Skocz do zawartości

Zdjęcie

X-Men: The Last Stand (2006)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 28.05.2006 - |13:35|

Z racj tego,że to pierwszy post w tym temacie to pokrótce przedstawię treśc filmu między opisami.Starając się zadużo nie zdradzić tym co nieoglądali.
A więc świeże wrażenia - zapewne potem trochę się zmienią. ;)
Mimo,że mi się podobał to jakoś tak częsc drugą uważam za jakby to powiedzieć ,,pełniejszą" a już napewno najlepszą adaptację komiksu.
A wracając do cz.3 mamy tu dosyć spore rozpi....rozwałki :P na dosyć dużą skalę :o - akcja na moście i wyspie.Jak na [prawie] kulminację filmu to na nieźłą skalę to zrobili.W końcu zobaczyliśmy więcej mutantów oczywiście naprzeciwko siebie i ich starcia. Widać nowoczesna technika pomaga.Ladnie był też zrobiony wątek w lesie z Wolverinem i jego próba dotarcia do Jean.A i jak zawsze świetne seny z udziałem Mistiq. :D I poznajemy też nowych mutantów min Collosus,Angel,Jugerrnaut.To było coś dla miłośników akcji.
Dosyć sprawnie skupili się na wątku Jean/Phoenix [ a właściwie Dark Phoenix] od retrospekcj z jej dziecinstwa do obecnego przejścia na ,,ciemną stronę" i wynikających z tego konsekwencji.Jej spotkanie z Scotem/Cyclopem było całkiem zaskakujące.Przyznam ,że do pewnego momentu nie spodziewałe się takiego wyniku sprawy. Dopiero kiedy D Phoenix zmierzyła się z Xavierem i ........ , wtedy pojawiła sie mej głowie myśl o cholera będą ją musieli chyba........ ;] a przynajmniej nieźle sie namęczą żeby ją powstrzymać. Niesamowita :clap: scena na wyspie z Wolverinem jak próbuje się zbliżyć do Jean/DPhoenix :clap: :clap: chyba będzie moja ulubioną.
Do wątku powyższego dąłączyli dylematy poszczególnych mutantów w mających do wyboru/przymusu lekarstwo-remedium [jak oni to nazwali] na mutacje.
Zdażyły się i oczywiście drobne wpadki typu jak Magneto przenosi most Golden Gate na wyspę jest dzień a jak z niego schodzą to jest noc :wacko:
Podsumowując niespodziewałem się ,że tak rozwiążą wątki tylu bohaterów choć może i wyszło to filmowi na dobre nie takie hollywoodzkie ,,żyli długo i po wsze czas" :]
Oczywisćie pozostaje sprawa moim zdaniem otwarta Scota nad tym jeziorem bo mimo wszystko nic na pewno nie wiadomo.No i ta ostatnia scena z szachami :clap: i Magneto - miodzio. :D
To tyle jak na święża ocenę.Jak czytałem grupa się na niego wybierała więc ciekawe co Wy o nim myślicie?

ps.brakowało mi w filmie Kurta W [-Nightcrawler czy jak to tam sie pisało]

Użytkownik biku1 edytował ten post 10.06.2006 - |16:49|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#2 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 28.05.2006 - |17:17|

Wczoraj zamiast grać sesje wybraliśmy się ze znajomymi na ten film. Według mnie był świetny, zresztą kumplą też się podobał.

Jedno ale. Całkowicie odeszli od komiksów. Tak naprawde zresztą Universum Marwela ciężko traktować jako jedną całość. Zresztą było troche tych komiksów z X-menami więc można powiedzieć, że w sumie może wyszło to Ostatniemu Bastionowi na dobre.

Ogólnie film świetny. Świetnie też zrobiony. Wspomniane przniesienie mostu zaczeło się wieczorem więc można przyjąć, że trwało troche:D.

Ogólnie w większości zgadzam się z przedmówcą. Ale chyba to iche remedium nie działa permanentnie.
  • 0

#3 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 28.05.2006 - |20:07|

Jestesm prosto po seansie. NIe bede opisywał filmu tylko przedstawie kilka uwag:

- film sie bardzo podobal. Akcja byla dynamiczna i czasami zaskakujaca
- efekty na najwyzszym poziomie
- nie podobalo mi sie rozwiazanie losow niektorych bohaterow, ktorzy sa wrecz niezbedni
- ostatnia scena - furtka do 4 czesci :)

Użytkownik Wodzu edytował ten post 28.05.2006 - |20:08|

• 0

...:::Son of Anarchy:::...

#4 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 31.05.2006 - |14:41|

Coz, bylem na premierze, film mi sie bardzo podobal, jednak jest kilka rzeczy, do ktorych mozna sie przyczepic...

1) Magneto: To co z nim zrobili troche mnie zasmucilo. On nigdy, NIGDY nie byl takim egoista. On sie troszczyl o swoich pobratymcow i jesli tylko moglby cos w tej sprawie zrobic, to w zadnym wypadku nie dalby zginac tylu mutantom [nie mowiac juz o nazywaniu ich pionkami!].
2) Niesamowita moc Magneto. W komiksie oszem, byl on potezny itp itd, jak najbardziej, ale w poprzednich filmach wcale nie wykazywal szczegolnej potegi , a tu nagle bez zapowiedzi przenosi caly most z olbrzymim obciazeniem, jakim byli ci wszyscy ludzie na nim, mutanci oraz samochody. Zupelnie bez wyjasnienia pozostaje jego nagly przyplyw mocy, a wystarczyla jedna czy dwie linijki txtu do mistique np, jak to on czuje sie silniejszy ostatnimi czasy i wsio ;s
3) Koncowka. Tragiczna. Tyle sie wydarzylo, NIby taka atmosfera tragedii wisi w powietrzu... a tu zakonczenie praktycznie radosne i w stylu 'job well done!'. Zdecydowanie nie spodobalo mi sie to ;s

Co mi sie podobalo... Praktycznie wszystko inne. W szczegolnosci:
1) Efekt regeneracji Wolverina gdy idzie w kierunku Jean/Dark Phoenix na samym koncu. Widzimy momentami jak wyglada jego szkielet adamantytowy i musze przyznac, ze byl to cholernie udany efekt.
2) Sentinele to tylko teaser.. Poczulem w tym momencie ulge, gdy okazalo sie, ze to dzieje sie tylko na sali treningowej. Wiem, ze sentinele to jeden ze znakow rozpoznawczych tej serii komiksowej, ale szczerze mowiac niespecjalnie widzialem je w filmie.
3) Efekty w calosci, bardzo dopracowane, na wysokim poziomie.. i to w zasadzie wale nie dziwi.
4) Fabula. nie byla super swietna, ale byla dobra moim zdaniem. Jesli chodzi o watek Dark Phoenix, to podoba mi sie to, co z nim zrobili [a totalnie przerobili ten watek, nie ma tutaj nic z ogistego ptaka pochlaniajacego slonca]. Jedyne co mnie zawiodlo, to brak Apocalypse stojacego za tymi modyfikacjami genetycznymi aka 'lekiem', tak, jak to bylo w oryginale, ale rozumiem, ze Dark Phoenix to wieksza czesc fabuly i wsadzenie do niej Apocalypse wydluzyloby caly film dwukrotnie [dwukrotnie, jesli tworcy filmu mieliby podejsc do tej wspanialej postaci w pelni powaznie, a nie wciskali ja na sile]. Oh well, moze w ktoryms z nastepnych filmow.

Ogolnie film byl bardzo dobry, zdecydowanie najlepszy film tego roku, jak dla mnie, na dzien dzisiejszy. Pozostaje czekac na najblizszego Spin offa, czyli Wolverine, do ktorego prace juz trwaja i ktory pewnie powstanie szybciej, niz kolejny X-men.

PS. Co do Cyclopsa, to mysle, ze zginal definitywnie, gdyz mial bodajze inne plany filmowe i nie bylby w stanie nakrecic calego filmu X-Men.

Użytkownik Drow edytował ten post 31.05.2006 - |14:48|

• 0

#5 SiLenT

SiLenT

Redakcja GHN

• VIP
  • 271 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 01.06.2006 - |09:45|

2) Niesamowita moc Magneto. W komiksie oszem, byl on potezny itp itd, jak najbardziej, ale w poprzednich filmach wcale nie wykazywal szczegolnej potegi , a tu nagle bez zapowiedzi przenosi caly most z olbrzymim obciazeniem, jakim byli ci wszyscy ludzie na nim, mutanci oraz samochody. Zupelnie bez wyjasnienia pozostaje jego nagly przyplyw mocy, a wystarczyla jedna czy dwie linijki txtu do mistique np, jak to on czuje sie silniejszy ostatnimi czasy i wsio ;s

Heh moze nie zaowazyles ze wszyscy w Xmen 3 sa silniejsi. Wolverine w Xmen 2 jak dostal z pistoletu to az sie zachwial biedaczek a tu Jean go ze skory obdziera a on dalej idzie itd. Poprostu nauczyli sie wydajniej korystac ze swojch umiejetnosci, to jest normalna ewolucja bohaterow. Nie wiem czy to dobre porownanie ale to jest jak z bohaterami dragonball: w kazdej kolejnej seri bohaterowe sa coraz silniejsi i maja coraz silniejszych przeciwnikow - normalne. Dopiero by wszyscy zaczeli narzekac jak by xmeni byli takimi leszczami jak w poprzednich czesciach a tu super hiper wypasionego Phenixa pokonuja. Acz kolwiek zgadzam sie ze mogli by powidziec wprost ze troche wiecej sie nauczyli w jakies rozmowie, z drugiej strony wydaje mi sie ze wlasnie scena z poczatku filmu jak walcza z Sentinelem mial pokazac ze sa teraz lepsi ze potrafia dzialac w grupie itd.

Jak dla mnie najlepszy film tego roku przynajmniej narazie, a wiec moja ocena:
10/10

PS: Zostal ktos z was w kinie do konca napisow ? po napisach jest jeszcze cos a jesli nie widziliscie to polecam na youtube.com poszukac "x men 3 ending"

PS2: Ciekawy jestem kto bedzie przeciwnikiem w 4 czesci fajnie bybylo jak by byl to Omega Red to byl kozak moze nie taki jak Dark Phenix, bo omega red ma raczej zdolnosci bardziej fizyczne niz mentalne, no ale byl niezniszczalny :P

Użytkownik SiLenT edytował ten post 01.06.2006 - |10:15|

• 0

Greed is eternal.

#6 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.06.2006 - |15:20|

Ciekawy jestem kto bedzie przeciwnikiem w 4 czesci

A może tak Apokalyps ?? Lub Sinister ??

Sentinele to tylko teaser.. Poczulem w tym momencie ulge, gdy okazalo sie, ze to dzieje sie tylko na sali treningowej.

A ja poważne się rozczarowałem . Już miałem jakąś taką nadzieje , wogule scena z sali tręningowej wyglądałą tak jakby działa sie w przyszłości

Magneto: To co z nim zrobili troche mnie zasmucilo. On nigdy, NIGDY nie byl takim egoista. On sie troszczyl o swoich pobratymcow i jesli tylko moglby cos w tej sprawie zrobic, to w zadnym wypadku nie dalby zginac tylu mutantom

Jest to po prostu znak czasu . Inny Eryk jest w komiksach , inny w serjach animowanych - w tej nowej wykazuje już cechy egoisty , a inny w fabularnym .

Fabula. nie byla super swietna, ale byla dobra moim zdaniem. Jesli chodzi o watek Dark Phoenix, to podoba mi sie to, co z nim zrobili [a totalnie przerobili ten watek, nie ma tutaj nic z ogistego ptaka pochlaniajacego slonca

Nie, nie przerobili . W X-menach , są 2 sagi poświęcone Feniksowi , to jest pierwsza saga Feniksa - był przypadek że podświadomość Jean wyrwała się na wolność , nawet wyszło u nas kilka końcowych komiksów z tej sagi . Druga saga, o której mówisz , Saga Dark Feniksa - tu to nie była podświadomość Jean , tylko Feiks - mityczny stwór , którego zadaniem było zamknięcie kryształu Krana (a przez co ocalenie słońca i całego wszechświata ) .

Co do Cyclopsa, to mysle, ze zginal definitywnie, gdyz mial bodajze inne plany filmowe i nie bylby w stanie nakrecic calego filmu X-Men.

A tego to bym nie zakłądał . Znając to co się dzieje w komiksach , to już nie raz okazywało się że główne postacie gineły , po to by po kilku numerach spowrotem się pokazać w pełni zdrowia .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#7 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 01.06.2006 - |19:16|

twórcy zaklinaja sie ze 4 czesci nie bedzie. ja sadze ze jak film dobrze sie splaci to powstanie. Z tego co pamietam maja powstac dwa spin-offy o Loganie i Magneto. Miejmy nadzieje ze poziom x-menow utrzymaja a nie jak to bylo z Elektra.
  • 0

#8 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 04.06.2006 - |15:39|

Nie, nie przerobili . W X-menach , są 2 sagi poświęcone Feniksowi , to jest pierwsza saga Feniksa - był przypadek że podświadomość Jean wyrwała się na wolność , nawet wyszło u nas kilka końcowych komiksów z tej sagi . Druga saga, o której mówisz , Saga Dark Feniksa - tu to nie była podświadomość Jean , tylko Feiks - mityczny stwór , którego zadaniem było zamknięcie kryształu Krana (a przez co ocalenie słońca i całego wszechświata ) .

Mylisz sie. Przerobili ten watek Phoenix.

Sami tworcy filmu o tym mowili. Radze nie sugerowac sie naszymi wydawaniami komiksow, bo jednak one sa prawie zupelnie oderwane od oryginalu i zazwyczaj tylko w polowie publikowane.
Phoenix nie pochodzi z sily Jean, to osobne istnienie, ktore tylko zamieszkalo w ciele Jean, tak w pierwszej sadze, jak i drugiej.

Polecam poczytac:
Phoenix > http://www.uncannyxm...dAuto=60&page=2
Phoenix II > http://www.uncannyxm...dAuto=63&page=2
Wyjasnia to historie Phoenix w calej rozciaglosci, lacznie z tym, jak nawiedzila Jean i co sie z ta istota dzialo.

A 4. czesc, predzej czy pozniej, bedzie. Ponoc nawet aktor grajacy Juggernauta ma od dawna podpisany kontrakt na kolejne dwie czesci ;s
Choc nie wiem po co go nadal do filmow pchaja, X-men 3 potwierdzilo jedynie pustke i plytkosc tej postaci.

EDIT:
X4 >> http://www.themovieb...rms_xmen_4.html

Użytkownik Drow edytował ten post 04.06.2006 - |16:20|

• 0

#9 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.06.2006 - |15:50|

'Wolverine' (2007) http://imdb.com/title/tt0458525/
'Magneto' (2007) http://imdb.com/title/tt0499519/
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#10 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 08.06.2006 - |11:49|

Ale pojechali z tym filmem. Musze przyznać że udało im się mnie zaskoczyć. Trochę tylko nie wyszedł im wątek Cyclopsa, który trochę pochodził, trochę pojeździł, coś tam pomarudził i zginął. Taki trochę nie trafiony koniec tego bohatera. Ale ogólnie film odebrałem pozytywnie głównie dlatego że potrafi zaskoczyć. Oczywiście ma swoje minusy ale ogólnie wyrabia normę. Zgadzam się że 4 część to tylko kwestia czasu, zwłaszcza że końcówka wyraźnie wskazuje że lek na mutantów może mieć tymczasowe działanie.
  • 0
don't try

#11 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 09.06.2006 - |00:11|

..tez obstawiam ze bedzie 4 czesc. Nie wyrzuca sie kury znoszacej zlote jaja...
A co do filmu ...no coz, ujdzie w tloku. Pare watkow jest dla mnie niezrozumialych badz zle poprowadzonych. Np wspomniany Cyclops.

Generalnie, w filmie mi brakuje czegos co mogloby mnie zaciekawic. Po prostu wszystko juz "gdzies" widzialem...

W skali 1 do 10 -> 7 (za efekty)

ps. i znowu ten młody Orlin rodem ze Stargate. Ten chlopak musi grac w kazdym filmie sci-fi? Zaczynam miec go powyzej uszu...

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 09.06.2006 - |00:22|

• 0
Dołączona grafika

#12 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 09.06.2006 - |08:53|

ps. i znowu ten młody Orlin rodem ze Stargate. Ten chlopak musi grac w kazdym filmie sci-fi? Zaczynam miec go powyzej uszu...

Ja też zauważyłem że wszędzie go pełno. W nowych filmach był już w Ultraviolet i running scared. Troche sie to dziwnie ogląda :)
  • 0

#13 Tsunami

Tsunami

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów
  • Miastosrasto:)

Napisano 20.06.2006 - |13:45|

http://film.wp.pl/p/...2FCSdFjE78unuy#
  • 0

#14 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 18.09.2006 - |17:23|

świetny x-men jak zwykle, jeden z niewielu filmów, których kontynuacje są fantastyczne.
  • 0

#15 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 18.09.2006 - |19:06|

obejrzałem. Co prawda na kompie w wersji cholernie skopanej, ale wrażenie ma cjakieś. Odcinek (ciekawe czy to jużzboczenie nazywanie filmu odcinkiem :huh: ) w sumie bardziej fantazyjny, niż S-fantastyczny. Dużo efektów, wiele nowych postaci (jakiś klub undeground dla mutantów :lol: ) no i zabawa na moście. Caałkiem fanie to było. I chyba ze względu na efekty daje mu 7. Bo poza tym to raczej nic ciekawego nie było w nim - ale pewnie nie miało być :buu:
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#16 Badas

Badas

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.09.2006 - |18:39|

Bardzo dobry film i świetne zakończenie trylogii :) Efekty specjalne były po prostu cudo. Strasznie mi szkoda Mysique, niezła laska z niej była (po przemianie w człowieka of kors :P ). Jak już ktoś wspomniał wcześniej to przerobili Magneto na bardzo złą postać w tym filmie. Nie chce mi się wierzyć że zostawił by Mystique zaraz po tym jak mu uratowała skórę. Pozatym to troszke dziwne że na zakończenie jest w jakimś domu starców? Nikt go nie aresztował? przecież chciał unicestwić ludzki gatunek (i to nie pierwszy raz!). Ale mimo wszystko jest i tak dla mnie postacią numer 1 w Xmenach... nooo może zaraz po Wolverine ;)

Zakończenie świetne! Zastanawiam się czy to dlatego że Magneto jest tak silny, czy też lek miał działanie tylko czasowe :unsure:

9.5/10
  • 0

#17 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 27.09.2006 - |18:53|

Zakończenie świetne! Zastanawiam się czy to dlatego że Magneto jest tak silny, czy też lek miał działanie tylko czasowe :unsure:

9.5/10

Prawdopodobnie lek mial dzialanie czasowe
  • 0

#18 Badas

Badas

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.09.2006 - |19:16|

Prawdopodobnie lek mial dzialanie czasowe

Czyli będzie się można spodziewać powrotu Mystique :D
  • 0

#19 Seth Angel

Seth Angel

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoPierwszy z Prawej

Napisano 27.11.2006 - |16:58|

Film godny obejrzenia. Wciągajaca akcja i do tego swietne efekty specjalne. Godna polecenia jest tez sciezka dzwiekowa. P O L E C A M !!!!!!!!!!!!!
  • 0
I Have Become Death, Destroyer of Worlds.

#20 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 27.11.2006 - |19:56|

jesli chodzi o mnie to jeden z najlepszych ostatnio filmow sf
np supermen to byla poprostu porazka zasnalem na nim

s-men dobry fajny trzymajacy w napieciu, ale i tak mysle ze najlepszym teraz wyjsciem byloby zekranizowanie samtch przygod a raczej powstania rosomaka heheheheh Bron X
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych