Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 208 – S10E14 – The Shroud

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
134 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 208 – S10E14 – The Shroud (181 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (84 głosów [52.50%])

Procent z głosów: 52.50%

2. 9.5 (33 głosów [20.62%])

Procent z głosów: 20.62%

3. 9 (29 głosów [18.12%])

Procent z głosów: 18.12%

4. 8.5 (3 głosów [1.88%])

Procent z głosów: 1.88%

5. 8 (5 głosów [3.12%])

Procent z głosów: 3.12%

6. 7.5 (1 głosów [0.62%])

Procent z głosów: 0.62%

7. 7 (2 głosów [1.25%])

Procent z głosów: 1.25%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (1 głosów [0.62%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (1 głosów [0.62%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (1 głosów [0.62%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 30.09.2006 - |17:07|

SPOILERY

Mitchell, Carter, Teal’c i Vala odwiedzają świat który kapłani Ori ciągle próbują nawrócić. Rozmawiają z przywódcą wioski – Tevaris’em który wyjaśnił że ostatnio zostali odwiedzeni przez kapłana który mówił o religii Ori.

Drużynę zaskakuje relacja w której okazuje się że ten kapłan nie groził żadnymi karami jeśli nie będą podążać za „Źródłem”. Zamiast tego przekonywał ich w łagodny sposób przedstawiając tylko same dobre strony Źródła jako jedynej drogi do zbawienia.

Gdy zostaje ogłoszone że kapłan powraca w celu uzyskania odpowiedzi na jego ofertę, SG-1 ukrywa się obserwując jego przyjście. Okryty kapturem człowiek przybywa by uzyskać od Tevaris’a odpowiedź. Początkowo SG-1 nie widziało twarzy kapłana, ale gdy ją zobaczyli zostali oszołomieni. To był Daniel Jackson przemiany w kapłana - z białymi włosami, bladą twarzą i białymi oczami.
Log65: Happy camper

#2 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 31.01.2007 - |00:56|

Wow, wow, wow, 10+ :)
Powoli mocniej i mocniej...
DaVinci Code ;)
Daniel - Prior
What took you so long? ;)
RDA :)
Daniel + Adria
PLAN Daniela :-D
Dokończona broń na Ori.
Super-Gate i wyłączenie tunelu z Pegaza...
Uzbrojona broń trafia do galaktyki Ori...
Ori giną! Czy może jednak nie?
Przybywają kolejne statki Ori...
Czy tylko już Priorzy zostali, ale walczą dla Ori?
Czy może straciliśmy wszystko, co można było stracić?

SG-1 jest o niebo lepsze od Atlantis, trzeba było zostawić SG-1 i dobić Atlantisa.
  • 0
Master of possimpible ;)

#3 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 31.01.2007 - |01:00|

Komentarz na zywo:

1. Daniel Priorem!! :o OMG! mialem racje :D
2. Ta pewnie, Priora pochwyca...
3. Jak oni zamierzaja zrobic z Priora czlowieka znow?
4. "Co wam to tyle zajelo" lol, i jeszcze tak sztucznie powiedziane :D
5. Carter dowodca okretu? :o
6. Plan? E wydaje mi sie to byzt proste
7. Z takim cialkiem to Orisai na kazdego faceta ma ogromny wplyw :D
8. Napalona Orisai, na to zesmy wszyscy czekali :D
9. Wylaczyc supernowa? To bedzie trudne, pozatym ja mu nadal nie ufam.
10. RDA!! RDA!! RDA!!
11. Dlugie oczekiwanie na to co powie Jack a tutaj "This is new" prawie sie posikalem ze smiechu :D
12. "nawet jesli rozumiem o czym mowia" - buahahah :D
13. Prior robiacy takie glupie miny ... lol
14. Chca zabic daniela!! nieeeeeeeeee ... hmm ... znowu? :P
15. Jak IOA sie miesza w sprawe to zawsze po zlej stronie, to znaczy ze Daniel jest dobry :D
16. Vala na kolanach Daniela-Priora
17. Wlasnie sie skapnelem, ze tak czy siak i tak im sie plan nie uda ... bo jest jeszcze 6 docinkow i 2 filmy ;)
18. Daniel sie zdenerwowal...
19. Zarty Daniela i Jacka sa nieziemskie, brakowalo mi tego.
20. Pierscienie nie pilnowane? Tuz nawet Goauldowie ich pilnowali.
21. I ze co? 4 ludzi pilnujacych okretu? :o
22. Lol leca orishipem :D
23. Vala i ukladanka
24. 2 ORIship??
25. Ta i teraz nagle ni z gruszki ni z pietruszki pojawili sie wojownicy? Dajta spokoj dzieci...
26. HA HA HA oszukiali ich :P
27. Od kiedy BC-304 ma urzadzenie maskujace?
28. Ok juz wiem od kiedy :P
29. Daniel na ratunek :D
30. Ta znow po drodze z mostku do komnaty zadnych wojownikow. Jakim cudem oni chcieliby wygrac wojne naziemna?
31. No i co? no ico? zadzialalo czy nie? :o
32. Pozatym jesli zadziala i zabije ORI to adria bedzie mogla ascendowac razem z Priorami i co wtedy?
33. "Fruit basket" "gift certificat" :P
34. NIe udalo sie? Albo to flota juz czekajaca? hmm, niemniej troche duzo ich...
35. 6 okretow.

To w koncu jak? zabilismy ORI czy nie? Adria zyje? No kurcze nic nam nie dali ...
Ocena: 9
  • 0

#4 franek

franek

Kapral

• Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 31.01.2007 - |01:29|

Odcinek świetny. A byłby jeszcze lepszy, gdybym gdzieś wcześniej na tym forum nie wyczytał, że Daniel będzie kapłanem Ori. Nogi z <ehem> powyrywam temu, kto zepsuł mi niespodziankę.

A RDA no po prostu genialny, mógłby wrócić do serialu :D, brakuje mi jego dowcipów i min ;]

SG-1 jest o niebo lepsze od Atlantis, trzeba było zostawić SG-1 i dobić Atlantisa.

Dokładnie, mam identyczne wrażenia.

Użytkownik franek edytował ten post 31.01.2007 - |01:31|

• 0

#5 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 31.01.2007 - |03:17|

WOW!!! Po prostu nieziemski odcinek!
Daniel Priorem, tym razem to on jest górą w pojedynku z Adrią (i co z tego, że wziął ją z zaskoczenia :P), powrót RDA (tym razem powrót przez duże 'p' :)), broń Merlina w pełni funkcjonalna, w dodatku odpalona!
Do tego dużo niedomówień, urządzenie maskujące dla naszego kochanego BC-304, kilka nowych okrętów do zestrzelenia i mamy ten cudny odcinek :D

Gdyby SG1 trzymało taki poziom przez cały sezon... Projekt Pegasus i ten odcinek to najlepsze odcinki SG z 10 sezonu SG1 i 3 sezonu SGA. Tym niemniej ośmielę się napisać, że w ogólnym rozrachunku SGA trzyma wyższy poziom.

W każdym razie odcinek dostaje u mnie bez większych wątpliwości 10!!

Użytkownik eXPrezes edytował ten post 31.01.2007 - |03:19|

• 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#6 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 31.01.2007 - |09:01|

9/10; dostałby 10, gdyby nie to, że uważam, że plan jest D E B I L N Y; oriship wlatuje do galaktyki Ori i mam pytanko co powstrzyma tamtych ascendentów od rozwalenia urządzenia?; timer wg. Vali był ustawiony na 5 min.; IMHO Ori mieli, aż za dużo czasu, żeby całą imprezę odwołać;

jestem za;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#7 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 31.01.2007 - |11:01|

Dramat 10 dramat 10 :D
10/10 :D
Odzyskuje wiarę, 10!
Log65: Happy camper

#8 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 31.01.2007 - |11:12|

A sg1 skasowane AAAAAAAAAAAAA to mój jedyny komentarz Atlantis wypada przy tym blado bardzo blado. Jedyna słuszna ocena :(
  • 0

#9 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 31.01.2007 - |11:28|

10/10 pomimo debilnego planu [pierwszy fus]
jackson mógł nie wysilać się z superwrotami, tylko zbudować sobie do woli zpm-ów, używając wiedzy merlina, po czym:
a) przejść przez zwykłe wrota
b) podłączyć to do orishipa i polecieć i tak
haha, wyłączyli blokowanie superwrót, to teraz mają 4 czy 5 statków w plecy i opcję dolotu następnych. głupota kosztuje :PP

+ hallowed are the ori, czyli jackson kapłanem. wszyscy wiedzieli, na co się zanosi, ale imho i tak super zrobili shanksa, ładna odmiana. poza tym ja prywatnie cały czas spodziewałam się, że jackson od początku robi sgc w konia. pod koniec na chwilę zatriumfowałam, uhh, tylko że jednak okazał się 'dobry' i załatwił adrię
+ fajne akcje z beamami oraz użycie paru znanych i lubianych urządzeń - odyseja na chwilę dostała maskowanie, na pewno dotarły zpm-owe przesyłki z pegaza, pokazali pierścienie ori z bliska, niezawodne usb carter znowu działa [;D], fajnie zrobione superwrota
+ muzyka nie kojarzyła się wam z władcą pierścieni? mi tak, już któryś odcinek

drugi fus:
- w sumie to nie wiadomo, czy ori przetrwali końcówkę odcinka. pradawni nie interweniowali i w gruncie rzeczy nikt nie wie czemu, skoro zrobili to za czasów pierwszej próby konstrukcji urządzenia. sami ori natomiast mieli sporo czasu na wyłączenie urządzenia, jak ktoś już zauważył
[chyba, że w tym powstrzymali ich pradawni; co za błędne koło]

Tym niemniej ośmielę się napisać, że w ogólnym rozrachunku SGA trzyma wyższy poziom.

tym niemniej, w ogólnym rozrachunku, się zgodzę, chociaż widać, że brakuje im odcinków takich jak ten i pegasus project ;P
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#10 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 31.01.2007 - |11:59|

Nic nie dodam do tego co napisal Kwiatek, bo uwazam tak samo. 10 punktow! Odcinek bombowy!
  • 0
Dołączona grafika

#11 Sandras

Sandras

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 31.01.2007 - |12:32|

10/10
RDA !!!!! :D:D:D
  • 0

#12 kris77

kris77

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoTrzebinia

Napisano 31.01.2007 - |12:48|

9,5

Akcja, akcja, akcja!!!Chyba wszytsko co najlepsze bylo w tym odcinku.Chwilowy powrot Jacka, odrazu widac roznice w humorze jego i Mitchela :> No i w koncu Jackson jako kaplan (nigdy wiecej spoilerow).
Krotko: chyba najlepszy odcinek 2 polowy sezonu.

+ RDA
+ ODYSEJA z cloakiem
+ Adria (hmmm, czemu zle bohaterki zawsze sie tak ubieraja :P tzn nie zebym mial cos przeciwko :D )
+ You`re right, it`s crazy!! - rozwalilo mnie to :)
+ Daniel jako kaplan
  • 0

#13 VipeR

VipeR

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 31.01.2007 - |16:54|

Za samego RDA daje 10 :P

Zauważyliście ze Wolsey zawsze się pakuje tam gdzie miało byc bezpiecznie a nie jest? :P
  • 0

#14 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 31.01.2007 - |18:00|

Odcinek bardzo dobry. Zły jestem że gdzies przeczytalem.. dawno temu jakieś 7 miesięcy że Daniel będzie kapłanem. Powrót RDA.. świetnie na plus. Tylko zepsuli mi suprise bo na początku odcinka dali napis "Ze specjalnym udziałem Richard Dean Anderson"

Plusy:
+ Jack i jego osobowość
+ Adria :slina: :)
+ Daniel kapłan
+ Pocunek Daniela z Adrią
+ Ori shipy latanie jednym z nich
+ Zabawianie się supergate
+ Broń Merlina.. wygląda całkiem dobrze tylko pytanie, czyżby Vala źle ułożyła puzzle :/ :)
+ Pokazli wkońcu troche Odyseji dostaliśmy od Daniela Maskowanie gratis
+ I ogólnie dobrze wypadło

Minusy:
hmmm...
- niedopatrzyłem się jak narazie, a nie.. Załatwo im poszło z tym Orishipem.. tylko dwa oddziały na całym staku..?? Gdzie strzelanina jakaś lub coś a tu tylko krótka serial i wszyscy padli, nawet o iskry się nie pofatygowali :)
- No co ze sterowaniem statku.. Bo zrozumiałem z tego co widziałem że Carter prowadziło go stojąc z boku pod ścianą na stojąco trzymając w ręku laptopa..

No tak dałbym 9,5 ale nie lubie wystwać z przecinkami także będzie 10..
Ocena końcowa 10/10
  • 0

#15 macgyver2004

macgyver2004

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 31.01.2007 - |18:28|

Komentarz na zywo:

1. Daniel Priorem!! :o OMG! mialem racje :D
2. Ta pewnie, Priora pochwyca...
3. Jak oni zamierzaja zrobic z Priora czlowieka znow?
4. "Co wam to tyle zajelo" lol, i jeszcze tak sztucznie powiedziane :D
5. Carter dowodca okretu? :o
6. Plan? E wydaje mi sie to byzt proste
7. Z takim cialkiem to Orisai na kazdego faceta ma ogromny wplyw :D
8. Napalona Orisai, na to zesmy wszyscy czekali :D
9. Wylaczyc supernowa? To bedzie trudne, pozatym ja mu nadal nie ufam.
10. RDA!! RDA!! RDA!!
11. Dlugie oczekiwanie na to co powie Jack a tutaj "This is new" prawie sie posikalem ze smiechu :D
12. "nawet jesli rozumiem o czym mowia" - buahahah :D
13. Prior robiacy takie glupie miny ... lol
14. Chca zabic daniela!! nieeeeeeeeee ... hmm ... znowu? :P
15. Jak IOA sie miesza w sprawe to zawsze po zlej stronie, to znaczy ze Daniel jest dobry :D
16. Vala na kolanach Daniela-Priora
17. Wlasnie sie skapnelem, ze tak czy siak i tak im sie plan nie uda ... bo jest jeszcze 6 docinkow i 2 filmy ;)
18. Daniel sie zdenerwowal...
19. Zarty Daniela i Jacka sa nieziemskie, brakowalo mi tego.
20. Pierscienie nie pilnowane? Tuz nawet Goauldowie ich pilnowali.
21. I ze co? 4 ludzi pilnujacych okretu? :o
22. Lol leca orishipem :D
23. Vala i ukladanka
24. 2 ORIship??
25. Ta i teraz nagle ni z gruszki ni z pietruszki pojawili sie wojownicy? Dajta spokoj dzieci...
26. HA HA HA oszukiali ich :P
27. Od kiedy BC-304 ma urzadzenie maskujace?
28. Ok juz wiem od kiedy :P
29. Daniel na ratunek :D
30. Ta znow po drodze z mostku do komnaty zadnych wojownikow. Jakim cudem oni chcieliby wygrac wojne naziemna?
31. No i co? no ico? zadzialalo czy nie? :o
32. Pozatym jesli zadziala i zabije ORI to adria bedzie mogla ascendowac razem z Priorami i co wtedy?
33. "Fruit basket" "gift certificat" :P
34. NIe udalo sie? Albo to flota juz czekajaca? hmm, niemniej troche duzo ich...
35. 6 okretow.

Swiete slowa.

Ten serial sie rozkreca. Zaluje ze maja go skonczyc.
Odcinek 10/10.
  • 0

#16 worlock

worlock

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 31.01.2007 - |18:55|

10/10 odcinek swietny.

Jak utrzymaliby te forme to mozliwe ze bedzie 11 seria

Coz po komentarzach widac ze klopoty z uwaga i kiepska wyobraznia.
1) Plan Merlina opiera sie na "ja wiem ze ty wiesz ze ja wiem ze mnie oszukujesz". Coz Orisaj nie trafiła w odpowiedni czas wyliczanki. :D
2) To są olbrzymie statki - ( obejrzyj z bliska lotniskowiec na 2500 lub wiecej osob plus maszyny itp a te statki sa duzo wieksze). Poza tym Orisaj czekała z pułapką więc nie mogło tam biegać ich niewiadomo ile. :buu:
3) Skąd wiadomo że ta broń się wyłącza :huh:
  • 0

#17 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 31.01.2007 - |19:04|

Carter nim nie sterowala to Daniel jak jeszcze mial troche sily wybral adres i puscil okret a ten lecial juz dalej sam...
odcinek ok ale zdaje sie ze maja przesrane..
co do RDA to jego gra w tych odcinkach "okazjonalnych" jest do bani. chocby wspomniane "you're right. it's crazy". podobne kwestie w czasach regularnego jacka zabijaly. teraz bylo sztywno i recytowane. jakby czytal z kartki. mialo byc fajnie... proba wzorowania sie na sprawdzonych wzorcach - dla mnie nieudana. ale milo ze probowali...
nie ma co sie oszukiwac. RDA jest juz stary i chyba nie zalezy mu tak jak dawniej...
  • 0

#18 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 31.01.2007 - |20:57|

Przyznaję, że RDA na początku jakiś taki drewniany, ale potem się rozkręcił-Shanks nadrobił i było czuć te stare czasy...Ale do potęgi. Mieliśmy naprawdę kupę porządnych dialogów pełnych humoru i...No, dramatyzmu, jakkolwiek dziwnie by to brzmiało.

Ja powiem tyle: AAAAAAAAAAA!
odcinek wbił mnie w fotel w typowo "stargejtowy" sposób-humorem, akcją, zakręceniem, niepewnością czegokolwiek, powagą (paradoksalnie).

Są dwa ale:
-aleeeeeee! AAAAAA! 5 shipów za posiłki... To may teraz 8 do rozwalenia. Dobrze, że nie 9 kurka.
-ale Ori mieli full czasu na wyłączenie broni... A teraz-skoro Merlin wierzył, że plan się uda, tedy mam jedno wyjaśnienie, trochę skomplikowane:
a)Alteranie chronią naszą galaktykę, zakrywają ją przed Ori. Najwyraźniej robią to nadal i ci nie mogą "zerknąć" do nas (jakby tak było, mieliby full danych nt. wszystkich planet, a na to nie wygląda). Najwiodczniej już kiedyś znali nasze połozenie. Klka milionów lat temu posłali nam wirusa, który wybił Pradawnych i kupę nnego życia. Uznali, że wykonczyli Alteran (i pewno tak było, bo niewiele ich zostało). Po ascendacji niedobitki Alteran zakryły Droge Mleczną i Ori myśleli, że tam nadal nic nie ma. Przybycie Vali i Daniela zmieniło ten stan wiedzy i nic poza tym.
b)Ori i ALteranie nie mogą być wszędzie i wszystkiego widzieć (sami szłyszeliśmy w tym odcinku, że uwagę Alteran da sie odwrócić)
c) Ori najwyraźniej nie obserwowali Wót nieustannie, uznali je za stracone i dali sobie z nimi spokój.

Możliwe jest więc, że broń Merlina zadziałała...Ale tego się nie dowiemy...Do filmu.

Z czystym sercem-10/10

Użytkownik Zarrow edytował ten post 31.01.2007 - |20:57|

• 0

#19 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 31.01.2007 - |21:08|

-aleeeeeee! AAAAAA! 5 shipów za posiłki... To may teraz 8 do rozwalenia. Dobrze, że nie 9 kurka.

kak liczysz?
4 wleciały na starcie
-1 w Projekt Pegaz
-1 teraz, co wrócił do galaktyki Ori
+5 nowa flota
= 7 !!! (dobrze że nie 8 :P)

c) Ori najwyraźniej nie obserwowali Wót nieustannie, uznali je za stracone i dali sobie z nimi spokój.

pewno obserwowali, ale co im to da, jak przecież wybrać adresu do nas nie mogli... pewnie zauważyli jak powrócił okręt...

#20 Casper

Casper

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów
  • MiastoWrocek

Napisano 31.01.2007 - |21:22|

Wypas odcinek, RDA podkreślił powagę sytuacji :P !!!
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych