I ponownie mamy szeroki front kolejnego okrzyku zaniedowolenia:
- było już „odgrzewane kotlety”
- byli „idioci Pradawni”
- dzisiaj czas na wątek z serii „debile scenarzyści”
Poziom argumentacji i dyskusji więc idzie do przodu.
Na starcie powiem że mi sie odcinek ten bardzo przyjemnie oglądało. Nawet patrząc na spoilery zaskakująco przyjemnie. Wiele tekstów wywołało śmiech i miło czas zleciał. Po obejrzeniu nie miałem odczucia że moja inteligencja została urażona tym że obejrzałem i w ogóle oglądam taki serial, ani też w głowie mi przez myśl nie przeszło że scenarzyści to „debile”, osoby „ograniczone” i „bez wyobraźni”.
Naprawdę wydaje ci się że twórcy są święcie przekonani że wszyscy w galaktyce używają angielskiego? Oni dobrze wiedzą że kosztem obniżenia realności tworzy się dobry film. Wspinaczka była miła do oglądania, ale każdy chyba wyczekiwał momentu w którym Sheppard prawie spadnie. Dyskusja w innym temacie o odcinku 1x19 (wrócę tam ;]) udowodniła mi że gdyby oparł swoją wiedzę na stricte teoriach fizycznych to całe sci-fi to jest jedna wielka fantastyczna opowieść z techno gadką, na podstawie hipotez naukowych które też można włożyć w kategorię czystej fantastyki bez żadnych jak na razie dowodów.
Toudi, fakt faktem jak widziałem wybierającą sie Teyle na wspinaczkę trochę mnie to zaskoczyło. Ale pewnie dziewczyna dalej chce działać, a brzuszek ją powstrzymuje, co chyba szybko zrozumiała tuląc się do ściany na wietrze.
Raptorek, jakiego schodzenia w dół? Kto schodził w dół? Czemu odcięcie komputerów i zasilania to głupota? A co jeżeli kwarantanna została ogłoszona z powodu jakiś zakłóceń energetycznych które mogłyby doprowadzić do zniszczenia całego miasta?
Sakramentos, pory w mieście.... możliwe wytłumaczenia: zacznijmy od tego że miasto powstało 5 milionów lat temu (lub dalej). Dość dawno. Nie wiem jak było z ewolucją Pradawnych na ten czas, ale może jeszcze nie mieli telekinezy i innych zdolności zaawansowanej ewolucji. Stąd sterowanie ręczne. Inny aspekt sytuacji że to pomieszczenie to chyba nie jest to pomieszczenie z ZPM’ami, a tylko miejsce gdzie ziemianie podłączyli swoje reaktory naquada (ale to czy to pomieszczenie jest z ZPm’ami nie jestem jednak pewien).
Co do szyby... też mi sie ten fakt ogólnie nie podoba, ale może ziemianie jakiś własny remoncik robili i po tym dryfowaniu w przestworzach wstawili nową.... tylko że zwala głupotę na ziemian, ale co tam.
Miasto powinno się komunikować. Ponownie sam nawet nie wiem ile ZPM’ów mamy (oj cienko coś u mnie), ale raczej trzech nie mamy, a od początku ziemianie wyłączyli wiele zbędnych w ich mniemaniu systemów w celu oszczędności zasilania (z drugiej strony na oświetlenie nocą nieźle idzie prądu, ale jak wiadomo ładnie to wygląda).
Sooflet za 200 lat chcesz ascendować? Ambitny plan ;]
Gdyby serial był robiony przez amerykanów to by strajkowali ;D
Użytkownik SGTokar edytował ten post 22.01.2008 - |16:41|