Skocz do zawartości

Jericho

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
855 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 12.07.2006 - |16:21|

JERICHO opowiada o miasteczku w Kansas, którego mieszkańcy muszą stawić czoła wojnie nuklearnej, która zmiotła z powierzchni ziemi duże amerykańskie miasta.
Po obejrzeniu pilota, mogę powiedzieć, ze jest to dokładnie to, czego się spodziewałem. Odcięta od świata mieścina musi sobie poradzić bez wsparcia z zewnątrz, póki co bez prądu i bez sensownych widoków na przyszłość. Zapowiada się bardzo ciekawie. Myślę, że to może być przebój.
  • 0

#2 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 12.07.2006 - |16:24|

Hyh widzę, że w tym samym czasie wpadliśmy na ten sam pomysł :] To wkleję tutaj to co miałem napisać w pierwszym poście swojego tematu...

Pojawiło się Jericho.S01E01.DVDrip.XViD-PREAiR, które zassałem i obejrzałem.

Pilot opowiada o nuklearnym holokauście z punktu widzenia zabitej dechami dziury w pobliżu Denver. Tak więc za dużo nie wiemy, nie licząc tego, że na świecie były jakieś sprawy którymi USA postanowiło się zająć, a potem wybuchają bomby... Jednak wcześniej do miasteczka wraca Jake Green (syn obecnego burmistrza) i prosi o pieniądze na cel, którego nie chce wyjawić. Zostaje odprawiony z kwitkiem i wyjeżdza (a do miesteczka wrócił na ten jeden dzień po 5 letniej nieobecności). W trakcie jazdy Denver zostaje zniszczone, a Jake uczestniczy w wypadku samochodowym. Potem ratuje grupkę dzieci, których autobusz szkolny uległ wypadkowi. Tymczasem w miasteczku zaczyna rosnąć chaos...

Pilocik nienajgorszy, od razu przypomina mi się The Jeremiah, z tym, że Jeriho odbywa się w trakcie i zaraz po "końcu świata" :) Wydaje się, że na początku nie dowiemy się za wiele o świecie zewnętrznym, całość akcji będzie się raczej skupiała na miasteczku i jego problemach (jak chociażby zbiegli więźniowie, pewnie będą chcieli przejąć mieścinę). Z innych psraw, to należy wspomnieć o walce o władzę między starym burmistrzem a kandydatem na jego miejsce, po tym pilocie wydaje się, że nowe jest lepsze. Zobaczymy jak pan Green poradzi sobie z dalszymi kryzysami. Robert Hawkins wydaje się być obeznany w tematach kataklizmów i ich zapobieganiu, więc na pewno jeszcze się przez serial przewinie.

Oczywiście tyle sięrozpisałem, a wszystko może jeszcze ulec zmianie, do oficjalnej premiery jeszcze 2 miesiące, więc jest sporo okazji do ewentualnych przeróbek, ale wydaje mi się, że rdzeń powinien zostać taki sam.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 12.07.2006 - |16:27|

• 0

->1019<-

#3 mortis4321

mortis4321

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 13.07.2006 - |14:01|

Moze mialem zly dzien jak ogladalem ten pierwszy odcinek, ale serial zupelnie nie przypadl mi do gustu. Problemy zamknietej spolecznosci (odcietej od swiata) raczej mnie nie interesuja i jak napisal _Neoo_ pewnie nie dowiemy sie za szybko co tak naprawde sie wydarzylo i kto za to wszystko jest odpowiedzialny, wiec raczej daruje sobie ten serial. Chociaz dla pewnosci sciagne 2 odcinek jak sie pojawi, zeby zobaczyc czy faktycznie serial nie jest war obejzenia ;) .
  • 0

#4 Przemek

Przemek

Starszy szeregowy

• Email
  • 126 postów

Napisano 13.07.2006 - |14:50|

Szczerze mowiac wole klimaty Mad Maxa jesli chodzi o postnuklearne czasy :)
Serial wydal mi sie taki hmm nijaki:) ? Jesli bedzie to serial stricte opisujacy zachowania i relacje w zamknietej grupie to bedzie jedna wielka kicha.
  • 0
1.Battlestar Galactica,Supernatural
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA

#5 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 13.07.2006 - |14:55|

Hmm, muszę zaprząc Agatkę do ściągania. Koncepcja fajna i jak najbardziej sensowna. To tak jakby rzeczywiście znaleźć sie w takim miejscu w takiej sytuacji. Lądujesz na peryferiach, nagle seria EMP rozwała całą komunę i energetykę w kraju i nie ma TV, radia, netu. Poprostu świetny pomysł. Ja nawet oczekiwałbym jaknajdłuższego stronienia od kontaktu miasteczka z Światem zewnętrznym. Najwyżej jakieś ocalałe CB radio raz na jakis czas, albo przejezdni uchodźcy, lub próby dotarcia do innego miasta, lecz bez przesady. Jeśli tak to będzie wyglądało, no to dopisuję ten serial do mojej listy potencjalnych ulubieńców.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#6 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 13.07.2006 - |20:59|

Ciekawie zapowiadający się serialik coś w stylu Bastionu, można zauważyć to że w serial będzie miał pewnego rodzaju klimacik jak w Loscie na początku będziemy poznawać poszczególne postacie a następnie powoli będziemy poznawać przyczyny dojścia do wojny atomowej. Mnie interesuje jedna żecz mianowicie to to że nasi mieszkańcy spokojnie sobie oglądają w telewizji wystąpienie prezydenta to może nasuwać wniosek że mogło nie dojść do ataku rakietowego na stany gdyż takowe lecące rakiety zostały wykryte kilka minut przed udeżeniem a do tego czasu nasz prezydent nie wygłaszał by swojego przemuwienia tylko spokojnie siedział by sobie w swoim super samolocie :). Ja stawiam na jakiegoś rodzaju atak terorystyczny (dość popularny ostatnimi czasy temat w stanach) ale wszystko dowiemy się w kolejnych odcinkach:afro:
Aha jeszcze mała ciekawostka istnieją jeszcze 2 seriale o takim samym tytule jeden był emitowany w 1966 roku i składał się z 16 epizodów i drugi w 2005 składał się z 4 epizodów :)
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#7 michu(hania)

michu(hania)

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 13.07.2006 - |22:39|

Właśnie jestem po pierwszym odcinku Jericho i mogę śmiało powiedzie jak już wyżej ktoś napisał że serial ma klimacik, za wiele sie nie dowiedzieliśmy ale może byc tylko lepiej, ciekawe jak to się rozwinie śzkoda że trzeba czekac do września ale myślę że będzie warto bo to naprawde może by perełka. moim zdaniem warto czasem oderwa się od czystego sf no ale niegługo już SG i SGA i będzie co robi w wakacyjne miesiące :) (pracowac :)))

sam serial nawet mnie wciągnoł a jestem wybredny jesli chodzi o nowe seriale, na pewno będzie ciekawie, bo ten autobus z więżniami daje trochę do myślenia...

poczekamy zobaczymy,

ale póki ci to polecam obejrzec pilota tego serialu bo moim zdaniem warto :)
  • 0

#8 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 14.07.2006 - |07:48|

JA też już jestem po pierwszym odcinku. NIestety niezbyt wiele zrozumiałem (poczekam na napisy), ale jużz pierwszego oglądu zaczyna mi się on podobać. Zapowiada się na całkiem miłe widowisko.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#9 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 17.07.2006 - |19:56|

Obejrzalem, i czekam na wiecej. Zobaczymy co z tego wyniknie. Moze byc calkiem ciekawy serial, byle nie byl nudny jak Invasion. Czekam na kontynuacje we wrzesniu.
  • 0
Dołączona grafika

#10 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 18.07.2006 - |06:01|

A możecie mi wyjaśnić kilka ostatnich sekund odcinka ?
Cóż ona takiego zobaczyła na tej autostradzie?
Bo oglądam i oglądam i nie za bardzo wiem co ja tak zdziwiło ?

Koniec drogi - urwisko? Jakieś cienie na asfalcie ? :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 18.07.2006 - |06:02|

::. GRUPA TARDIS .::

#11 forbes

forbes

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoSłupsk

Napisano 18.07.2006 - |08:33|

Koniec drogi - urwisko? Jakieś cienie na asfalcie ?

Nie cienie tylko leżące dookoła martwe ptaki (może i inne zwierzęta), jak dla mnie to bym też sie zdziwił na taki widok nie wiem jak ty;)

Jeśli chodzi o sam serial , to jak na pilot to musze przyznac że mi sie spodobało (a nie czesto sie to zdarza z nowymi serialami). Poczekam do premiery i sie okaże czy bedzie lepiej czy gorzej, ale jak juz ktos wyzej napisal rzeczywiscei duzo podobienstw do roznych filmow (mnie osobiscie najbardziej przypomina bastion). Takie mile oderwanie od typowego sf, moze byc niezle.

Ja stawiam na jakiegoś rodzaju atak terorystyczny

Sam nie wiem na co stawiac tez tak na poczatku myslalem, ale potem sie okazalo ze nie tylko denver skasowane ale i rowniez atlanta (prawdopodobnie i inne miasta), wiec musial to by byc atak terrorystyczny na wielka skale i niesamowicie zsynchronizwany, wiec ja obstaje raczej przy ataku rakietowym (iran? korea?)
  • 0

#12 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 18.07.2006 - |16:22|

Osobiście chiał bym zobaczyć serial w klimacie Fallout, mroczny, mocny dramat akcji sci-fi w posapokaliptycznym świecie, nawet z mutacjami itp itd.

Ale gdzieś z 50-200 lat po nuklearnej zagładzie.

Jericho podoba mi się średnio.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#13 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 18.07.2006 - |16:26|

Osobiście chiał bym zobaczyć serial w klimacie Fallout, mroczny, mocny dramat akcji sci-fi w posapokaliptycznym świecie, nawet z mutacjami itp itd.

Ale gdzieś z 50-200 lat po nuklearnej zagładzie.

Jericho podoba mi się średnio.

tez bym tego chial :D

nawet fabula mogla byc by wzieta z Fallouta 1 i 2
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#14 Przemek

Przemek

Starszy szeregowy

• Email
  • 126 postów

Napisano 18.07.2006 - |20:59|

Wlasnie o to chodzi Panowie:) Klimat Fallouta bylby wskazany:) Mroczne,niebezpieczne,fascynujace :)Czemu nikt jeszcze nie pomyslal o tym by nakrecic cos w klimatach tej boskiej gry :)
Cos mi sie widzi ze Jericho bedzie zbyt lagodne i mimo wszystko radosne.
  • 0
1.Battlestar Galactica,Supernatural
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA

#15 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 19.07.2006 - |13:47|

Wlasnie o to chodzi Panowie:) Klimat Fallouta bylby wskazany:) Mroczne,niebezpieczne,fascynujace :)Czemu nikt jeszcze nie pomyslal o tym by nakrecic cos w klimatach tej boskiej gry

Fallout faktycznie był boski, ale obawiam się, że koszty dekoracji zniechęcają producentów (nie wszystko da się zrobić komputerowo, zresztą to też kosztuje). Do tego chyba ciężko byłoby znaleźć tzw. "szeroką publiczność" - zachwyceni byliby ludzie tacy jak my (czyli ci, którzy grali), natomiast przeciętna amerykańska rodzina raczej by tego nie oglądała :( .
Jak już pisałem na wstępie tego wątku, mnie pilot się podoba i myślę, że serial nie będzie taki lekki jak by się mogło wydawać. Przekonamy się niedługo.
  • 0

#16 Marlowe

Marlowe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 20.07.2006 - |14:11|

Koniec drogi - urwisko? Jakieś cienie na asfalcie ? :)

Były to martwe ptaki, bądź resztki spopielonych ludzi?
  • 0

#17 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 20.07.2006 - |14:27|

Ale fajnie siezapowiada serial - ogólnie lubie takie klimaty apokaliptyczne, Jeremiach, Bastion i inne po holokauscie atomowym :). Zawsze się zastanawiałem jakby się żyło (jeśłi by się przeżyło atak) w takim świecie.

Wszystkie tego typu filmy zwykle kończą sie happyendem - dla chcacych zobaczy totalna anihilację rasy ludzkiej polecam film Ostatni Brzeg.
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#18 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 20.07.2006 - |14:50|

Wszystkie tego typu filmy zwykle kończą sie happyendem - dla chcacych zobaczy totalna anihilację rasy ludzkiej polecam film Ostatni Brzeg.

Również polecam ten bodajże dwuczęsciowy film. Kiedyś leciał na Hallmark potem też na TVP.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#19 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 20.07.2006 - |15:04|

Również polecam ten bodajże dwuczęsciowy film. Kiedyś leciał na Hallmark potem też na TVP.

Gwoli prawdy:
Ostatni brzeg leciał w TVP dziesiątki lat wcześnij zanim powstał Hallmark ;)

::. GRUPA TARDIS .::

#20 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 20.07.2006 - |15:14|

Hehehe widzę, ża jakiś zonk się wkradł.... O tym filmie który pisze oglądałem go na Hellmarku i tłumaczony był jako Ostatni Brzeg. Teraz spoglądając na IMDB..... hmmmm..... delikatnie mówiąc tłumaczenie tytyłu jest troszkę ... odległe :)

Chodziło mi o ten film: http://www.imdb.com/title/tt0219224/. Co ciekawe grała tam Jacqueline McKenzie - fani 4400 powinni wiedzic kto to :). Premiera na helmarku była chyba we 2001 roku, 2 lata potem był prezentowany na TVNie :)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych