Skocz do zawartości

Zdjęcie

Andromeda = Farscape + Star Trek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 artpi

artpi

Starszy szeregowy

• VIP
  • 135 postów
  • MiastoWarszawa -> Gocław

Napisano 07.03.2004 - |09:04|

No, niestety, przyznać trzeba, iż całość mi jakoś straszliwie przypomina Farscape i Star Trek. Może dowodnię to na przykładzie tego pierwszego.

Andromeda = Moya+pilot - statek jako członek załogi
Wędrówka, budowanie commonwealthu = ucieczka przed rozjemcami - cały czas w drodze.
Hunt = Crichton - trudno mu się odnaleźć w rzeczywistości, ale szybko się uczy. Jest dobrym przywódcą i głosem rozwagi pomiędzy członkami załogi
Tyr = Aeryn - Kill'n'Destroy, a jednocześnia ma dużo wspólnego z "silnymi."
itd.

Analogii jest więcej, co nie zmienia faktu, iż Andromeda jest bardzo ciekawym serialem...
  • 0
Kłamstwo zawsze popłaca. To kiedy prawda wyjdzie na jaw, zaczynają się problemy...

#2 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 07.03.2004 - |11:07|

Tak prawde mówiąc w każdym serialu można znaleść podobieństwa z innym . Ale to jak dlamnie jest szukaniem na siłe . Prawda jest tak , że teraz jest trudno stwożyć coś niepowtażalnego , orginalnego , takiego do czego nikt nie doczepi łątki z cyklu : to już było w ... .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 07.03.2004 - |11:20|

Tak prawde mówiąc w każdym serialu można znaleść podobieństwa z innym . Ale  to  jak dlamnie jest szukaniem na siłe . Prawda jest tak , że teraz jest trudno  stwożyć coś  niepowtażalnego  , orginalnego , takiego do czego nikt nie doczepi łątki  z cyklu : to już było w ... .

Stworzyć coś niepowtarzalnego, nie jest trudno, istnieją ciekawe scenariusze, ale sprzedać to ... To już inna para kaloszy. W większości przypadków polityka wytwórni sprowadza się do zasady: sprzedało się raz, sprzeda razy kilka. Dla czego mają ryzykować miliony dolarów dla czegoś niesprawdzonego, co, nie wiadomo czy zaskoczy?

gulus
  • 0

#4 artpi

artpi

Starszy szeregowy

• VIP
  • 135 postów
  • MiastoWarszawa -> Gocław

Napisano 07.03.2004 - |21:27|

Tak prawde mówiąc w każdym serialu można znaleść podobieństwa z innym .

Absolutnie się zgadzam. Wszędzie są pewne wspólne motywy, ale tu chyba troszkę za bardzo zaczerpnęli z jednej produkcji.
Nie szukam na siłę, ale za każdym razem jak oglądam Andromedę zastanawiam się, czy Scorpius ich w końcu dopadnie...
  • 0
Kłamstwo zawsze popłaca. To kiedy prawda wyjdzie na jaw, zaczynają się problemy...

#5 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 07.03.2004 - |23:29|

Przepraszam za lenistwo (tak mam na drugie), ale czy Andromeda nie była pierwsza?

gulus leniwiec niedoinformowany
  • 0

#6 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 08.03.2004 - |07:33|

gulus leniwiec niedoinformowany

No to rexus informujący

Andromeda miała swoją premiere: 02-Październik-2000

Farscape miał swoją premierę: 19-Marzec-1999
  • 0

#7 NightHawk

NightHawk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoBolesławiec Śl.

Napisano 08.03.2004 - |20:54|

A czy lanca Straży nie jest udoskonaloną wersją Nimbarkiej pałki z B5 ?!
  • 0

#8 toadi

toadi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 23.05.2004 - |21:11|

A czy lanca Straży nie jest udoskonaloną wersją Nimbarkiej pałki z B5 ?!

Mozna sie doszukac duuzo wspolne go z B5 na to akurat nie zwrocilem uwagi ale zauwazylem ze podrozowanie jest podobne .
Na normalnym napedzie i w b5 i w andromedzie statki sa strasznie wolne a do podrozy miedzygwiezdnych urzywaja napedow skokowych.
  • 0

#9 Lavey

Lavey

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 08.07.2004 - |22:47|

no serial jest super, jestem dopiero na 8 odcinku pierwszego sezonu, ale fabula naprawde fajnie sie rozkreca, ale nie podoba mi sie np caly ten pomysl z SlipStream czy tak bardzo rozwinieta sztuczna intelgencja statku, dla mnie to troche za bardzo bajkami zalatuje a nie Sci-Fi, ale to tylko w koncu moje zdanie i wiem ze wielu sie nie zgodzi. Ale jest ALE :) po prostu ten serial bardzooo wciaaaga :) 8 odcinkow na dzien :P i nie mam dosc :P hah :)
  • 0

#10 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 09.07.2004 - |20:37|

Chociaż zaczynam powoli stwierdzać że niektóre pomysły są wypożyczone ze ST - np. Zbiór (te wszystkie maszyny ) - jest tak jakby mniejszą i niecą inną wersją Borg. Tylko u Borg nie może dojść do rewolucji :) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#11 Dub van Grup

Dub van Grup

Szeregowy

• Email
  • 23 postów
  • MiastoKołobrzeg

Napisano 18.06.2005 - |08:29|

Narażę się
Uważam, że Andromeda jest najsłabszym serialem trekopodobnym jaki zdażyło mi się obejrzeć.
Mógłbym szukać wielu prrzykładów - podam tylko jeden.
Sprawa załogi; do czasu gdy Dylan latał sobie po galaktyce tylko z przyjaciółmi nie raziło to tak bardzo, w momencie gdy obsadził okręt załogą - okazało się, że to nie są ludzie tylko jakieś bezwolne i nie posiadające prywatnego życia kukły. ZgROZA!
  • 0

#12 Picy

Picy

Kapral

• Użytkownik
  • 244 postów
  • MiastoCzłuchów

Napisano 09.07.2005 - |12:06|

Narażę się
Uważam, że Andromeda jest najsłabszym serialem trekopodobnym jaki zdażyło mi się obejrzeć.
Mógłbym szukać wielu prrzykładów - podam tylko jeden.
Sprawa załogi; do czasu gdy Dylan latał sobie po galaktyce tylko z przyjaciółmi nie raziło to tak bardzo, w momencie gdy obsadził okręt załogą - okazało się, że to nie są ludzie tylko jakieś bezwolne i nie posiadające prywatnego życia kukły. ZgROZA!

Wyświetl post

witka...
odrazu Koledze mówie że medalu za to odkrycie nikt Ci nie przyzna...
bo to niestety prawda i juz dawno wszyscy o tym sie przekonali...
jednak sam zauwazyłeś że 2 sezony były spoko ...bo wtedy jeszcze serial ten mial przyzwoity sens i scenarzystów...
Załoge andromedy to chyba najlepiej pokazali w 4 sezonie kiedy to Futrzaki ich zabijali po koleji pod czas ataku....no i wtedy cos tam krzyczeli i mówilii...
:P
Andzia siwietnie swego czasu lawirowała pomiedzy watkami treka i innych sci-fi ale potem wszystko obrosło kiczem i Kevinem Sorbo

Dlatego jestem daleki od porównań andzi do innych kultowych juz pozycjii
Andzia dla mnie to nowy gatunek sci-fi Action SCi-fi
cos tak jakby
pozdro
  • 0

#13 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 14.07.2005 - |13:30|

Z żalem muszę potwierdzić opinie moich dwóch poprzedników. Andromeda jest serialem bardzo, ale to BARDZO słabym. Kevin Sorbo pasuje do SF jak pięść do nosa, pomysły są ordynarnie zerżnięte od innych (wielkich) seriali itd, itp. Do tego wszystko jest jakieś takie plastikowo-popkornowe. Żenada :/ .

P.S. Nie było moim zamiarem obrazić fanów Andromedy i Kevina Sorbo, po prostu napisałem co myślę...
  • 0

#14 Picy

Picy

Kapral

• Użytkownik
  • 244 postów
  • MiastoCzłuchów

Napisano 29.07.2005 - |17:48|

Z żalem muszę potwierdzić opinie moich dwóch poprzedników. Andromeda jest serialem bardzo, ale to BARDZO słabym. Kevin Sorbo pasuje do SF jak pięść do nosa, pomysły są ordynarnie zerżnięte od innych (wielkich) seriali itd, itp. Do tego wszystko jest jakieś takie plastikowo-popkornowe. Żenada  :/ .
P.S. Nie było moim zamiarem obrazić fanów Andromedy i Kevina Sorbo, po prostu napisałem co myślę...

Wyświetl post

Jooboo jak powiedział wielki poeta "Masz racje, i niee masz racji"
To że krytycznie wypowiadam sie na temat andzi nie znaczy że jej nie kocham...czemu?
andromeda dzieki Kevinowi Sorbo wszystkim znanym jako herkules...zyskana niezłe mozliwości w zakresie dynami akcjii...i na tym producenci serialu sie skupili..
uznali bowiem ze odbiorcą czyli nam wystarczy kilku-osobowa załoga..super okrętu
mnustwo akcji - wybuchów (kiepskich zresztą)strzelanek ....i tyle...
Jakjuz pisałem pierwsze 2 sezony było super...tyle że potem dopuścili Sorbo do głosu i herkule uciął łeb Hydrze....znoszącej złote jajka...
S-f Mitologia jak diabli co :D
i tak sorbo z przyczyny sukcesu zamienił sie w powud porazki...
Piszesz o plagiatach...cóż nie dało się uniknąć porównań a to dlatego że poruszamy się w tym samy świecie co "wielkie seriale"
po prostu się nie da...
Plastikowo???
chodzi ci o scenografie...ubogo jest ....powód-----kiepski scenariuszz...
tylko dlaczego od 3 sezonu mozna było to zauważyć...
hmmm??
czekam na uwagi ...ostatnio tego typu tematy są mi ogromnie bliskie...
Pozdrawiam
  • 0

#15 Anagda

Anagda

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 31.07.2005 - |12:24|

ja nigdy nie byłam fanką żadnych serialów sf. jedynie andromeda mnie jakoś przyciągnęła, mimo że dopiero pierwszy sezon oglądam, to mi się bardzo spodobała. innych tzn "kultowych" serialu nie oglądałam, bądź widziałam jeden cyz dwa docinki.
  • 0

#16 Codiak

Codiak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów
  • MiastoRadom

Napisano 14.10.2005 - |16:53|

Ha... widziałem już temu podobe wypowiedzi na innych forach tagrze się nie dziwie. Dziwi mie jedynie fakt, że nikt się nie zaiteresował choć troche jak powstawał serial i kto był pomysłodawcą. Także proponuje aby najpierw sobie troche poczytać na dany temat znim się napisze coś. <_< Ale wracając do tematu... ja sobie troche poczytałem i powiem wam, że pomysłodawcą, twórcą całej koncepcji był Gene Roddenberry ten sam co stwożył Star Treka, a pomysł powstał pod koniec lat 70-tych. Podejżewam, że gdyby wiele osób wiedziało o tym to nie byłoby wypowiedzi w stylu "to jest ze ST czy to jest z ... " co tam jeszcze rzeście wymyślili. Andromeda to wspaniały serial i mógłby oglądać go bez przerwy.
Co do efektów specjalnych uważam, że są one dobre i wystarczające na potrzeby serialu. Oczywiście nieda się ich porównać z III cz. Star Wars gdzie cały film to jeden wielki przytłaczający efekt specjalny, ale to właśnie czyni ten serial bardziej wiarygodny w oczach widza. :P
Obsada serialu jest dobrze dobrana i fakt, że niesą to gwiazdy z najwyższej półki sprawia, że ogląda się go fajniej, że niesą to te same oklepane tważe, które widuje w codrugim filmie.

No to z mojej strony tyle.
:]
  • 0

#17 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 14.10.2005 - |19:54|

Ha... widziałem już temu podobe wypowiedzi na innych forach tagrze się nie dziwie. Dziwi mie jedynie fakt, że nikt się nie zaiteresował choć troche jak powstawał serial i kto był pomysłodawcą. Także proponuje aby najpierw sobie troche poczytać na dany temat znim się napisze coś.

Ależ my doskonale o tym wiemy . Jednak zastanawiamy się jak to jest że w sumie wyszedł serial tak podobny do ST w samej swojej idei. Tym bardziej jest to zadziwiające , bowiem niewiem czy wiesz, EFC , Gene Roddenberry , a jest zupełnie odmienny .

Andromeda to wspaniały serial i mógłby oglądać go bez przerwy.

No , nad tą kwestią można by podyskutować . Zapowiadł sie nieżle , miał potecjał , ale dorwał się do niego Herkules i .... .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#18 Codiak

Codiak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów
  • MiastoRadom

Napisano 15.10.2005 - |12:14|

No cóż ... o gustach się nie dyskutuje, ale powie tylko tyle ; niestety nie dane mi było oglądać 5 sezonu na czym ubolewa ale powiem że im dalsze odcinki tym mniej wiedziałem o co chodzi ... zresztą ja w B5 człowiek przegapił odcinek i już czrna dziura.
A tak podumowaniem to uwarzam że ta właśnie nutka tajemniczości dodała troche smaczku temu serialowi.

Jeszcze co do podobięństw to uwarzam że dobre pomysły trzeba powielać jednak bez przesady bo można tylko zepsuć wszystko.
  • 0

#19 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 16.10.2005 - |20:39|

Nie ma sie podniecac ze cos napisal Roddenbery..... fakt pozostaje faktem ze niestety Roddenbery w rzeczywistosci byl marnym pisarzem, sukces jego dziel to glownike przez TOSa, filmy ST a potem pozostale seriale, ale sam Roddenbery byl marnym pisarzem.

Na sukces serialu mial miazdzacy wplyw scenarzysta, aktor i inne czynniki a nie to co napisal wlasnorecznie Roddenbery.
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#20 Codiak

Codiak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów
  • MiastoRadom

Napisano 19.10.2005 - |18:13|

Rzeczywiście sukces serialu to wielkim stopniu praca scenażysty.

A co do tego czy Roddembery był kiepskim pisarzem czy nie się nie wypowiem bo nieznam treści jego prac, ani nie zmałem go osobiście. Więc takie twierdzenie jest tu nie namiejscu i uważam za głupote wtórną.
Nieobraź się ale naprawde twierdzenie takie jest nie właściwe, a prac jego i tak nie możesz znać bo nigdy nie były one publikowane a przynajmniej nie jeśli chodzi o Andzie, bo przecież o tym filmie tu rozmawiamy a nie o ST.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych