Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cykl Dahak

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 jankuwalski

jankuwalski

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 22.12.2006 - |16:52|

Witam
Widziałem, że pojawił się pierwszy tom cyklu Dahak pt. Księżyc buntowników (ang Mutineers' Moon).

Ktoś już może zapoznał się z tym i porównał z oryginałem angielskim ?

JanQ
  • 0

#2 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 26.12.2006 - |01:58|

Orginału angielskiego nie czytałem ale tłumaczenie jest znośne, a sam cykl zapowiada się ciekawie (wiem stary ale angielskiego nie czytałem i dla mnie się on zapowiada dopiero).
  • 0

#3 jankuwalski

jankuwalski

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 25.04.2007 - |18:58|

Jest już drugi tom trylogii

Dziedzictwo Zniszczenia (ang The Armageddon Inheritance )

zapowiedz polska

steszczenie angielskie uwaga na spoilery na tej stronie

i prawdę piszą to dopiero początek
- nadchodzi odwieczny wróg zainteresowany wyjałowieniem planety
- dajmy znać IV imperium, że istniejemy
- może nam pomogą ?

POMOGĄ ????
na pewno pomoga !!!
A JEŚLI nie POMOGĄ ????

i się zaczyna

jak zwykle DAHAK pokazuje swoją ludzką część natury

JanQ

Użytkownik jankuwalski edytował ten post 25.04.2007 - |19:02|

• 0

#4 Kosiar

Kosiar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów
  • MiastoJedyne okrągłe miasto :)

Napisano 25.04.2007 - |21:44|

A ma może ktoś to w postaci eBooka?
  • 0
Zdravim
Kosiar

------------------------------------------------------------------
Na początku Pan Bóg stworzył niebo i ziemię.
Później stworzył MacGyvera i miał już problem z głowy...

#5 jankuwalski

jankuwalski

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 26.04.2007 - |19:43|

A ma może ktoś to w postaci eBooka?

niestety tylko po angielsku
dostępne via BAEN free library
link do baen

JanQ

Użytkownik jankuwalski edytował ten post 26.04.2007 - |19:44|

• 0

#6 Kosiar

Kosiar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów
  • MiastoJedyne okrągłe miasto :)

Napisano 26.04.2007 - |22:07|

I to jest ból - moja znajomość angielskiego jest na tyle kiepska, że nie bardzo mam szansę poczytać. Więcej bym w słowniku grzebał, niż czytał.
  • 0
Zdravim
Kosiar

------------------------------------------------------------------
Na początku Pan Bóg stworzył niebo i ziemię.
Później stworzył MacGyvera i miał już problem z głowy...

#7 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 06.10.2007 - |18:15|

jest już ebook po polsku do wszystkich 3 części. strona: www.eksiazki.org
Przeczytałem 1 tom, jestem w 2 - i stanąłem - nie wiem czemu zacząłem ponownie czytać DIUNĘ. Coś mi brakuje w DAHAKU, znudziła mnie, choć wrócę do niej aby doczytać do końca.
  • 0
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

#8 raistlin

raistlin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 12.10.2007 - |07:26|

jest już ebook po polsku do wszystkich 3 części. strona: www.eksiazki.org
Przeczytałem 1 tom, jestem w 2 - i stanąłem - nie wiem czemu zacząłem ponownie czytać DIUNĘ. Coś mi brakuje w DAHAKU, znudziła mnie, choć wrócę do niej aby doczytać do końca.

Jakoś do 3 części nie widze ebooka po polsku. Do 1-ego i 2-ego tomu są, ale do trzeciego nie ma nawet napisanego artykułu... No chyba, że ślepy jestem i nie potrafię szukać...

Raistlin
  • 0

#9 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 21.10.2007 - |18:49|

Jakoś do 3 części nie widze ebooka po polsku. Do 1-ego i 2-ego tomu są, ale do trzeciego nie ma nawet napisanego artykułu... No chyba, że ślepy jestem i nie potrafię szukać...

Raistlin

Oczywiście masz rację , przepraszam za zmyłkę , są tylko 2 części a trzecia poszukiwana i oczekiwana na tamtej stronie. Coś mnie zmyliło.
  • 0
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

#10 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 29.10.2010 - |03:44|

Jednymi z kilku książek, które ostatnio przeczytałem (a może lepszym określeniem byłoby pochłonąłem? nieważne) były książki z trylogii Dahak. Ponieważ przedmówcy nie specjalnie opisali ksiązki, to nieco je przybliżę.

Trylogia skupia się na okręcie Dahak i to nie byle jakim okręcie. Załoga w pełnym składzie liczy 250 000 ludzi, średni czas misji takiego okrętu przewiduje się na 25 lat, a w tym czasie stan załogi może się powiększyć nawet o 60%. A by ludzie mogli się na nim pomieścić ma on też odpowiednie rozmiary, tak na oko zbliżone do naszego księżyca.
Dahak został stworzony przez Czwarte Imperium, mniej więcej w siedmio tysięcznym roku jego istnienia. Głównym zadaniem Dahaka była obrona Czwartego Imperium przed wrogiem zewnętrznym (Akuultanami), którzy niemal całkowicie zniszczyli Trzecie Imperium (a możliwe że i poprzednie dwa...)
Jednak lata mijały i wróg nie nadciągał. Ludzie zaczęli się burzyć i na Dahaku doszło do buntu. Jednak bunt nie do końca się powiódł i załoga musiała ewakuować się na Ziemię. By uniknąć resztek buntowników muszą się ukrywać, następuje regres technologiczny i tak mija kolejnych 50 tysięcy lat.
Ludzkość ponownie podbija kosmos. Komandor MacIntyre prowadzi jeden z pojazdów mających zbadać księżyc, jednak księżycowi ta wizyta się nie do końca spodobała...
W tym samym czasie na obrzeżach galaktyki odzywają się systemy wczesnego reagowania, wróg powrócił i zmierza w stronę Ziemi.

Przed Colinem MacIntyre trudne zadanie, musi uratować Ziemię i to zarówno przed wrogiem zewnętrznym jak i wewnętrznym.
I o tej walce są dwie pierwsze książki: Księżyc buntowników i Dziedzictwo Zniszczenia.

Trzecia książka serii, Spadkobiercy cesarstwa, to już głównie historia dzieci Colina, choć przewijają się jeszcze wątki walki MacIntyre z ostatnimi niedobitkami ludzi buntowników. Bliźniaki Sean i Harriet dorosły, wstąpiły do floty i odbywają swój pierwszy lot, podczas którego dochodzi do nieudanego zamachu i spadkobiercy cesarstwa wraz z przyjaciółmi znajdują się w "szalupie" w samym środku niczego, z dala od zaplanowanej trasy przelotu okrętu, w pobliżu jednej z cudem ocalonych planet byłego Cesarstwa, która choć przetrwała zarazę, jest na etapie średniowiecza a nad brakiem rozwoju czuwa kasta religijna. Czy uda im się dostać do centrum komputerowego i powiadomić rodziców, że żyją?

=====

Całą trylogię czyta się miło, acz ma ona pewne braki, widoczne szczególnie gdy najpierw się przeczyta bardziej rozbudowane światy Webery (Honor, czy Schronienie).
Dwoma największymi plusami serii są na pewno:
- Pomysł! Pomysł, że Ziemia nie jest naszym światem domowym, nie jest może specjalnie odkrywczy w świecie sf, jednak tu został przedstawiony w sposób bardzo ciekawy. A już ukrycie okrętu w księżycu, czy raczej zastopięnie jednego przez drugie. Do tego dosyć ciekawe połączenie faktów które znamy i wyjaśnienia niektórych niedomówień (jak wyginięcie dinozaurów przez atak wroga z zewnątrz, czy pas planetoid jako pozostałość po planecie, na której była placówka obronna).
- Drugi tom, Dziedzictwo Zniszczenia, gdzie jest to co miłośnicy military space opera lubią najbardziej, czyli rozbudowana historia świata połączona z kosmicznymi walkami. Czytając drugi tom nie ma się kiedy nudzić, akcja cały czas trzyma czytelnika w napięciu, a gdy już myślimy że sytuacja wreszcie sprzyja bohaterom autor dodaje kolejny element, który nas wyprowadza z błędu.

No i są też minusy, mniejsze jak wydająca się nie dońca dopracowana technika walki w kosmosie. Dzieje się jej dużo i szynko, ale niezbyt szczegółowo. I większym, którym są wydarzenia z trzeciego tomu, dotyczące bliźniaków. Moim błędem było najpierw przeczytanie pierwszego tomu Schronienia, która porusza ten sam motyw (regres technologiczny i religijna kontrola braku jego rozwoju), ale jest znacznie bardziej rozbudowana, przez co wielokrotnie miałem wrażenie dejavu. I to jeszcze takiego, że głos w głowie mi podpowiadał, że tu powinno być więcej opisane, a nie było. Do tego sporo akcji w tym świecie było pominięte, były spore przeskoki w czasie, pomijane bitwy czy średnio znaczące wydarzenia. Co z mojego punktu widzenia było nawet na plus, ale jednak lepiej by było jakby były uzupełnione.

Trylogię mogę śmiało polecić, ale głównie tym, którzy jeszcze nie zapoznali się ze światami Webera. Pozwala poznać próbkę pisarza, nie przytłaczając ogromem świata. Natomiast czytelnicy znający te rozbudowane światy mogą odczuwać wrażenie "ale to już było...", i momentami czuć znudzenie. Oceniam ją tak na 4 z plusem w skali szkolnej, przy czym plus tylko dla drugiego tomu.

Użytkownik Toudi edytował ten post 29.10.2010 - |03:50|

#11 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 24.06.2012 - |18:43|

Weber w Polsce i jak donoszą szczęśliwcy, którzy dali radę dotrzeć na spotkanie, w planach są 2 dodatkowe tomy Dahaka.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych