Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 77 – S04E17 – Midway

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
111 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 77 – S04E17 – Midway (148 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (45 głosów [36.29%])

Procent z głosów: 36.29%

2. 9.5 (20 głosów [16.13%])

Procent z głosów: 16.13%

3. 9 (29 głosów [23.39%])

Procent z głosów: 23.39%

4. 8.5 (12 głosów [9.68%])

Procent z głosów: 9.68%

5. 8 (7 głosów [5.65%])

Procent z głosów: 5.65%

6. 7.5 (3 głosów [2.42%])

Procent z głosów: 2.42%

7. 7 (5 głosów [4.03%])

Procent z głosów: 4.03%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (1 głosów [0.81%])

Procent z głosów: 0.81%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.81%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.81%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Beliskner

Beliskner

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 15.02.2008 - |22:06|

Posiadają? Gdzie o tym mowa...

Zdaje się, że wszystkie posiadają wewnętrzne zasilanie, przynajmniej nie wydaje mi się, by do innych wrót w Drodze Mlecznej prąd doprowadzano z zewnątrz.

EDIT:
Rzeczywiście, oficjalnie zasilanie jest w DHD, jednak z drugiej strony energia czerpana jest z podprzestrzeni a Asgard i Nox używali do uruchomienia wrót (także ziemskich) pilota. Wydaje mi się to pewną niekonsekwencją.

Użytkownik Beliskner edytował ten post 15.02.2008 - |22:11|

• 0

#22 annubis17

annubis17

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 15.02.2008 - |22:13|

Skoro posiadają to po co w jednym odcinku sg-1 było potrzebne zasilanie z bomby naquada do otwarcia tunelu? I dlaczego w odcinku ze spadkiem Beliskera do oceanu Carter mówiła że wrota są jeszcze naładowane i powinno wystarczyć do otworzenia tunelu
? A mi sie wydaje ze energie wrota z pegaza pobierają z DHD ze skoczka
  • 0

#23 rahl

rahl

Kapral

• VIP
  • 162 postów

Napisano 15.02.2008 - |22:32|

Są. Skoczka używano do uruchemienia wrot ziemskich w odcinku SG-1 "Moebius" i SGA "The Return".

Nie używali skoczka w odcinku The Return - to McKay uruchomił program otwarcia wrót i blokady osłony nim wszedł do skoczka. W Moebius nie było w ogóle latania przez wrota, tylko latanie w "czasie"
  • 0

#24 annubis17

annubis17

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 15.02.2008 - |22:43|

O ile dobrze pamiętam to w odcinku gdy sg-1 sie cofneło w czasie w celu zdobycia zpm to te sg-1 z innej rzeczywistości otworzyło wrota z antarktydy własnie przez DHD skoczka

Użytkownik annubis17 edytował ten post 15.02.2008 - |22:44|

• 0

#25 Beliskner

Beliskner

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 15.02.2008 - |22:53|

O ile dobrze pamiętam to w odcinku gdy sg-1 sie cofneło w czasie w celu zdobycia zpm to te sg-1 z innej rzeczywistości otworzyło wrota z antarktydy własnie przez DHD skoczka

Dokładnie. Co więcej, z SGC za pomocą DHD w skoczka aktywowali odległe o tysiące kilometrów wrota na Antarktydzie, dzięki czemu poznali ich lokalizację poprzez badania sejsmiczne. A w "The Return" McKay jedynie wspominał o tym, że już podczas ataku Genii złamał kod osłon, i nie aktywował wrót z SGC tylko dopisał siebie do listy dostępu do skoczka.

Użytkownik Beliskner edytował ten post 15.02.2008 - |22:59|

• 0

#26 rahl

rahl

Kapral

• VIP
  • 162 postów

Napisano 15.02.2008 - |22:57|

Dokładnie. Co więcej, z SGC za pomocą DHD w skoczka aktywowali odległe o tysiące kilometrów wrota na Antarktydzie, dzięki czemu poznali ich lokalizację poprzez badania sejsmiczne.

True - właśnie oglądam ponownie.

Dopisał się do listy, żeby zrobić sobie przepustkę, wrota i program blokady przesłony uruchomił na chwilę przed tym nim wszedł do skoczka.

Edit
Obejrzałem i okazuje się, że po części miałem rację. Konsola adresowa "ziemskiego" skoczka jest zgodna z symbolami na "starych" wrotach, jest inna od tej z Atlantis. Wniosek - skoczek z Atlantis nie odpali wrót z naszej galaktyki.

Użytkownik rahl edytował ten post 15.02.2008 - |23:34|

• 0

#27 macgyver2004

macgyver2004

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 15.02.2008 - |23:00|

Naprawde swietny odcinek. 10/10. Koncowka sezonu rozkreca sie po ostatnich nudnych odcinkach.
  • 0

#28 Piotr_1987

Piotr_1987

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 15.02.2008 - |23:52|

odcinek całkiem niezły 8,5/10 ale jest parę spraw które przyprawiają mnie o ból głowy
- podejście do sprawy umiejętności Teal'ca. W SG-1 był zawsze najlepszym wojownikiem prawie nikt nie mógł się z nim równać + siła Jaffa i inne te berety które otrzymywał dzięki wężykowi a później temu "lekarstwu" nie pamietam jak to sie nazywało. Nagle spotyka się z Rononem "zwykłym" człowiekiem który ma przynajmniej kilkanaście mniej lat doświadczenia w walkach i jest remis ?? Teal'c mógłby przynajmniej trochę skopać mu tyłek nie lubię podejścia mój serial mój bohater wygrywa
- co za debil projektował midway ?? nagle sie okazuje że tylko my jesteśmy na tyle inteligentni aby szperać przy wrotach ?? mogliby chociaż jako minimum ustawić pole/przesłone na wrotach ale nie :/ wrrr ale mnie to wkurza
- ochrona kompleksu SGC. Nagle przy posiadaniu tak zaawansowanej technologii którą zdobyliśmy/dostalismy od małych szarych ludzików poszła do strefy 51 i nikt nie potrafi jej zastosować ?? Wygląda to tak jakby przez cały ten czas w ogóle sie nic nie nauczyli a połączenie między placówkami powinno być "ODROBINĘ" bardziej zabezpieczone
i to chyba na tyle :D jak mówiłem wcześniej całkiem niezły odcinek 8,5/10 :)
  • 0
3x22 "Jeden mały krok dla Jaffa..."
7x20-21 "Za trzy dni, to będzie czwartek. Czwartek nam nie pasuje..."

#29 wenus525

wenus525

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 16.02.2008 - |08:46|

heh, jedyne czego mi szkoda, że tak mało odcinków trzyma poziom serialu. Gdyby każdy odcinek był na tym poziomie wtedy ludzie by to oglądali a tak oglądalność jest poprostu marna.

Nie ma się do czego przyczepić, z jednej strony mamy Teal'ca który ma duze doświadczenie i siłę, z drugiej strony faceta, który non stop walczy..... Mimo wszystko odczułem wrażenie że na końcu jak Carter kazała im przestać nasz Teal'c zdobywał przewage.....

Pamiętam do dziś walke Teal'ca z tym wrednym wężem, który przedstawił się jako zbawca Jaffa, a okazał się fałszywym bożkiem...... szkoda że tutaj nie mamy efektów, włąściwie to była jedna tak dobra walka, już nigdy nie widziałem w SG czegoś podobnego.
  • 0

#30 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 16.02.2008 - |08:58|

Obejrzyj film jeszcze raz i pomyśl.

I vice versa.
i dokładnie przeczytaj co piszę...

Wrota nie zostały zniszczone.

Wybuch nuklearny w próżni

Gdzieś ty tu widział wybuch nuklearny ?????

I ostatni argument - cały twój wywód jest bez sensu, z tego względu, że wrota na Midawy są takie jak w naszej galaktyce

Zdaje się ze oglądamy zupełnie inne seriale :)
Albo co kilka minut przysypiasz i nie zauważasz podstawowych informacji....

Obejrzałem i okazuje się, że po części miałem rację. Konsola adresowa "ziemskiego" skoczka jest zgodna z symbolami na "starych" wrotach, jest inna od tej z Atlantis. Wniosek - skoczek z Atlantis nie odpali wrót z naszej galaktyki.

Zeszliście z dyskusja na manowce :)

Po co skoczek miał odpalać ziemskie wrota?
Przecież na Midway są dwa rodzaje wrót: ziemskie i pegasiańskie.
Midway łączy dwa RÓŻNE systemy wrót.
Mnie chodzi o to, że skoczek śmiało mógł po zniszczeniu statku odpalić wrota pegasiańskie i wrócić do Atlantis w kilkanaście
minut a nie czekać z trzema geniuszami pokroju Einsteina na pokładzie aż przyleci statek z Ziemi.

Użytkownik psjodko edytował ten post 16.02.2008 - |08:59|

::. GRUPA TARDIS .::

#31 worlock

worlock

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 16.02.2008 - |14:22|

Dla mnie swietny odcinek.
Walka Teal'c vs Ronan swietna. Z jednej strony mamy Jaffa o ponad 100 letnim doswiadczeniu a z drugiej goscia Runera z praktyką 7 lat + lata na atlantis+ lata w wojsku.
Obaj maja olbrzymie doswiadczenie. Jak obejrzycie odcinek to jednak po Ronanie bylo widc walke.

Wysadzenie wrot to musze przyznac ze taka eksplozja nie wysadzilaby wrot a tego ze ich nie uzyli jest skutkiem
1) przesuniecie wrot zmieniło ich adres startowy
2) druga mozliwosc jest prostsza - po prostu na stacji Midway uzyto programu w ktorym aktywowalo sie pakiet połaczen - okolo 13-15 wrot na raz. Majac tylko i wylacznie dhd na statku mogli wyladowac tylko na pobliskiej planecie z wrotami. Nie wiemy czy w zaleznosci od odleglosci zapotrzebowanie na energie startowa wrot jest takie samo. Poza tym mogli nie znac adresu najblizszych wrot. Brak znajomosci adresu jak pokazala wiedza z pierwszych odcinkow SG1 oznacza brak polaczenia albo co gorsza wpadniecie na jakiegos wroga.
Jak widac zdziwienie wszystkich ziemianie byli zbyt ufni we wlasna nieomylnosc i nie dopuszczali nawet mozliwosci pojawienia sie wroga na stacji. barak wiec jakichkolwiek zabezpieczen a te ladunki to z przyzwyczajenia

Dla mnie za akcje T vs R odcinek warty jest 10
  • 0

#32 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 16.02.2008 - |15:05|

Odcinek bardzo dobry. Byla akcja, byly wrota, byla strzelanina, bylo indeed, wogole mnostwo rzeczy bylo na plus. Chyba jalepszy odcinek sezonu.
Dobry byl tekst Ronona do Tealca "Powtarzasz to wiele razy. Co? Indeed. Tak? Niezauwazylem i zaklopotana mina Telca"

Minusy tez byly.
Brak pokazania jak Malp przechodzi przez wrota jak i uzycie projektora w tej scenie
Praktycznie brak pokazania otwierania wrot. Te oryginalne z Milkaway ani razu. Nawet glupiej przeslony nie pokazali. Moze to i czepianie ale widac bylo prawie w kazdej scenie z wrotami jak scenarzysci oszczedzaja kazdy grosz. To mi sie niepodba i za to odjme 0.5pkt , ale na plus ze juz te wrota byly.
Teraz pewnie osoby ktore tydzien temu mowily ze sga to najgorszy serial beda zachwalac... zenada.

9.5/10

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 16.02.2008 - |15:06|

• 0

#33 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 16.02.2008 - |17:24|

No!

I tyle powinno wystarczyć za komentarz. Thats what I'm calin' Stargate.

10/10

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 16.02.2008 - |17:25|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#34 komar

komar

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 324 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 16.02.2008 - |19:24|

Genialny odcinek zdecydowanie 10 pkt :D
Coraz lepsze te odcinki :)
  • 0
Noc na miescie -50PLN
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne

#35 rahl

rahl

Kapral

• VIP
  • 162 postów

Napisano 16.02.2008 - |19:31|

Gdzieś ty tu widział wybuch nuklearny ?????

To był komentarz do twoich wywodów jak to nieszkodliwy jest wybuch nuklearny w próżni.

Po co skoczek miał odpalać ziemskie wrota?
Przecież na Midway są dwa rodzaje wrót: ziemskie i pegasiańskie.

Faktycznie masz rację, obejrzałem dokładnie - w wersji 720p lepiej widać :)

Wydaje mi się, że jedynym sensownym wyjaśnieniem jest to, ze wrota z systemu Atlantis są znacznie delikatniejsze, w końcu Asuranie "zdjęli" wrota jednym(no może kilkoma) strzałami, a wiemy, że nasze wrota spokojnie mogły przetrwać upadek meteorytu, a nawet anihilację całej planety.
Kiedyś myślałem, że po prostu wrota kiedy są aktywne same w jakiś sposób chronią się przed zniszczeniem (jakiś rodzaj pola spójności a'la StarTrek), ale tezę tą obalił wspomniany wcześniej odcinek 4x10.

Użytkownik rahl edytował ten post 16.02.2008 - |19:33|

• 0

#36 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 16.02.2008 - |20:14|

Nie m co tworzyć nowych teorii, wrota po prostu mogą pochłaniać energię w wielu postaciach, to wszystko. Wybuchu nuklearnego nigdy nie przetrwały-to była sprawka priora.

Natomiast w tym odcinku Wrota zostały zniszczone zwykłym ładunkiem C4, jak mniemam. Odwołuję do odcinka 2x01, w ten sposób zniszczono flotę inwazyjną Apofisa. Wrota wyparowały, bo miały ładunek umieszczony bezpośrednio na powierzchni. Choć co prawda w innych warunkach wytrzymały trafienie meteorytem, ale raczej nie bezpośrednie.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#37 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 16.02.2008 - |20:16|

To był komentarz do twoich wywodów jak to nieszkodliwy jest wybuch nuklearny w próżni.

O Matko Boska!
A gdzie ja coś takiego napisałem ?
Ja WOGÓLE nie rozważam eksplozji nuklearnej bo jej tam nie ma . :)
Piszę wyłącznie o ładunkach C4.
C4 - to konwencjonalny materiał wybuchowy.

Gdyby pokazali eksplozję nuklearną niszczącą Midway to WOGÓLE nie zaczynałbym tej dyskusji :)

Kończąc już ten temat.
Scenarzyści mają szansę w przyszłych odcinkach pokazać odbudowę Midway i być może jakoś
zgrabnie nam wytłumaczą co się z tymi wrotami stało.
Jeżeli (jak przypuszczam) tego nie powiedzą to popełnili jednego z największych baboli w serialu.

EOF

Użytkownik psjodko edytował ten post 16.02.2008 - |20:18|

::. GRUPA TARDIS .::

#38 Jamjumetley

Jamjumetley

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 16.02.2008 - |22:24|

W zasadzie Atlantis nie ma tak nudnych odcinków, przy których był zasypiał (dosłownie), jak czasem przy SG1. Z kolei Midway to istny rarytas - 10/10. Co prawda trochę bug'ów by się znalazło, ale mamy wszystko co dobry odcinek Atlantis mieć powinien.
  • 0
Spock: I made an error in my computations.
McCoy: Oh? This could be an historic occasion.

#39 venat0r

venat0r

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 16.02.2008 - |22:30|

tak 17 byl dobry... na 7.5 wkoncu bo ostatnie ocinki byly bardzo słabe

+++ za Teal'c i dr Lee
+ efekt specjalne
+ wkoncu jakas akcja
- mozna by sie do fabuly troche przyczepic
  • 0

#40 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 16.02.2008 - |23:12|

Nie m co tworzyć nowych teorii, wrota po prostu mogą pochłaniać energię w wielu postaciach, to wszystko. Wybuchu nuklearnego nigdy nie przetrwały-to była sprawka priora.

Mylisz się - wrota kilkukrotnie już przetrwały eksplozję nuklearną tuż przy nich (chociażby "Pegasus Project"), więc odwołanie do odcinka z kapłanem Ori nie wystarczy. ;) W 2x01 Ludzie nie wiedzieli o ich niezwykłych właściwościach, zakładano, że C4 je rozwali i jeszcze uda się wzmocnić wybuch przez dodanie naquadah. Wrota sporo mogą przetrwać (patrz: upadek statku Thora do oceanu, BEZPOŚREDNIE uderzenie meteorytu) - kto wie co się stało z tymi ze statku Apophisa - może dryfują na orbicie wraz z kosmicznym złomem, może spadły do oceanu, a może rzeczywiście w jakiś sposób przynajmniej zostały uszkodzone. :)

Co do przesłon na Midway to kwestia jest o tyle problematyczna, że występuje opóźnienie! Pamiętajmy, że Gate Bridge to nie jest taka normalna podróż - wchodzi się i wychodzi po ułamku sekundy. Wrota otrzymują "ładunek", zamykają tunel, trzymają podróżników w buforze, otwierają tunel do kolejnych i przekazują dalej. Dobrze to rozumiem? Czyli jak wyobrażacie sobie wysłanie sygnału GDO i weryfikację otrzymania? Tunel miał być w 100% bezpieczny. :) Zapewne coś wymyślą w następnej wersji stacji.
Chociaż czy on im jest faktycznie potrzebny? Mają technologię Asgardu - dzięki temu statki powinny naprawdę szybko zacząć latać między galaktykami (statek Thora z Dedalem na holu potrzebował chyba godzin na lot do galaktyki Asgardu!) a do tego mamy nowe źródła energii - Asgardczycy potrafili otwierać tunele między wrotami w dwóch galaktykach, ZPM chyba nie jest tutaj niezbędny - pomocny, ale nie niezbędny. ;)

Użytkownik Atlantis edytował ten post 17.02.2008 - |00:33|

• 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych