Skocz do zawartości

Zdjęcie

SG1 a Star Trek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#21 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 05.09.2003 - |11:07|

ehhhh .... coż dodać.... jeśli seria 8 ma być taka jak większa cześć połówki 7. serii to juz ja wolę oglądać Entka w akcji...;). Epoka ST nie przemija to raczej SG1 zaczyna upadać (nie mówie to o odcinkach 7x01, 7x02 i 7x11 bo te akurat są super ale reszta to DNO). ST bedzie jeszcze na długo znany niz o SG1 a to dlatego, że ST jest nieśmiertelny.

"Forget Trek, Stargate SG-1 is now scf-fi's biggest hit!"

To chyba nie było skierowane pod adresem ST bo scifi nawet nie jest głownym producentem serialu (chyba)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#22 jasiu

jasiu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 05.09.2003 - |12:19|

Jestem ciekaw czy moje wnuki będą widziały co to ST i SG1. Ciekawe jakie seriale sci-fi będą wtedy wyświetlane?
  • 0

#23 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 05.09.2003 - |13:18|

"Forget Trek, Stargate SG-1 is now scf-fi's biggest hit!"

To chyba nie było skierowane pod adresem ST bo scifi nawet nie jest głownym producentem serialu (chyba)

Co do producenta, to nie wiem, natomiast w tej chwili emituja ST, SG-1 i szereg innych seriali, zatem wieda, jaka jest ogladalnosc.
  • 0
There is always a bigger fish.

#24 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 05.09.2003 - |16:00|

To chyba nie było skierowane pod adresem ST bo scifi nawet nie jest głownym producentem serialu

Trek jest napisany dużą literą i raczej przejażdżki wakacyjnej tak się nie określa. Natomiast scffi jest napisane z małej więc po prostu oznacza gatunek, a nie kanał TV.

ehhhh .... coż dodać.... jeśli seria 8 ma być taka jak większa cześć połówki 7.

hmmm... tu mnie masz :] nie zaprzeczam :|
Log65: Happy camper

#25 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 11.09.2003 - |23:47|

Bez obrazy panowie ale jak już ktoś zauważył zjawisko Star Treka trwa znacznie dłużej od SG1, ale nie ten staż przekłada sie na jego wielkość, wielkością treka jest to że potrafił wyjść z bardzo glębokich kryzysów i trwa do tej pory. Ale największą wielkością Treke jest to że zmienił świat a tego Sg1 niestety nigdy nie osiągnie.
  • 0

#26 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.09.2003 - |11:04|

A co powiedzielibyscie na wojnę pomiędzy Prometheusem i Enterprise????Ko by wygrał tą walkę???

no co ty dajmy szansę Prometheuszowi - powiedzmy Prometheusz kontra prom federacji..... :) oczywiście to żart prom by sobie z nim nie poradził ..... ale Delta flyer to tak...:)

Hm... Ja mam tutaj wątpliwości. Prometheus jest uzbrojony w broń Azgardu. Broń rozwijaną i udoskonalaną przez tysiące lat. Podczas, gdy w Treku, ludzkość podróżuje zaledwie od niecałych 300 lat. Nie jestem pewien czy taki Sovek dałby radę Ha'takowi. Pamiętacie pierwsze starcie USS Odysey z Dominium? Mogło by się skończyć podobnie.
Wychowałem się ma Star Treku. To dlamnie nr 1 jeśli chodzi o seriale s-f. Nawet jeśli ma teraz przejściowe problemy, to nie oznacza to jeszcze jego końca. Wszystko w rękach twórców. A fani zawsze się znajdą starzy i nowi.
Sg nie ma takiego dorobku, ale już można go nazwać kultowym. Mnie to cieszy. Kolejny dobry serial S-f. Mimo, że taki "młody" też ma swoje upadki. Ale to wcale nie oznacza jego kresu. Więc dlaczego era ST miałaby się skończyć? Ja z chęcią oglądał bym wszystko związane z tymi światami. Żeby tylko była możliwość.
  • 0

#27 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 19.09.2003 - |12:11|

Hm... Ja mam tutaj wątpliwości. Prometheus jest uzbrojony w broń Azgardu. Broń rozwijaną i udoskonalaną przez tysiące lat. Podczas, gdy w Treku, ludzkość podróżuje zaledwie od niecałych 300 lat. Nie jestem pewien czy taki Sovek dałby radę Ha'takowi. Pamiętacie pierwsze starcie USS Odysey z Dominium? Mogło by się skończyć podobnie.

Czy ja wiem , to ludzie są w federacji od 300 lat , natomiast większość technologi istnieje od dłuszego czasu . Przecież ani nape Warp nie jest wyanlazkiem Ludzi (oni tylko do niego doszli , co otworzyło im droge do Federacji ) .Co do walki to cięszko jest się wypowiedzieć , przewage Enterprise na pewono daję promień trakcyny ( przyciągający ) którym można unieruchomić w miejscu Prometeusza .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#28 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 19.09.2003 - |12:30|

dla mnie najlepszym "bajerem" w ST jest teleportacja - wystarczyło by przesłać jakąś bombkę na pokład Prometeusza i ....bum nie ma dumy Ziemi :)
  • 0

Dołączona grafika

#29 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.09.2003 - |19:34|

W sumie nie było to w serialu nigdzie powiedziane, ale skoro Asgard dał "nam" to uzbrojenie, to moze dał też coś do obrony. Oni też znają teleportacje, muszą więc znać jakies metody obrony przed nieautoryzowaną teleportacją na ich statek. Chyba tacy głupi nie są. ;)
  • 0

#30 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.09.2003 - |19:50|

Kiedy Sara więziła Thora to nie można go było przesłać, bo Gauldowie mieli włączone osłony. Osłony Azgardu napewno też przed tym chronią.

Czy ja wiem , to ludzie są w federacji od 300 lat , natomiast większość technologi istnieje od dłuszego czasu . Przecież ani nape Warp nie jest wyanlazkiem Ludzi (oni tylko do niego doszli , co otworzyło im droge do Federacji ) .Co do walki to cięszko jest się wypowiedzieć , przewage Enterprise na pewono daję promień trakcyny ( przyciągający ) którym można unieruchomić w miejscu Prometeusza .

Chyba nie wszędzie Cię rozumię.
Z tą federacją to różnie jest. W najnowszej wersji historii, to ludzie ją założyli. Po tym jak zubudowali napęd warp, zaczęły się kontakty z Volkanami. A Federacja została założona po nie satysfakcjonującym zakończeniu wojny z Romulanami.
A promienia trakcyjnego jakoś się powszechnie nie stosuje w czasie walki.
  • 0

#31 OmegaOne

OmegaOne

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • Miastoouta spce ;]

Napisano 20.09.2003 - |20:20|

Jak by ktos potrzebowal dokladne dane to tu jest ladna istoria ludzkosci w swiecie star trek nawet z uwzglednieniem najnowszego serialu Enterprise

http://members.cox.n...ise/enttmln.htm

strona powinna wyjasnic wszystkie watpliwosci. ;]
  • 0
www.trek.pl pierwsze i najlepsze forum o Star Treku w Polsce.

#32 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 21.09.2003 - |11:36|

A promienia trakcyjnego jakoś się powszechnie nie stosuje w czasie walki.

Morze dlatego że i tak statki w ST mają raczej małą zwrotność i nie pojawią sięproblem że nie trafimy , biąroc pod uwage to że promień ostrzału z fazerów to 360 stopni wokół statku + tylnia wyrzutnia torped . Zresztąw jednym z filmów Borg zastosował taki manewr z unieruchomieniem statku i użył do tego promienia trakcyjnego.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#33 TransX

TransX

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoChełm

Napisano 21.09.2003 - |20:33|

Moim zdaniem seriale można porównywać, ale tylko pod niewieloma względami. Akcja ST dzieje się przede wszystkim w dalszej przyszłości, natomiast SG1 jest serialem dziejącym się niemal współcześnie.
Inna technologia (zwłaszcza Ziemian) i inne intencje bohaterów serialu - zwłaszcza tych najlepszych (według mnie) serii Voy i TNG.
Poza tym, w ilości serii, SG1 dopiero raczkuje.
Niewątpliwym sukcesem dla SG1 jest sama możliwość porównywania z takim "kolosem".
Cóż, tak naprawdę, ludzka mentalność nie zmieniła się tak bardzo na przestrzeni wieków. Podobne wartości dominują od setek lat. Przyjemnie oglądać te cechy w nowoczesnym wydaniu. Dlatego lubię SG1, ST i wiele innych sci-fi. :)
  • 0

#34 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.09.2003 - |16:19|

Morze dlatego że i tak statki w ST mają raczej małą zwrotność i nie  pojawią sięproblem że nie trafimy , biąroc pod uwage to że promień ostrzału z fazerów to 360 stopni wokół statku + tylnia wyrzutnia torped . Zresztąw jednym z filmów Borg zastosował taki manewr z unieruchomieniem statku i użył do tego promienia trakcyjnego.

Borg rzeczywiście stosuje promień trakcyjny w czasie walki. Ale Borg w ogóle stosuje inną strategię wali, to wielka "szafa", wokół której krążą małe muchy. Po za tym nie przypominam sobie, aby gdzieś w serialach stosowano promień trakcyjny w celach taktycznych na większą skale.
Nie sądzę też, aby statki w ST były mniej zwrotne niż w SG. W czasie walki statku matki Apofisa ze statkiem replikatorów w innej galaktyce, oba stały w miejscu i po prostu szły na "wymianę ciosów". W czasie potyczki Anubisa z Azgardem, statki chyba też stały w miejscu. Chociaż tu nie jestem pewien.
  • 0

#35 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 22.09.2003 - |18:12|

w czasie bitwy cała dostępna energia jest kierowana do fazerów i tarcz a pewnie taki promień trakcyjny musi też trochę używać energi a zreszta jakoś nie widzę Entka ciągnącego za sobą sześcian Borga ....:), zreszta twórcy Entka mają różne "chore" pomysły i się nie zdziwie jak.... :)
  • 0

Dołączona grafika

#36 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 22.09.2003 - |20:07|

zreszta jakoś nie widzę Entka ciągnącego za sobą sześcian Borga ....

To raczej na odwrót :D Entek za sześcianem Borga - chociaż niekoniecznie Entek morze być coś innego np: Prometeusz :D
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#37 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 22.09.2003 - |22:50|

Hmm - nazazajac sie na wasze potepienie pozwole sobie zrobic co nastepuje
Niniejszym wystepujac oficjalnie w swym imieniu stawiam znak = pomiedzy naszym ukochanym serialem STARGATE SG-1 a serialem STAR TREK.
A wiec:

STARGATE SG-1 = STAR TREK.

Mam tu na mysli wiele dziedzin - m. in. fabule, efekty specjalne, itp...

Użytkownik Katharn edytował ten post 22.09.2003 - |22:51|

Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#38 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 23.09.2003 - |18:44|

Hmm - nazazajac sie na wasze potepienie pozwole sobie zrobic co nastepuje
Niniejszym wystepujac oficjalnie w swym imieniu stawiam znak =  pomiedzy naszym ukochanym serialem STARGATE SG-1 a serialem STAR TREK.
A wiec:

STARGATE SG-1 = STAR TREK.

Mam tu na mysli wiele dziedzin - m. in. fabule, efekty specjalne, itp...

tu bym się zgodził w 100% gdyby było małe założenie : oprócz Entka ...:)

PS. Ostatnio Entek powoli odbudowywuje moja wiarę ,ze moze być lepszy - obym sie nie rozczarował...:)
  • 0

Dołączona grafika

#39 OmegaOne

OmegaOne

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • Miastoouta spce ;]

Napisano 23.09.2003 - |22:23|

Oj bedzie bedzie nawet entek 3x03 zapowiada sie fajnie... a 3x02 miodzio dawno niewidzialem tak fajnego odcinka ;]
  • 0
www.trek.pl pierwsze i najlepsze forum o Star Treku w Polsce.

#40 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 24.09.2003 - |15:07|

Jak dla mnie sezonu 1 i 2 ENT sa duzo gorsze niz cala reszt produkcji Trekowej. Na szczescie 3 zapowiada sie duzo lepiej. Ja w kazdym badz razie wole sobie ogladac Farscape i sciagac ST TNG z osiolka. SG-1 na razie przerwa i co jakis czas przypomnienie co poniektorych odcinkow.
  • 0
There is always a bigger fish.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych