Skocz do zawartości

Zdjęcie

SPORT

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1289 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mirax

Mirax

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 25.08.2003 - |09:36|

Tak się ładnie dyskusję o sporcie prowadziło na starym forum (dziwnie to brzmi - stare forum), że teraz też by można.

To ja zacznę.

Co sądzicie o zachowaniu Jona Drummonda?
Ci co oglądali wczoraj transmisję z mistrzostw lekkoatletycznych z Budapesztu wiedzą, o co chodzi. A dla tych co nie widzieli, wyjaśniam.
Otóż zgodnie z nowymi zasadami, ktokolwiek popełni drugi falstart w biegu, zostaje zdyskwalifikowany. I to właśnie przydarzyło się wczoraj Drummondowi. Chwilę po nim wystartował też Jamajczyk na torze obok (nazwiska niestety nie pamiętam). I obaj zostali zdyskwaliikowani. Drummond uparcie twierdził jednak, że falstartu nie popełnił (na powtórce zdawało się, że rzeczywiście mówi prawdę, no ale aparatura się chyba nie myli? ) Położył się na bieżni i powiedział, że się nie ruszy. W końcu sędziom udało się przekonać go, żeby zszedł. Do tego czasu zawodnikom niewiele zostało już z rozgrzewki, w związku z czym zeszli z bieżni i puszczono następne biegi.

No i teraz moja opinia.
Po pierwsze - niezależnie od tego czy był falstart, czy nie (na zbliżeniu faktycznie było widac, że Amerykanin zmienił nacisk na bloki startowe, co aparatura odczytuje jako start), Drummond jenak przesadził z tym kładzeniem się na bieżni.

Po drugie - zakładając, że Amerykanin faktycznie popełnił falstart, należy założyć, że Jamajczyk startujący obok został "sprowokowany" do wcześniejszego startu (zawsze się tak zakłada). W związku z tym nie powinni zostać zdyskwalifikowani obaj.

I jeszcze reakcja kibiców, gdy zawodnicy ponownie wyszli na stadion. Zaczynali oni gwizdać za każdym razem kiedy sprinterzy podchodzili do bloków startowych. Przez to chyba dopiero za 5 razem udało się wystartować, chociaż zawodnicy prosili publiczność o spokój.

Ja myślałam, że kibice lekkoatletyki to są ludzie kulturalni, ale to co zobaczyłam (raczej usłyszałam) wczoraj, to mnie zszokowało.

Nie bez winy był tu też realizator, który cały czas pokazywał ujęcia przedstawiające Drummonda.

I tu pytanie:
Czy waszym zdaniem Drummond popełnił falstart?
Jak powinni się zachować sędziowie w takiej sytuacji?

Użytkownik Grinch edytował ten post 31.03.2004 - |21:21|

• 0

#2 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 25.08.2003 - |10:15|

Nie popełnił,też oglądałem i mnie to baaardzo wqu..i te nowe zasady z falstartem-wspólne konto,było dobrze jak każdy mógł popełnić jeden falstart,a tak???Dzisiaj o medal walczy nowa nadzieja polskich skoków wzwyż-Waleriańczyk

P.S.Wczoraj moja kochana Legiunia mimo słabego meczu pokonała Polonie 1-0-Bravo Vukovic
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#3 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 25.08.2003 - |10:42|

Niestety dzisiejszy sport to przede wszystkim duże pieniądze. A gdzie w grę wchodzą duże pieniądze to pojawiają się także duże emocje. W dodatku dziś liczy się tylko zwycięstwo. Owszem... można rzec, że ważny jest sam udział, ale to tylko piękne słówka. Bohaterami są zwycięzcy a przegranych nikt nie pamięta. Drummond chciał być zapamiętany, dlatego tak spektakularnie protestował. Odebrano mu szansę na pokazanie się w sportowej rywalizacji więc zwrócił na siebie uwagę w inny sposób. Nie wnikam w to czy był falstart czy nie. Tylko powiem wam, że prawdziwego sportowca poznaje się po tym czy umie przegrywać.

PS. Drummond popełnił plagiat. Kilka lat temu, w Gdańsku bojadże, w zawodach żużlowych wykluczony został zawodnik nazwiskiem Łabędzki. Też położył się na torze protestując przeciwko decyzji sędziego. "Nie wstanę, tak będę leżał lalllalllaaa" :D .
  • 0
"...something takes a part of me..."

#4 Mirax

Mirax

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 25.08.2003 - |10:59|

Zapamiętać, to go na pewno wszyscy zapamiętają. A co do tych zasad z falstartem, uważam, że powinno być tak jak kiedyś, bo te nowe nie są sprawiedliwe.
Albo zrobić tak, jak w pływaniu: każdy, kto popełni falstart, wylatuje. Wydaje się to drastyczne, ale tam prawie się udało wyeliminować falstarty.

A dzisiaj mam nadzieję: pierwszy medal dla Polski.
  • 0

#5 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 25.08.2003 - |11:05|

A ja pamiętam taką inną gafę-operatora telewizyjnego.Kiedys na zawodach lekkoatletycznych pewna pani,która biegła na bieżni skoczyć w dal wpadła na operatora,który tyłem wszedł na ową bieżnię :) Heh,talo sport...albo 2 lata temu w Edmonton na MS 2001 w LA-koles ważący 120 kg biuegł na 200 m :) Albo przed wczoraj dziewczynka nastoletnia z Afganistanu biegła na 100 m-18 sekund z kawałkiem-pierwszy występ sportowca z tego kraju w historii :)
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#6 Mirax

Mirax

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 25.08.2003 - |11:09|

Ten koleś 120-kilowy miał rzucać czymś, kulą chyba, tylko że w jego kraju (bodajże Nauru) nie wiedzieli, że w konkurencjach technicznych trzeba miec minimum kwalifikacyjne. Dlatego z konieczności startowal w biegach.

A tej afganki trochę mi żal - zupełnie nie wiedziała, o co chodzi. Ale i tak sobie poradziła. A ja to bym chciała chociaż tak szybko biegać jak ona.

Pamiętam jak w Edmonton ogolnie jaja były. Np. w skoku w dal, jak się im plastelina oderwała, podszedł koleś z rolką plasteliny i zaczął ręcznie przyczepiać, po kawałeczku. :D
  • 0

#7 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 25.08.2003 - |11:32|

Heh a co do 100 metrów,to ja w tym roku w maju biegnąc na 100 miałem czas 12.07-ale biegalismy nad jeziorem po takim deptaku przy wodzie,więc to nawet nie warunki,a chętnie bym pobiegł na 100 po profesjonalnej bieżni,w profesjonalnych butach i zobaczyć ile będe miał,skoro Green miał 9 z kawałkiem to może bym pobiegł z 11...
  • 0

#8 CoVe

CoVe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 25.08.2003 - |11:44|

Mirax tak dla twojej wiadomosci mistrzostwa nie sa w Budapeszcie tylko w Paryżu
  • 0

#9 Mirax

Mirax

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 25.08.2003 - |12:16|

No pewnie, że w Paryżu. Mój błąd.
Ja po prostu o wczorajszym wyścigu formuły 1 na Węgrzech myślałam i dlatego ten Budapeszt mi wskoczył.

Gratulacje dla Fernando Alonso, jak już przy tym jesteśmy.
  • 0

#10 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 25.08.2003 - |12:25|

No! Wyścig był niezły. Brawo Alonso, brawo Kimmi! Z tych chłopaków będą mistrzowie. I to już niedługo mam nadzieję. Super że Schumi przycieniował. Już mnie nudziły jego zwycięstwa. Wreszcie świeża krew w F1, aż chce się oglądać takie wyścigi. Tylko szkoda, że nie bardzo jest gdzie. Cyfra + ma u mnie minus.
BTW - w F3 nieźle spisuje się Kubica. Mogliby go zakontraktować do F1. Byle nie do Minardi. Polak w F1 to byłoby coś! Moze wtedy jakaś polska telewizja zainteresowałaby się transmisjami.
  • 0

#11 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 25.08.2003 - |12:31|

Musiałby mieć poważnego i bogatego sponsora, i jest pewien warunek-w polsce musiałby być tor z prawdziwego zdarzenia i Grand Prix Warsav 2004 in Formula 1 :)
  • 0

#12 Mirax

Mirax

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 25.08.2003 - |12:45|

Ten tor to niekoniecznie.
Weźmy takiego Montoyę - jeździ sobie w Williamsie. A słyszał ktoś o GP Kolumbii.
Poza tym w grę wchodzą reklamy tytoniu, a u nas po wejściu do Unii będą one chyba zakazane. To właśnie przez to już w przyszłym roku czekają nas takie ciekawostki jak GP Chin (i o 7 trzeba będzie w niedzielę wstać, no ale trudno) czy GP Bahrajnu.
niestety teraz wszystko się kręci wokół zysków.

Ja oglądam wyścigi na RTL, tylko że mój niemiecki jest na poziomie mocno podstawowym i do tego szlag mnie trafia, jak co chwilę są reklamy.
I za to cyfra ma u mnie minus, ale plusa mają za to, że to dzięki nim pierwszy raz widziałam Stargate.
  • 0

#13 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 25.08.2003 - |13:01|

Nieprawda KonDom... eeee... MacGyver ;). Przecież w F1 masz także Finów, a słyszał ktoś o GP Finlandii ? Jeśli jest dobry kierowca i ma szczęście to może załapać się do F1 niezależnie od tego z jakiego jest kraju. Chodzi o to żeby zdobywał punkty a nie żeby miał tor czy sponsora. Z innej beczki - wczoraj było GP Węgier a kierowcy węgierskiego w F1 nie ma. To potężny biznes napędzany głównie przez koncerny tytoniowe. F3 jest taką "poczekalnią" dla F1 i wielu kierowców przechodzi z niej do wyższej klasy. Kubica to talent, w dodatku jest bardzo młody. Sponsorów też ma bo jeździ już kupę lat (zaczynał w kartach) i ma już niezłą renomę. Zaś o talencie świadczy zwycięstwo w debiucie w F3. Wierzę, że doczekamy się go jako zawodnika F1. Najpierw może jako kierowca testowy a potem... kto wie :).
Ja też ogladam wyścigi na RTL. Niemieckiego nie jarzę ani w ząb ale to mi nie przeszkadza. Za to te reklamy %!#$^&!!!ją mnie nieprzeciętnie. W dadatku puszczają je zawsze wtedy kiedy dzieje się coś ciekawego :(.
Masz rcję Mirax, jak będzie trzeba wstać w nocy na wyścig to się wstanie. Czego się nie robi dla F1 :). Zresztą teraz jest GP Japonii, Malezji lub Australii więc wychodzi na to samo :).
  • 0

#14 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 26.08.2003 - |21:45|

Nieprawda KonDom... eeee... MacGyver ;). Przecież w F1 masz także Finów, a słyszał ktoś o GP Finlandii ? Jeśli jest dobry kierowca i ma szczęście to może załapać się do F1 niezależnie od tego z jakiego jest kraju. Chodzi o to żeby zdobywał punkty a nie żeby miał tor czy sponsora. Z innej beczki - wczoraj było GP Węgier a kierowcy węgierskiego w F1 nie ma. To potężny biznes napędzany głównie przez koncerny tytoniowe. F3 jest taką "poczekalnią" dla F1 i wielu kierowców przechodzi z niej do wyższej klasy. Kubica to talent, w dodatku jest bardzo młody. Sponsorów też ma bo jeździ już kupę lat (zaczynał w kartach) i ma już niezłą renomę. Zaś o talencie świadczy zwycięstwo w debiucie w F3. Wierzę, że doczekamy się go jako zawodnika F1. Najpierw może jako kierowca testowy a potem... kto wie :).
Ja też ogladam wyścigi na RTL. Niemieckiego nie jarzę ani w ząb ale to mi nie przeszkadza. Za to te reklamy %!#$^&!!!ją mnie nieprzeciętnie. W dadatku puszczają je zawsze wtedy kiedy dzieje się coś ciekawego :(.
Masz rcję Mirax, jak będzie trzeba wstać w nocy na wyścig to się wstanie. Czego się nie robi dla F1 :). Zresztą teraz jest GP Japonii, Malezji lub Australii więc wychodzi na to samo :).

Ale nie chodzi mi ot,że jak nie mamy toru to nie jeździmy w Grand Prix.Mianowicie chodzi o to,gdzie taki chlopaczek bedzie trenował???A poza tym dobrze by było jakby było Grand Prix Polski:)
  • 0

#15 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 26.08.2003 - |22:05|

Wisła Kraków 0:1 przgrała i z Ligą Mistrzów sie pożegnała :(
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#16 SZOPEN

SZOPEN

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 111 postów
  • MiastoPolice koło Szczecina

Napisano 26.08.2003 - |22:26|

Moim zdaniem to ten Amerykanin nie popełnił drugiego falstartu, a reakcja kibiców była taka bo już każdy sie pogubił i gdyby nie komentaz w telewizji to też już bym nie wiedział o co tam chodzi. Nagle cała ósemka zeszła z bieżni i poszli na ponowną rozgrzewkę.
A co do Wisły to należy przerobić lekko ich hymn:
"Wisła to nie potęga! Wisła słabiutka jest!!!"
Jak jakiś polski zespół piłkarski ma wejść do LM jak nawet średniacy europejscy nas wrecz leją. Wisła w tym meczy była bezsilna, a widać było, że rywal byl nastawiony defensywnie a nie ofensywnie.
Co tu wiecej mówić, po prostu nie mamy dobrej piłki i pozostaje nam tylko płakać :(
  • 0
SETI@HOME POLICETEAM
www.policeteam.com

#17 batorki

batorki

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 27.08.2003 - |03:46|

niema co plakac przeciez i tak nie umieja w to grac
  • 0

#18 Đexter

Đexter

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoŚwinoujście

Napisano 27.08.2003 - |08:53|

hehe grać może umieja ale jak oni chcieli pograć skoro tuż przeed LM zamiast sie wzmocnić to sie osłabili... ehh szkoda gada... zobaczxymy moze cos pograją w UEFA
  • 0

#19 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 27.08.2003 - |09:14|

Ale nie chodzi mi ot,że jak nie mamy toru to nie jeździmy w Grand Prix.Mianowicie chodzi o to,gdzie taki chlopaczek bedzie trenował???

Z treningami to jest troszkę inaczej. Praktycznie taki zawodnik prawie cały rok siedzi poza domem, za granicą. To nie jest tak, że wpada na wyścia a potem wraca sobie do domku. Przez kilka miechów jeździ po całym świecie ze swoją stajnią i startuje w wyscigach. Treningi są przed wyścigami na tych samych torach. Jazdy ma aż za dużo. Po sezonie może mieć kilka tygodni wolnego a potem wraca do drużyny. Drużyną jest koncern samochodowy, który go zakontraktował. Tam znów testy nowych samochodów na torze powiedzmy "przyzakładowym" :).
Naprawdę nie potrzebujemy w Polsce toru F1 zeby Kubica mógł w niej jeździć. A do treningów od biedy wystarczyłby tor w Poznaniu. Nie jest wcale taki zły chociaż jak napisałem wyżej i tak Kubica nie miałby wiele czasu by z niego korzystać.
Niemniej tor z prawdziwego zdarzenia chętnie bym w Polsce widział. Byłoby tam na co popatrzeć :).
  • 0

#20 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 27.08.2003 - |09:36|

Co do Skisły Sraków(czyt.Wisła Kraków),dobrze sie stało,że nie awansowała,choć jakby awansowała to bym tragedii z tego nie robił.Ja jestem kibicem Legii i zawsze będe z nią na dobre i na złe a Wisły,Skisły niestety nie zdzierże,tak jak jej kibice naszej Legii.Skoncentruje się na lidze i będzie dobrze.Liga robi się coraz to lepsza,przychodzą z roku na rok dobrzy piłkarze(Swierczewski,Kryszałowicz,Brasilia) i niech tak będzie,liga będzie mocniejsza i moim zdaniem w tym roku o mistrza będą walczyć-Legia,Wisła,Lech,Groclin,Amika i być może Odra i rewelacja rozgrywek Górnik Łęczna,noi nie zapominajmy o Górniku Zabrze.To tyle.

Mistrz Mistrz LEGIA Mistrz!!!!!
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych