Skocz do zawartości

Zdjęcie

Legend of Earthsea (2004)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
87 odpowiedzi w tym temacie

#1 ArTi

ArTi

Kapral

• VIP
  • 187 postów
  • MiastoMielec

Napisano 14.01.2004 - |12:36|

W internecie pojawiła się informacja że SciFi Chanel zamierza wyprodukować serial "Ziemiomorze" na podstawie dwóch pierwszych tomów serii Ursuli Le Guin
dwa pierwsze tomy . Scenariusz do miniserialu opartego na podstawie "Czarnoksiężnika z Archipelagu" i "Grobowców Atuanu" napisze Gavin Scott. Nie wiadomo na razie, jacy aktorzy zagrają główne role, ani kto stanie za kamerą.
Prace na planie rozpoczną się jeszcze wiosną tego roku. Premiera pierwszych odcinków już w grudniu tego roku.

Bohaterem "Ziemiomorza" jest mag Ged Krogulec. Pierwszy tom opowiada o jego naukach w szkole mędrców, drugi traktuje o przygodach Geda na wyspie Atuan, gdzie poszukuje połówki magicznego pierścienia oraz pomaga dziewczynie imieniem Tenar - kapłance Bezimiennych, mrocznych bóstw ziemi, nieśmiertelnych i silnych, które choć pozbawione twórczych mocy, nadal są zdolne do niszczenia.

na podstawie FilmWeb

Może powstać kolejny cooltowy serial. Do tej pory kanał ma dosyć ciekawe seriale i prawdopodobnie kolejna ich produkcja będzie równie dobra

Użytkownik johnass edytował ten post 26.05.2010 - |21:20|

• 0
Być człowiekiem to znaczy zmieniać się by stać się lepszym
J.L. Picard

Teoria jest wtedy gdy nic nie działa choć wszystko jest wiadome.
Praktyka jest wtedy gdy wszystko działa choć nikt nie wie dlaczego.
Łącze teorie z praktyką, nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

#2 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 14.01.2004 - |12:49|

No to zobaczymy. "Ziemiomorze" to kultowa książka, jedna z najlepszych fantasy jakie czytałem. Zobaczymy jak to wyjdzie. Sądząc po "Children of Dune" może to być bardzo udana produkcja. Oby... <_<
  • 0

#3 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.01.2004 - |09:45|

hmmm pewnie powiem cos kontrowersyjnego, ale nigdy nie lubiłem i nie lubię fantastyki i sf pisanej przez kobiety. Próbowałem czytać Ursule Le Guin i Andree Norton, ale wymiękłem po paru stronach. Nie wiem czym to było spowodowane, ale całkowicie nieleżała mi tematyka, sposób ujęcia itp itd
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#4 Gość_luczek_*

Gość_luczek_*
  • Gość

Napisano 15.01.2004 - |12:07|

Kobiety maja specyficzne wyczucie swiata, moze dlatego. Ja am chetnie zobacze, zawsze bardziej lubialem fantasy niz sf.
  • 0

#5 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 15.01.2004 - |17:34|

Ciekawe :D , trzeba mieć nadzieje że nie zwalą .

hmmm pewnie powiem cos kontrowersyjnego, ale nigdy nie lubiłem i nie lubię fantastyki i sf pisanej przez kobiety. Próbowałem czytać Ursule Le Guin i Andree Norton, ale wymiękłem po paru stronach. Nie wiem czym to było spowodowane, ale całkowicie nieleżała mi tematyka, sposób ujęcia itp itd

Dziwię ci się ponieważ obydwie panie mają doskonałe pomysły i rewelacyjnie piszą .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.01.2004 - |23:03|

Ciekawe :D , trzeba mieć nadzieje że nie zwalą .
Dziwię ci się ponieważ obydwie panie mają doskonałe pomysły i rewelacyjnie piszą .

Widzisz dla mnie było to za kobiece. Pewnie zaraz okaże sie, że jestem "męską szowinistyczną świnią". Zdecydowanie berdziej od obu wymienionych tu pań wolałem np. Ragera Zelaznego, wczesnego Lema (jego póżniejsze książki, a własciwie rozważania filozoficzne, przeważnie czytałem raz i wystarczy). Z fantasy istnieje dla mnie tylko Tolkien, czytałem serie o Connanie (jak byłem młody, oj bardzo młody.
oczywiście kiedyś czytalem więcej sf niż teraz (brak czasu i problem z wyborem czegos sensownego, na rynku duzy wybór, ale wiekszośc to popłuczyny, jak wyłowic z tego coś wartościowego...
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#7 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 15.01.2004 - |23:13|

Co do Nortonki, to nie mam przekonania, przypadła mi do gustu tylko jej pierwsza, drukowana w polsce powieść "Świat Czarownic", jeszcze w Fantastyce. Robiłem kilka podejść do dalszych książek tej serii i do innych jej dzieł, ale bez powodzenia, nie leżą mi.
Podobnie z Ursulą, dwie książki cenią bardzo wysoko: "Lewa ręka ciemości" oraz "Czarnoksiężnik z Archipelagu". Inne, chociaż, niektóre przynajmniej, trzymaja poziom, już mnie nie zafascynowały.

gulus
  • 0

#8 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 15.01.2004 - |23:52|

mi sie bardzo podobał Czarnoksiężnik z Archipelagu,
natomiast drugi tom był w moim odczuciu słabszy
pozostałych niestety nie czytałem...
co do ekranizacji to może to wyjść z tego niezły przbój
zreszta dla mnie nigdy nie będzie za mało filmów fantasy oraz SF ;)
  • 0

#9 Merle

Merle

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów
  • Miastowoj.slaskie

Napisano 16.01.2004 - |15:18|

Przeniesienie na ekran tych akurat ksiazek może byc bardzo ciekawe, zwlaszcza jesli sie do tego zabiora odpowiedni ludzie. Ale dopiero cala saga bedzie tym na co z przyjemnoscia poczekam...
  • 0
Boże chroń mnie od przyjaciół, z wrogami poradzę sobie sam

#10 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 16.01.2004 - |15:24|

Przeniesienie na ekran tych akurat ksiazek może byc bardzo ciekawe, zwlaszcza jesli sie do tego zabiora odpowiedni ludzie. Ale dopiero cala saga bedzie tym na co z przyjemnoscia poczekam...

Ja tak nie uważam, część czwarta (Techanu) to moim zdaniem jedna z najgorszych książek, jakie przeczytałem, porażka na całej linii. Najlepiej przenieść części 1-3.
  • 0

#11 arci

arci

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 30.01.2004 - |16:25|

Nie jestem pewien, ale chyba jeszcze nie sfilmowano żadnej z Książek Norton, prawda? Mam nadzieję, że eksperyment się powiedzie!
  • 0

#12 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 01.02.2004 - |01:25|

Ja tak nie uważam, część czwarta (Techanu) to moim zdaniem jedna z najgorszych książek, jakie przeczytałem, porażka na całej linii. Najlepiej przenieść części 1-3.

Tu muszę się zgodzić - czwarty tom serii jest chyba najsłabszy. I pomysł zupełnie mi się nie spodobał - takie sprowadzenie Geda "na ziemię"... Polecam za to część piątą, kończącą całą sagę - "Inny wiatr". W tej książce nawet słabości z "czwórki" autorka przerobiła na atuty. Szkoda tylko, że zakończenie wskazuje na ostateczny koniec cyklu o Ziemiomorzu. :(
Co do ekranizacji, to ciekawy pomysł i mam nadzieję, że twórcom serialu uda się oddać klimat książek i że nie dodadzą od siebie zbyt wielu "nowych" przygód głównemu bohaterowi.

BTW: tytuł 4 częśći pisze się przez samo "H" = Tehanu.
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#13 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 01.02.2004 - |01:36|

Nie jestem pewien, ale chyba jeszcze nie sfilmowano żadnej z Książek Norton, prawda? Mam nadzieję, że eksperyment się powiedzie!

Sądzisz, że cykl o Ziemiomorzu napisała Andre Norton?

gulus z lekka zaspano-zdziwiony
  • 0

#14 Gość_Saleme_*

Gość_Saleme_*
  • Gość

Napisano 01.02.2004 - |02:02|

fajnie bedzie jak powstanie ten serial , pamietam jak czytalem pierwszy raz Czarnoksieznika z Archipelagu wciagnol mnie natychmiast wogule seria Ziemiomorze jest zarypiasta polecam tym co nieczytali:)

wciągnął
w ogóle

• 0

#15 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 10.03.2004 - |22:55|

Cykl Ziemiomorze napisała Ursula K. Le Guin a nie Andre Norton , choć się zgodzę że żadna z jej ksiązek nie zostałą zeekranizowana .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#16 Tenchi

Tenchi

Fotoreporter

• VIP
  • 110 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.03.2004 - |23:35|

Dla niezorientowanych w temacie peły cykl Ziemiomorza Ursuli K. Le Guin to:
1.Czarnoksiężnik z Archipelagu
2.Grobowce Atuanu
3.Najdalszy brzeg
4.Tehanu
5.Opowieści z Ziemiomorza
6.Inny wiatr

Znalazłem taką informację na Stopklatce

Isabella Rossellini w ekranizacji "Ziemiomorza"
Isabella Rossellini zagra jedną z głównych ról w miniserialu stacji Sci Fi Channel, któremu za podstawę scenariusza posłużą dwie pierwsze części serii "Ziemiomorze" autorstwa Ursuli K. Le Guin.

Rossellini wcieli się tutaj w rolę Thar – Najwyższej Kapłanki Bliźniaczych Bóstw, nauczycielki Arhy zwanej także Tenar od Pierścienia, która w grobowcach Bezimiennych w Atuanie służyła jako Najwyższa Kapłanka.

Adaptacją scenariusza serialu, na który złożą się cztery godzinne odcinki, zajmie się Gavin Scott, twórca, który ma na swoim koncie fabuły "Pożyczalskich", "Małych żołnierzy" i kilku odcinków serialu "Młody Indiana Jones". na razie nie wiadomo jeszcze kto zajmie się reżyserią cyklu. W jego produkcji uczestniczyli będą natomiast Robert Halmi Sr. ("Merlin"), Lawrence Bender ("Kill Bill: Vol. 1") oraz Kevin Brown ("Roswell").

Użytkownik Tenchi edytował ten post 12.03.2004 - |13:26|

• 0
[www.hatak.pl]
Support & Programmer

#17 Tenchi

Tenchi

Fotoreporter

• VIP
  • 110 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 05.04.2004 - |19:08|

Znalazłem poniższy news na stopklatce

"Ziemiomorze" - Robert Lieberman za kamerą
Robert Lieberman, autor "Czerwonego Horyzontu", stanie za kamerą w czasie realizacji miniserialu, któremu za podstawę scenariusza posłużą dwie pierwsze części serii "Ziemiomorze" autorstwa Ursuli K. Le Guin.

Serial powstanie dla stacji Sci Fi Channel, a prace na jego planie rozpoczną się w przyszłym miesiącu w Vancouver. Premiera cyklu zaplanowana została na grudzień tego roku. Kontrakt na rolę w ekranizacji podpisała już Isabella Rossellini, która wcieli się tutaj w postać Thar – Najwyższej Kapłanki Bliźniaczych Bóstw, nauczycielki Arhy zwanej także Tenar od Pierścienia. W produkcję zaangażowani są Robert Halmi Sr. ("Merlin"), Lawrence Bender ("Kill Bill: Vol. 1") oraz Kevin Brown ("Roswell").

Dwie pierwsze części "Ziemiomorza" noszą tytuły "Czarnoksiężnik z Archipelagu" oraz "Grobowce Atuanu". Na pierwszy plan w "Ziemiomorzu" wysuwa się Ged Krogulec, którego, jako młodzieńca kształcącego się na czarodzieja, poznajemy w pierwszej części cyklu. Bohater ten przewija się przez wszystkie części serii.

• 0
[www.hatak.pl]
Support & Programmer

#18 ArTi

ArTi

Kapral

• VIP
  • 187 postów
  • MiastoMielec

Napisano 07.04.2004 - |10:38|

za FilmWeb

Znany z "X-Men" Shawn Ashmore wcieli się w postać Geda Krogulca - głównego bohatera nowego miniserialu staci Sci-Fi Channel "Ziemiomorze" - ekranizacji dwóch pierwszych tomów głośnej tetralogii fantasy Ursuli Le Guin. Obok niego w obrazie pojawią się Danny Glover ("Zabójcza broń") w roli nauczyciela Geda - Ogiona oraz Kristin Kreuk ("Tajemnice Smallville") jako jego przyjaciółka Tenar.
  • 0
Być człowiekiem to znaczy zmieniać się by stać się lepszym
J.L. Picard

Teoria jest wtedy gdy nic nie działa choć wszystko jest wiadome.
Praktyka jest wtedy gdy wszystko działa choć nikt nie wie dlaczego.
Łącze teorie z praktyką, nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

#19 kurczak

kurczak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 25.06.2004 - |19:54|

Witam,
najwa|niejsze, zeby w filmie zachowali "równowage". Tak jak w ksiazce.
Mnie najbardziej utkwila w pamieci mysl, ze nawet czarnoksieznik nie moze bezkarnie sprowadzac deszczu, bo jezeli o zrobi tu, to gdzie indziej bedzie susza. Najwazniejsza jest, byla i bedzie rownowaga.
To madra i dobra ksiazka. Moze dlatego ze napisala ja kobieta - wrazliwa, subtelna, a kiedy potrzeba mocna i surowa. W koncu najbardziej w tym co meski pociaga kobiecosc, a w tym co kobiece - pociaga meskosc.
  • 0

#20 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 02.08.2004 - |14:03|

Amanda Tapping zagra w "Ziemiomorzu" epizodyczną rolę. Jak sama się wyraziła "coś w stylu królowej, bogini, tak jak Cate Blanchett w LOTR". Link do angielskiego newsa poniżej:

Tapping zagra w "EarthSea"
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych