STEN
Napisano 19.11.2006 - |21:29|
Napisano 02.03.2007 - |10:50|
1. Sten
2. Światy Wilka
3. Imperium Tysiąca Słońc
4. Flota Przeklętych
5. Zemsta Przeklętych
6. Powrót Imperatora
7. Wir
8. Koniec Imperium
Sten
Vulcan to zarządzana przez barona Thoresena sztuczna planeta - fabryka. Pracujący w niej robotnicy zatrudnieni są na warunkach, które czynią ich dożywotnimi więźniami barona. Osierocony w wyniku tajemniczego wypadku siedemnastoletni Karl Sten zmuszony zostaje do odrobienia reszty kontraktu na stanowisku swego zmarłego ojca. Jednak już po pierwszej próbie ucieczki zostaje karnie przeniesiony do pracy w strefie, gdzie roczna śmiertelność robotników wynosi 100 %...
Światy Wilka
Dowodzone przez porucznika Stena komando do zadań specjalnych ma obalić dyktaturę fanatyków rządzących Światami Wilka. Misja jest prawie niemożliwa do spełnienia, gdyż władca uzurpatorów opiera się na wszechobecnym terrorze i krwawych represjach. Sten nie ma jednak zamiaru zrezygnować...
Imperium Tysiąca Słońc
Zaostrzający się konflikt między Imperium a światem Tahnu grozi wybuchem wojny. Równocześnie zawiązany zostaje wojskowy spisek, mający na celu obalenie Imperatora. Śledztwo w sprawie zamachu na życie władcy prowadzą porucznik policji Lisa Haines i kapitan osobistej straży Imperatora - Sten.
Flota Przeklętych
Cesarska flota, zaatakowana niespodziewanie przez okręty Tahnów, ponosi ciężkie straty. Bohaterską obroną dowodzi Sten, obecnie oficer marynarki wojennej Imperium. Podejmując nierówną walkę z przeważającymi siłami wroga, zdaje sobie sprawę, że wynik zmagań jest z góry przesądzony...
Zemsta Przeklętych
Trwa wojna między Imperium a Tahnami. Sten dostaje się do niewoli i trafia do obozu jenieckiego o zaostrzonym rygorze. Odnajduje go tam oficer wywiadu Tahnów, przekonany, że Sten jest odpowiedzialny za śmierć jego brata...
Powrót Imperatora
Po zabójstwie Imperatora rządy w państwie podejmuje Rada. Nie potrafi jednak dotrzeć do podstawowego źródła energii, którą wykorzystują niemal wszystkie technologie i systemy napędu. Kiedy próby poszukiwania punktu zaopatrzenia nie dają rezultatu, Rada postanawia pojmać byłych współpracowników Imperatora znających sekret dostaw. W ramach tej akcji zespoły Modliszki rozpoczynają polowanie na Stena.
Wir
Wieczny Imperator mianuje Stena ambasadorem pełnomocnym w Mgławicy Altaic. Szalejąca tam wojna domowa zagraża stabilności Imperium. Sten próbuje łagodzić konflikty, gdy jednak napotyka na kolejne trudności, zaczyna podejrzewać, że to coś więcej niż lokalne zamieszki. Ktoś działający w najgłębszym ukryciu manipuluje wydarzeniami, sieje zamęt i zniszczenie. I niczego nie pragnie tak, jak śmierci Stena...
Koniec Imperium
Sten był przez lata najbardziej lojalnym żołnierzem Imperatora, jego strażnikiem i człowiekiem do specjalnych poruczeń. Teraz staje przed najtrudniejszym wyzwaniem. Żeby ratować własną głowę i całe Imperium, musi zwrócić się przeciwko swemu władcy.

Fajnie się to czyta. Poza tym podobał mi się specyficzny humor Alexa
Użytkownik Maxell76 edytował ten post 02.03.2007 - |11:08|
Napisano 12.04.2007 - |17:48|
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon
Użytkownik Grzesiu edytował ten post 12.04.2007 - |18:00|
Platon
Napisano 12.04.2007 - |19:06|
ale jak sie ja czyta szybiutko, przyjemnie i latwo, duzo akcji i przygod.
a sama historia nie jest banalna. polecaj bo sam zalozylem ten temat hihihih
Napisano 17.04.2007 - |06:24|
Napisano 17.04.2007 - |17:37|
Napisano 02.09.2007 - |16:24|
co tu wszyscy wyskakują ze space opery - cykl to cykl , a opera to opera - sama nazwa mnie wstrząsa, tak samo jest z Honor Harrington: jedni znowu nazywają to s.o. a ja twierdzę, że to świetna marynistyka. Ktoś kiedyś "wynalazł" takie określenie - i teraz wszyscy tak piszą o wszystkich wydanych cyklach. Proszę o wyrozumiałość ale szlag mnie trafia na określenia wymyślone do czegoś czego nie ma. brak takiego gatunku literackiego i basta. SF jest SF, marynistyka jest marynistyką , HH jest SF i świetną marynistyką (przynajmniej do tego gatunku się odnosi, ale generalnie jest SF) a nie jaką space operą!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Tak samo jest ze Stenem - GATUNEK LITERACKI - SF!!!!!!!!!!!!!, możemy dyskutować o militaryźmie, wojskowości, ewntualnie o innych tematach ale o S.O. - nigdy!!!!!!!!!!!!!!!!!!.niektorzy nazwa ta space opera.
ale jak sie ja czyta szybiutko, przyjemnie i latwo, duzo akcji i przygod.
a sama historia nie jest banalna. polecaj bo sam zalozylem ten temat hihihih
OPERĘ zostawcie w OPERZE
Platon
Napisano 04.09.2007 - |10:54|
Tak przy okazji - jakiś czas temu znalazłam na stronie jednego z autorów "Sten Cookbook" i wszystkie przepisy, jakie się przez książki przewinęły: http://www.acole.com...ten/recipe.html
PS. Aha i polecam chilli a la Imperator, przetestowane w warunkach bojowych
Napisano 14.10.2007 - |23:03|
Platon
Napisano 21.10.2007 - |18:44|
Platon
Napisano 21.10.2007 - |18:50|
Space opera jest podgatunkiem science fiction koncentrującym się wokół romantycznych przygód, podróży międzygwiezdnych i kosmicznych bitew, w którym głównymi wątkami są konflikt międzyplanetarny i osobiste przeżycia bohaterów. Często - jawnie lub niejawnie - wykorzystuje elementy konwencji fantasy oraz baśniowe.
Określenie space opera pojawiło się jako odpowiednik soap opery i z początku miało wyraźnie negatywny odcień. Z czasem jednak pojęcie to upowszechniło się wśród twórców i odbiorców fantastyki, a jego negatywne konotacje zanikły.
Napisano 28.10.2007 - |20:58|
No i wiedziałem, że coś takiego się znajdzie. To tak jest jak ktoś chce "błysnąć" i wynajduje nowe określenia na podgatunki gatunków literackich. Jestem ciekaw czy jak byś był pisarzem i twoją książkę reklamowano by jako S.O. to oprócz małej garstki znawców połapano by się, że jest to książka z gatunku fantastyki? Odpowiedz sobie sam na takie podgatunki. Jeden już taki był w historii który określił , że ludzie się dzielą na rasy i podgatunki - zgadnij kto to? Przepraszam , że może ostro, ale nie lubię takich określeń jak s.o.Co do space opery to mały cytat:
Platon
Napisano 29.10.2007 - |09:07|
Mało chyba czytasz sf, skoro nie potrafisz powiązać określenia space opera z fantastyką.
Hmmm , Hmm, to chyba off-topic ? Mam kasować ?
Użytkownik Obi edytował ten post 29.10.2007 - |17:24|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »