Skocz do zawartości

Zdjęcie

Włatcy móch

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 17.01.2007 - |11:54|

Jak dla mnie, to bajka jest świetna i dziwię się, że jeszcze jekiegoś tematy jej nie poświęcono.
Mam nadzieję, że w odpowiednim dziale ją wrzuciłem.
Z tego co piszą na stronce serial ten wykonany jest w całości w 3D i powstaje w studiu RMG sp z o.o. z Wrocławia.
Oglądać można w tv4. Powstało 10 odcinków i szczerze nie orientuje się, czy teraz będą powtarzać czy kręcą następne.
Niektórzy okrzyknęli go Polskim South Parkiem, ale to porównanie jest raczej właściwe tylko wtedy gdy chcemy przedstawić po krótce rodzaj bajki. Bo sama w sobie jest o niebo lepsza. Przedstawia różne parodie codziennych sytuacji i niektóre ukryte ludzkie mentalności.
Świetna, polecam!!! :-D
  • 0
Bursztyn & Perła

#2 normanos

normanos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 17.01.2007 - |13:45|

już to gdzieś pisałem: produkcja jest "rzenójonca", wytrzymałem tylko 10 minut pierwszego odcinka. Dziecku zabroniłbym oglądać takich kretynizmów, a dorosłym dziwę się, że coś w tym ich bawi.

Niektórzy okrzyknęli go Polskim South Parkiem, ale to porównanie jest raczej właściwe tylko wtedy gdy chcemy przedstawić po krótce rodzaj bajki. Bo sama w sobie jest o niebo lepsza.

Tak, tak, oczywiście. Takie herezje to tylko twórcy mogli wymyślić ;)
  • 0
serialopedia.pl - dołącz do ekipy pierwszej polskiej darmowej encyklopedii serialowej tworzonej za darmo dla wszystkich przez fanów seriali dla fanów seriali. W tym tygodniu edytujemy Heroes

#3 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 17.01.2007 - |14:20|

Chyba raczej nie twórcy, bo to ludzie porównują tę produkcję z South Parkiem. Bajka jest przednia, nie są to kretynizmy w stylu "kartonów". Teksty są świetne, no i Czesio wymiata!!!
  • 0
Dołączona grafika

#4 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 17.01.2007 - |14:30|

momentami nudzi przerysowanie pewnych stereotypów, ale to nie sprawdza się dla dwóch postaci: marcela [piwo ;_; nie mogę z tego do teraz] i czesia. generalnie nie dałabym rady z tymi 10 odcinkami gdyby nie wlaśnie czesio i jego mistrzowskie wejścia.
poza tym tylko jeden odcinek uważam za ambitny i jednocześnie dopracowany od początku do końca - ten, w którym główni bohaterowie ulegają wpływom coraz to innych 'środowisk' - nazistów, komunistów etc. ;)
reszta na ogół daje radę i jakieś tam przesłanie zazwyczaj za sobą niesie.

czołówka jest mistrzowska ;>!
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#5 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.01.2007 - |15:32|

Dziecku zabroniłbym oglądać takich kretynizmów, a dorosłym dziwę się, że coś w tym ich bawi.

Jesteśmy w dokładnie takim samym wieku Normanos i też uważam, że to nie dla dzieci, bo ten film nie jest dla dzieci. Tylko kretyn będzie to dziecku pokazywał.

Uważam także, że "rzenujoncy" poziom "bajki" jest tym, co w niej się podoba. W niej nie chodzi o to, że bohaterami są uczniowie drugiej klasy podstawówki i są jacyś tacy dziwni, czy zdeprawowani. Oni są odbiciem naszego społeczeństwa i protestem przeciw poprawności politycznej czy obyczajowej. Wbrew pozorom są to historie moralizatorskie, jak chociażby odcinek o pierwszej komunii. Ten odcinek mógłby po wyciszeniu przekleństw być puszczany nawet w TV Trwam jako przykład świadomego podejścia do kwestii wiary. Jeśli oczywiście można mówić o jakiejkolwiek świadomości religijnej u dziecka w drugiej klasie podstawówki. Wydaje mi się też, że w III RP ten film by nie powstał. On powstał teraz właśnie dlatego, że IV RP próbuje ludziom wmówić, że jest dobrze i że wszelkie "zło", czymkolwiek jest, w IV RP nie ma prawa bytu.

Na razie jest 10 odcinków. Nie wiem czy będzie więcej. Może projekt zakładał tylko tyle, może ktoś wielce obrażony poskarżył się KRRiTV.

A może ludziom po prostu brak odrobiny dystansu do siebie i rzeczywistości.

Czesio Rulezzz. :-)
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#6 normanos

normanos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 17.01.2007 - |17:05|

Lucas: co ja ci mogę więcej powiedzieć - mnie to w ogóle nie śmieszy ;) może jestem za stary, może mam inne poczucie humoru, ale uśmiechu to u mnie nie wywoluje, raczej zażenowanie, że można cos takiego wyprodukować.

ps. jesteśmy z TEGO SAMEGO DNIA??? heh...

ps2. tak tak, rok też zauważyłem :D witaj w klubie ;) he he

Użytkownik normanos edytował ten post 17.01.2007 - |17:37|

• 0
serialopedia.pl - dołącz do ekipy pierwszej polskiej darmowej encyklopedii serialowej tworzonej za darmo dla wszystkich przez fanów seriali dla fanów seriali. W tym tygodniu edytujemy Heroes

#7 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.01.2007 - |17:29|

Nie narzucam nikomu mojej wersji opinii o serialu. To moje odczucie. Przekleństwa tam wypowiadane jakoś mnie nie żenują, bo znam je wszystkie i nawet używam, choć staram się hamować. Żenujące byłoby oglądać ten serial razem z dziećmi. Dla mnie osobiście żenujący jest poziom serialów Złotopolscy czy Plebania. W nich stereotypy są tak przejaskrawione, że aż rażą w oczy. Plebaniowa postać Grzybowej, tak zwanej "Polki - katoliczki" z całą jej dwulicowością, czy Złotopolskiego Zenka - wioskowego głupka, czy rolniczego głupka - ojca Marcysi powodują u mnie nie śmiech lecz politowanie. Seriale te chcą uchodzić za społecznie moralizatorskie ale ja w nich morału nie widzę. Widzę za to morał we Włatcy Móch. Ten serial jest głupkowaty, bo taki ma być. Nie ma aspiracji do bycia wyrocznią a jedynie dostarczać rozrywki.
Oczywiście każdy preferuje różną rozrywkę.

P.S. Jesteśmy nie tylko z tego samego dnia ale też tego samego roku.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 17.01.2007 - |17:31|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#8 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.01.2007 - |17:34|

Ja obejrzałem z ciekawości 2 pierwsze odcinki, ale nie powaliły mnie jakoś na kolana. Nie wiem może później się rozkręca, ale niestety nie mam TV4 w moim pokoju :( . Dla mnie i tak bezapelacyjnym liderem w dziedzinie bajek dla dorosłych jest Family Guy (Stewie rządzi :D )
  • 0

#9 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 17.01.2007 - |18:47|

Family Guy? Ale jago scenariusz pisza manaty... jak to może być śmieszne :P
  • 0
Dołączona grafika

#10 Pimp

Pimp

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 17.01.2007 - |19:24|

Nic specjalnego. Herezją jest porównywać go do South Parka bo to po prostu nie ta liga.
  • 0
6.0 - Babylon 5
5.5 - The Sopranos, The Shield, Dexter, Battlestar Galactica
5.0 - The OC, South Park, How I Met Your Mother
4.5 - Prison Break, Stargate SG-1, Stargate Atlantis
4.0 - Deadwood, Smallville, Heroes
3.5 - LOST
3.0 - Crusade
2.5 - Sliders

#11 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.01.2007 - |19:34|

Family Guy? Ale jago scenariusz pisza manaty... jak to może być śmieszne :P

A co to są manaty :huh: :huh:
  • 0

#12 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 17.01.2007 - |19:52|

heh, szkoda ze nie oglądasz South Park...być wiedział o co chodzi.... taki mały crossoverek (powiedzmy) z Family Guy :P
  • 0
Dołączona grafika

#13 obelix

obelix

Szeregowy

• Email
  • 28 postów

Napisano 18.01.2007 - |13:10|

Czy 10 odcinków to koniec czy cos wiadomo ile bedzie liczyc cala seria?
  • 0

#14 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 18.01.2007 - |19:06|

A mnie sie nigdy nie podobał South Park. Co mnie obchodza aluzje do Toma Cruise, Baldwina, Saddama, Colina Powela, Busha i wszystkich im podobnych. Pewnie jakbym mieszkal w USA to by mi sie podobalo.

Natomiast Włatcy sa OK ! oczywiscie nie jest to jakis super poziom (bo nie ma byc !), ale oglada mi sie to fajnie. Zdecydowanie wole od przereklamowanego i amerykanskiego do szpiku South Parka.

Użytkownik DanielP edytował ten post 18.01.2007 - |19:06|

• 0

#15 Pimp

Pimp

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 18.01.2007 - |23:24|

Natomiast Włatcy sa OK ! oczywiscie nie jest to jakis super poziom (bo nie ma byc !), ale oglada mi sie to fajnie. Zdecydowanie wole od przereklamowanego i amerykanskiego do szpiku South Parka.

Bez komentarza. Ciekawe ile odcinków oglądałeś South Parka.

PS. ja nie mieszkam w USA a jednak aluzje do Saddama, Toma Cruise, Bin Ladena itd. śmieszą mnie bardzo nie trzeba być Amerykaninem aby wiedzieć co dzieje się w świecie co nie ?? :)
  • 0
6.0 - Babylon 5
5.5 - The Sopranos, The Shield, Dexter, Battlestar Galactica
5.0 - The OC, South Park, How I Met Your Mother
4.5 - Prison Break, Stargate SG-1, Stargate Atlantis
4.0 - Deadwood, Smallville, Heroes
3.5 - LOST
3.0 - Crusade
2.5 - Sliders

#16 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 19.01.2007 - |01:19|

No to żeś pojechał, to mój ulubiony serial, i czasami aż hory i obrzydliwy, ale jak on jest amerykański do szpiku... to chyba raczej prześmiewa amerykańskie społeczeństwo i pewne zachowania oraz stereotypy, tak samo jak Włatcy robią to z polskimi realiami. Poza tym, SP robią kanadyjczycy :P
  • 0
Dołączona grafika

#17 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 19.01.2007 - |08:59|

No to żeś pojechał, to mój ulubiony serial, i czasami aż hory i obrzydliwy, ale jak on jest amerykański do szpiku... to chyba raczej prześmiewa amerykańskie społeczeństwo i pewne zachowania oraz stereotypy, tak samo jak Włatcy robią to z polskimi realiami. Poza tym, SP robią kanadyjczycy :P

I mnie wlasnie chodzi o te amerykanskie realia.
Ciekawe ile osob zrozumialo np. ze "Tom Cruise - wychodz z szafy" oznacza "Tom, przyznaj sie ze jestes gejem" :) Niestety ludzie spoza stanow nie zrozumieja "drugiego dna" tego serialu. Jesli ktos oczywiscie kuma wszystkie podteksty, to gratulacje mu za to.
  • 0

#18 anovia

anovia

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoLubelskie

Napisano 19.01.2007 - |11:13|

nie no chłopcy włatcy móch są nieżli trzeba to przyznać niektóre tekst7y się naprawde udały:)
  • 0

#19 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 19.01.2007 - |13:18|

I mnie wlasnie chodzi o te amerykanskie realia.
Ciekawe ile osob zrozumialo np. ze "Tom Cruise - wychodz z szafy" oznacza "Tom, przyznaj sie ze jestes gejem" smile.gif Niestety ludzie spoza stanow nie zrozumieja "drugiego dna" tego serialu. Jesli ktos oczywiscie kuma wszystkie podteksty, to gratulacje mu za to.

Ja wiem czy tak do końca nie zrozumieją. Każdy kto się choć trochę interesuje światem, coś tam skuma z tego... z klimatów SF ;P To chyba większość ludzi czai co to jest Scjentologia, i w co wierzą Tom Cruise i np. John Travolta ;P Poza tym, jest masa odnośników do światowej rzeczywistości i tematów na czasie, ośmieszanie idiotycznych spraw (robionych na skalę afery) i tak dalej. Nie w kazdym odcinku co prawda, ale jednak serial moze smieszyc...a z drugiej strony w wielu momentach jest bardzo niesmaczny....
  • 0
Dołączona grafika

#20 znawca

znawca

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów

Napisano 06.02.2007 - |16:44|

Bardzo fajny serial animowany. Wypowiedzi Czesia są ekstra, chociaż inni bohaterowie też są śmieszni. Najbardziej podobał mnie się odcinek 9 "Anżelika":D.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych