Skocz do zawartości

Zdjęcie

Babylon 5 - Crusade

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 13.02.2004 - |21:19|

Zacząłem oglądać Babylon 5 Crusade - naprawdę pierwszy raz - nie wiem jak do niego podejść , czy w czasie oceniania patrzyć na to co było w wcześniejszym serialu i filmach do Babylon 5 , czy też patrzyć jak na coś zupełnie nowego i innego dziejącego się tylko przypadkiem w tym samym uniwersum .Od razu mozna było zauważyć że niektóre rzeczy się zmieniły np: wejście w Hiperprzestrzeń , czy też realizm wyglądu statków (raz lepiej raz gorzej). Po pierwszym odcinku mam wrażenie że zmieniła się osoba tworzącą muzykę -wrażenie odpowiednie Franke nie pisze muzyki do serialu - bowiem według mnie jest gorsza , nie stwarza takiego klimatu jak ta z B5 . Serial jest podobny do zwykłego B5 , jednak jest inny bo tutaj historjia trzyma się z góry ustalonego szlaku . Ale zacznijmy recenzję :

1x01 War Zone - ocenię po obejrzeniu całej serii - Gideon , dowódca jednego że statków klasy Explorer dostaje Exalibura i zadanie znalezienia leku na plagę pozostawioną przez Drakhów , niszczyciel ściągający jeden z statków Drakh zostaje zniszczony i Exalibur zamiast lecieć na poligon udaję się w rejon planety na której rozbił sie wrogi statek. Pojawia się technomag , 3 statki Drakh i rozpoczyna się bitwa (inna od tych które widzieliśmy w B5 ) . Zostaje złapany kapitan rozbitego statku Drakhów .

Ps. Nadal się zastanawiam czy pytania w openingu zadaję Galen czy też Kosh Naranek - według mnie głos jest prawie identyczny .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 14.02.2004 - |22:59|

1x02 The long Road - Po pierwsze SMOK - jest wspaniały , mieszkańcy Regula 4 , drugi Technomag - Alwyn , przygotowania do "strzału" , Alwyn przeżył .

1x03 The Well of Forever - Zycie w hiperprzestrzeni , pan "Jones" i jego chęć dowiedzenia się wiecej o Exaliburze , Studnia wieczności - pomnikiem i cmentażem Technomagów , pogrzeb , Odpowiedzi .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 15.02.2004 - |22:27|

1x04 Path of Sorrow - Odcinek dosyć dziwny , Ciekawy Obcy - potrafi dać prawdziwe wybaczenie - jednak aby dostać się do niego trzeba cierpieć , obrazy z historji Gideona , Mathesona , Galena - otrzymali przebaczenie . Swoją drogą ciekawe co to za statek ( i jakiej rasy ) zniszczył w przeszłości statek na którym słóżył Gideon .

1x05 Patterns of the Soul - Ostatni przectawiciele rasy Dureen - są zarażeni plagą Drakhów i mają tylko rok życia , oddział Cyborgów , dowództwo EA znowu coś kombinuje , mistyfikacja dla EA .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 16.02.2004 - |13:37|

Opis tutaj sugeruje statek Cieni, ale w tedy byłby razem z innymi statkami Cieni. To w jaki sposób zaatakował statek Gideona też na to wskazuje.
A do serialu podchodzić najlepiej jak do innej serii opartej na tym samym wszechświecie. Twórcy robiący nowy serial na podstawie filmu czy innego serialu lubią wprowadzać różne zmiany. Szkoda że serial przestali kręcić. Miał parę słabych odcinków, ale zapowiadał się nieźle. Strasznie się rozłościłem na stację, która go w Polsce puszczała, że znowu czegoś nie chcą dokończyć. A tu się okazało, że to nie ich wina.

Użytkownik M.M edytował ten post 16.02.2004 - |23:23|

• 0

#5 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 16.02.2004 - |20:02|

Mi nie pasuje do statku Cieni - mimo nawet że coś takiego jest zawartego w opisie - brak pewnego , bardzo charakterystycznego odgłosu dla jednostek Cieni . Prędej bym się zgodził z stwierdzeniem że to jakiś experyment czy to sił EA , czy też Cieni - jednak , w czasie kiedy został zniszczony Cerberus (statek Gideona ) prezydentem był Clark , którego można uznać za sojusznika Cieni.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 16.02.2004 - |23:28|

Nie wiem czy to na pewno statek Cieni. Niestety nie znam ang. Ale SHADOW COMMAND SHIP przetłumaczył bym jako statek dowodzenia Cieni. A więc jest to jakaś szczególna jednostka.
A to że Ziemia byłą w tedy cichym sojusznikiem Cieni to jeszcze nic nie znaczy. W końcu Cieniom zależało na wywołaniu ogólnego chaosu, więc niszczyli wszystko co się nawinęło. :D
  • 0

#7 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 21.02.2004 - |11:08|

1x06 Rulling from the Tomb - Sympozjum na temat plagi , spacer Maxa i Dureeny , Joanna D`Arc - to znaczy jej głos :D , przemowa Gideona na początku sympozjum , dyskusje pomiedzy szefową ochrony a Kapitan Lochley.
I czemu głos Joanny D`Arc miał niemiecki akcent ( a przynajmiej taki słyszałem).

1x07 Rulles of the Games - Exalibur odwiedza B5 , rozmowy z Brakiri , wycieczka p stacji , sposób na rozładowanie adrenaliny :D , Max i jego sposoby na załatwianie problemów - swoją drogą miał tam całkiem ciekawa kolekcje obcych przedmiotów .

1x08 Appearances nad Other Deceits- specjaliści od public relation na Exaliburze , wrak statku - duży i fajny , obcy i ich sposoby , plan Gideona , nieprzyjemny obowiązek - wiadomości dla rodzin zmarłych załogantów .

1x09 Racing The Night - Fajny skuter powietrzny , spacer Dureeny , sztuczka Galena , walka , rozmowa Galena z Durreną , inna rasa zarażona wirusem podobnym do tego którym Drakhowie zarazili ziemię .

Nie wiem czy to na pewno statek Cieni. Niestety nie znam ang. Ale SHADOW COMMAND SHIP przetłumaczył bym jako statek dowodzenia Cieni. A więc jest to jakaś szczególna jednostka.

Tak jak powiedziałem wcześniej , czytałem opis , ale nie wyglada ona jak statek Cieni . Prawdopodobnie jest to kolejny dodatek który powstał w czasie kręcenia Crusade i trzeba było jakoś go potem upchnąć , wiec stwierdzili że to bedzie Command Ship cieni - jeśli taki statem miałbyć wcześniej , to na pewno byśmy go zobaczyli w B5 (Into the Fire).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#8 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 22.02.2004 - |22:58|

1x10 Memofy of War - Znowu Galen , wycieczka Durreny , "wirus" nano , walka Galena z "duchem" technomaga , szczepionka dla jednej osoby .

1x11 The Needs of Earth - kolejna informacja od Rangerów , bujka w barze , Obcy słuchający muzyki, negocjacje , dane to dziedzictwo kultury tamtej planety.

1x12 Visitors from Down the street - X-File na Exaliburze - najgorszy odcinek w serii .

1x13 Each Night I Dream Of Home - Podjecie Starfury , Franklin poza ziemią , wirus Drakhów to nanomaszyna , bitwa z Drakh .

I kolejny serial się zakończył w momecie kiedy zaczął się robić ciekawy :( .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.02.2004 - |22:37|

A widziałeś wcześniej przy tym statku opis :EARTH BLACK OPS - SHADOW HYBRID - prawdopodobnie był to jeden z pierwszych statków modyfikowanych z wykorzystaniem technologi cieni i zapewne z rozpedu zamontowano system bojowy z krążownika cieni wraz z komputerem bojowym .
Potwierdzają to te słowa :

Interstellar Alliance intelligence now believes that this ship may not have been a true Shadow vessel, but rather a Shadow Hybrid created by rogue elements within Earthforce using captured Shadow technology.

Statek ten miałbyć jeszcze pokazany w 2 kolejnych odcinkach : To the Ends of the Earth i The End of the Line. Wtedy zapewne zostało by wyjaśnione jego pochodzenie .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#10 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 24.02.2004 - |21:07|

Shadow Hybrid widziałem i wywoływało to moje zaciekawienie. To by sugerowało połączenie technologii Cieni. Zauważyłem też że jego zasilanie jest nie znane, podczas gdy Cienie używają hyperspace Tap. Ale nie znam angielskiego i cały opis prawie nic mi nie mówi. Jeśli to eksperyment Ziemi, to powiedział bym że nad wyraz udany. Statek był bardzo sprawny. Omega X nawet nie może być z nim porównywana. No i potrafił znikać. :D Wydaje mi się że to trochę za dużo jak na ?pierwszy eksperyment?. Adaptacje technologii Cieni powinna przebiegać właśnie tak jak na Omedze X. W każdym razie statek jest intrygujący. :D
Szkoda że go już nie zobaczymy.
  • 0

#11 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 24.02.2004 - |21:43|

Może powstał on po Omegach-X . Jest jeszcze jeden typ statków w których zastosowano skradzioną techonlogie cieni , jest nim Warlock . Jakby nie patrzeć mógł być to projekt rozwojowy z Omegi-X , do wiekszej jednostki bojowej . Chciano zapewne wykorzystać system kierowania z krążownika Cieni . Albo statek został ukonczony i oddany w ręce lojalistów Clarka i zniszczenie Cerebusa było po prostu zacieraniem śladów po ucieczce z stoczni (taka Hipoteza ).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#12 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 24.02.2004 - |23:14|

No właśnie miałem poruszyć temat zniszczenia ?własnego? statku. (Nie wiemy na pewno czy hybryda jest ?własny?.) Niestety w trakcie pisania zapomniałem o tej sprawie. Jeśli hybryda jest statkiem Ziemi to Twoje wytłumaczenie ma jakiś sens. Tylko załoga Cerebusa chyba jednak nie zagrażała zachowaniu tajemnicy. Ani nie byli wysłani z misją pilnowania statku, ani chyba nie przebywali w pobliżu bazy, tylko odbywali normalny lot w kosmosie, kiedy zostali napadnięci.
I jak te wydarzenia mają się do daty znalezienia statku Cieni i rozpoczęcia prac nad nim? Mnie się wydaje że to było trochę wcześniej, ale nie jestem pewien.
  • 0

#13 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 08.08.2004 - |21:46|

Właśnie zakończyłem oglądanie Crusade i jestem bardzo, ale to bardzo niepocieszony.... :(
Dlaczego nie ciągnęli tego dalej? Nie rozumiem....
Tyle razy już sobie obiecałem, że nie będę oglądał seriali o których wiem, że są przerwane w realizacji i zrobiłem to kolejny raz. Potem miałcze, że tak się cos urywa....
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

#14 Żelazny

Żelazny

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów
  • MiastoW-wa

Napisano 11.08.2004 - |21:57|

Ave,

Właśnie zakończyłem oglądanie Crusade i jestem bardzo, ale to bardzo niepocieszony.... :(
Dlaczego nie ciągnęli tego dalej? Nie rozumiem....

Dlaczego ???
No coz odpowiedz na to chyba najlepiej okreslil w swoim tekscie kolega Vermi
A ja dorzuce tylko tyle ze Straczynski nie idzie na zadne ustepstwa przez to ostatnie jego projekty niestety nie ujrzaly swiatla dziennego lub byly niedokonczone !!!
Ale moim skromnym zdaniem to "wielki plus" ze nie robi pod publike (jak to np.: zrobil Lucas ze swoja nowa trylogia)

Żelazny

Użytkownik Żelazny edytował ten post 11.08.2004 - |23:02|

• 0

#15 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 26.08.2004 - |20:50|

Fajny serial-szkoda że skończony. Co dobre szybko się kończy :(
  • 0

#16 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 14.09.2004 - |06:20|

Pare razy przewijala sie na forum kwestia Crusade na DVD. Mowa byla o tym ze ma pojawic sie po wydaniu filmow z B5. Zadna data chyba jednak nie padla.
Szukajac czegos na ten temat trafilem na cos takiego:

http://www.tvshowson...cfm?NewsID=2177

wedlug tej informacji mialoby sie to zdazyc 7 grudnia.

Jesli jednak juz bylo o tym wczesniej a tylko ja to przegapilem to wybaczcie. :unsure:
  • 0
Maruda
1. Praca uszlachetnia, lenistwo czyni szczesliwym. Wybor nalezy do ciebie - Minister Zdrowia
2. Sikanie z wiatrem jest pójściem na łatwiznę

Moje napisy znjadziesz na: hatak.pl [Dead Like Me], [Smith] i i mogłeś znaleźć na Ś.P. napisy.org [Two and a Half Men], [Gilmore Girls 7]

#17 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 14.09.2004 - |08:37|

Sam JMS wypowiadał się w jednym z wywiadów, że ma nadzieję iż B5 Crusade pojawi się wraz z bonusowymi dodatkami B) na DVD przed Świętami, a najpóźniej do 11 lutego 2005.
Ale ta wypowiedź była z marca i pytanie czy WB nie zmieni planów w związku z dużym, rynkowym popytem na B5 Movie Pack. Z pewnością zadecydują spece od marketingu.
Pozdrawiam
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#18 Żelazny

Żelazny

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów
  • MiastoW-wa

Napisano 29.10.2004 - |10:03|

Ave,

dzis w nocy zapoznawalem sie z jednym z programow i zeby nie marnowac czasu to robilem proby na pierwszym polskim odcinku crusade o dosc nietypowych wielkosciach ? :wacko:
Chcialby ktos go ? :hyhy:

Żelazny

Użytkownik Żelazny edytował ten post 29.10.2004 - |10:06|

• 0

#19 Lucas7

Lucas7

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 119 postów
  • MiastoJaworzno

Napisano 07.12.2004 - |21:19|

No to chyba już mamy Crusade na DVD :clap:
Dziś była premiera. Poszukałem, poszperałem i na nforce znalzłem że grupa MEDIEVAL zrobiła już ripy :clap:
  • 0

#20 Gość_Saleme_*

Gość_Saleme_*
  • Gość

Napisano 07.12.2004 - |22:36|

wlasniemialem sie pytac czy to jest cos zwiazane z babylon 5

Crusade.S01E01.DVDRip.XviD-MEDiEVAL
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych