Skocz do zawartości

Zdjęcie

Friends

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#1 artpi

artpi

Starszy szeregowy

• VIP
  • 135 postów
  • MiastoWarszawa -> Gocław

Napisano 14.04.2004 - |20:00|

Myślę, że każdy z nas spotkał się w ten czy inny sposób z tym kultowym sit-comem. W polskich realiach przeżyliśmy już emisje na Canal+ i Polzadzie. O ile zważywszy na wyższe fundusze i lepsze możliwości pierwszej z tych stacji, to wykonała ona tłumaczenie całkiem na poziomie (tzn. zabiła tylko ok. 50% humoru), o ile na temat tej drugiej wolę się nie wypowiadać.
Oczywiście wszxystkie najbardziej wysublimowane dowcipy zostały zabite, bo takie najtrudniej przetłumaczyć, ale trudno...
Obejrzałem całość (no, prawie.) już 3 raz i z czystym sumieniem musze przyznać, że jest to absolutny ideał sitcomu. Dlaczego?

1. Cały humnor oparty jest o codzienne życie. Dotyka często naszej psychiki, problemów z którymi się stykamy każdego dnia, a poprzez ukazywanie zwykłych. ludzkich reakcji niesamowicie śmieszny.

2. Wszystko jest przedstawione bardzo kulturalnie. Nie przeczę, że o seksie często tu mowa, ale zazwyczaj właśnie w żartobliwie metaforczny sposób. Nie ma też tzw. humoru fizjologicznego.

3. Fabuła jest bardzo realna. Bohaterem tego serialu mógłby być każdy z nas. Wśród szóstki przyjaciół każdy odnajdzie właśnie siebie.

4. Ogólna historia opowiadana przez całe 10 lat jest bardzo ciekawa i wartościowa.

5. Jest niezwykle dużo "smaczków" (zabawnych nawiązań do innych dzieł, czy to filmowych czy innych przekazów kultury)

Zdaję sobie sprawę, że mój pogląd nie jest oryginalny, ale naprawdę polecam oglądanie tego dzieła w oryginale.

A co wy o tym sądzicie?

PS: Nie miałem pojęcia, gdzie to umieścić, bo forum z serialami jest niby tylko dla Sci-Fi...

Użytkownik artpi edytował ten post 14.04.2004 - |20:01|

• 0
Kłamstwo zawsze popłaca. To kiedy prawda wyjdzie na jaw, zaczynają się problemy...

#2 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 15.04.2004 - |08:34|

serial jest coolowy ale dla mnie z tego rodzaji seriali jest dopiero na 3 albo nawet 4 pozycji wśród ulubionych - pierwsze bez wątpienia to Bajer w Bell Air potem Bundiki, Allo, Allo i Frendsi.....

Humor swietny, najbardziej zawsze mnie "miażdzyły" teksty tego kolesia w restauracji co pracowała Rachell ......

Dobra a teraz pytanie leechera ...... zna ktos może jakis serwer ftp z tym serialem ?? :D
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#3 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 15.04.2004 - |10:50|

Myślę, że każdy z nas spotkał się w ten czy inny sposób z tym kultowym sit-comem.

.....ciach......

Amen. :)

Dla też ten serial leży raczej na pierwszej pozycji, ale tylko dlatego, że jest mało wiele dostępny w sieci. Sytuacja mogłaby wyglądać inaczej, gdyby np. jak wspomniał mmisiek, było porządne wydanie Bajer w Bel-Air (może kiedyś się doczekamy :D ). Moje zafascynowanie serialem dowodzą napisy, które dopasowywałem jakiś czas temu, do sezonów 1-7. Mogłem zacząć tłumaczyć sezon 8, ale jak się dowiedziałem, że ma być polskie wydanie z 8 i 9 sezonem, to postanowiłem, że poczekam, aż ktoś zripuje napisy. :D. Sam bym to zrobił, ale nie mam dostępny do tych sezonów.
Także jako sitcom jest na bardzo dobrym poziomie i co najważniejsze jest niemal w całości przetłumaczony. :)
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#4 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 15.04.2004 - |20:11|

serial jest coolowy ale dla mnie z tego rodzaji seriali jest dopiero na 3 albo nawet 4 pozycji wśród ulubionych - pierwsze bez wątpienia to Bajer w Bell Air potem Bundiki, Allo, Allo i Frendsi.....

Humor swietny, najbardziej zawsze mnie "miażdzyły" teksty tego kolesia w restauracji co pracowała Rachell ......

Dobra a teraz pytanie leechera ...... zna ktos może jakis serwer ftp z tym serialem  ?? :D

Bayer wymiata!!!Niesamowita gra aktorska Willa Smitha :) Kurde do tego dialogi i zabawne sytuacje :) Wujek Phil,Jazz,Carlton i Geoffrey :) Kurde piuszczają to jeszczie gdzieś w tv ???

Co do Przyjaciół.U nas na sieci krązy 10 sezonów tego sit comu :)

Użytkownik MacGyver edytował ten post 15.04.2004 - |20:16|

• 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#5 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 16.04.2004 - |17:54|

Bayer wymiata!!!Niesamowita gra aktorska Willa Smitha :) Kurde do tego dialogi i zabawne sytuacje :) Wujek Phil,Jazz,Carlton i Geoffrey :) Kurde piuszczają to jeszczie gdzieś w tv ???

oh yeah Carlton wymiata ... :D. Grał lepiej niż Will ale cóż Will był/jest większa gwiazdą

Z bieżacych seriali to jeszcze jest niezły Zwariowany Świat Malcolma ......
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#6 VinIc

VinIc

Starszy szeregowy

• VIP
  • 147 postów

Napisano 25.04.2004 - |20:53|

Wydaje mi się, że "Przyjaciele" to jest już klasyka - przynajmniej dla mnie. Świetny humor, gra aktorska - w sam raz na poprawę nastroju.
To prawda, że polskie tłumaczenie jest słabe, do konca nie oddaje humoru.
U mnie friends należą do czołówki seriali komediowych. Prócz nich znajdują się tam: Bajer w Bel Air, Norman w tarapatach, the 70's oraz Świat według Bundych.

Użytkownik VinIc edytował ten post 28.06.2006 - |22:13|

• 0

#7 xiao

xiao

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • MiastoLodz

Napisano 26.04.2004 - |10:54|

Ja z friendsow mam wsie 9 sezonow + 14 odcinkow 10 sezonu. Dopiero wyemitowali 15 i nie mam chwilowo jak sciagnac. A poza tym to klasyka moim zdaniem to: MASH, Bundy, Rozowe lata 70, wsio to na bierzaco sciagam. We wszystkich tych serialach jest niesamowity humor i bardzo latwo ogladajac kilka takich odcinkow wyjsc z dolka.
  • 0
,Ty ze swej drogi nie wracaj, choćby dogonił Cię krzyk.
Słowa nic przecież nie znaczą, to tylko umarł nikt...'

oak.rpg.pl Stawiamy na WIELKICH ludzi

#8 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 26.04.2004 - |14:58|

Widze ze padlo magiczne slowo: M*A*S*H* :D (nie wiem ale zawsze automatycznie jak widze czolowke i lektor powie "Masz" odpowiadam Nie mam :D)

Moim zdaniem to najlepszy sit com wszechczasow :D Szkoda ze TV go nie emituje juz :(
Jak tylko zdobede nagrywarke DVD zaczne sciagac ten serial - bo widzialem go juz na osle i DC++ :D
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#9 VADER

VADER

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 06.05.2004 - |16:41|

No cóż stało się właśnie jadę sobie samochodem i słucham radia i prawie mnie powaliło :wub: podają że właśnie zakończono kręcenie serialu Friends czyli 10 seria jest ostatnią :wacko: toż to jest zupełne świnstwo i skandal :wub:

Użytkownik VADER edytował ten post 06.05.2004 - |16:47|

• 0

#10 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 06.05.2004 - |18:22|

...podają że właśnie zakończono kręcenie serialu Friends czyli 10 seria jest ostatnią...

O tym, że sezon 10 jest ostatnim wiadomo już od ponad roku.
Kręcenie zakończono już parę miesięcy temu.

Dziś jest premiera ostatniego odcinka Friends - S10E17-18 - The Last One :(
Przed jego emisją będzie Friends - The One With All The Others, czyli godzinne przypomnienie wszystkiego co działo się przez ostatnie 10 sezonów. Po emisji ostatniego podwójnego odcinka, wszyscy aktorzy z serialu spotkają się jeszcze u Jey Leno...

PS
Właśnie ten ostatni odcinek będzie dostępny na DVD już 5 dni po premierze w TV, czyli 12 maja :)

PS2
Od pażdziernika 2004 miejsce Friends w ramówce TV zajmie Joey, czyli SPIN-OFF serialu :D
  • 0
Master of possimpible ;)

#11 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 06.05.2004 - |20:48|

To ostatnia seria ma tylko 18 odcinków? Dlaczego tak mało? Przecież zazwyczaj każda miała 24 odcinki. Czuję się oszukany i rozczarowany. To bardzo fajny serial. Ponoć każdy może odnaleźć w nim siebie? Jeśli tak to ja jestem Chandler :ph34r: .
  • 0
"...something takes a part of me..."

#12 VinIc

VinIc

Starszy szeregowy

• VIP
  • 147 postów

Napisano 06.05.2004 - |21:10|

Tak ostatnia seria ma tylko 18 odcinków, a dlaczego to pytaj producentów. Jeszcze 1,5 roku temu serial Friends miał się skończyć na 9 serii, na szczęście producenci i aktorzy doszli do porozumienia i tak powstała ostatnia, pożegnalna seria.
  • 0

#13 xiao

xiao

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • MiastoLodz

Napisano 07.05.2004 - |11:38|

Bodajze po 5 albo 6 serii mowili rowniez, ze wiecej nie beda krecic i zgadzali sie prawie wszyscy co do tego, a jednak znow zaczeli. Mozliwe ze tym razem bedzie podobnie. Za nimi trudno trafic:).
  • 0
,Ty ze swej drogi nie wracaj, choćby dogonił Cię krzyk.
Słowa nic przecież nie znaczą, to tylko umarł nikt...'

oak.rpg.pl Stawiamy na WIELKICH ludzi

#14 artpi

artpi

Starszy szeregowy

• VIP
  • 135 postów

Napisano 07.05.2004 - |18:34|

VinIc, muszę przyznać, iż ja równierz jestem po wszystkich. 3 razy ;) .

I niestety masz rację. Najwyższy czas już kończyć. Teraz chyba najlepiej, bo i ile niczego nie zauważyłem w 9 serii, ale trzeba przyznać, iż 10 już zaczyna zmierzać w dół, dlatego też jestem zdania, iż najlepiej zakończyć teraz i będzie idealnie. Smutno, ale taj najlepiej. :ph34r: .
  • 0
Kłamstwo zawsze popłaca. To kiedy prawda wyjdzie na jaw, zaczynają się problemy...

#15 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów

Napisano 07.05.2004 - |18:44|

na 100% nie będzie kontynuacji tego serialu.

Ale były (chyba nadal są) w planach realizacja wersji pełnometrażowej. :D Podobno to taki NAPRAWDĘ koniec z Friends. Pożyjemy, zobaczymy. :)
  • 0

Member of SG-NORTH TEAM?

#16 VinIc

VinIc

Starszy szeregowy

• VIP
  • 147 postów

Napisano 07.05.2004 - |20:45|

QUOTE (VinIc @ 7.05.2004 |18:57|)
na 100% nie będzie kontynuacji tego serialu.

Ale były (chyba nadal są) w planach realizacja wersji pełnometrażowej.

hmm
Tak ale to już nie jest kontynuacja serialu (tzn. nie powstanie seria 11), tylko film.
Poza tym Cholek, mógłbyś coś więcej napisać na temat tego filmu, bo przyznam, że o nim nie słyszałem.
dzięki
  • 0

#17 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów

Napisano 08.05.2004 - |00:39|

Poza tym Cholek, mógłbyś coś więcej napisać na temat tego filmu, bo przyznam, że o nim nie słyszałem.

Witam,

Wiem, że na pewno gdzieś czytałem o wersji kinowej, ale z TEGO artykułu wynika, że chodziło trochę o coś innego. Pewnie wtedy komuś coś się pochrzaniło. :) Nie zmienia to jednak faktu, że będzie 90 minut śmiechu po pachy. :)
  • 0

Member of SG-NORTH TEAM?

#18 artpi

artpi

Starszy szeregowy

• VIP
  • 135 postów

Napisano 09.05.2004 - |21:05|

Pewnie chodziło ci o pełnometrażowy odcinek 10x19-20.
  • 0

#19 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 29.09.2004 - |16:41|

Dla wszystkich fanów "Przyjaciół" mam nielada gradkę :P Otóż posiadam(3 odcinki)premierowego wrześniowego serialu "Joey",gdzie gra Joey z Przyjaciół :D Mało tego,gra tam tego samego gościa co w Przyjaciołach i jest serial,który opowiada bodajże o jego aktorskich perypetiach :D

http://www.us.imdb.c...itle/tt0375355/
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#20 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 29.09.2004 - |16:55|

A współreżyserem jest David Schwimmer (Ross). Ciekaw jestem czy gościnnie będą wystąpować aktorzy z Friends.
  • 0
VeeDee

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych