Skocz do zawartości

Zdjęcie

Skąd jesteśmy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
262 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Skąd jesteśmy? (118 użytkowników oddało głos)

Skąd jesteś?

1. dolnośląskie (6 głosów [5.36%])

Procent z głosów: 5.36%

2. kujawsko-pomorskie (3 głosów [2.68%])

Procent z głosów: 2.68%

3. lubelskie (4 głosów [3.57%])

Procent z głosów: 3.57%

4. lubuskie (1 głosów [0.89%])

Procent z głosów: 0.89%

5. łódzkie (11 głosów [9.82%])

Procent z głosów: 9.82%

6. małopolskie (13 głosów [11.61%])

Procent z głosów: 11.61%

7. mazowieckie (12 głosów [10.71%])

Procent z głosów: 10.71%

8. opolskie (5 głosów [4.46%])

Procent z głosów: 4.46%

9. podkarpackie (4 głosów [3.57%])

10. podlaskie (2 głosów [1.79%])

Procent z głosów: 1.79%

11. pomorskie (8 głosów [7.14%])

Procent z głosów: 7.14%

12. śląskie (19 głosów [16.96%])

Procent z głosów: 16.96%

13. świętokrzyskie (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

14. warmińsko-mazurskie (4 głosów [3.57%])

15. wielkopolskie (12 głosów [10.71%])

Procent z głosów: 10.71%

16. zachodniopomorskie (6 głosów [5.36%])

Procent z głosów: 5.36%

17. poza granicami Polski (2 głosów [1.79%])

Procent z głosów: 1.79%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#241 rogue_ruda

rogue_ruda

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 25.07.2010 - |15:24|

Ja mieszkam w Gdańsku.
  • 0

#242 Palek21

Palek21

FANKA WSZYSTKIEGO

• Użytkownik
  • 354 postów
  • MiastoMykanów

Napisano 26.07.2010 - |11:33|

Mykanów
powiat Częstochowski
województwo Śląskie
  • 1

Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał:

KOCHAJ, WALCZ, CIERP!!!

#243 Malowanaa

Malowanaa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.10.2010 - |14:16|

Ja mieszkam niedaleko Poznania. Ha, wielkopolskie ma drugie miejsce. Nie jest nas tak mało. :P
  • 0

#244 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 26.10.2010 - |15:06|

@Malowanaa raczej 3 miejsce, nie 2, ale to szczegół i tak jest nas kilku:) skąd taki nick?
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#245 Malowanaa

Malowanaa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.10.2010 - |15:18|

@Malowanaa raczej 3 miejsce, nie 2, ale to szczegół i tak jest nas kilku:) skąd taki nick?

Kurczę, fakt - nie zauważyłam. :rolleyes:

Co do nicku to pojawił się on bardzo spontanicznie i (że tak powiem) z głębi serca. :D Zresztą, za dużo tłumaczenia. ;)
  • 0

#246 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 26.10.2010 - |15:32|

W razie czego, od nicków jest odpowiedni temat :)

http://forum.gwrota....p?showtopic=160
  • 0

->1019<-

#247 Ananke

Ananke

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 05.12.2010 - |18:27|

Wywodzę się z województwa mazowieckiego, a konkretniej Warszawy i tu też nadal mieszkam. :)
  • 0

Dołączona grafika
Może lubię na Ciebie patrzeć
i wyobrażać sobie jak smakujesz?

Nakarm psa z Szerlokiem - KLEMENS

#248 Jax

Jax

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 07.04.2011 - |17:39|

Kętrzyn!

Niedaleko Wolfschanze
  • 0

#249 Sagasimon

Sagasimon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów
  • MiastoBraintree

Napisano 30.12.2011 - |18:51|

ja pochodze z Gdanska ale od paru lat mieszkam w UK - Braintree, Essex (godzinka od Londynu :P)
  • 0
Dołączona grafika

#250 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 31.12.2011 - |09:26|

Jestem z Pragi. Czyli jestem prażaninem. Konkretniej pochodzę z Saskiej Kępy. Dziś nadal mieszkam na prawym brzegu. Jak przystało na prażaka nazywanie mnie warszawiakiem uważam czasem he he za obraźliwe i toleruję tylko z ust płci pięknej, szczególnie prażanek - bo to ewidentnie znak, że się przekomarzają he he :) Kolesiom odradzam nazywanie mnie warszawiakiem, o ile ze mną nie pili lub się nie poczuwają ;)

Warszawiaki dzielą się na nowych-przyjezdnych (niestety większość, pogardliwie o nich mówi się warszawskie wieśniaki i wieśniary, lanser, lanserki), prawdziwych (co się poczuwają) oraz takich z dziada pradziada (grupa śladowa wskutek powstania). Nowi boją się Pragi i nie przekraczają nigdy samotnie linii Wisły. I dobrze ;) Niestety ale i na Pragę zawitali nowi, co się nie poczuwają.

Pić po prasku - to znaczy wódkę bez popity, także z gwinta lub po prostu w parku. Polać z Jezuskiem to znaczy, że wódka w kieliszku tworzy menisk wypukły. Witać dziewczynę po prasku - to znaczy koniecznie obcałować trzy razy, bo to tylko warszawiaki podają pięknym paniom rękę. Praskie powitanie jest mile ryzykowne, bo grozi chlapaczem (czyli można od Pani oberwać dłonią w twarz). Wtedy trzeba przyjąć to na klatę :) i spróbować ponownie następną razą. Prażanie i prawdziwe warszawiaki nigdy się nie poddają - to mamy po tych, co byli z dziada pradziada.

Praga to wszystko na moim brzegu, od Białołęki po Falenicę. Warszawa to wszystko za Wisłą od Bielan po Ursynów.
Stara Praga to serce Pragi - od Stadionu po Zoo, od portu do bazyliki na Szmulkach.

Prażak pilnuje honoru Pragi i prawdziwej Warszawy, przepuszcza panie we wszystkich drzwiach za wyjątkiem tzw lokali. Tam facet wchodzi pierwszy, bo to znak prewencyjny dla innych kolesi i karków, żeby do Pani nie startowali. Karki to kolesie po siłce, często łysi, którzy się pompują (chodzą usztywnieni celem prezentacji sterydowej muskulatury). Najczęściej to nowi - i mylnie utożsamiani z praskim autoramentem (czyli menelami-tubylcami).

Ci ostatni toczą swój żywot często z wyboru a nie z biedy. Bywają w tej grupie wysokiej klasy byli naukowcy, profesorowie fizyki itp - nocują na dworcach, stołują się w jadłodajniach lub mleczakach (barach mlecznych) albo na bazarach (na Różycu flaczki i pyzy). Prascy menele są dumną grupą społeczną i jeden z ich zmarłych przedstawicieli na swój naturalnej wielkości pomnik uliczny zwany Panem Gumą. Elastyczność tego dzieła oddaje chwiejną codzienną powódczaną postawę pierwowzoru.

Prażanie są bogobojni. Wkurzał ich wszech warszawski biskup i wyprosili u Jana Pawła, że chcą swojego praskiego biskupa. Udało się - to jedyna stolica na świecie, która ma dwu biskupów. Warszawskiego (lewy brzeg) i praskiego (prawy). Na starej Pradze, w każdej studni (podwórko kamienicy) jest kapliczka.

I pamiętajcie jak Praga to tylko Legia! :)

I na koniec, na wuzetkowy deser Projekt Warszawiak - kolesie z Warszawy i Pragi, co się poczuwają :)

http://youtu.be/DbKg0FmKJNo

Praga pozdrawia :)

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 31.12.2011 - |09:53|

• 1

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#251 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 01.01.2012 - |01:32|

Piszę to po mocno po pijanemu - powinienienem ciebie xetnoinu nie lubić, ale za szczerość i otwartośc wszystkiego dobrego i nADAL Się otwieraj i dawaj swoje komentarze . pozdrawiam. do siego roku
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#252 Sagasimon

Sagasimon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów
  • MiastoBraintree

Napisano 01.01.2012 - |04:59|

Jestem z Pragi. Czyli jestem prażaninem.

nic tylko pozazdroscic! bylam w zeszlym roku, po raz pierwszy, i miasto zrobilo na mnie ogromne wrazenie!! cudowna architektura, fajni ludzie, dobre piwo :P
  • 0
Dołączona grafika

#253 Daria

Daria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 02.01.2012 - |01:14|

xetnoinu - wielkie dzięki za tego posta! Melduje się rodowita prażanka (mój pradziadek był tramwajarzem, nawet zmarł w pracy, na Moście Poniatowskiego), wcześniej z Północy, potem z Południa (jestem z Grochowa, ta dzielnica dobrze chowa ;)). Uwielbiam Saską Kępę i jeśli kiedyś będzie mnie stać, to właśnie tam zamieszkam. Bardzo fajnie opisałeś folklor tej wielce niedocenianej strony Wisły, aż zatęskniłam (obecnie mieszkam w Lublinie).

Pamiętajcie, jeśli kiedykolwiek będziecie w Warszawie: najlepsze rurki i gofry na świecie są na Rondzie Wiatraczna!

Użytkownik Daria edytował ten post 02.01.2012 - |01:15|

• 1

#254 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 03.01.2012 - |00:43|

Czyli jak to się u nas mówi NA WIATRAKU. Faktycznie dobre są. Wszystkim najlepszego w Nowym Roku :)

I fakt: Grochów dobrze chowa! Bez takich chłopaków jak Stachura, Kobyliński oraz Roman Gutek czy Robert Gawliński - nie byłoby wielu wielu wielu wierszy, rysunków, filmów i piosenek.

@Daria jako grochowianka może znasz Baśkę, co wpadła tak w oko Wilkom, bo wszyscy wiedzą, że ona jest z Grochowa, to tak oczywiste jak Małgośka z Kępy ;)

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 06.01.2012 - |13:48|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#255 afgani

afgani

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów
  • MiastoChojnice

Napisano 05.02.2012 - |16:14|

Chojnice, Pomorskie :)
  • 0
Sara : Dlaczego nie zostałeś w samochodzie?
Chuck : Bo tam nigdy nie jest bezpiecznie!

#256 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 06.02.2012 - |10:53|

A myślałem, że z Afganistanu ;)
  • 0

#257 xcut

xcut

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów
  • MiastoŻory

Napisano 29.03.2013 - |02:04|

Żory  :) Takie miasto na południu. To u nas niedługo będzie darmowa komunikacja miejska  ;)

• 0

#258 puzzlefan

puzzlefan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 28.05.2013 - |12:08|

Warszawa. Tu jem, pracuję i śpię;D

• 0

#259 dorotaSP

dorotaSP

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów
  • MiastoKozy

Napisano 27.03.2014 - |07:50|

:wacko: Pozdrawiam. jestem z województw śląskiego. Kozy to miejscowość koło miasta Bielska-Białej. 

Użytkownik dorotaSP edytował ten post 27.03.2014 - |07:51|

• 0

#260 allas

allas

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoŚrem

Napisano 31.03.2014 - |18:04|

Śrem , Wielkopolska :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0