Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nazwiska głównych bohaterów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 Shephard

Shephard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKraków/NH/WRCE

Napisano 28.03.2007 - |16:34|

Austen(Kate):

- Jane Austen (ur. 16 grudnia 1775 w Steventon w Wielkiej Brytanii, zm. 18 lipca 1817 w Winchester) - pisarka angielska.
Autorka powieści opisujących życie angielskiej klasy wyższej z początku XIX wieku.
Mimo że sama wiodła stosunkowo odosobnione życie na prowincji w hrabstwie Hampshire,
nie pozbawiło ją to zmysłu obserwacji i nie zubożyło dramaturgii jej utworów.
Ich fabuła najczęściej dotyczy zamążpójścia i związanych z tym problemów społecznych (sama Austen nigdy nie wyszła za mąż).

John Locke:

- John Locke (ur. 29 sierpnia 1632, zm. 28 października 1704) – angielski filozof, lekarz, polityk, politolog i ekonomista.
Twórca klasycznej postaci empiryzmu oraz podstaw teoretycznych rządów demokratycznych.
W ekonomii stworzył teorię wartości pieniądza, która stała się początkiem kierunku ekonomicznego zwanego monetaryzmem.

Najważniejsze dzieła:

An Essay Concerning Human Understanding (Rozważania dotyczące rozumu ludzkiego)
Two Treatises of Civil Government (Dwa traktaty o rządzie)
Letters Concerning Toleration (Listy o tolerancji)

Jarrah(Said):

- Ziad Samir Jarrah (ur. 11 maja 1975 w Mazraa w Libanie, zm. 11 września 2001 w Shanksville w Pensylwanii)
Libański terrorysta, zamachowiec samobójca, pilot i jeden z czterech porywaczy samolotu linii United Airlines (lot 93),
który, w wyniku buntu pasażerów rozbił się w w lasach nieopodal Shanksville w Pensylwanii nie docierając do celu,
w czasie zamachów z 11 września 2001 roku.

Kwon (Jin i Sun)

- Kwon to popularne nazwisko i imię w Korei, ma tak na imię m.in Minister finansów Korei Poudniowej.

Rutherford (Shannon):

- Daniel Rutherford (ur. 3 listopada 1749 w Edynburgu, zm. 15 listopada 1819) - szkocki chemik i fizyk znany z odkrycia azotu w 1772 w Szwecji.
- Sir Ernest Rutherford (ur. 30 sierpnia 1871, zm. 19 października 1937 w Cambridge) był chemikiem oraz fizykiem z Nowej Zelandii.
Rutherford jako pierwszy potwierdził istnienie jądra atomowego.
- Joseph Franklin Rutherford, (ur. 8 listopada 1869 w Morgan, zm. 8 stycznia 1942 w San Diego)
znany jako Sędzia Rutherford - prawnik, kaznodzieja religijny, drugi prezes Towarzystwa Biblijnego i Traktatowego "Strażnica".

Carlyle(Boone):

- Thomas Carlyle (ur. 4 grudnia 1795 w Ecclefechan, zm. 5 lutego 1881 w Londynie), szkocki pisarz społeczny i filozof historii,
propagator i współtwórca specyficznej historiozofii zwanej heroizmem.
Bardzo wpływowy w czasach wiktoriańskich, oddziałał też szeroko na myśl prawicową.

Cortez(Ana-Lucía):

- Hernán Cortez (nazwisko czasem jest pisane Cortez; ur. 1485, zm. 2 grudnia 1547) - hiszpański konkwistador.
- Cortez to popularne hiszpańskie i Połdniowo Amerykańskie nazwisko

Ethan Rom:

- Po odpowiednim przestawieniu liter otrzymamy "Other Man" czyli "Inny"

Rousseau(Danielle):

- Jean-Jacques Rousseau, Jan Jakub Rousseau (czyt. ża żak ruso) (ur. 28 czerwca 1712 w Genewie, zm. 2 lipca 1778 w Ermenonville),
szwajcarski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

Desmond David Hume:

- David Hume (ur. 7 maja 1711 w Edynburgu, zm. 25 sierpnia 1776 tamże)
filozof, pisarz i historyk urodzony w Szkocji, wychowany w Anglii, żyjący we Francji i w Anglii.

Paik(Ojciec Sun):

- Paik jest popularnym Koreańskim nazwiskiem
- Nam June Paik (ur. 20 lipca 1932 w Seulu, Korea, zm. 29 stycznia 2006 w Miami, Floryda) - artysta amerykański pochodzenia koreańskiego.

Linus(Ben,Benjamin):

- Linus – imię męskie pochodzenia łacińskiego, starorzymskie, mitologiczne, nosił je syn Apollina i Terpsychory.

Mikhaił Bakunin:

- Michał Aleksandrowicz Bakunin (ur. 30 maja 1814 w Priamuchinie, zm. 1 lipca 1876 w Bernie) - rosyjski myśliciel, rewolucjonista.
Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

Chandler(Cindy):

- Raymond Thornton Chandler (ur. 23 lipca 1888 w Chicago, zm. 26 marca 1959) w Los Angeles) -
amerykański autor powieści i opowiadań kryminalnych, z których wiele zaadaptowano na potrzeby filmu. Pracował też jako scenarzysta.

Burke( Juliet i jej mąż Edmund)

- Edmund Burke (ur. 12 stycznia 1729, zm. 9 lipca 1797) – angielski filozof i polityk, twórca konserwatyzmu, krytyk rewolucji francuskiej.

Pickett(Danny) :

- Wilson Pickett (18 marca 1941 - 19 stycznia 2006) - amerykański czarnoskóry wokalista soulowy.

Inman(Kelvin):

- Bobby Ray Inman (ur. 4 kwietnia 1931), admirał US Navy (Marynarki Wojennej Stanów Zjednoczonych),
wysoki amerykański oficer i pracownik służb specjalnych, w swojej długiej karierze zajmował bardzo wysokie stanowiska dowódcze
w strukturach wywiadu amerykańskiego.

Użytkownik Shephard edytował ten post 28.03.2007 - |17:02|

• 0

#2 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 28.03.2007 - |17:06|

Ok ale brakuje mi tu jednej ważnej postaci: James "Sawyer" Ford
a jest w czym wybierać:

* Aleksander Ford - polski reżyser filmowy i scenarzysta.
* Gerald Ford - amerykański polityk, działacz Partii Republikańskiej, wieloletni członek Kongresu USA, 40. wiceprezydent USA i 38. prezydent.
* Glenn Ford - aktor amerykański
* Harrison Ford - amerykański aktor filmowy.
* Henry Ford - przemysłowiec amerykański, który założył w Detroit w roku 1903 spółkę Ford Motor Company.
* John Ford - amerykański reżyser filmowy
* Lita Ford - piosenkarka heavy metalowa
* Tom Ford - snookerzysta angielski
* William D. Ford - polityk amerykański, działacz Partii Demokratycznej.
:)
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#3 Shephard

Shephard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKraków/NH/WRCE

Napisano 28.03.2007 - |17:12|

Nie umieściłem Sawyera bo Ford to bardzo popularne nazwisko. Ja szukałem nazwisk które w jakiś sposób wiążą się z bohaterami np. nazwiska filozofów i pisarzy.

Poza tym co ma wspólnego Aleksander Ford polski reżyser (nakręcił, o ile dobrze pamiętam Krzyżaków) z oszustem Sawyerem?

Użytkownik Shephard edytował ten post 28.03.2007 - |17:15|

• 0

#4 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 28.03.2007 - |17:45|

Poza tym co ma wspólnego Aleksander Ford (...) z (..) Sawyerem?

Nazwisko?!?
Myślałem że o tym jest ten temat....

#5 reisefieber

reisefieber

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 28.03.2007 - |18:02|

Poza tym co ma wspólnego Aleksander Ford polski reżyser (nakręcił, o ile dobrze pamiętam Krzyżaków) z oszustem Sawyerem?

a co ma wspólnego śp. Danny Pickett z amerykańskim czarnoskórym wokalistą soulowym :unsure:
  • 0

#6 Shephard

Shephard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKraków/NH/WRCE

Napisano 28.03.2007 - |18:26|

a co ma wspólnego śp. Danny Pickett z amerykańskim czarnoskórym wokalistą soulowym :unsure:

masz rację ale nie mogłem znaleść nikogo innego. Ale zacząłem się kierować tym czym mogli się kierować twórcy przy wyborze nzawisk
  • 0

#7 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 28.03.2007 - |19:16|

masz rację ale nie mogłem znaleść nikogo innego. Ale zacząłem się kierować tym czym mogli się kierować twórcy przy wyborze nzawisk

Tworcy kierowali się tym, że każdy musi się jakoś nazywać. W większości przypadków nazwisko nie ma znaczenia, a wybór był czysto przypadkowy. Byc może sasiad autora nazywa sie Danny Picket.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#8 Shephard

Shephard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKraków/NH/WRCE

Napisano 28.03.2007 - |19:53|

Z tym Piketem to myśle że było tak jak pisze Jonasz. Ale można podyskutować o nazwiskach. Zwróćcie uwagę na panią Austen, pisarka która nie miala szczęścia do mężczyzn tak jak Kate.

Szukając informacji o Johnie Locku natkąłem się na filozofa Johna Locka. W innym miejscu natknąłem się na opis Desmonda jakoby miał na drugie imię David (chyba Lostpedia) i prosze filozof David Hume - szkot. A Mikhaił Bakunin i Mikhaił Bakunin - anarchista. To nie są pryzpadki.
  • 0

#9 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 28.03.2007 - |20:29|

To nie są pryzpadki

tylko zbiegi okoliczności....
Nie przesadzasz? Jak się uprzesz i dobrze poszukasz to do każdego nazwiska znajdziesz odpowiędnia osobę z historii...

#10 marius84

marius84

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów
  • MiastoPOLAND

Napisano 29.03.2007 - |15:35|

niektóre z nazwisk to faktycznie - przynajmniej wg mnie czysty przypadek :) ale jesli chodzi o filozofow to kto wie,moze cos w tym jest, to zwlaszcza ich nazwiska upodobali sobie producenci. a na sporzadzonj juz liscie brakuje mi jeszcze nazwiska jednej pary bohaterow, co prawda drugoplanowych,ale jednak dla fabuly znaczacych - Gerald i Karen DE GROOT.

Zapewne niektorzy nie wiedza, ze de Groot to nazwisko XVII-wiecznego niderlandzkiego filozofa,dyplomaty i prawnika, tworcy zasady wolnosci morz - w Polsce znanego "szerszej publicznosci" jako Hugo Grocjusz. "Gruba ryba" wsród filozofow :) kolejny przypadek??
  • 0

#11 Shephard

Shephard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKraków/NH/WRCE

Napisano 29.03.2007 - |20:16|

A co sądzicie o Saidzie? Zamachowiec z WTC( a dokładniej z samolotu który nie dotarł do celu i rozbił się gdzieś koło Pensylwani) Nazywa się ZAID JARRAH a nasz to SAIYD JARRAH?
  • 0

#12 margoq

margoq

Kapral

• Użytkownik
  • 156 postów
  • Miastosie wzial dymek?

Napisano 03.04.2007 - |10:19|

Hej, no przeciez wiemy wszyscy, kim byl Sayid...
Moim zdaniem krzywdzisz go w ten sposob :(
Niektore nazwiska rzczywiscie moga byc celowe, np Austen rzucilo mi sie w oczy od razu juz na samym poczateczku...
Ale tylko niektore: dopatrywanie sie powiazan w wiekszosci z nich to troche naciagane jest.
A co znajdziesz dla Jacka? :P

Użytkownik margoq edytował ten post 03.04.2007 - |10:21|

• 0

#13 Shephard

Shephard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKraków/NH/WRCE

Napisano 03.04.2007 - |12:19|

No właśnie jakoś nie mogę znaleść dla Shepharda nic co by się w jakiś sposób wiązało.
  • 0

#14 Quentin

Quentin

Starszy plutonowy

• Email
  • 581 postów
  • MiastoKrzesło przed kompem

Napisano 03.04.2007 - |12:38|

No przeca "pasterz".
  • 0
Bezpłciowa sygnatura zgodna z regulaminem.

#15 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 03.04.2007 - |13:34|

No właśnie jakoś nie mogę znaleść dla Shepharda nic co by się w jakiś sposób wiązało.

Shephard, ty jesteś Shephard. Tu mamy związek.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#16 Quentin

Quentin

Starszy plutonowy

• Email
  • 581 postów

Napisano 03.04.2007 - |13:40|

W całej idiotyczności tego wątku zastanawia mnie to, że najbardziej oczywista rzecz została pominięta. Nieprawdopodobne biorąc pod uwagę przypuszczenia, że nazwisko Kate związane jest z autorką "Dumy i uprzedzenia" :)
  • 0

#17 Shephard

Shephard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKraków/NH/WRCE

Napisano 03.04.2007 - |15:50|

Fajne spostrzerzenie!!!

Nieprawdopodobne biorąc pod uwagę przypuszczenia, że nazwisko Kate związane jest z autorką "Dumy i uprzedzenia" :)

Duma i uprzedzenie? Czyżby ta książka pojawila się na wyspie? A może czytał to Sawyer? (przecierz lubi czytać), Mógłbyś to wyjaśnić?
  • 0

#18 Quentin

Quentin

Starszy plutonowy

• Email
  • 581 postów

Napisano 03.04.2007 - |17:02|

Duma i uprzedzenie? Czyżby ta książka pojawila się na wyspie? Mógłbyś to wyjaśnić?

Mógłbym choć nie bardzo jest co. Nie chciało mi się sprawdzać jak się pisze nazwisko Jane Austen, więc zamiast niego użyłem określenie "autorka Dumy i uprzedzenia". Nie wiem czy ta książka się gdzieś pojawiła na Wyspie. Chodziło jedynie o to, że napisała ją Jane Austen.
  • 0

#19 Shephard

Shephard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKraków/NH/WRCE

Napisano 05.04.2007 - |13:14|

Uważam że Danniele jest jakoś powiązana z Jacobem. Danielle ma nazwisko Rousseau tak jak filozof Jean-Jacques! Rousseau, Jan Jakub!Rousseau
  • 0

#20 Yona

Yona

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 05.04.2007 - |14:04|

Chyba trochę przesadzasz. To, że mają takie same nazwiska rzeczywiście może coś znaczyć, ale to co piszesz to... To szukajmy powiązań na podstawie imion . Wtedy to będzie plątanina.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych