To chyba nie było skierowane pod adresem ST bo scifi nawet nie jest głownym producentem serialu (chyba)"Forget Trek, Stargate SG-1 is now scf-fi's biggest hit!"
SG1 a Star Trek
Napisano 05.09.2003 - |11:07|
Napisano 05.09.2003 - |12:19|
Napisano 05.09.2003 - |13:18|
Co do producenta, to nie wiem, natomiast w tej chwili emituja ST, SG-1 i szereg innych seriali, zatem wieda, jaka jest ogladalnosc.To chyba nie było skierowane pod adresem ST bo scifi nawet nie jest głownym producentem serialu (chyba)"Forget Trek, Stargate SG-1 is now scf-fi's biggest hit!"
Napisano 05.09.2003 - |16:00|
Trek jest napisany dużą literą i raczej przejażdżki wakacyjnej tak się nie określa. Natomiast scffi jest napisane z małej więc po prostu oznacza gatunek, a nie kanał TV.To chyba nie było skierowane pod adresem ST bo scifi nawet nie jest głownym producentem serialu
hmmm... tu mnie masz :] nie zaprzeczam :|ehhhh .... coż dodać.... jeśli seria 8 ma być taka jak większa cześć połówki 7.
Napisano 11.09.2003 - |23:47|
Napisano 19.09.2003 - |11:04|
Hm... Ja mam tutaj wątpliwości. Prometheus jest uzbrojony w broń Azgardu. Broń rozwijaną i udoskonalaną przez tysiące lat. Podczas, gdy w Treku, ludzkość podróżuje zaledwie od niecałych 300 lat. Nie jestem pewien czy taki Sovek dałby radę Ha'takowi. Pamiętacie pierwsze starcie USS Odysey z Dominium? Mogło by się skończyć podobnie.no co ty dajmy szansę Prometheuszowi - powiedzmy Prometheusz kontra prom federacji.....A co powiedzielibyscie na wojnę pomiędzy Prometheusem i Enterprise????Ko by wygrał tą walkę???
oczywiście to żart prom by sobie z nim nie poradził ..... ale Delta flyer to tak...
![]()
Wychowałem się ma Star Treku. To dlamnie nr 1 jeśli chodzi o seriale s-f. Nawet jeśli ma teraz przejściowe problemy, to nie oznacza to jeszcze jego końca. Wszystko w rękach twórców. A fani zawsze się znajdą starzy i nowi.
Sg nie ma takiego dorobku, ale już można go nazwać kultowym. Mnie to cieszy. Kolejny dobry serial S-f. Mimo, że taki "młody" też ma swoje upadki. Ale to wcale nie oznacza jego kresu. Więc dlaczego era ST miałaby się skończyć? Ja z chęcią oglądał bym wszystko związane z tymi światami. Żeby tylko była możliwość.
Napisano 19.09.2003 - |12:11|
Czy ja wiem , to ludzie są w federacji od 300 lat , natomiast większość technologi istnieje od dłuszego czasu . Przecież ani nape Warp nie jest wyanlazkiem Ludzi (oni tylko do niego doszli , co otworzyło im droge do Federacji ) .Co do walki to cięszko jest się wypowiedzieć , przewage Enterprise na pewono daję promień trakcyny ( przyciągający ) którym można unieruchomić w miejscu Prometeusza .Hm... Ja mam tutaj wątpliwości. Prometheus jest uzbrojony w broń Azgardu. Broń rozwijaną i udoskonalaną przez tysiące lat. Podczas, gdy w Treku, ludzkość podróżuje zaledwie od niecałych 300 lat. Nie jestem pewien czy taki Sovek dałby radę Ha'takowi. Pamiętacie pierwsze starcie USS Odysey z Dominium? Mogło by się skończyć podobnie.
Napisano 19.09.2003 - |12:30|
Napisano 20.09.2003 - |19:34|
Napisano 20.09.2003 - |19:50|
Chyba nie wszędzie Cię rozumię.Czy ja wiem , to ludzie są w federacji od 300 lat , natomiast większość technologi istnieje od dłuszego czasu . Przecież ani nape Warp nie jest wyanlazkiem Ludzi (oni tylko do niego doszli , co otworzyło im droge do Federacji ) .Co do walki to cięszko jest się wypowiedzieć , przewage Enterprise na pewono daję promień trakcyny ( przyciągający ) którym można unieruchomić w miejscu Prometeusza .
Z tą federacją to różnie jest. W najnowszej wersji historii, to ludzie ją założyli. Po tym jak zubudowali napęd warp, zaczęły się kontakty z Volkanami. A Federacja została założona po nie satysfakcjonującym zakończeniu wojny z Romulanami.
A promienia trakcyjnego jakoś się powszechnie nie stosuje w czasie walki.
Napisano 20.09.2003 - |20:20|
http://members.cox.n...ise/enttmln.htm
strona powinna wyjasnic wszystkie watpliwosci. ;]
Napisano 21.09.2003 - |11:36|
Morze dlatego że i tak statki w ST mają raczej małą zwrotność i nie pojawią sięproblem że nie trafimy , biąroc pod uwage to że promień ostrzału z fazerów to 360 stopni wokół statku + tylnia wyrzutnia torped . Zresztąw jednym z filmów Borg zastosował taki manewr z unieruchomieniem statku i użył do tego promienia trakcyjnego.A promienia trakcyjnego jakoś się powszechnie nie stosuje w czasie walki.
Napisano 21.09.2003 - |20:33|
Inna technologia (zwłaszcza Ziemian) i inne intencje bohaterów serialu - zwłaszcza tych najlepszych (według mnie) serii Voy i TNG.
Poza tym, w ilości serii, SG1 dopiero raczkuje.
Niewątpliwym sukcesem dla SG1 jest sama możliwość porównywania z takim "kolosem".
Cóż, tak naprawdę, ludzka mentalność nie zmieniła się tak bardzo na przestrzeni wieków. Podobne wartości dominują od setek lat. Przyjemnie oglądać te cechy w nowoczesnym wydaniu. Dlatego lubię SG1, ST i wiele innych sci-fi.
Napisano 22.09.2003 - |16:19|
Borg rzeczywiście stosuje promień trakcyjny w czasie walki. Ale Borg w ogóle stosuje inną strategię wali, to wielka "szafa", wokół której krążą małe muchy. Po za tym nie przypominam sobie, aby gdzieś w serialach stosowano promień trakcyjny w celach taktycznych na większą skale.Morze dlatego że i tak statki w ST mają raczej małą zwrotność i nie pojawią sięproblem że nie trafimy , biąroc pod uwage to że promień ostrzału z fazerów to 360 stopni wokół statku + tylnia wyrzutnia torped . Zresztąw jednym z filmów Borg zastosował taki manewr z unieruchomieniem statku i użył do tego promienia trakcyjnego.
Nie sądzę też, aby statki w ST były mniej zwrotne niż w SG. W czasie walki statku matki Apofisa ze statkiem replikatorów w innej galaktyce, oba stały w miejscu i po prostu szły na "wymianę ciosów". W czasie potyczki Anubisa z Azgardem, statki chyba też stały w miejscu. Chociaż tu nie jestem pewien.
Napisano 22.09.2003 - |18:12|
Napisano 22.09.2003 - |22:50|
Niniejszym wystepujac oficjalnie w swym imieniu stawiam znak = pomiedzy naszym ukochanym serialem STARGATE SG-1 a serialem STAR TREK.
A wiec:
STARGATE SG-1 = STAR TREK.
Mam tu na mysli wiele dziedzin - m. in. fabule, efekty specjalne, itp...
Użytkownik Katharn edytował ten post 22.09.2003 - |22:51|
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...
Napisano 23.09.2003 - |18:44|
tu bym się zgodził w 100% gdyby było małe założenie : oprócz Entka ...Hmm - nazazajac sie na wasze potepienie pozwole sobie zrobic co nastepuje
Niniejszym wystepujac oficjalnie w swym imieniu stawiam znak = pomiedzy naszym ukochanym serialem STARGATE SG-1 a serialem STAR TREK.
A wiec:
STARGATE SG-1 = STAR TREK.
Mam tu na mysli wiele dziedzin - m. in. fabule, efekty specjalne, itp...
PS. Ostatnio Entek powoli odbudowywuje moja wiarę ,ze moze być lepszy - obym sie nie rozczarował...
Napisano 23.09.2003 - |22:23|
Napisano 24.09.2003 - |15:07|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »