Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wolkani i inne rasy w Star Treku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 22.01.2004 - |16:05|

Wszystkich zainteresowanych Wolkanami oraz ich kulturą i językiem zapraszam do odwiedzenia Ambasady Wolkana przy POGF. Jeżeli ktoś chciałby się przyłączyć do Ambasady i pomóc nam w propagowaniu kultury wolkańskiej i treka będzie mile widziany. :D
A skoro już o trekowych rasach i alienach mowa, to mam pytanie: która rasa z pokazanych w ST zrobiła na was największe wrażenie i dlaczego? Czy spodobała wam się jej kultura cz y może technologia? Członkiem której rasy chcielibyście zostać?

Ja za sprawą Leonarda Nimoy'a i granej przez niego postaci Spocka z TOS zainteresowałam się Wolkanami. W ich kulturze fascynuje (choć czasami potrafi też zdenerwować) całkowite podporządkowanie logice jako sile organizującej życie - zarówno jednostki jak i społeczeństwa.
Dzięki temu Wolkani żyją w pokoju i harmonii, a stworzona przez ich wielkiego myśliciela Suraka filozofia I.D.I.C. (Infinite Diversity in Infinite Combinations czyli Nieskończona Różnorodność w Nieskończonych Kombinacjach) stała się znana na terenie całej Federacji.

Użytkownik Gosiek edytował ten post 23.01.2004 - |15:29|

• 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#2 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.01.2004 - |16:29|

Gdybym miał wybór to oczywiście chciałbym być człowiekiem. :D Podobają mi się jeszcze Klingoni i 8472. Ci pierwsi są nawet zabawni. Ich zachowanie, czesto wywołóje u mnie uśmiech. Nie lubię za to Ferengi Kardazjan i Vorta.
  • 0

#3 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 22.01.2004 - |17:08|

Na pewno ciekawą rasą są Betazoidzi . Jęsli miałbym wybierać z pośród ras to wybrałbym właśnie ich lub Q :D .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 Harriet Canberra

Harriet Canberra

Kapral

• Użytkownik
  • 182 postów
  • MiastoUkład czarnego słońca

Napisano 24.01.2004 - |23:02|

mnie zawsze fascynował Borg, ich technologia i możliwość przystosowania.Ale największe emocje wzbudza we mnie gatunek 8472, ich budowa, ich siła i inteligencja. Tajemniczość dodała jeszcze smaczku.....
  • 0
Marines nie umierają nigdy, jedynie idą do piekła się przegrupować!

#5 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 25.01.2004 - |12:19|

Volkan to nie cierpie - jedyny spoko Volkan to był Tuvok - jego moralne wypowiedzi zawsze mnie "miażdzyły" ...;)

Ulubiony gatunek - chyba fascynuja mnie zmienni a z ras Kwadrantu Alfa to Klingoni Z entkowych ras to Andorianie sa OK
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#6 Gość_burnart_*

Gość_burnart_*
  • Gość

Napisano 25.01.2004 - |17:37|

Najlepsi są oczywiście Klingoni! A drugi biegun u mnie to zmienni, zdecydowanie ich nie lubię, trochę to irracjonalne bo w sumie nie potrafię powiedzieć dlaczego...
  • 0

#7 Iriadis

Iriadis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 26.01.2004 - |22:52|

Witam

A ja dorzucę do tego, że Wolkani mają bardzo fascynującą historię. Z gwałtownej i bardzo emocjonalnej rasy, za sprawą Suraka, stali się do tego stopnia zdyscyplinowani, że zdołali poskromić swe emocje... :)
No i cały ten rozłam, który doprowadził do powstania Romulan... poprostu wspaniała opowieść... :)

I dodam jeszcze, że osobiście bardzo bardzo lubie mieszkańców Wolkana (zwłaszcza Wolkanki :D )
  • 0

#8 Harriet Canberra

Harriet Canberra

Kapral

• Użytkownik
  • 182 postów
  • MiastoUkład czarnego słońca

Napisano 27.01.2004 - |23:07|

muszę się zgodzić, Wolkanki są bardzo ładne i o niebo ładniejsze od przeciętnej kobiety ludzkiej, podobają mi się ich ciemne włosy. Tuvok był chyba najfajniejszym z tej rasy, bardzo zawsze przeżywałam jego perypetie,choroby,zaburzenia itd.
Ale najfajniejszy dla mnie nadal jest 8472.
  • 0
Marines nie umierają nigdy, jedynie idą do piekła się przegrupować!

#9 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 15.02.2004 - |01:39|

Najbardziej przekunajaca rasa sa Volkani. Podporzadkowanie logice, historia rasy, ich zwyczaje. Jak dla mnie to najlepiej wykreowana rasa w ST.
  • 0

#10 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 18.02.2004 - |00:21|

Volkani [...]Jak dla mnie to najlepiej wykreowana rasa w ST.

Jako pół-wolkance wypada mi się oczywiście zgodzić z Twoją opinią ;) , (zwłaszcza jeżeli pominiemy Topolę i Entka), chociaż moim zdaniem również Klingoni są pokazani dość szczegółowo i możemy znaleźć w serialu sporo ciekawych informacji o ich kulturze, historii i zwyczajach. Jest to również rasa, która ma spore rzesze fanów i wiele klubów internetowych.
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

#11 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.02.2004 - |17:02|

chociaż moim zdaniem również Klingoni są pokazani dość szczegółowo i możemy znaleźć w serialu sporo ciekawych informacji o ich kulturze, historii i zwyczajach. Jest to również rasa, która ma spore rzesze fanów i wiele klubów internetowych.

Właściwie to chyba Klingoni mają najwiecej miłośników - a przynajmiej o szkole języka wolkańskiego jeszcze nie słyszałem , a o szkołach gdzie uczą klingońskiego wiem - 2 znam :D .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#12 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 19.02.2004 - |00:26|

Co do szkoły jęz. wolkańskiego (a raczej golickiego) to na stronach Ambasady Wolkana można znaleźć samouczek. Oprócz tego istnieje VLI czyli Vulcan Language Institute, którego strona jest kopalnią wiedzy o języku i zwyczajach Wolkan.

Co do popularności Klingonów - to prawda, ta rasa zdobyła sobie chyba najwięcej zwolenników. Również język klingoński został świetnie opracowany - choćby z tego względu, że jego twórcą był językoznawca a nie jeden z trekowych scenarzystów. :P
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

#13 Arckthos

Arckthos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów
  • MiastoSiemianowice Śląskie

Napisano 19.02.2004 - |12:24|

Co do popularnosci ras to mysle ze bardzo popularni sa romulanie.

PS Moj pierwszy post na tym forum, witam wszystkich B)
  • 0

#14 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 19.02.2004 - |17:45|

Co do popularnosci ras to mysle ze bardzo popularni sa romulanie.

A wedłóg ciebie czym się różnią Wolkanie od Romulan poza ideologią ?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#15 Arckthos

Arckthos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów
  • MiastoSiemianowice Śląskie

Napisano 19.02.2004 - |17:50|

A wedłóg ciebie czym się różnią Wolkanie od Romulan poza ideologią ?

Technologia :P
No i troche wygladem bo zyja na roznych planetach, na ktorych panuja odmienne wartunki klimatyczne.
  • 0

#16 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 19.02.2004 - |17:56|

No i troche wygladem bo zyja na roznych planetach, na ktorych panuja odmienne wartunki klimatyczne

tak samo różni się biały od czerwonoskurego ,czy też eskimosa , ale wciąż sa tym samym gatunkiem .
Technologia - porównywalna różnica jak pomiedzy nami a USA (na przykład ).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#17 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.02.2004 - |19:36|

Nie do końca. W jednym z odcinków TNG na Enterprise D został teleportowany ranny Romulanin. Okazało się, że do wyleczenia go potrzeba wykonać przeszczep. Vulkanie na statku nie nadawali się na dawców. Tylko Worf- Klingon miał niezbędną cechę anatomiczną, ale się nie zgodził. No i biedak umarł.
Romulanie oddzielili się od Vulkan już dawno temu i zdążyli wyrobić sobie duże zmiany w anatomii.
Co do technologii to masz rację, ale tylko pod względem militarnym. Vulkani są pacyfistyczni. Ale ogólnie nie są prymitywniejsi.
  • 0

#18 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 19.02.2004 - |20:57|

Przeszczep to raczej mało przekonywujący dowód. Nie są niekiedy możliwe przeszczepy pomiędzy członkami rodziny, a są możliwe pomiędzy obcymi - to nie dowód na pokrewieństwo, lub jego brak, a przynajmniej nie dosłowny.

gulus
  • 0

#19 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 20.02.2004 - |00:10|

Woklan i Romulan dzieli przede wszystkim historia, kultura i wyznawana filozofia życiowa. Oczywiście przez wiele wieków (podział nastąpił kilka tysięcy lat temu) wykształciły się też pewne różnice fizjologiczne i odrębny język romulański.

Obie rasy należą do grupy nazywanej "woklanoidami" lub "wolkanoidalnymi", do której można też zaliczć choćby Minatakan. Uważa się, że wszystkie te rasy wywodzą się od wspólnych przodków.
W przypadku Wolkan i Romulan jest to nawet udokumentowane historycznie.
W histiorii Wolkana był długi okres wojen domowych i wzajemnej nienawiści a także licznych najazdów piratów z Oriona na plantę T'Khasi. W tych właśnie czasach żył Surak - największy myśliciel w wolkańskiej historii oraz twórca filozofii I.D.I.C. (Infinite Diversity in Infinite Combinations) po golicku nazywanej Va'Vuhnaya s'Va'Terishlar. Założenie Suraka było proste - ponieważ wojny prowadzą jedynie do wyniszczenia zasobów planety i jej mieszkańców należy przestać walczyć. Aby było to możliwe trzeba zacząć posługiwać się w życiu logiką zamiast emocji i zaakceptować odmienność innych. Wielu Wolkan przyjęło nauki Suraka i odrzuciwszy nieuporządkowaną drogę emocji postanowiło podporządkować swoje życie logice. Taki był początek współczesnej filozofii i stylu życia na T'Khasi.
Jednak część mieszkańców planety odrzuciła nowe idee i postanowiła opuścić rodzinny świat aby nadal wieść życie według starych zasad. Odlecieli oni zdobytym na oriońskich piratach statkiem w poszukiwaniu nowego domu. Takie były początki Imperium Romulańskiego. Romulanie są żywym przykładem i dowodem na to jacy byli Wolkanie zanim nie zeszli z drogi przemocy i dzięki logice nie stali się pokojowo nastawionym społeczeństwem, które poświęciło się rozwojowi nauki oraz dyplomacji zamiast podbojom i wojnom (jak Romulanie).

Co do technologii to różnice faktycznie nie są aż tak istotne, żeby warto było się nad nimi rozwodzić.

Użytkownik Gosiek edytował ten post 20.02.2004 - |00:11|

• 0
Blood is life
Blood is the truth...

#20 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.02.2004 - |12:55|

Mnie się zawsze wydawało że im bliższe pokrewieństwo, tym przeszczep się łatwiej przyjmuje. Ale skoro tak mówisz. No to może z innej beczki. Czujniki i skanery w ST rozróżniają Romulan od Vulkan. A więc w ich fizjologii istnieją różnice. Po za tym drogi Romulan i Vulkan rozeszły się kilka tysięcy lat temu (chyba ok. 2 tyś.) To chyba wystarczająco dużo czasu, aby wyodrębniły się cechy indywidualne dla obydwu gróp?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych