Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 53 – S03E13 - Irresponsible

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
64 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 53 – S03E13 - Irresponsible (140 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (4 głosów [3.33%])

Procent z głosów: 3.33%

2. 9.5 (1 głosów [0.83%])

Procent z głosów: 0.83%

3. 9 (4 głosów [3.33%])

4. 8.5 (4 głosów [3.33%])

5. 8 (9 głosów [7.50%])

Procent z głosów: 7.50%

6. 7.5 (14 głosów [11.67%])

Procent z głosów: 11.67%

7. 7 (22 głosów [18.33%])

Procent z głosów: 18.33%

8. 6.5 (7 głosów [5.83%])

Procent z głosów: 5.83%

9. 6 (14 głosów [11.67%])

Procent z głosów: 11.67%

10. 5.5 (3 głosów [2.50%])

Procent z głosów: 2.50%

11. 5 (9 głosów [7.50%])

Procent z głosów: 7.50%

12. 4.5 (2 głosów [1.67%])

Procent z głosów: 1.67%

13. 4 (7 głosów [5.83%])

Procent z głosów: 5.83%

14. 3.5 (4 głosów [3.33%])

15. 3 (5 głosów [4.17%])

Procent z głosów: 4.17%

16. 2.5 (1 głosów [0.83%])

17. 2 (2 głosów [1.67%])

Procent z głosów: 1.67%

18. 1.5 (1 głosów [0.83%])

19. 1 (1 głosów [0.83%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

21. 0 (6 głosów [5.00%])

Procent z głosów: 5.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.09.2006 - |21:51|

SPOILERY

Jest to odcinek będący sequel’em odcinka trzeciego odcinka tego sezonu pod tytułem “Irresistible”
Pułkownik Sheppard wraz z drużyną przybywa na planetę na której wioska jest oblężona przez zbirów. Dowódca zbirów, Haemon pyta Sheppard’a czy to on jest tym „bohaterem” który ma ich powstrzymać przed rubieżom miasta i rychłego spalenia go. Sheppard nie ma pojęcia o czym on mówił, ale potem odpowiedź szybko stała się jasna.
W glorii przybywa Luciu Lavin deklarując że to on jest bohaterem i ochroni wioskę. Gdy bandyci go napadli w magiczny sposób odbili się od niego. Lucius posiadał osobistą osłonę Pradawnych. Po szybkim uporaniu się z najeźdźcami zdobył serca wieśniaków – w tym lojalnego Amaris’a oraz wahającej się i inteligentnej osoby o ksywie „Oddana Dziewucha”
Drużyna odwiedza Lucius’a w jego nowym domu. Po pożegnaniu się z nim postanowili jednak przyjrzeć się z ukrycia co tym razem kombinuje. Podążyli za nim na jego sekretne spotkanie z Haemon’em dowiadując się że Lucius wynajął zbirów by upozorować atak i nie ma zamiaru zapłacić im tyle ile wcześniej ustalili. Ludzie byli zdenerwowani i jeden z nich złamał nadgarstek z tej utarczki. Co więcej okazuje się że są oni żołnierzami Genii – członkami honorowej gwardii osobistej Cowen którzy zostali zwolnieni po puczu Ladon’a Radim’a. (Coup D’etat).
Lucis ostatecznie musi polegać na drużynie Shepparda gdy byli żołnierze otrzymując pomocą ze strony swojego sojusznika – nikogo innego jak Acastus’a Kolya. Większym dla niego priorytetem szybko staje się drużyna Sheppard’a.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 05.12.2006 - |19:50|

Log65: Happy camper

#2 Cr@sH

Cr@sH

Starszy kapral

• VIP
  • 258 postów
  • MiastoBournemouth

Napisano 05.12.2006 - |21:43|

odcinek dobry na 9
Lucius znowu wymysla super historie czego to on nie robil:D
najlepsza scena to pojedynek Sheppard vs. Kolya niczym ja kna dzikim zachodzie oczywiscie wiadomo kto wygral:)
  • 0
15.05.2012 Diablo 3

#3 kris77

kris77

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoTrzebinia

Napisano 05.12.2006 - |23:41|

Nie podobal mi sie ten odcinek.Tyle oczekiwania na darmo :/ Jakos irytuje mnie postac Lucjusza :)
Scena pojedynku rodem z dzikiego zachodu tez nieciekawa, no i wielki Kolya ginie otoczony przez bande wiesniakow...Myslalem, ze bedzie z tego jakis fajny watek, zwlaszcza jak Kolya pytal Lucjusza jak sie dostal na Atlantis (jakies ciekawe wykorzystanie tych "feromonow" :) ) a tu taka klapa....

Ocena: 4
  • 0

#4 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.12.2006 - |00:39|

średni odcinek... jako że średni to 5, ale:
+ za Genii (kocham tą nację, to chyba najlepiej pomyślany ród w tym serialu
+ za ich dowódcę - za jego uśmiercenie... a lubiłem gościa.. był uczciwy chociaż...

Lucjusz jest mi obojętni...

A i oczywiście ten pojedynek i dymiąca lufa :)

jednym słowem, kilka miłych momentów było :)

#5 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 06.12.2006 - |09:09|

7/10;
chociaż nie lubię Lucjusza, lubię Genii(a przynajmniej odcinki z nimi :) );
ocena byłaby wyższa, gdyby nie nieścisłości;
Lucjusz twierdził, że tarczę aktywował mu ktoś z genem Pradawnych, on sam go nie posiadał; co wszakże nie przeszkadzało mu aktywować i dezaktywować jej bez przerwy w czasie odcinka(być może gen jest potrzebny przy pierwszym rozruchu :huh: );
ponad to w odcinku SGA, w którym McKay nosi tarczę wylewa on na siebie kawę, a ona spływa po nim; w tym odcinku Lucjusz mając aktywowaną tarczę jest zanurzany w beczce z wodą przez Genii, jak go wyciągają to ma mokre włosy;jednym słowem bzdura;
gdy Sheppard dotyka tarczy McKay to odczuwa ból; tutaj natomiast żołnierze Genii dotykają tarczy(znów scena topienia w beczce) bez szczególnych problemów; kolejna bzdura
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#6 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.12.2006 - |09:31|

inwe dorzucę ci jeszcze jedną... Tarcza odbija wszelkie ciosy, a osoba którą ją ma nawet nie drgnie, a tu pomiatają Lucjuszem ile wlezie... przecież jakby się zatrzymał, to nie zależnie ile siły by przyłożyli, to by go nie ruszyli.....

#7 Sandras

Sandras

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 06.12.2006 - |10:10|

Odcinek dobry jak na zapychacz. Najlepsza jest scena pojedynku, swietnie zrobiona, ten dymek z lufy :) 7,5
  • 0

#8 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 06.12.2006 - |11:57|

Tylko Genii ratują ten odcinek, ale szkoda, że Kolya zginał w drugim najgorszym odcinku tego sezonu, jeśli nie serialu, pierwsze miejsce trzyma oczywiście S03E03 Irresistible.
Pierwsze 10 minut to jakbym oglądał S03E03, potem akcja z pseudo atakiem na miasteczko (czy nie widzieliśmy już go w SG-1 S07E05, do tego agent z SG-1 S06E14), potem ekipa z Atlantis odkrywa zagrywkę Lucius'a (niestety miasteczko nie daje się przekonać), do tego miejsca to było dno, może poza kilkoma tekstami.
W końcu zjawia się Kolya z ludźmi, pojawia się coś ciekawszego, zagrożenie i jakieś planowanie. Lucius łatwo daje się złapać i spokojnie pozwala się podtapiać, tego wogóle nie rozumiem, teoretycznie powienien zawsze być w stanie się wyrwać, tarcza gwarantuje mu dużo większą siłę, co widać z poprzedniego starcia, minimalna predkość ruchu, a powibijane zęby i kilka innych uszkodzeń...
Trochę kombinacji, drużyna, poza Johnem, daje się złapać. Potem przemowa, okupowani postanawiają się bronić, no i pojedynek, w sumie oczekiwałem, że Kolya odejdzie w jakiś bardziej spektakularny sposób, a tu nie dość, że bum i koniec, to jeszcze w takim odcinku, czymś musieli ten fatalny epizod ratować, ale czy nie można było wykorzystać jakiegoś innego wątku, czy trzeba było poświęcić aż tak dobry...

A teraz to, co najlepsze:
Mina Teyli w 14 minucie :lol:
Rodney skrobiący łyżką ścianę :lol:

W sumie odcinek może dostać 6.

PS
Piszę dopiero dzisiaj, bo nie mogłem się przemóc do oglądania tego TVCAM (tak to 250MB to kamera postawiona przed telewizorem), wolałem poczekać na HDTV, bo wolę nie przypominać sobie czasów SG-1 w pilkach ASF po 20MB.
  • 0
Master of possimpible ;)

#9 Liki

Liki

Szeregowy

• Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 06.12.2006 - |11:57|

Odcinek taki sobie, ocena 6.

Jest wiele nieścisłości:
-Lucius odbył terapię genową jak był w Atlantis i uczył się latać skoczkiem.
-McKay z alternatywnego świata użył tarczy, aby przedostać się przez pomost, więc chyba tarcza dostarcza tlen dla użytkownika
-jak już było wspomniane osoba posiadająca tarcze nie może zostać zaatakowana przez innych (co było pokazane jak Ronan uderzył Luciusza), ale Genii mają chyba specjalny dar, że na nich to nie działa.

Z innych rzeczy, które przynajmniej mi się nie podobały:
-Sceneria, wykorzystana w odcinku SG-1 (na planecie ze zniszczonym ekosystemem, gdzie znajdowała się osada ludzi chronionych przez osłonę)
-wieśniaki, żeby jeszcze aktorów lepszych zatrudnili
-śmierć Kolya'y w takim odcinku

Na szczęście jest kilka ciekawych momentów:
-McKay robiący dziurę w murze za pomocą łyżki
-żart o zatrutym jedzeniu
-pojedynek
  • 0

#10 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.12.2006 - |12:04|

nigdy nie przeszedł tej terapii i nigdy nie pilotował skoczka... zobacz poprzedni odcinek jeszcze raz

-McKay z alternatywnego świata użył tarczy, aby przedostać się przez pomost, więc chyba tarcza dostarcza tlen dla użytkownika

Nie, tarcza przepuszcza powietrze z otoczenia - patrz odcinek gdzie McKay znalazł tą tarczę. Z alternatywnym Mckeyem... on zawsze był w otoczeniu tlenu...

-jak już było wspomniane osoba posiadająca tarcze nie może zostać zaatakowana przez innych (co było pokazane jak Ronan uderzył Luciusza), ale Genii mają chyba specjalny dar, że na nich to nie działa.

nie bardzo rozumiem? Żaden z Genii nie zadziałał z dużą siłą na tarczę, nie licząc strzelania i wybuchu...

#11 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 06.12.2006 - |12:05|

- Nie Beckett, nie podał mu serum z genem, tylko neutralizator, tego co używał, żeby wszyscy go kochali.
- Co innego wstrzymać oddech na kilka sekund w trakcie teleportacji,a co innego "oddychać" pod wodą.
- Co do tego podtapiania przez Genii, to pisałem wyżej...

-Sceneria, wykorzystana w odcinku SG-1 (na planecie ze zniszczonym ekosystemem, gdzie znajdowała się osada ludzi chronionych przez osłonę)
-śmierć Kolya'y w takim odcinku

- Tak jak wyżej ;)
  • 0
Master of possimpible ;)

#12 Liki

Liki

Szeregowy

• Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 06.12.2006 - |13:13|

@ Kwiatek
Napisaliśmy posty w tym samym czasie. Poza tym co to za osłona, która wymagałaby wstrzymania oddechu. Wystarczyłby po prostu gaz bojowy żeby pozbyć się całego batalionu "żołnierzy z tarczą". Gdyby Lucius nie chciał to nikt by mu głowy do studni nie wsadził (już o mokrych włosach nie wspominając).
  • 0

#13 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 06.12.2006 - |13:30|

aaaa, ja też to od razu zauważyłam ;D
brakowało tylko wieśniaków z tym śmiesznym łączem

fusy:
+ dziki zachód na końcu, mnie to rozwaliło
+ lucjusz chce opowiedzieć historię o [nie pamiętam dokładnie, oglądałam epa o 7 rano] uwiedzeniu [przez] pradawną - mina shepparda: bezcenna >:D
+ mina shepparda, kiedy wyczerpała się tarcza
+ mckay i łyżka - zarówno skrobanie ściany, jak i próba jej ukrycia - nagle wyleciała
+ zaskoczony mckay, kiedy kolya groził mu śmiercią i cała ekipa zaczęła krzyczeć: zabij mnie, a nie jego
+ dynamit ;DD
+ lucjusz u mnie zaplusował. w 3 odcinku tego sezonu był nie do zniesienia, teraz zrobił się z niego poniekąd [!] drugi maybourne. zmienił się trochę na lepsze imho.
+ ekipa siedzi przy obiedzie. wszyscy myślą nad pustymi talerzami, ronon wcina ;D
+ beckett pobierający krew lucjuszowi
+ fajna ewolucja postaci kolyi. od szychy wśród genii aż do żałosnej namiastki niegdyś obdarzonego ogromną władzą człowieka, ginącego teraz w otoczeniu zwykłych wieśniaków z bronią

minusy:
- oczywiste niekonsekwencje z tarczą - jakby scenarzyści dowiedzieli się o takim urządzeniu [-wow, osobista tarcza!] i na tym ich znajomość tematu się kończyła
- może coś przeoczyłam, ale nie mam pojęcia, co robił na tej planecie beckett
- sheppard-super-komandos; normalka, wszyscy są w pułapce/więzieniu, ale on nie

mimo wszystko odcinek mi się podobał - sympatyczne, słoneczne miasteczko, taka przyjemna atmosfera, nie było nudno jak w poprzednim epie z lucjuszem :>
7.5

Użytkownik katja edytował ten post 06.12.2006 - |13:33|

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#14 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 06.12.2006 - |13:47|

A jakim cudem Sheppard uzyl oslony jak oslone moze uzywac tylko osoba ktora jako pierwsza ja aktualizowala poniewaz dostosowuje sie ona do DNA uzytkownika.
  • 0

#15 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 06.12.2006 - |16:20|

Modes - cudem wyobraźni scenarzystów :P

Do cholery jasnej, toż ten odcinek sie sypie jak piasek. Jedyne co ta tarcza przedstawiona tutaj i wcześniej miały ze sobąwspólnego to chyba tylko kolor :| Ale nie rozwodzmy się na tym, czasem scenarzyści po prostu się nie popisują...

Trochę wkurzyło mnie użycie tej samej wioski, co w SG-1 :/

Kolya ginący jak jakiś podrzędny nieistotny bohater...

Dziki Zachód to już kwestia gustu.

Najlepsze w odcinku oczywiście łyżka oraz rozmowa, kiedy Sheppard chce zabić Kolye

Teyla "Nie możesz tego zrobić! Strzelanina nie rozwiąże sytuacji"
Ronan " Ma racje, musimy zabićich wszystkich"
(...)
Sheppard "Let's do it!" :P

Mina Teyli w 14 minucie

Fakty cznie genialna ^_^
  • 0

#16 Tishi

Tishi

Starszy szeregowy

• Email
  • 120 postów
  • MiastoWanaty k. Cz-wy

Napisano 06.12.2006 - |18:38|

Jak dla mnie odcinek średni nie przepadam za takimi odcinkami.
Znów ten denny grubas :P
Jedynym plusem było zabicie Kolyi przez Sheparda jak w westernie :clap:

Ogólna ocena 4,5
  • 0

#17 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 06.12.2006 - |18:38|

Wystarczyłby po prostu gaz bojowy żeby pozbyć się całego batalionu "żołnierzy z tarczą". Gdyby Lucius nie chciał to nikt by mu głowy do studni nie wsadził (już o mokrych włosach nie wspominając).

1) jakoś nie wydaje mi się, żeby Lucjusz miał kompleks męczennika; IMHO na pewno nie chciał by mu głowę
do studni bądź beczki wsadzali; to jest po prostu babol scenarzystów
2)a to novum: batalion Pradawnych; jakoś ciężko mi sobie wyobrazić to biorąc pod uwagę ich naturę; tarcza była raczej zaprojektowana do badania środowiska wysoce niesprzyjającego człowiekowi bądź do sytuacji awaryjnych;

Użytkownik inwe edytował ten post 06.12.2006 - |19:32|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#18 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.12.2006 - |19:09|

Odinek niezbyt udany, nudnawy, ale plus za scenerie i jak już wcześniej wspomniano za scene jak z westernu.
Ocena 5

Użytkownik Wraith edytował ten post 06.12.2006 - |19:09|

• 0

#19 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 06.12.2006 - |23:59|

Odcinek to kpina! ocena 0/10 NO COMMENTS
  • 0

#20 mancus

mancus

Szeregowy

• Email
  • 17 postów

Napisano 07.12.2006 - |00:20|

Straszny odcinek... nudny i nieciekawy jak dla mnie 3. Gdybym wczesniej nie ogladal SGA i zaczol od tego odc jakos przez przypadek to wiecej bym juz nie ogladal... A co do tarczy to w sumie fakt ze troche sie nie popisali scenarzyści, ale z drugiej strony mogla to byc jakas ulepszona (bo mozna jesc i pic) oslona, bo przeciez nasz doktorek nie mogl jej przesuwac po swoim ubraniu a grubasek moze... ale to tylko takie gdybanie ;]
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych