Skocz do zawartości

Zdjęcie

DIUNA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#1 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 17.02.2007 - |13:45|

jako ze pierwszy moj temat zostal zamkniety heheheh pewnie nikt nie czytal cyklu sten wiec moze porozmawiamy na temat serii

DIUNA?

? szukam osob do dyskusji .
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#2 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 20.02.2007 - |13:35|

Diuna to jedna z moich ulubionych książek, więc nie mogłabym się nie wypowiedzieć w tym temacie :)
Frank Herbert stworzył unikalne uniwersum, w SF niewiele jest tak dobrze zaplanowanych serii. Wielkim plusem jest też fakt, że oprócz zwykłej fabuły, mamy też "drugie dno" - kwestie egzystencjalne, filozoficzne, religia miesza się z polityką, etc. To naprawdę ambitna lektura godna polecenia... oczywiście pod warunkiem, że czyta się pierwsze polskie tłumaczenie, bo do dziś zgrzytam zębami słysząc słowa takie jak "piaskale" czy AFAIR "Wolanie" ;)

PS. "Sten" to też jedna z najciekawszych serii, jakie czytałam - szkoda, że temat został zamknięty, ale chyba faktycznie niewiele osób go czytało.
  • 0

#3 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 22.02.2007 - |16:37|

Diuna to jedna z moich ulubionych książek, więc nie mogłabym się nie wypowiedzieć w tym temacie

czirs :>

ja prywatnie jestem wielką fanką objeżdżanego 'mesjasza' ;P
i jeszcze większą fanką duncana idaho. właściwie to wszystkich duncanów, a trochę ich było
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#4 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 22.02.2007 - |17:49|

ja prywatnie jestem wielką fanką objeżdżanego 'mesjasza' ;P

Objeżdżanego? Kto się ośmielił?!?! ;D

Spotkałam się z zarzutem, że kolejne części Diuny to coraz większy bełkot (!) filozoficzno-religijno-politologiczny. Większość ludzi zazwyczaj rzuca w kąt serię "Diuny" na wysokości Boga Imperatora i Złotej Drogi (mnie to w tym momencie jeszcze bardziej wciągnęło)... no, ale różne są gusta.

Osobiście lubię wszystkie książki, ciężko mi powiedzieć którą najbardziej - każda z nich jest pełna dobrych pomysłów i idei.
Klasyczna Diuna - za całokształt. Plus Liet i Stilgar.
Mesjasz - noo... klimat! I Stilgar.
Dzieci - za intrygi, Wensicję i Farad'na, Jessicę i Gurneya, Paskudztwo... i Stilgara;)
Bóg Imperator - za idee i bardzo ciekawe przedstawienie przyszłości na Rakis. I Hwi. Plus Duncan :>
Heretycy - za Rozproszenie, Bene Gesserit i Milesa Tega.
Kapitularz - za Bene Gesserit kontra Macierze ;)

Swoją drogą - czytał ktoś radosną twórczość panów Briana Herberta i K.J. Andersona? Jakieś opinie?

i jeszcze większą fanką duncana idaho. właściwie to wszystkich duncanów, a trochę ich było

To prawda, bycie fanką Duncana/ów to szczytny obowiązek wszystkich żeńskich wielbicielek Diuny, hehe :D

A na zakończenie - cytacik:

Diuna jest dla mnie unikalną powieścią ze względu na złożoność i bogactwo wykreowanego świata. Nie znam niczego, co można by do niej porównać z wyjątkiem "Władcy pierścieni"." -- Arthur C. Clarke
  • 0

#5 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 22.02.2007 - |22:23|

Duncan Duncan Duncan, to napewno kobiet ale ktora postac dla facetow?

hmmmmm Troche ich bylo a siostra Leto II?
A moze podarek jaki otrzymal Bog Imperato?

ale coz to byla za milosc wiedziec ze ta kobieta bedzie jego koncem ale kochal i zostal z nia.
:)

Diuna bardzo wciaga. jest hmmmm mistyczna czytajac ja 2 i 3 raz zawsze czlowiek odkrywa cos nowego cos co jest jeszcze glebiej. I odkrywa sam siebie.

STEN. dokladnie malo znana ksiazka

ale widze ze narazie sie same panie wypowiadaja na temat DIUNY przyjemnie mi.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#6 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 23.02.2007 - |11:26|

Większość ludzi zazwyczaj rzuca w kąt serię "Diuny" na wysokości Boga Imperatora i Złotej Drogi (mnie to w tym momencie jeszcze bardziej wciągnęło)... no, ale różne są gusta.

przeraża ich długość i fakt, że im dalej w las, tym seria staje się poważniejsza, trudniejsza - przynajmniej takie są moje odczucia :P
sama też wciągnęłam się jeszcze bardziej w drugiej połowie 'boga imperatora' . a scena w 'heretykach', kiedy darwi chodzi po siczy tabr, to już w ogóle rzuciła mnie na kolana ;))

Dzieci - za intrygi, Wensicję i Farad'na, Jessicę i Gurneya, Paskudztwo... i Stilgara;)

ooo, właśnie, alia w 'dzieciach' jest niesamowita z tą chorą psychiką. 'kto płacze, kto płacze, kto płacze?'

Plus Duncan

haha, gdzie kalkulator ;D?

Duncan Duncan Duncan, to napewno kobiet ale ktora postac dla facetow?

ghanima i hwi noree, 2 najbardziej bezkonfliktowe z tego towarzystwa :P?
ja prywatnie najbardziej lubię tarazę ;>

Swoją drogą - czytał ktoś radosną twórczość panów Briana Herberta i K.J. Andersona? Jakieś opinie?

ja próbowałam i nie wyszło
dla mnie generalnie nikt nie powinien nic ruszać ani dopisywać do tej serii; nawet ten cliffhanger na końcu podoba mi się jako wielkie niedopowiedzenie :P
  • 0

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#7 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 23.02.2007 - |13:31|

przeraża ich długość i fakt, że im dalej w las, tym seria staje się poważniejsza, trudniejsza - przynajmniej takie są moje odczucia :P

Ano, całkiem możliwe. Podejrzewam też, że trzeba mieć choć minimalne zainteresowanie kwestiami filozoficzno-religijnymi, żeby jeszcze lepiej się bawić czytając te książki i doszukując się kolejnych odwołań i "smaczków":)

scena w 'heretykach', kiedy darwi chodzi po siczy tabr, to już w ogóle rzuciła mnie na kolana ;))

Oj tak, nie ma jak "wspomnienia"...
Ja właśnie kolejny raz kończę "Boga Imperatora" i za chwilę zabieram się za Heretyków i Kapitularz, więc będę miała na świeżo :)

ooo, właśnie, alia w 'dzieciach' jest niesamowita z tą chorą psychiką. 'kto płacze, kto płacze, kto płacze?'

Generalnie sam pomysł Alii jest świetny - jako małe dziecko (konfrontacja z dziadkiem:D), a potem późniejsze pogrążanie się w szaleństwie. Biedny Duncan, chlip.

ghanima i hwi noree, 2 najbardziej bezkonfliktowe z tego towarzystwa :P?

Zdecydowanie! :)

ja prywatnie najbardziej lubię tarazę ;>

Ojej, jak mogłam o niej zapomnieć! To pewnie przez to ciągłe myślenie o Duncanie... ;)
Świetna postać.

dla mnie generalnie nikt nie powinien nic ruszać ani dopisywać do tej serii; nawet ten cliffhanger na końcu podoba mi się jako wielkie niedopowiedzenie :P

Dokładnie, zgadzam się całkowicie. Co do K.J. Andersona, to ten pan "popełnił" już wiele haniebnych dzieł w świecie Star Wars i nie tylko, więc generalnie do jego twórczości jestem bardzo sceptycznie nastawiona. Najnowsza książka "Hunters of Dune" została wśród fanów dość negatywnie przyjęta - na anglojęzycznych forach nie pozostawili na niej suchej nitki, m.in. wytykając niespójności, nielogiczności w stosunku do samej siebie i innych książek w serii. No, ale trochę rozumiem - Frank Herbert za kasę z napisania Diuny kupił sobie wyspę u wybrzeży USA, może pisząc Brian chce dorównać ojcu / dorobić do emerytury ;)
  • 0

#8 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 23.02.2007 - |15:24|

Czytałem.
Ród Atrydów - znośne czytadło
Ród Harkonnenów - parodia, po prostu amatorka na całego
reszty nawet nie tykałem

Cała reszta włącznie z Diuną 7 (nie pamiętam jak nazwali pierwszy tom tego tworu) - polecam recenzje na Amazon, wygląda na to, że jest to tak słabe jak Ród Harkonnenów.

Odnośnie klasycznej Diuny: super książki, poza Bogiem Cesarzem, który był trochę nudny. Polecam też nowe tłumaczenie, bo jest zdecydowanie lepsze i aktualniejsze (pewnie się tym narażę ;) ).

Użytkownik Magnes edytował ten post 23.02.2007 - |15:25|

• 0
http://magory.net - moja strona

#9 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.02.2007 - |18:27|

Polecam też nowe tłumaczenie, bo jest zdecydowanie lepsze i aktualniejsze

Nowe ?? Znaczy czyje ?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#10 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 23.02.2007 - |19:30|

Polecam też nowe tłumaczenie, bo jest zdecydowanie lepsze i aktualniejsze (pewnie się tym narażę ;) ).

Jeśli masz na myśli tą wersję z "Wolanami" i "piaskalami" (czyli Łozińskiego), to owszem, narażasz się :> Jest tam dosłownie kilka fajnie przetłumaczonych zwrotów. Kilka - na całe 6 książek.
Zdefiniuj co to znaczy "aktualniejsze" :)
Dla mnie najbardziej kultowe to tłumaczenie Marka Marszała (i AFAIR najbardizej wierne oryginałowi). Jest jeszcze Jerzyński, ale on też ma piaskale :P

Poza tym sam tytuł - Bóg Imperator - jest znacznie klimatyczniejszy (ach to moje zboczenie starwarsowe;)).
  • 0

#11 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 23.02.2007 - |19:52|

najlepsze wedlug mnie bylo wlasnie pierwsze tlumaczenie ktore wydal amber.

pozniejsze a szczegolnie zauwazylem jak ktos na nowo checos przetlumaczyc stara sie byc nowatorski zablysnac czyms innym ale jesli ktos czytal to wczesniej zawsze bedzie wracal do pierwszego tlumacenia.

i napewno nie zaakceptuje dalszych czesci pisanych przez innego autora.
nigdy jakos to nie wychodzilo. pierwszy autor ma zawsze swoja wizje a inni staraja sie go nasladowac i to staje sie ich zguba poprostu nie czuja klimatu.

zboczenie starwarsowe? :) widze ze nie jestem sam zboczony :) hehehehe
  • 0

#12 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.02.2007 - |20:00|

Dla mnie najbardziej kultowe to tłumaczenie Marka Marszała

Plus Marji Dąbrowskiej ( pierwsze wydanie - 2 tomowe - Czytelnik)

Natomiast pan Jerzyński ( albo jak chowa sie pod psedonimem artystycznym Łożinski ) to ...... po prostu tłumaczenie potworek .

Kilka - na całe 6 książek.

Widziałem porównanie tłumaczeń i te "lepsze " przetłumaczone zwroty czy słowa dają się policzyć na palcach jednej ręki .

Poza tym sam tytuł - Bóg Imperator - jest znacznie klimatyczniejszy

Bo był Bogiem Imperatorem . Można sobie spojżeć nawet na orginalny tytół .

Zasadniczo rody nie sa aż tak złe . Anderson potrafi dobrze i ciekawie pisać i nawet książki mogą się podobac - ale trzeba nieznać całego cyklu . Bo w porównaniu do reszty , to jest tragicznie . Moze miało by się inne odczucia , gdyby to tłumaczył u nas jakiś inny tłumacz .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#13 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 23.02.2007 - |21:15|

najlepsze wedlug mnie bylo wlasnie pierwsze tlumaczenie ktore wydal amber.

Khem, u mnie na półce leży wydanie Diuny z 1986 roku - "Iskry" ;)
Wiem, czepiam się.
Potem kolejne części wydawał jeszcze Phantom Press.

pozniejsze a szczegolnie zauwazylem jak ktos na nowo checos przetlumaczyc stara sie byc nowatorski zablysnac czyms innym ale jesli ktos czytal to wczesniej zawsze bedzie wracal do pierwszego tlumacenia.

Dokładnie tak. To samo było z Łozińskim/Jerzyńskim i "Władcą Pierścieni" (ale i tak najlepsze było tłumaczenie "Władcy" M.Dąbrowskiej).

zboczenie starwarsowe? :) widze ze nie jestem sam zboczony :) hehehehe

Witamy w klubie ;)

A tak apropos wydań - w marcu będzie premiera specjalnego wydania Diuny z ilustracjami Wojtka Siudmaka wyd. Rebis, tłum. Marek Marszał, twarda oprawa. Zapowiada się ciekawie :)
  • 0

#14 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 23.02.2007 - |22:31|

no no no moze byc ciekawie.

jesli chodzi o grafike nie wiem ale ja uwielbiam Acheliosa, Valejo, a do Diuny?

hmmmmmmmm zastanawiiam sie ko moglby narysowac cos. hmmmmm sam nie wiem moze Royo?

tak samo bylo z ekranizacjami jesli juz wracamy do Diuny hmmmm pierwsza?
Lyncha bylaby dobra gdyby nie producenci oni zniszczyli ten film
poczatek byl fajny swietna scenografia chociaz jak zobaczylem ten serial ostatni produkcji HBO prawdopodobnie zachwycilem sie naprawde taki widzialem swiat diuny rdzawy, piaskowy , i trzeba przyznac ze dosc wiernie oddana jest ksiazka.

zboczony starwarsowiec. :P
  • 0

#15 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 24.02.2007 - |12:40|

jesli chodzi o grafike nie wiem ale ja uwielbiam Acheliosa, Valejo, a do Diuny?
hmmmmmmmm zastanawiiam sie ko moglby narysowac cos. hmmmmm sam nie wiem moze Royo?

I czerwie miałyby wielkie biusty i kształtne ciała oraz seksownie powyginane malutkie kawałeczki zbroi umieszczone w strategicznych miejscach? :D

tak samo bylo z ekranizacjami jesli juz wracamy do Diuny hmmmm pierwsza?
Lyncha bylaby dobra gdyby nie producenci oni zniszczyli ten film
poczatek byl fajny swietna scenografia chociaz jak zobaczylem ten serial ostatni produkcji HBO prawdopodobnie zachwycilem sie naprawde taki widzialem swiat diuny rdzawy, piaskowy , i trzeba przyznac ze dosc wiernie oddana jest ksiazka.

Mi osobiście bardziej się podoba Diuna Lyncha - za najlepszego barona Harkonnena, Feyd-Rauthę (Sting!), Jean-Luc... Gurneya ;), Matkę Wielebną Helenę Gaius Mohiam, itp. Słowem - świetna obsada i wizualizacja. Ale z drugiej strony - jest to typowo Lynchowska zakręcona wizja, nie oddaje całości klimatu książkowego.
Serial HBO nie jest może tak porywający, ale jest wierny książkom, które ekranizuje. I chociaż np.Paul jest dla mnie mało przekonywujący, to sam film ma kilka bardzo dobrych atutów (pomijając nowocześniejsze efekty, ale wiadomo, że trudno byłoby przegrać pod tym względem z filmem z lat '80) - np. świetnie pokazana scena siczowej "orgii", więc na pewno nie można go pominąć, bo jest wart obejrzenia.

zboczony starwarsowiec. :P

Jest nas tu więcej, bądź pewien :>
  • 0

#16 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 24.02.2007 - |15:07|

wlasnie Lnczowskie osoby a raczej postacie byly bardziej wyraziste. scenografia. sam baron Harkonen powalal na kolana ale coz jak zgodzilismy sie niiestety nie wiele miala wspolnego z ksiazka. ale Paul w wersji HBO moze jako aktor byl dobry ale hmmmm byl zbyt malo wyrazny jakos jak by to powiedziec byl za ladny. to nie byl swiat pieknych ludzi. lincha bardziej mi sie scenografia podobala. np same tarcze osobiste.

Achelios?

no no no nie zawsze Achelios rysuje kobiety skapo ubane. :) ale widac wyszlo ze mnie poprostu stworzenie zwane facetem. :) ale takze rysowal bardzo dobrze inne cykle.

wiec niech moc bedzie w nami :)
  • 0

#17 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 24.02.2007 - |18:23|

Khem, u mnie na półce leży wydanie Diuny z 1986 roku - "Iskry"

A nie ma przypadkiem starszego wydania ??
Jezeli nie , to przepraszam za pomyłke - po prostu trafienie tego wydania to jak 6 w lotku ( teraz ) i w sumie poza kilkoma szczesliwcami i kilkamo starymi bibliotekami nie ma ich niegdzie .

I czerwie miałyby wielkie biusty i kształtne ciała oraz seksownie powyginane malutkie kawałeczki zbroi umieszczone w strategicznych miejscach? biggrin.gif

:D Z grafik związanych w jakiś sposób z Diuna, zdaje mi się , że widziałem jakieś autorstwa Frazety lub Dixona ( dokładnie czerwie ) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#18 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 24.02.2007 - |22:14|

'dzieci diuny' były super zrobione, mówcie co chcecie ;P. czerw z początku bodajże 2 odcinka, jacurutu i sala tronowa - dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam.
wkurzał mnie tylko nawigator gildii - o geez, było widać chamski rendering - ale i tak miał ciekawy głos ;D

miniserialu 'diuna' nie lubię; jakoś nie podeszło mi sporo rzeczy, musiałam zmusić się do obejrzenia do końca.

z lyncha będę korzystać za 2 miesiące na maturze - i ze swojej strony zwracam uwagę na mistrzowskie kostiumy i charakteryzację bene gesserit :]

btw. barona na ekranie - najlepszy był w ten latający z 'dzieci' z ukochaną wnuczką ;D
  • 0

#19 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 04.03.2007 - |19:55|

podoba mi sie matura z lyncha a na dodatek diuna
  • 0

#20 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 05.03.2007 - |10:39|

Oooo, powodzenia na diunowej maturze, niech Czerw będzie z Tobą! :D

A nie ma przypadkiem starszego wydania ??

Przed 1986 w Polsce? Nic mi o tym nie wiadomo, chociaż nie jest to wykluczone - w końcu Star Warsy (ANH) krążyły w chałupniczych tłumaczeniach i kopiach na kilka lat przed wydaniem... Ale nie sądzę, żeby wyszło coś wcześniej oficjalnie. Tamto wydanie Diuny jest w charakterystycznej szacie graficznej serii SF "Iskier" - pewnie kojarzysz... da się to jeszcze gdzieniegdzie dostać (np. vide link: http://www.allegro.p...nk_herbert.html - DISCLAIMER: to nie jest moja aukcja ani żadna próba reklamy, po prostu przyklad).
Później były wydania Phantom Pressu w latach 90., jeszcze z pierwszym tłumaczeniem, a potem nastąpiły czasy łozizmów;)

Chyba najbardziej znane diunowe grafiki, to właśnie te, które Phantom Press miał na swoich trójdzielnych okładkach, ale przyznam się bez bicia, że nie pamiętam, kto je rysował...
Przy okazji - podaję link do bardzo fajnej strony - również z grafikami diunowymi: http://encyklopedie....uneart/uvod.htm

A wracając do ekranizacji - nie wiecie, czy nową wersję "Diuny" i "Dzieci..." można gdzieś dostać na dvd w Polsce?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych