Szkoda jednak, że masz Entkofobie.... Mam nadzieje, że nie ja jestem przyczyną
1. Nowe rasy w kanonie.
Przypominam, że to ty twierdzisz, że nowe rasy pojawiające się w Entku "psują" kanon - jednak twoja odpowiedź z 14.06 troche mnie zdziwiła kub ucieszyła jeżeli
2. Sprawa Borga w Entu
To zdaje się już wyjasniłem? Nie jest to złamanie kanonu - zgadzasz się?
3. Cocrain
(jak go się w końcu pisze? Cocrain czy Cochrain?)
Twierdzisz, że w Entku złamano jakąś "straszna" tajemnicę informując, że zaginał gdzieś w przestrzeni.
Dlaczego cię to tak oburza?
Dla mnie jest to rozszerzenie jedynie "wiedzy" o świecie ST i może stanowić zalążek nowych odcinków lub filmów Star Trekowych.
Nie jest więc złamaniem kanonu bo tego wżadnym wypadku w kanonie być nie mogło. Do tej pory milczano na ten temat.
Trzeba by przprowadzic "studia" nad pojawieniem wsie wątku Cocraina w świecie ST. Wydaje mi się, że nic o nim nie wspomina się w TOSie, nagle pojawia się w TNG (no to może tu złamano kanon?) potem film kinowy i krótka informacja w VOY w DS9 również sobie nie przypominam?
Więc ENT uzupełnia tylko wczesniejsze informacje.
4. Enterprise
Rozdzielasz nasz świat realny od świata Star Trek. Można i tak.
Jednak we wszystkich serialach i filmach pełnometrażowych są jakieś odniesienia do naszego świata. Tak "jakby" Star Treki były ciagiem dalszym naszego życia....
W kajucie Picarda, za szkłem stoją właśnie wszystkie modele Enterprise,
W kajucie Archera na ścianach wisza własnie: żaglowiec, lotniskowiec, wahadłowiec - wszystkie nazywały się Enterprise.... Twierdzenie, że tym pierwszym jedynym i prawdziwym jest statek Krka nie przekonuje mnie... aczkolwiek nie jest pozbawione sensu.
(Oczywiście, że wiem dlaczego wahadłowiec nazywa się tak jak nazywa - jestem stary w waszym rozumieniu wieku

Logowanie »