Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 067 - S03E20 - The Man Behind the Curtain

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
623 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojtek

wojtek

Zagubiony

• VIP
  • 359 postów
  • MiastoZielona Góra, Ośno Lub.

Napisano 31.03.2007 - |09:19|

3x208: The Man Behind the Curtain. (Dharma)

Scenariusz: ???
Reżyseria: ???

Dołączona grafika

Emisja ABC: 09.05.2007
  • 0

#2 ZdL

ZdL

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów
  • MiastoOpole

Napisano 10.05.2007 - |05:30|

Ja mam dwa słowa po tym odcinku: Jezus Maria...

Masakra po prostu. Na razie jedno z ważniejszych rzeczy która mi się nasuwa to to, że Szepty nie są tworem mechanicznym... no i ofc John... ehh muszę jeszcze po południu zobaczyć...
  • 0
LOST
Prison Break
24
Jericho
CSI: Miami
House
Knight Rider

#3 ir0n

ir0n

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 10.05.2007 - |06:41|

wow Super odcinek kto by przypuszczał ze to właśnie lock zginie... wiemy tez ze richard był wcześniej przed benem na wyspie a jacob hmm ciezko stwerdzić czy to kolega na niby bena czy rzeczywiscie jest to jakiś duch?
  • 0

#4 InVer

InVer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 10.05.2007 - |06:44|

interesujące zakończenie... Ciekawy jestem co będzie z Lockiem. Ale tego się po Benie spodziewałem.

cały odcinek - niezły :) 10/10
czyżby martwy facio z busika (tego którego uruchomił hugo parę odcinków wstecz) to ten sam który nim kierował w tym odcinku?
Dołączona grafika

----
Co do śmierci Locka to nie jestem całkiem przekonany ... myślę że go "wyspa uzdrowi"... podobno aktor ma kontrakt na następny sezon.

Pozatym mieliśmy tych zapowiadanych spoilerami trzecich: szkoda że martwych i w rowie. Mam wrazenie że koleżka Bena jest kimśważniejszym niż on sam, aczkolwiek ma chłop talent do knucia intryg....

Użytkownik InVer edytował ten post 10.05.2007 - |07:20|

• 0

#5 EDiSON

EDiSON

Kapral

• Email
  • 230 postów

Napisano 10.05.2007 - |07:53|

przeciez kiedy Hugo znalazl Vana to w nim byl Roger a Roger to imie ojca Bena

Locke napewno przezyje :) bez tej postaci nie ma serialu

a tutaj widac Jacoba :D
od 32:53

Użytkownik EDiSON edytował ten post 10.05.2007 - |08:34|

• 0

#6 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 10.05.2007 - |08:51|

Nooo, zamieszali dokładnie... I tradycyjnie - zamiast wyjaśnić - dorzucili zagadek:
- to, co zrobił Ben - zastrzelenie Johna [inna kwestia, czy udane w 100%] - było raczej do przewidzenia, w końcu Łysol "widział" Jacoba, więc mógłby podważyć pozycję Bena w hierarchii Othersów
- kim jest Jacob? Bo po tym odcinku wiemy tylko, że raczej [hehe] istnieje, że nie jest to tylko schizofrenia Bena...
- zupełnie nie jarzę tego o wulkanach - wykład tej babki, wyspa jest wulkaniczna - fakt, ale co ma piernik do wiatraka [poza mąką oczywiście]
- jeśli Alpert rzeczywiście należy do "hostiles" [prawdziwych wyspiarzy], to naprawdę jajo do n-tej:
- ile gościu ma lat??? Bo w odniesieniu flashbacki-real, to jest przeskok jakichś 20-paru lat, a on dalej wygląda tak samo [tylko zmienił fryzurę]
- tak jak on, to malowali oczka faceci w starożytnym Egipcie - hmmm, czy to ma związek z tajemniczymi hieroglifami, które pokazywały się na zegarze w "Swan", gdy zegar doszedł do zera?
- czy "hostiles" mają po 4 palce u stóp???
- Beny się zdeczka zdenerwował historią o Naomi, kto i co jest zatem na statku? Bo na 99% nie Penny z ekipą ratunkową...Zniknął przekaz, więc ktoś "z zewnątrz" interweniuje - Dharma? Hanso Foundation? [czyżby sam Mittelwerk zajarzył, że na wyspie nie pracują jego podwładni, tylko jest totallo-burdello, więc przyjechał "posprzątać"?] czy wojsko, bo w realu schwytali jakiegś "hostilesa" [i mu palce u stopek policzyli?]
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#7 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 10.05.2007 - |09:28|

Cóz. Odcinek ciekawy i interesujacy. Ale praktycznie wiele sie nie wyjasnilo. Malo sie dowiedzielismy
  • 0

#8 Yona

Yona

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 10.05.2007 - |09:57|

a tutaj widac Jacoba :D
od 32:53

Ja tam nic nie widzę ;P.
Odcinek nieźle trzymający w napięciu. Sama nie wiem kiedy te 42 minuty przeleciały... Dowiedzieliśmy się kim jest (:huh:) Jacob, trochę o Dharmie...
Ciekawa jest sprawa Richarda. Ile lat miał Ben kiedy go spotkał? Mógł mieć coś koło 10, a Alpert był już dorosły (i nie jakiś młodzik co właśnie 18 skończył). Teraz Ben ma jakieś 40, więc Richard powinien się trochę zestarzeć, a tu zonk...
Ogólnie odcinek niezły 9,5/10.
  • 0

#9 Trufs

Trufs

Szeregowy

• Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 10.05.2007 - |10:06|

Czyzby starzenie sie na wyspie bylo powolniejsze? Poderzewam ze bardziej realna teoria jest to ze... slabo ucharaktoryzowali postacie choc powinny wygladac mlodziej w przeszlosci :>

Ciekawe ze to tubylcy zabili wszystkich z darmy i zajeli jej miejsce zostawiajac tylko Bena (i kogos jeszcze?) no ale .... jezeli dharmy nie ma to jak np Juliet znalazla sie na wyspie? Tubylcy maja kontakty w swiecie zewnetrznym? A moze tylko udaja dharme... to sie naprawde robie skomplikowane. Poza tym ciekawe dlaczego Ben zostal przywodca a nie np. Richard, ktory to podbil inicjatywe dharma.

WTF z Jacobem!? jest duchem? Widzial go Ben, a Lock uslyszal dopiero pod koniec i zobaczylismy na ulamek sekundy (mozna looknac podawany wczesniej link do youtube'a). Ciekawe ze Ben uznal problemem to, ze Lock uslyszal Jacoba... gdyby nie uslyszal go byloby wporzadku? Na poczatku myslalem ze Ben ma zwidy i to by pasowalo, ale potem sceny jak z Supernatural ;>

btw. ciekawe co sie stalo z Annie (? - ta dziewczyna Bena :P) czyzby ja tez zabili? Ben nie ostrzegl jej, nie chcial uratowac? ~.~
  • 0

#10 Bundy

Bundy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 10.05.2007 - |10:09|

Nonono, zamiast ciszy przed burza, mamy burze przed huraganem :)
  • 0

#11 Yona

Yona

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 10.05.2007 - |10:15|

Wydaje mi się, że dla Bena nie było problemem to, że Jacob odezwał się do Locke'a, tylko to, że on nie wiedział co Jacob powiedział (jak się ładnie zrymowało :)).
Mnei zastanawiają słowa Jacoba... Help me? Locke ma mu pomóc w czym? Może Jacob chce być kimś więcej niż tylko osobą wydającą rozkazy Benowi. Może chce być "materialny" i zobaczyć wioskę, tylko Ben mu na to nie pozwala. W tym odcinku widzimy do czego jest zdolny.
Nie pomógł Annie, bo nikomu o tym nie mówił. Nie wziął nawet swojego króliczka. Nie zależało mu na nikim, tylko chciał dołączyć do tamtej grupy.
BTW, co w końcu z matką Bena? Dołączył do tamtych, ale jej nie spotkał, nie?

Użytkownik Yona edytował ten post 10.05.2007 - |10:15|

• 0

#12 Trufs

Trufs

Szeregowy

• Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 10.05.2007 - |10:17|

Ciekawe czy znajdziemy pozniej odp na pytanie, jezeli kiedys powinni to zdradzic to wlasnie w tym odcinku wydawalo sie to najlepszym momentem...:
- skad sie wzieli na wyspie ci ludzie, to jacys rozbitokowie? skad by mieli tyle broni? Moze historia sie powtorzy i panujacych na wyspie zastapi nowa fala rozbitkow - nasi lostowicze :D

btw. rozwiklala sie 'zagadka smierci michaila' - to jego 'zmartychstanie' bylo po prostu metafora - plot byl ustawiony na zbyt slaba instensywnosc (?) wiec michail fuksem przezyl ;)

edit: a matka bena moze byla dymkiem ^_^

Użytkownik Trufs edytował ten post 10.05.2007 - |10:19|

• 0

#13 elektrownik

elektrownik

Kapral

• Użytkownik
  • 158 postów

Napisano 10.05.2007 - |10:23|

A co Lock wąchał ? To wyglądało jak popiół wulkanicczny trochę...
A po 2gie, myślę że ci niby rdzenni mieszkańcy to raczej jakaś zbuntowana część dharmy, bo niby skąd kałasze wzieli, maski i gaz ?
I jeszcze jedno, zupełnie nie rozumiem tej waliki na początku, jak ben był w szkole, to jeszcze jeden dowód na to że ci inni inni to jacyś pracownicy dharmy bo jak niby wyłączyli ogrodzenie ? Inaczej by przez nie nie przeszli, ben też raczej go nie wyłączył bo niby kiedy. Myśle że można spokojnie wysnuć teorię że to po prostu jakiś odłam który oddzielił się z powodu niezgodności zdań na temat badań lub z jhakiegoś innego powodu.

I nie mogę nie dodać że twórcy to straszni kłamcy, mieliśmy się dowiedzieć o wielu tajemnicach wyspy i dharmy, a właściwie nic się nie wyjaśniło, co do jacoba, to było to najprostrze rozwiązanie, po prostu nic nie pokazać... ale raczej ben miał jakieś przewidzenia, no bo domek wyglądał raczej jak nie zamieszkały... A to co widać na yotube, to mogło być tylko poto żeby widzowie się zastanawiali czy to naprawdę, czy tylko w głowie bena, myślę też że ten domek może być zfakeowany - wszystko jest jakoś sterowane po to żeby trzymać innych w dyscyplinie - np. jak ktoś ma wątpliwości to ben go tam prowadzi, wszystko się trzęsie, i już panuje dyscyplina bo ten ktoś kto zwątpił boi się... Co do głosów to równie dobrze w lesie mogą być ukryte głośniki, a wszysko po to żeby odstraszyć pracowników od wychodzenia do lasu, może mogli by tam odkryć coś czego nie powinni.

Kolejna sprawa, coś się tu z czasem nie zgadza, ben ma około 40 lat, na wyspą przybył jak miał kilka, to znaczy że musiało być to mniej więcej w latach 60-tych, więc kiedy powstała dharma ? Kiedy ben przybył na wyspę wszystko już funkcjonowało, świdczy to o tym że dharma musiała się już wcześniej tam zainstalować, więc może lata 50te ?

Użytkownik elektrownik edytował ten post 10.05.2007 - |10:35|

• 0
Yes!!! Go Jack!! Blow them all to hell hahahaha!!

Wow....Hurley pregnant. Explains why there has been no weight loss.

Z pcworld.pl
DVD zabezpieczone chipem
komentarze:
Polak kupi papier scierny i zetrze powłokę
Rusek poleje płytę denaturatem i powłoka sie rozpuści
Amerykanin kupi płytę lub sciagnie ją z łączą 10Mb/s

#14 Trufs

Trufs

Szeregowy

• Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 10.05.2007 - |10:32|

Calkiem mozliwe...

Ciekawe co sie stanie z Lockiem, jakos nie sadze by od tak nagle mogl zginac... jest ciekawa postacia, powinen mu jacob jakos pomoc czy cos :D Gdyby mial definitywnie zginac to by moze zemdlal, albo bylo to jawnie pokazane, a nie pod koniec odcinka a kolejnym pewnie krwawiac przyjdzie do rozbitkow i jack mu pomoze.... choc wtedy moze byc goraco (wojna :D)
  • 0

#15 Yona

Yona

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 10.05.2007 - |10:33|

Mi to wyglądało na proch.
Co do innych innych, to może próbowali kod na ślepo i w końcu trafili. Mogli przejść nad płotem...
Możliwości trochę jest. Przełamali barierę i zaatakowali.
  • 0

#16 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 10.05.2007 - |10:34|

A co Lock wąchał ? To wyglądało jak popiół wulkanicczny trochę...

Wydaje mi sie ze do proch z dynamitu który wzięła Russo
  • 0

#17 EDiSON

EDiSON

Kapral

• Email
  • 230 postów

Napisano 10.05.2007 - |10:36|

Dołączona grafika
jak nic nie widac wystarczy rozjasnic :)
ps. nie mysl ze zobaczysz jak wyglada caly ten Jacob widac jedynie lekki zarys bez wyraznej twarzy (ale wiadomo podobno jaki aktor ma go grac)
  • 0

#18 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 10.05.2007 - |10:36|

Mi to wyglądało na proch.
Co do innych innych, to może próbowali kod na ślepo i w końcu trafili. Mogli przejść nad płotem...
Możliwości trochę jest. Przełamali barierę i zaatakowali.

Ben im pomógł - nieświadomie ale nie na pewno. Samochód był poza barierą, a więc co najmniej przez dłuższą chwilę bariera musiała być otwarta. Jeśli transport był regularny, to mogli wiedzieć kiedy to nastąpi na podstawie zwyczajnych obserwacji.

W dynamicie nie znajdziesz grama prochu.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 10.05.2007 - |10:37|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#19 elektrownik

elektrownik

Kapral

• Użytkownik
  • 158 postów

Napisano 10.05.2007 - |10:37|

niemożliwe, bo ben by raczej o tym nie wiedział i był by zdziwiony gdyby znalazł w środku lasu proch, a on wyraźnie nie był zaskoczony
  • 0
Yes!!! Go Jack!! Blow them all to hell hahahaha!!

Wow....Hurley pregnant. Explains why there has been no weight loss.

Z pcworld.pl
DVD zabezpieczone chipem
komentarze:
Polak kupi papier scierny i zetrze powłokę
Rusek poleje płytę denaturatem i powłoka sie rozpuści
Amerykanin kupi płytę lub sciagnie ją z łączą 10Mb/s

#20 Yona

Yona

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 10.05.2007 - |10:39|

Ben im pomógł - nieświadomie ale nie na pewno. Samochód był poza barierą, a więc co najmniej przez dłuższą chwilę bariera musiała być otwarta. Jeśli transport był regularny, to mogli wiedzieć kiedy to nastąpi na podstawie zwyczajnych obserwacji.

Chodzi o napaść jak dziecka były w szkole.

EDIT:
Elektrownik - zgodność umysłów <lol2>.

Użytkownik Yona edytował ten post 10.05.2007 - |10:41|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych