Skocz do zawartości

Zdjęcie

Lord of War (2005)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kwaśny

Kwaśny

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 01.08.2006 - |21:52|

W światowym obrocie znajduje się ponad 550 mln. sztuk broni. Co dwunasty człowiek na Ziemi ma broń. Pytanie jakie sobie zadaje nasz bohater brzmi: jak uzbroić 11 pozostałych? Jest nim Yuri Orlov, który razem z rodziną udając Żydów wyemigrował z Ukrainy. Kiedy jest świadkiem morderstwa na zlecenie mafii zdaje sobie sprawę, że jego powołaniem jest handel bronią i to nie na małą skalę. Chce zarabiać na broni podczas różnych wojen. Do spółki wciąga swojego młodszego brata Witalija. Yurija nie interesuje nic oprócz pieniędzy, sprzedaje broń każdemu, kto tylko zapłaci, nawet jeśli są to przeciwne strony jednego konfliktu. Jedyna armią jakiej nie zaopatrywał to Armia Zbawienia, nie sprzedawał również broni Bin Ladenowi i to tylko dlatego, że ten nie płacił. W połowie lat 80-tych dostarcza już broń w 8 na 10 światowych konfliktach. Handluje również z bossami narkotykowymi. Tutaj walutą wymienną są narkotyki. Niestety Witalij się od nich uzależnia. Po umieszczeniu brata w zakładzie odwykowym zaczyna działać sam. Jednak i Yuri ma swoją słabość, jest nią Ava. Aby jej zaimponować wydaje niemal wszystkie swoje pieniądze. Po upadku ZSRR i zakończeniu zimnej wojny Yuri w 1992r. powraca do Odessy. Tutaj robi kokosowe interesy na broni z ukraińskich magazynów. W tym czasie popada również w konflikt z innym wielkim handlarzem broni Simeonem Weiszem. Robiąc interesy z wujkiem, generałem Armii Ukraińskiej jest świadkiem jak ten ginie w minie pułapce przygotowanej dla niego, w jego własnym samochodzie. Po tym zdarzeniu przychodzi kolej na interesy w Afryce, ze szczególnym naciskiem na Liberię i jej stolicę Monrowię. Orlov staje się zagrożeniem dla konkurencji, a na domiar złego po piętach depcze mu Interpol z niezmordowanym Valentinem na czele.
(FILMWEB)

Bardzo dobrze ukazany problem handlu bronią, bezlistosny i troche zabawny.
Nicolas Cage jak zawsze nieźle zagrał
  • 0

#2 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 03.08.2006 - |13:21|

Fajnie przedstawione życie handlarza bronią, te narracje .. ahhh Nicolas to wielka firma :)

Najlepsza scena we filmie to jak testują kałacha i strzały nagle zagłusza odgłos kasy.... każdy pocisk zamienia się na dolary :)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#3 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 06.08.2006 - |22:38|

najlepsza scena to chyba ta, w której w kilkanascie minut Murzyni rozbierają samolot z bronią (na zaproszenie głównego bohatera) ;) .
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#4 Globus87

Globus87

Szeregowy

• Email
  • 8 postów
  • MiastoKaszuby

Napisano 07.08.2006 - |08:03|

Film niezły i godny polecenia. też podobała mi się scena z samolotem :P
  • 0

#5 Gość_Vendetta_*

Gość_Vendetta_*
  • Gość

Napisano 04.01.2007 - |09:35|

Niezły jest początek. Z perspektywy naboju.

Ogólnie 10/10. Jakoś nie mam się do czego doczepić. Oglądałem jednym tchem. A o to przecież w filmie chodzi. By przyjemnie spędzić czas na oglądaniu i później miło wspominać.
  • 0

#6 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 04.01.2007 - |14:58|

Mnie film także się bardzo podobał. Zwłaszcza koniec....zawsze jest drugie dno... i najważniejsza jest kasa, a nie ludzkie życie :/
  • 0
Dołączona grafika

#7 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 04.01.2007 - |15:10|

Kto tłumaczy te tytuły. Przeciez to idiotyczne - Pan życia i śmierci.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#8 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 04.01.2007 - |18:27|

Może tytuł nie jest przetłumaczony genialnie, ale myślę że nawet pasuje do filmu, przcież handlarze bronią faktycznie rząglują ludzkim życiem, w pewnym sensie decydują kto zginie a kto będzie żył, bo gdy dobiją targu ktoś kupi od nich tą broń i użyje jej aby odebrać życie komuś innemu.
  • 0

#9 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 04.01.2007 - |19:05|

Może tytuł nie jest przetłumaczony genialnie, ale myślę że nawet pasuje do filmu, przcież handlarze bronią faktycznie rząglują ludzkim życiem, w pewnym sensie decydują kto zginie a kto będzie żył, bo gdy dobiją targu ktoś kupi od nich tą broń i użyje jej aby odebrać życie komuś innemu.

On sprzedawał wszytskim i nie był jedynym handlarzem. Orginalny tytuł ma inny wydźwięk.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#10 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 06.01.2007 - |21:39|

film mocny, przewrotny, z ironicznym, gorzkim posmakiem...

zostawil wrazenie- hm, jak to ujac? ...
- kiedy ogladam horror, to czasem sie boja, ot, jakis potwor, halas, nagla scena przestraszy. ale w gruncie rzeczy wiem, ze to [beeep]ki, i po napisach koncowych strach mija.
- kiedy oglada sie taki film, gdzies gleboko rodzi sie inny strach. taki mniej swiadomy, za to o wiele bardziej trwaly.
uczucie, ze tak naprawde, nie znamy dnia i godziny, nie wiemy, co moze sie nam przytrafic, bo na swiecie sa miliony szalencow i mnostwo broni...
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#11 unnamed

unnamed

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 293 postów

Napisano 07.01.2007 - |21:02|

film fajny ale bez rewelacji
co najlepsze widzimy tam wszystkich bohaterów na przełomie conajmniej 10 lat a jedyne co sie tam starzeje to dziecko głównego bohatera...
  • 0

#12 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 09.01.2007 - |10:00|

... rząglują ...

:huh: nie mam w zwyczaju czepiac sie ortografow ale ten wrecz poraza
  • 0
Maruda
1. Praca uszlachetnia, lenistwo czyni szczesliwym. Wybor nalezy do ciebie - Minister Zdrowia
2. Sikanie z wiatrem jest pójściem na łatwiznę

Moje napisy znjadziesz na: hatak.pl [Dead Like Me], [Smith] i i mogłeś znaleźć na Ś.P. napisy.org [Two and a Half Men], [Gilmore Girls 7]

#13 ganima

ganima

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 12.01.2007 - |09:35|

Filmowi daję 10/10. Oglądaliśmy go w trzy osoby o zupełnie różnych gustach i wszystkim się podobał. Także polecam.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych