Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 04.11.2006 - |07:05|
Odcinek 039 - S03E06 - Torn
Napisano 04.11.2006 - |09:00|
Baltar jako Cylon - nie kupuję tego. Baltar to... Baltar. Widzi tylko swoje korzyści i tyle, czego najlepszy przykład w tym odcinku.
Strabuck za nawias - ciekawe rozwiązanie. Musiała nieźle pobroić w ciągu tego roku (nie wierzę, że reakcja Adamy byłaby spowodowana tylko tym co teraz uskutecznia razem z pułkownikiem, to raczej jakaś zaszłość), dodatkowo "przygody" na NC nieźle jej dały w kość. Niby wszytko na dobrej drodze do prowadzenia ciekawego postaci ale coś mi nie gra . W końcu dostawała od życia w tyłek już nie raz i zawsze była Starbuck - a teraz mamy kogoś zupełnie innego. Może wyjaśnią to w późniejszych odcinkach bo na razie to mi nie pasuje. Zostaje w sumie sama: tylko ona i Tigh ale to ich przymierze jak dla mnie nie zostaje dobrze oddane. Jego zachowanie jakoś pasuje do tego co o nim wiemy (w końcu w ostanich odcinkach trochę czasu był na ekranie) ale nie przypuszczałam, że tak szybko odpuści przyjaźń z Adamą.
Niby wszystko już było i będzie znowu - ale żeby pamiątki po kolonistach były bronią na Cylonów. Lekka przesada. Chyba, że ich bogowie to poprzednia wersja Cylonów Wcale by mnie to nie zdziwiło.
Reasumując: niby ciekawe wątki ale tak przedstawione, że mnie nie przekonały. Najsłabszy z dotychczasowych odcinków.
Napisano 04.11.2006 - |09:49|
Hm, coś jest nie tak z tym odcinkiem.
Może dlatego ,że mamy tu trochę "lżejszą" fabułę niż w ostatnich odcinkach.
A mi się akurat podobało.Ale daję mniej niż przed tygodniem.
Krótko o fabule:
Gaeta pokazuje Roslin i Adamie badania Baltara i ,że być może odkrył on ślad pozwalający odnaleźc im droge do domu - Ziemi.
Koloniści więc postanawiają się tam udać w celu sprawdzenia tej możliwości. Niestety Gaius Baltar wyjawia również tą informację Cylonom którzy oczywiście też postanawiają to sprawdzić.
Zwiad ludzi i Cylonów udaje się w to samo miejsce a tam czeka ich............
Poza tym pokazane "dochodzenie do siebie" po ostatnich przeżyciach kilku głównych bohaterów na Galaktyce oraz sytucjia na Basestarze z Baltarem i resztą Cylonów. I jego próby dowiedzenia się jak wygląda pozostałe 5 modeli cylonów których dotąd nie widzieliśmy.
To teraz trochę plusów:
+ za scenę jak cylonka D'Anna Biers mówi do Baltara po tym jak pyta się go dokąd polecieli koloniśći a on nie chce powiedzieć:
DB:- .... Szkoda bo miałam nadzieję,że będzie powód by potrzymać cię jeszcze przy życiu....
B:-...Dlaczego szukaćie Ziemi? ...... ,
DB:-.....bo zdecydowaliśmy,że to będzie nasz nowy dom...... -- bardzo fajna scena i ta mina Gaiusa.
++ Apollo - "pozbył się lateksu" poćwiczył, przypakował, i schudł i wygląda jak za starych czasów.
+ Gaius Baltar w scenie z projekcjami z Szóstką i jego pytanie gdy zaczyna sie domyślać: Czy ja jestem Cylonem?
+ scena z dzieckiem i Karą.
++ w końcu widzimy mostek - sterownię Basestara oraz jego "mózg". Niesamowita ta istota.
+ dużo się dzieje na Basestarze i dużo go pokazują .
+ niezłe Gaius pomagający Cylonom wyjaśnić co stało się na zarażonym Basestarze chociaż jak się potem okaże i tak dba tylko o własny tyłek.
+ tajemnicza "latarnia" kosmiczna po pierwszych kolonistach.
+ Gaius zabijający Szóstkę.
++++++ to zostawiłem na koniec Szóstka w bikini na plaży i ćwicząca nago :slina: Sharon.
- trochę już zaczyna mnie męczyć postawa Tigha
Użytkownik biku1 edytował ten post 04.11.2006 - |13:19|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 04.11.2006 - |10:37|
Cóż, może gdyby pokazali analogicznie Apollo albo innego z panów miałabym podobne odczucia++++++ to zostawiłem na koniec Szóstka w bikini na plaży i ćwicząca nago Sharon.
++ w końcu widzimy mostek - sterownię Basestara oraz jego "mózg".Niesamowita ta istota.
Bezpośrednie skojarzenie z Raportem mniejszości i tamtejszymi Jasnowidzami - nawet podobnie zagrane.
Użytkownik Pandora edytował ten post 04.11.2006 - |10:41|
Napisano 04.11.2006 - |10:50|
Cóż, może gdyby pokazali analogicznie Apollo albo innego z panów miałabym podobne odczucia
Bezpośrednie skojarzenie z Raportem mniejszości i tamtejszymi Jasnowidzami - nawet podobnie zagrane.
Ad 1. No akurat może to jeszcze przed Tobą. Narazie pozostaje scena Apollo po ćwiczeńiach i wyobraźnia.
Niemniej nie to przesądziło o tym ,że odcinek mi się podobał. Te "sceny-momenty" były akurat takim miłym dodatkiem
Ad 2. Właśnie tego tytułu mi brakowało bo również mam podobne skojarzenia z Raportem M.
Tylko ,że tutaj ta osoba-istota z tego co dobrze dojrzałem i pamiętam to nie jest w pełni rozwinięta jak normalny człowiek. Chyba, że już mi pamięc szwankuje.
Użytkownik biku1 edytował ten post 04.11.2006 - |13:10|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 04.11.2006 - |13:13|
Plusy:
+ wnetrze Basestar
+ troche o psychologii Cylonow
+ Beacon
+ Droga do Ziemii
+ Tight & Starbuck posadzeni na 4 literach
+ MUZYKA!!!!
Minusy:
- Ewolucja Tigh'a - myslalem ze sie otrzasnie
- dziwny nick dla Sharon
Napisano 04.11.2006 - |14:08|
Prawo Clarke'a
Napisano 04.11.2006 - |16:32|
Użytkownik Myszaqu edytował ten post 04.11.2006 - |16:32|
Napisano 04.11.2006 - |17:33|
Najważniejszym motywem w tym odcinku jest BOJA.
Tak moim milusińscy ta właśnie BOJA, która zaraziła i zabiła Baseship.
Dlaczego ?
Bo to tworzy wątek zaawansowanych ZIEMSKICH przodków, coś ala Atlantyda.
Co do Tigh'a - gość ZABIŁ swoją żonę, którą kochał. Ten facet to nie maszyna żeby to nim nie wstrząsnęło.
To samo tyczy się Kary, która była psychicznie torturowana przez Liobena.
Dużo Baltara :clap:
Oczywiście po tak MASAKRYCZNYCH odcinkach, emocjach i tematach jak w s3e1-5 ten siłą rzeczy musi być lżejszy, słabszy.
+++ Boja 13 plemienia czyli "przodków ziemian" ?
++ Baltar, baseship
+ Apollo is back !
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 04.11.2006 - |19:00|
Powrót do tematu poszukiwania Ziemi - kto pozostawił boję, czy rzeczywiście ich przodkowie mogli stworzyć zarazę mogącą zniszczyć wrogów ich pobratymców?
Hybryda - w książce Cylon Secrets jest mowa o eksperymantach nad stworzeniem biologicznego komputera sterującego statkami Cylonów.
Baltar ma wątpliwości kim jest, lecz chyba wciąż mu się wydaje że jednak jest człowiekiem więc przemilcza to i owo.
Ciekawe czy Athena się zarazi, bo znalazła się tak blisko BS - czy jako ich najlepsze żródło informacji o wrogu nie powinna siedzić przy mężu i analizować informacje zamiast latać na tego typu misje?
Napisano 04.11.2006 - |21:47|
PS. Sharon chyba "złapała" to dziadostwo na Cylony...szkoda by było żeby sie od tego przekręciła
PS.2 ALe teraz Battlestar ma części wymiennych i surowców: cały nietkniety Basestar i mnóstwo martwych myśliwców...można by nawet się pokusić o naprawienie tego i "przystosowanie" na ziemską obsługę
OCENA: 9
Napisano 04.11.2006 - |22:10|
PS.2 ALe teraz Battlestar ma części wymiennych i surowców: cały nietkniety Basestar i mnóstwo martwych myśliwców...można by nawet się pokusić o naprawienie tego i "przystosowanie" na ziemską obsługę
surowców może i tak, ale z obsługą basestar to ja widze problem, całość jest zbyt biologiczna, nawet bardziej niż myśliwce z "mózgiem". Moim zdaniem okręt zdechnie tak samo jak załoga prędzej czy później i zostanie wielki szkielecik. Cuż... mogę się mylić
Napisano 04.11.2006 - |22:38|
Powoli nawet zaczynam rozumieć powodu ekscesów parti prześladującej teczki.
Mam gorącą mimo to wszystko nadzieje że Tigh się otrząśnie (jak i nasi panowie towarzysze komraci z parti)
Tight ma przeżyć... bo jeszcze chce nie jedno piwko z nim wypić podczas odcinka.... a i wieść gminna mnie dochodzi że i obalanie Goa'uld'ów przy następnej okazji będzie
Ale jeszcze, mimo wszystkiego wydaje mi się że tekst Adamy który niezna sytuacji w jakiej znalazł się Tigh i Starbuck rzucając w tych zasłużonych ludzi że go uważa już za zupełnie skończonego pijaczynę i to jednookiego (jakby to pułkownika wina była że stracił oko), natomiast Starbuck zrzuca z krzesła uznając że już nie jest jego "pseudo córeczką". No bez pzesady.
Wiadomo żyje się teraźniejszością, jednak jakiś szacuneczek dla tych ludzi trza mieć.
Użytkownik SGTokar edytował ten post 04.11.2006 - |23:00|
Napisano 04.11.2006 - |23:27|
"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam
Napisano 04.11.2006 - |23:44|
I ona będzie działała na korzyść Baltara a nie koniecznie na korzyść 7 modeli które znamy.
Myślę że zostanie do tego wykorzystana druga frakcja Cylonów czyli pozostałe 5 modeli.
Może projekcyjna 6 to podarunek od tamtej frakcji ?
Prawdopodobniejsze jest jednak że projekcyjna 6 jest wytworem "wyższej" świadomości zrodzonej z zsieciowania reszty Cylonów, czyli "Boga" Cylonów.
Niemniej wątki jakie nam się zarysowują są bardzo obiecujące.
9,0
++++ za nowe wątki i powrót rozmów Baltar - projekcyjna 6
+++ Boja, czyli 13 Ziemskie plemię + choroba
++ baseship
+ Apollo is back !
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 05.11.2006 - |00:35|
- Wiemy ze istnieje idealna bron na tostery, ktora nie wplywa na ludzi. Wystarczy teraz zeby wzieli ta boje na poklad Battlestara i cyloni juz sie nie zbliza nawet.
- Baltar nie jest cylonem - "Boja" nie wplynela na niego w zaden sposob, Boomer czy juz teraz Atena od razu sie zle poczula.
- Wiemy jak dziala Baseship
Inne aspekty odcinka:
+ Cyloni kloca sie miedzy soba. Odmienne zdania mieli i wczesniej ale tera to bylo zabawniejsze
+ Hybryda ma swoje zdanie... istenieje mozliwosc zbuntowania sie
- Czy piloci wszystkich Raptorow sa tacy glupi? Czy nie zauwazyla jak wleciala obok zainfekowanego baseshipa ze swobodne dryfowanie w przestrzeni bez zadnej kontroli nie jest normalnym zachowaniem cylonow? (ironia off) Przydalo by sie chociaz jakas kwestia w stylu "dziwnie sie zachowuja ale i tak wracajmy i zameldujmny o tym" czy cos w tym stylu.
Ocena: 8,5
Napisano 05.11.2006 - |00:54|
Baltar raczej nie jest cylonem, a na pewno nie klasycznym modelem biologicznym, jak cała reszta. Gdyby był dopadłoby go to choróbsko z boji. W ogóle fajny pomysł - kosmiczna boja, ma klimat, podoba mi się.
Co do dużego Adamy, to nie dość, że musi dowodzić, to jeszcze wychowywać swoich podwładnych. Podobała mi się ta rozmowa, sam motyw z pistoletem i to, jak zrzucił Starbuck z krzesła.
Ciekawie przedstawiono wnętrze Basestara. Ta Hybryda faktycznie kojarzy się z Agatą z Minority Raport. Interesujące jest to, że cyloni tworzą coś, czego nie są w stanie zrozumieć. Mam wrażenie, że są bardziej zagubieni niż ludzie i tak na prawdę nie wiedzą co robią.
Those who understand binary and those who don't.
Napisano 05.11.2006 - |05:38|
Co tu dożo mówić, wreszcie wchodzimy w jądro problemów, a nie bawimy się w opisywanie pobocznych przygód.
Pojawia się namacalny dowód na istnienie ziemi - boja.
Cyloni okazują się podatni na coś co jest zaraźliwe dla nich.
Kapitalne mieszanie i rozgrywka z Baltarem i Cylonami.
Ciekawa i poplątana sytuacja u ludzi we flocie.
Duuużo nowej wiedzy i działaniu i myśleniu cylonów + hybryda...
Jest super. Dałem 9.5 - tak trzymać.
Napisano 05.11.2006 - |11:10|
wcale nie taki dziwny, w oryginalnej wersji BSG była postać o takim nicku- dziwny nick dla Sharon
niewątpliwie jedne z najprzyjemniejszych momentów tego epizodu++++++ to zostawiłem na koniec Szóstka w bikini na plaży i ćwicząca nago Sharon.
-Baltar to by nawet matke sprzedał gdyby dało mu to 10 minut więcej życia, nie wydaje mi się żby był Cylonem, chyba że jakąś zbugowaną wersją, albo testowaną betą,
-Tigh i Starbuck zaczęli przesadzać ze swoim zachowaniem, widać że Adama nie miał już ochoty na pogawędki tylko w zdecydowany sposób przedstawił sytuacje,
-wzrastają coraz bardziej napięcia pomiędzy tymi co zostali na Galactice a tymi co postanowili się osiedlić na New Caprica, nie jest to dobre zjawisko ale widać że twórcy serialu będą się starli to coraz bardziej pogłębiać niż rozwiązać,
-motyw hybrydy żywcem wyciągnięty z Raportu Mniejszości jak ktoś już wspomniał, tutaj jednak spełnia ona inną role, czekałem jeszcze na ruchome obrazy, na szczęście nie posunęli się tak daleko z podobieństwami,
-boja kosmiczna z wirusem, kto ją tam zostawił? jak dokładnie działa? czy stworzenie leku jest możliwe czy może to będzie broń ostateczna przeciwko Cylonom? gdyby nie irracjonalne zachowanie Racetrack (chyba taki nick ma ta co leciała z Ateną) to może w przyszłym epizodzie wysłanoby ekipe badawczą mająca zbadać wrak i być może mielibyśmy spotkanie Galacticowców z Baltarem (może tam wróci żeby zbadać boje)
- z lżejszych rzeczy to: Apollo wreszcie wrócił do normalności, Geaty nikt się już nie czepia, a żołd oficera Galactici jest nie wysoki bo Starbuck nie było stać na fryzjera
byłby zapomniał ocenić: 9/10
Użytkownik gregov edytował ten post 05.11.2006 - |11:27|
Napisano 05.11.2006 - |12:05|
Odcinek oceniam na wielką 9
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych