NIE BÓJ SIĘ ZAPYTAĆ!
Napisano 07.01.2006 - |10:19|
W filmie dwa głowne wątki to zrozumienie tubylców i znalezienie adresu Ziemi z Abydos.
Natomiast w serialu?
SG1 automatycznie dogaduje sie z tubylcami - tutaj zaproponowaliście roziwązanie (które przyjmuje) ze po prostu twórcy nie pokazują jak SG1 próbuje nawiązać kontakt, tylko od razu przeskakują do momentu w którym wspólny język już znaleziono, albo że SG1 ma jakies translatory. No ok - w sumie nuuuuuuudne by było oglądac przez 10min w każdym odcinku jak DJ śledzi księgoi miejscowych, kolejny raz próbuje miejscowego kurczaka itd.
Ale - jak to jest że z każdej planety SG1 wie jaki adres wybrać na DHD by wrócić na ziemie? Coś przeoczyłem w pierwszych odcinkach? Mam założyc że jest podobnie jak z językiem - autorzy pominęli sceny ze znajdywaniem miejscowych "kartuszy" z adresem na Ziemie? Czy na każdej planecie takowe musza być? A może - jak odczytano adresy innych wrót, to były tam zapisane adresy wrót na obcą planete i obok adresy powrotne? Dodatkowo - o ile mnie pamięc nie myli, te pierwsze ndziesiąt czy też nset adresów znalazł DJ na ABydos. Więc były to adresy z punktem startowym Abydos a nie Ziemia, a zespoły SG startują zawsze z Ziemi..
Jak to jest?
Jezeli był podobny temat - sorki. Forum jest ogromniaste, troche potrwa zanim wszystkie stare posty przeczytam, a problem mnie nurtuje już teraz. Próbowałem przez opcje szukaj, ale albo źle dobierałem słowa klucze, albo nie było jeszcze kwesti "adresów pworotnych" poruszanej.
Napisano 07.01.2006 - |10:44|
Użytkownik Hans Olo edytował ten post 07.01.2006 - |10:47|
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 07.01.2006 - |11:15|
Znajdujemy adresy wrót rozsianych po całej galaktyce, przy czym w zależności na jakiej planecie je znajdziemy - różny jest punkt wyjścia w adrsie. I teraz jeżeli chcemy dotrzeć na planete A z Ziemi i Abydos, adresy wyjściowe różnić sie beda tylko jednym znakiem - wyjsciowym. Jezeli znaleźliśmy adres na ABydos, to chcą podróżować z Ziemi, zastępujemy symbol Abydos symbolem Ziemi. OK.
Kwestia adresów powortnych - każde wrota mają stałe 7znaków. Zmienia sie tylko miejsce/znak startu. Czyli adres Ziemi na każdej planecie jest taki sam w 7/8. Trzeba tylko znaleźć brakujący symbol planety startowej. I tu możemy śmiało założyć że znak własny planety jest w jakiś sposób wyróżniony na DHD, tak że jak tylko na Abydos odkryto tę zależność, problem z adresem Ziemi z różnych planet przestał być problemem.
Jeżeli gdzieś popełniłem błą - piszcie.
Napisano 07.01.2006 - |16:00|
Napisano 07.01.2006 - |17:54|
Napisano 13.01.2006 - |17:39|
Napisano 13.01.2006 - |17:42|
Napisano 13.01.2006 - |17:52|
Napisano 13.01.2006 - |18:04|
To skad pochodza rzeczoni Ori?Ogladalem wszystkie odcinki serii 9 SG 1 dostepne czyli do odcinka 10 i nie ma tam ani slowa skad oni sa. Mowi sie o miescie bogow Celeste, ktore jest w jakiejsc odleglej galaktyce, ale nic ponadto. Wg Daniela Ori to zli pradawni, ktorzy ascendowali, ale po co ten caly cyrk z potrzeba wyznawcow skoro dobrzy pradawni radza sobie bez niej.
i tu jest pies pogrzabany, według spoilerów sobie nie radzą.........
Napisano 13.01.2006 - |19:07|
Wg Daniela Ori to zli pradawni, ktorzy ascendowali,
no i sam sobie odpowiedziales
Dokladnie bylo to tak ze Pradawni zyli w galaktyce gdzie teraz sa ORI (przypuszczalnie ich maciezysta galaktyka) az tewengo dnia niektorzy z nich zaczeli ascendowac. Jednak przeciwnie niz w naszej galaktyce ich ascendanci mieszali sie w sprawy nizszych bytow i zapoczatkowali nowa religie. Pradawni starali sie z nimi walczyc, jednak ORI i ich poplecznicy byli zbyt potezni, wiec postanowili uciec z galaktyki w poszukiwaniu nowego domu, a tym domem stala sie Ziemia.
Użytkownik Modes edytował ten post 13.01.2006 - |19:11|
Napisano 13.01.2006 - |20:26|
Napisano 13.01.2006 - |20:59|
Pradawni, jako istoty cielesne uciekli ze swojej galaktyki przed ORI i ich poplecznikow, uciekli poniewaz nie mieli srodkow do walki.
Po ucieczce przybyli na Ziemie robiac z niej swoja glowna planeta, po milionach lat z naszej galaktyki (Droga Mleczna) wypedzil ich wirus ktorego mimo calego zaawansowania nie potrafili powstrzymac.
Po ewakuowaniu sie z Drogi Mlecznej dotarli do Pegaza gdzie przebywali od 5 do 10 millionow lat az 10,000 lat temu w skutek zagrozenia ze strony Wraith powrocili na Ziemie.
Dalej losy pradawnych nie sa juz znane. Od czasu ucieczki ze swojej rodzinnej palaktyki wielu z nich ascendowalo, zarowno w naszej jak i w galaktyce Pegaza, to oni ukrywali przed ORI istniene Drogi Mlecznej jak i zapewne Pegaza.
Czy z tego wszystkiego wynika ze Pegaz to nie byla rodzinna galaktyka pradawnych oraz ori, juz nie wspominajac o asgardzie?
Nie, nie byla.
Pradawni - jak narazie mozemy sie domyslac ze rodzinna galaktyka ich byla galaktyka w ktorej rezyduja teraz ORI.
Asgard - ich rodzinna galaktyka to Ida, ktora zostala niemal calkowicie zrujnowana przez Replikatorow wiec przeniesli sie do nowej galaktyki (nazwy nie znamy)
Ludzie (druga ewolucja) - czyli my nasza rodzinna galaktyka to na 100% Droga Mleczna
Wraith - tu nie wiemy w jakiej galaktyce powstali, jednak moim zdaniem ich rodzinna Galaktyka jest Pegaz a powstali oni w wyniku nieudanych eksperymentow Pradawnych w wyniku ktorego chcieli uzyskac dluzsze zycie laczac czesc DNA Chrzaszcza (czy jak to hatak przetlumaczyl ) Iratius ze swoim.
Napisano 13.01.2006 - |21:10|
Użytkownik Thor`s Hammer edytował ten post 13.01.2006 - |21:13|
Napisano 15.01.2006 - |11:52|
Nic niewiadomo aby ORI zarazili pradawnych tym wirusem.
Napisano 22.01.2006 - |01:53|
Napisano 29.01.2006 - |05:40|
nie chce zakladac nowego tematu, wiec pisze tutaj.
Pytanie: czy SGA jest jakos powiazany fabula z SG-1?
Koncze 9 sezon i zassalem pierwszy odcinek SGA.
Okazuje sie, ze goscinnie wystepuja tam Jack i Daniel.
Najwidoczniej sie pogubilem i nie wiem, w ktorym momencie
powinienem zaczac ogladac SGA.
Prosze pomozcie.
Napisano 29.01.2006 - |08:46|
Troche jest... ale mozna smialo ogladac wpierw Sg1 a potem SGA. Pare rzeczy bedzie sie od razu rozumiec...Pytanie: czy SGA jest jakos powiazany fabula z SG-1?
SGA pojawia sie w momencie pierwszego odcinka 8 sezonu SG1. A dalej akcja toczy sie w obu serialach mniej wiecej rownolegle czasami nawet sie dosc zabawnie nakladajac... Jednak generalnie sa to osobne seriale.
Napisano 29.01.2006 - |10:39|
Napisano 29.01.2006 - |10:45|
Ja moze zagłębię sie trochę wstecz, bo przecież to nie jest tak, że powiedzieli "choźcie polecimy na Atlantydę" i polecieli. We wcześniejszych sezonach SG1 jest cała geneza tej wyprawy i chyba szkoda by Ci było stracić tak fajne epizody. Polecam ściągnąć (szybciej będzie załatwić od kogoś) wszystkie sezony.
A to ja chyba zle zrozumialem. Myslalem ze nasz przedpiscca konstatujac ze konczy 9 sezon uzyl skrotu myslowego i zobaczyl wczesniej wszystkie od pierwszego sezony SG1.
Jesli jednak jest tak jak wynika z Twojego postu - no to oczywiscie masz racje, powiem wiecej - uwazam za profanacje ogladanie SGA bez poprzedniego zobaczenia minimum pierwszych 7 sezonow SG1.
(Pisalem o tym juz kiedys w innym watku).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych