wlasnie. Nie bawilem sie w dokladne datowanie wydarzen, bo nie wiemy jak dlugo _dokladnie_ wiadomosc podprzestrzenna z kwadranty alfa do kwadrantu delta by szla - wiemy tylko, ze jakies +/- 2 wieki. Tak wiec mysle, ze moja teoria jest calkiem pradopodobnym wytlumaczeniem tego aspektu universum Star Treka. Niescislosci niestety nie da sie ominac, jesli robi sie prequel nie zaplanowany dostatecznie wczesnie przy tworzeniu calego universum ;

PS. Aha, jeszcze slowko na temat samego wygladu ENT NX, bo niektorzy takze czepiaja sie tego argumentu. Uwazam, ze nie ma _nic_ zlego w pokazaniu go takiej postaci, jak jest to obecnie, nawet mimo tego, ze Enterprise NCC 1701 i chociazby dwa nastepne wygladaly duzo inaczej. Dlaczego tak uwazam ? Dlatego, ze ENT powstaje _teraz_, gdyz mamy do dyspozycji takie efekty specjalne a nie inne i chociazby z tego wzgledu bezsensowne byloby na isle cofanie sie w czasie i pokazywanie Ent NX jako calkowicie prymitywnego i zacofanego okretu miedzygwiezdnego /to samo tyczy sie Star Warsow - przeciez wyglad technologii i statkow w epizodach 4-6 rozni sie dosc mocno, niz w epizodach 1-2m gdzie te wygladaja duzo nowoczensiej i piekniej/. To samo tyczy sie wszelkich innych efektow specjalnych, takich jak bron fazowa, wszelakie lasery etc etc etc.

Użytkownik Drow edytował ten post 19.06.2004 - |20:24|

• 0

#28 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 19.06.2004 - |20:48|

NX oznacza Naval eXperimental czy okrety prototypy ( np NX-59650 USS Prometheus czy NX-74205 USS Defiant- , a Defiant to prototyyp klasy Defaint a nie jeden ze statków klasy NX , której wogóle nie ma , wg. kanonu NX-01 to klasa Enterprise ( nazwa klasy wzięta od nazwy pierwszej jednostki )

Co do ST:FC tam sfera dostała 4 torpedami kwantowymi a nie fotonowymi , kwatnówki sa 2.4 x mocniejsze ( fotonówka - 18.5 izotony [ 290.000 DMG ] , kwantówka - 50 izoton [ 729 000 DMG )
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#29 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 19.06.2004 - |23:28|

Oj kwantowe czy fotonowe - jeden pies. Nigdy nie przykladalem wagi do tego jaka moca dysponuja obie te bronie.
A co do NX-01, to ja tam dalej uwazam, z wlasnie to jest oznaczenie prototypu, a nie nazwa klasy statkow. mowiac prototyp klasy statkow, mialem na mysli, ze jest to NX - czyli okret experymentalny danej klasy statkow medzygwiezdnych a nie klasy "NX". Z tym Defiantem sie zle wyrazilem nieco.. moj blad. Chodzilo mi o to, ze jest to prototyp nowej klasy okretow.
  • 0

#30 mattik

mattik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 19.08.2004 - |22:09|

Chciałbym wnieść swój mały wkład do tej fascynującej dyskusji..
Zephram Cochrane był w TOS'ie :).
  • 0

#31 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 20.08.2004 - |19:14|

Chciałbym wnieść swój mały wkład do tej fascynującej dyskusji..
Zephram Cochrane był w TOS'ie :).

Proszę o więcej .... :)
  • 0

Dołączona grafika

#32 mattik

mattik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 20.08.2004 - |22:30|

W sumie niewiele wiem, bo mimo, że jestem fanem Treka TOS'a prawie nie widziałem :(. Wiem tylko, że powiedziano o nim, a nawet pojawił się (grał go tam Glenn Corbett - przypomne, że w ST:FC grał go James Cromwell) w odcinku "Metamorphosis".
  • 0

#33 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 22.08.2004 - |15:08|

fragmencik ścieżki dialogowej z rzeczonego odcinka TOS'a:

- Panie Cochrane ma pan jakieś imie?
- Zefram.
- Zefram Cochrane z Alpha Centuri ...
- ... wynalazca napędu warp?
- Tak jest, kapitanie.
- Ale to niemożliwe.Zefram Cochrane zmarł 150 lat temu.
- Imię Zeframa Cochrana jest czczone w całej znanej galaktyce.
Na jego cześć nazywa się planety. Wielkie uniwersytety,miasta.
Czy pana opowieść nie jest trochę nieprawdopodobna?
- To prawda. Miałem 87 lat gdy tu przybyłem.
- Powiedział pan, że ten... Towarzysz znalazł pana i odmłodził?
- Co pan robił w kosmosie mając 87 lat?
- Byłem zmęczony, kapitanie.
- Chciałem umrzeć w kosmosie, to wszystko.
- To prawda. Jego ciała nigdy nie znaleziono.
- Patrzy pan na nie, panie Spock.

SPOILER

W trakcie swojego samotnego lotu (o czym wspomina Archer w jednym z odcinków ENTka) został odnaleziony przez istote nazwana później Towarzyszem. Ta istota sprawiła, że odmłodniał i nie starzał się. Był jednak odciety na jakiejśc planetoidze. Kiedy Towarzysz zrozumiał, że Cochraine jest samotny sprowadził tam kapitana Kirka i jego załogę.
Ponieważ akurat na pokładzie była bardzo chora kobieta (ambasador) Towarzysz uzdrowił ją i "wszedł" w nią. Stał sie jednak śmiertelny i wraz z Cochrainem mieli dożyc swych lat starzejąc sie razem.

Użytkownik psjodko edytował ten post 22.08.2004 - |15:23|

#34 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 22.08.2004 - |17:12|

Czyli Cochran pojawił sie juz w TOSie, a co za tym idzie jest pomysłem z TOSu a nie jak to sugerowano mi ;) , że w ST: First Contact go wymyślono :)
  • 0

Dołączona grafika

#35 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 23.08.2004 - |10:02|

Czyli Cochran pojawił sie juz w TOSie, a co za tym idzie jest pomysłem z TOSu a nie jak to sugerowano mi ;) , że w ST: First Contact go wymyślono :)

Mea culpa :ph34r:
Ale zwróć uwagę, że pisze "wydaje mi się, że w TOSie go nie ma".
Niestety starośc nie radość.
TOSa oglądałem tak dawno, że i tak jestem zdziwiony, że cokolwiek pamiętam.

(teraz oglądam jedynie te odcinki o których dyskutujemy)

Czyli sekwencja pojawińe się Cochraina jest nastepująca:

TOS (Metamorphosis) - The First Contact - ENT (Broken Bow i może ktoś podpowie tytuł odcinka - tam gdzie pojawiają się Tolianie nie mylić z Tollanami? - zdaje się, że Future Tense ale musze sprawdzić w domu)

Na marginesie Tolianie to rasa równiez z TOSa (odcinek Tolian Web) i pojawia się - o ile się nie mylę - ponownie dopiero w ENTku.

Użytkownik psjodko edytował ten post 23.08.2004 - |10:11|

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych