Skocz do zawartości

Zdjęcie

Najlepszy statek w Babylon 5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
79 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: The Best ship of B5 (73 użytkowników oddało głos)

The Best ship of B5

1. White Star (ISA) (19 głosów [32.20%])

Procent z głosów: 32.20%

2. Excalibur (ISA) (7 głosów [11.86%])

Procent z głosów: 11.86%

3. Hyperion (EA) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

4. Nova (EA) (0 głosów [0.00%])

5. Nova-X (EA) (0 głosów [0.00%])

6. Omega (EA) (2 głosów [3.39%])

Procent z głosów: 3.39%

7. Omega-X (EA) (1 głosów [1.69%])

Procent z głosów: 1.69%

8. Warlock (EA) (3 głosów [5.08%])

Procent z głosów: 5.08%

9. Sharlin (M) (1 głosów [1.69%])

10. G'Quan(N) (2 głosów [3.39%])

Procent z głosów: 3.39%

11. Star Drednouth(V) (9 głosów [15.25%])

Procent z głosów: 15.25%

12. Planet Killer(V) (5 głosów [8.47%])

Procent z głosów: 8.47%

13. BattleCrab (S) (9 głosów [15.25%])

Procent z głosów: 15.25%

14. Primus(C) (0 głosów [0.00%])

15. Vorchan(C) (1 głosów [1.69%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 17.01.2004 - |20:28|

Który statek jest najlepszy w B5

Oznaczenia :

ISA - InterStellar Aliance ( sojusz pod dowódctwem Sheridana )

EA - Sojusz Ziemski

M - Minbari

N - Narneńczycy

V - vorlonii

S - Cienie

C - Centauryjczycy
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#2 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 17.01.2004 - |20:38|

Na początku mam jedno pytanie - Co to jest Victory i gdzie go można zobaczyć i nie mów że to jest cieżki krążownik typu White Star .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów

Napisano 17.01.2004 - |21:04|

Na początku mam jedno pytanie - Co to jest Victory i gdzie go można zobaczyć  i nie mów że to jest cieżki krążownik typu White Star .

nie wiem dokładnie w którym sezonie mozna ten okręt spotkac , wiem natomost że istnieje na 100 % w swiecie B5 , dane statku sa na tej stronie
  • 0

We are Rangers
We live for the One
We die for the One

#4 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 17.01.2004 - |21:07|

No i wszystko jasne - to nic innego jak Excalibur, najnowocześniejszy niszczyciel klasy White Star.

Co do mojego głosu do idzie na White Star. Po pierwsze przez sentyment, po drugie statki te odegrały główną rolę w konflikcie z Cieniami, gdzie pokazały co potrafią. Nie sztuką jest budować Excalibura, który jest praktycznie niezniszczalny, sztuką jest zbudować takie małe, zwrotne, co właściwie wykorzystane potrafi napsuć sporo krwi przeciwnikowi. :lol:
White Star to małe cudeńko, menawery jakie można wyprawiać tym statkiem przyprawiają o zawrót głowy.
  • 0

#5 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 17.01.2004 - |21:35|

nie wiem dokładnie w którym sezonie mozna ten okręt spotkac , wiem natomost że istnieje na 100 % w swiecie B5 , dane statku sa na tej stronie

Zmień nazwę na Exalibór - będzie więcej mówić tym co oglądali B5 . Po drugie , występuje on w B5. Crusade i Call to Earth i jeśli dobrze pamietam był krążownikiem a nie niszczycielem (czy mogę kogoś poprosić aby to dokładnie ustalić ?) i wykonany był w tej samej technologi co White Star czyli mariaż technologi Minbari i Vorlonu okraszonej ludzką pomysłowością .
A i tak zagłosowałen na White Star , chociaż tu jeszcze za wygląd bym odał głos na Narnęski G`Quan i ziemskiego Expolrera :D .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 17.01.2004 - |22:02|

Wybrałem Excalibura. Chociaż wachałem między statkiem Cieni. Excalibur to niszczyciel. Zobacz sobie na stronie, którą podał Ci reyden. Zbudowany został w kooporacii Minbaru i Ziemii, a więc pośrednio w technologii Cieni. Z Vorlonem ma raczej niewiele wspólnego. Minbarczycy zdecydowali się na kadłub wykonany z ich materiałów.
"10-15 meters re-enforced hull with Plasteel / Crystalline Armor mesh
Tractor Beams Gravitic Defense Fields Minbari Stealth Device".
  • 0

#7 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 17.01.2004 - |22:33|

Wybrałem Excalibura. Chociaż wachałem między statkiem Cieni. Excalibur to niszczyciel. Zobacz sobie na stronie, którą podał Ci reyden. Zbudowany został w kooporacii Minbaru i Ziemii, a więc pośrednio w technologii Cieni. Z Vorlonem ma raczej niewiele wspólnego. Minbarczycy zdecydowali się na kadłub wykonany z ich materiałów.
"10-15 meters re-enforced hull with Plasteel / Crystalline Armor mesh
Tractor Beams Gravitic Defense Fields Minbari Stealth Device".

Po pierwsze : w Call to Earth Exalibura i tego drugiego(nazwy nie pamiętam )okroślono jako Crusiser - wedłe mojej wiedze jest to krążownik , bo niszczyciel to w jeżyku Tolkiena jest Destroyer .
Po drugie - wedłóg filmu Exalibur to po prostu dużo większa White star z Bioorganicznym panceżem Vorlońskim , aczkolwiek jak znalazłęm na http://babylon5.scifi.pl/ to z technologią Cieni masz rację .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#8 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 17.01.2004 - |22:40|

Jak dla mnie najlepsze są te których nie ma, czyli okręty Pierwszych.

gulus
  • 0

#9 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 17.01.2004 - |22:51|

Jak dla mnie najlepsze są te których nie ma, czyli okręty Pierwszych.

Jęśli mogę się wtrącić to są :) . Cienie i Vorlonowie też są pierwszymi , tylko mają konkretne nazwy . A tobie zapewne chodzi o Pierwszych z Sigmu :D , ale przecież i Lorien był Pierwszym i pochodził z innej rasy niż ci co odwiedzali Sigme :D .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#10 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 18.01.2004 - |14:00|

Co do Cruisera i Destroyera zgadzam się z tobą. :D Nie wiem czy popatrzyłeś na tę stronę: http://www.b5tech.com/index.htm
Ale według niej jest to Heavy Destroyer. Czyli jak sam zauważyłeś (ciężki) niszczyciel. :D Według niej kadłub został wykonany z tego samego materiału co Minbarski krążownik klasy Sharlin, czy inne ich statki. Nie ma tam mowy o Vorlon Bio-Armored hull czy też o Vorlon Shields. To że Minbari dysponują technologią Vorlonu, nie oznacza że wszystkie statki muszą być w niej zbudowane. :D Prawda? :D
  • 0

#11 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.01.2004 - |16:22|

Co do Cruisera i Destroyera zgadzam się z tobą. :D Nie wiem czy popatrzyłeś na tę stronę: http://www.b5tech.com/index.htm
Ale według niej jest to Heavy Destroyer. Czyli jak sam zauważyłeś (ciężki) niszczyciel. :D Według niej kadłub został wykonany z tego samego materiału co Minbarski krążownik klasy Sharlin, czy inne ich statki. Nie ma tam mowy o Vorlon Bio-Armored hull czy też o Vorlon Shields. To że Minbari dysponują technologią Vorlonu, nie oznacza że wszystkie statki muszą być w niej zbudowane. :D Prawda? :D

Ja się opieram na informacjach pochodżacych z filmu Babylon 5 : Call to Earth - jeśli coś się póżniej zmieniło to otym niewiedziałem , jednak Exalibór zawsze dla mnie zostanie większym bratem White Star . Z drugiej strony na tej stronie też może być błąd .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#12 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 18.01.2004 - |20:14|

Na stronie oczywiście może być błąd. :( Sam tego nigdy nie wykluczałem. No i też uważam że Excalibur jest większym bratem White Star. :D
Ja mam jednak takie pytanie. Skoro jest to statek Sojuszu, to czemu Excalibur obsłóguje Ziemska armia, a nie zwiadowcy? Czemu na wyposażeniu ma ziemskie myśliwce a nie Minbarskie? Ktoś może mi to wyjaśnić? Z góry dzięki.
  • 0

#13 dave

dave

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 19.01.2004 - |02:16|

Na stronie oczywiście może być błąd.  Sam tego nigdy nie wykluczałem. No i też uważam że Excalibur jest większym bratem White Star. 
Ja mam jednak takie pytanie. Skoro jest to statek Sojuszu, to czemu Excalibur obsłóguje Ziemska armia, a nie zwiadowcy? Czemu na wyposażeniu ma ziemskie myśliwce a nie Minbarskie? Ktoś może mi to wyjaśnić? Z góry dzięki.

Mogę ja ? .... Mogę :P ? ;)

No więc skoczmy do sezonu 5 :) ... Sheridan (nie pamiętam nazwy odcinka :angry: ) bardzo jest przybity z powodu dużych ubytków we flocie spowodowanym rzucaniem Białych Gwiazd przeciwko zarówno małym, średnim oraz dużym jednostkom wroga. Okazuje się że produkcja WhiteStarów przez Minbari nie może być kontynułowana! Sheridan wpada na pomysł... przeniesienia produkcji na Ziemię... wyprodukowania określonej ilości jednostek w zamian za TECHNOLOGIĘ !!!! I to jest właśnie ta technologia (rozwinęta jeszcze przez Ziemian) która daje takiego kopa Excaliburowi ! To dlatego wlaśnie jest własnością EA, a nie zwiadowców.
  • 0

The Corps is Mother, The Corps is Father

[Babylon5-Cały][B5:Crusade-Cały][EFC-3sez][Farscape-3sez][StarGate SG1-4s]
[SAAB-Cały][ST:Enter-2s][ST:DS9-2s][ST:TNG-2s][ST:Voy-3s][X-Files-6s]

#14 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 19.01.2004 - |11:49|

ja miałem dylemat - albo BattleCrab albo WhiteStar ale ostatecznie wole krązownik Cieni - ten wyglad, siła ognia oraz cos co zawsze mi sie z tym statkiem kojarzyc - dziwęk zwiastujacy i poprzedzajacy pojawienei sie stateczku Cieni ..... ahhhhhhh az mnie ciarki przechodza na sama mysl o tym "pisku".
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#15 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 19.01.2004 - |14:13|

Pisku w próżni być nie powinno, ale chyba od Star Wars stało sie to standardem.

gulus
  • 0

#16 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoWarszawa / Michalin

Napisano 19.01.2004 - |14:58|

White Star zdecydowanie Rzadi :D niby takie male i nie pozorne i pare takich Bialych gwiazd jest wstanie zmiesc ziemski niszczyciel a pozatym wyglada w sposob bardzo ciekawy i dotego elegancki
  • 0
Łże elita, lumpen liberał, wykształciuch, ZOMO, hołota ... ciag dalszy (komplementów) nastąpi

#17 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.01.2004 - |17:05|

Jak "nieopierzony kurczak". :P
Oczywiście znam tą historię dave. Ale zdawało mi się że Sheridan chciał niszczycielli typu Biała Gwiazda. Minbari mieli dostarczyć dokumentację, a Ziemia zbudować. Jeśli to nie Victory jest tym statkiem to co? Vallen? I czemu wybur kapitana Exclibura zależał od decyzji Sheridana, skoro to statek ziemski? No i w necie ten statek jest opisany jako przynależny do Sojuszu. Ja tu nadal czegoś nierozumię.
  • 0

#18 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 19.01.2004 - |19:04|

Pisku w próżni być nie powinno, ale chyba od Star Wars stało sie to standardem.

gulus

kurde no przecierz tam jest jakis taki dzwięki - chyba nie mam urojeń widząc statek Cieni ...... ?
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#19 dave

dave

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 19.01.2004 - |19:09|

Jak "nieopierzony kurczak". 
Oczywiście znam tą historię dave. Ale zdawało mi się że Sheridan chciał niszczycielli typu Biała Gwiazda. Minbari mieli dostarczyć dokumentację, a Ziemia zbudować. Jeśli to nie Victory jest tym statkiem to co? Vallen? I czemu wybur kapitana Exclibura zależał od decyzji Sheridana, skoro to statek ziemski? No i w necie ten statek jest opisany jako przynależny do Sojuszu. Ja tu nadal czegoś nierozumię.

Excalibur to produkt wylącznie made in Earth. Zwróć uwagę że pod koniec wojny z cieniami Ziemia staneła przed wielką okazją. Odziedziczyliśmy po cienach i Clarku, technologię shadows. Minbarczyczy zaoferowali nam w zamian za wyprodukowanie Białych Gwiazd zarówno swoje rozwiązania jak i Vorlonów. To jest jak dopływ "życiodajnego" złota ;) ... ale wszystko to mogło zostać zakończone jeśli Sheridan wszymał by dostawy nowej technologi i przeniosł prace powiedzmy na inne planety. Dlatego "jedli mu z ręki".... nie dziw się że skoro zainwestował tyle środków nie pozwolą mu wybrać własnego kapitana. Ostatecznie to jego słowo jest zawsze ostatnie :D

To może jeszcze wspomnę na co zagłosowałem :D ... kiedyś gdzieś wyczytałem że ktoś zrobił jakieś "głębsze prace":) i porównał charakterystyki statków B5 i ST, co się okazało ? Że Biała Gwiazda właściwie "przeszłaby" niczym neutrino przez całą flotę i nawet nie wiedzieliby co go uderzyło ;) Najblizszy i najnowszy Defiant został by zmasakrowany, ponieważ w przeciwieństwie do Białej Gwiazdy nie potrafi np podczas ataku zachować niewidzialności :( Ja jednak wolę jednostki rozmiaru Cruiser, Destroyer dlatego zagłosowałem na Excalibura... można się panowie bawić w nawlekanie igły... a można raz a pożądnie przytupnąć ;) :D :P
Podobają mi się też typowe ziemskie krążowniiki... budzą respekt :blink: B)
  • 0

The Corps is Mother, The Corps is Father

[Babylon5-Cały][B5:Crusade-Cały][EFC-3sez][Farscape-3sez][StarGate SG1-4s]
[SAAB-Cały][ST:Enter-2s][ST:DS9-2s][ST:TNG-2s][ST:Voy-3s][X-Files-6s]

#20 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów

Napisano 19.01.2004 - |20:02|

To może jeszcze wspomnę na co zagłosowałem  :D  ... kiedyś gdzieś wyczytałem że ktoś zrobił jakieś "głębsze prace":) i porównał charakterystyki  statków B5 i ST, co się okazało  ? Że Biała Gwiazda właściwie "przeszłaby" niczym neutrino przez całą flotę i nawet nie wiedzieliby co go uderzyło  ;) Najblizszy i najnowszy Defiant został by zmasakrowany, ponieważ  w przeciwieństwie do Białej Gwiazdy nie potrafi np podczas ataku zachować niewidzialności  :( Ja jednak wolę jednostki rozmiaru Cruiser, Destroyer dlatego zagłosowałem na Excalibura... można się panowie bawić w nawlekanie igły... a można raz a pożądnie przytupnąć  ;)  :D  :P
Podobają mi się też typowe ziemskie krążowniiki... budzą respekt  :blink:  B)

takie porównanie staków z dwóch różnych serii jest bezsensowne , pozatym skad wiesz że w ST nie istneiją statki zdolne zachowac cały czas niewidzalonść .

W ST : Nemesis Scimitar mogł byc ciagle zamaskowany , a defiant wcale nie jest najnowym statkiem federacji , najnowszy to jest Prometheus
  • 0

We are Rangers
We live for the One
We die for the One

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych