Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 036 - S03E03 - Exodus (Part 1)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (105 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (14 głosów [14.89%])

Procent z głosów: 14.89%

2. 9,5 (17 głosów [18.09%])

Procent z głosów: 18.09%

3. 9 (23 głosów [24.47%])

Procent z głosów: 24.47%

4. 8,5 (13 głosów [13.83%])

Procent z głosów: 13.83%

5. 8 (16 głosów [17.02%])

Procent z głosów: 17.02%

6. 7,5 (6 głosów [6.38%])

Procent z głosów: 6.38%

7. 7 (3 głosów [3.19%])

Procent z głosów: 3.19%

8. 6,5 (1 głosów [1.06%])

Procent z głosów: 1.06%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (1 głosów [1.06%])

Procent z głosów: 1.06%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 12.05.2006 - |14:13|

Podczas gdy New Caprica jest okupowana przez Cylonów, kolonialna flota ma natknąć się na 20 statków cywilnych i 2 małe krążowniki (small attack cruisers) i 2 zaopatrzeniowce wojskowe - inne źródła mówią jeszcze o battlestarze. Plan bitwy jest następujący : krążowniki atakują basestara orbitującego najdalej od New Caprica tak by reszta floty cylońskiej zeszła ze swoich pozycji i pospieszyła mu na pomoc. Wówczas wyskakuje Galactica i Pegasus z resztą floty - battlestary powtarzają taktykę jak w bitwie pod stacją Ragnar (osłona floty) przedtem jednak bombardują cylońskie odziały na planecie. Cyloni zablokują drogę ucieczki basestarem co zmusza Pegasusa do taranowania, tak by umożliwić skok reszcie floty. Pegasus po tym manewrze ma być ciężko uszkodzony aczkolwiek wciąż będzie wstanie lecieć dalej - wraz z resztą floty bojowej ma dołączyć do staków cywilnych. Uszkodzenia będą jednak tak wielkie, że zapadnie decyzja o opuszczeniu Pegasusa i zniszczeniu go.
Baltar wraz z Szóstką udają się na pokład cylońskiego basestara, a Leoben w jakiś sposób "przekonał" do siebie Karę (najprawdopodobniej praniem mózgu) i razem mają dzecko-hybrydę (dziewczynkę o imieniu Kacey). Najprawdopodobniej udział w tym miało jajeczko skradzione Karze w odcinku Farm (2x05).

tłumaczenie spoilerów: Borlog

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 28.11.2006 - |13:15|

• 0

->1019<-

#2 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 14.10.2006 - |08:17|

Dobra Panowie i Panie

Po męczarniach by zdobyć dzisiejszy odcinek, i zobaczeniu go, trochę go streszczę:

Nie było jednak egzekucji, Sharon to ta z Galactiki. Wszyscy zdrowi i szczęśliwi.

Zarek przystąpił do czynnej opozycji (w sumie nie dziwota po 4 miesiącach paki)

Klucze zdobyte. Galaktyka w przygotowaniu do skoku i .. napisy końcowe :/

A z pozostałych rzeczy: Sharon dowiaduje się, że jej dziecko żyje, ale w to nie wierzy. Ale za to ta "Xena", że dowiedziała się o tym przez SNY i przez wizytę i wróżki, to chyba lekka przesada... albo naprawdę za tym wszystkim stoją jakieś nadprzyrodzone siły, albo dziecko jest jakieś dziwne (może jakoś się tam komunikuje, tak jak Cyloni się przenoszą w Downloadu.

Elen, ten szczur... normalnie czekam aż ją rozstrzelają.. ale to chyba za szybko nie nastąpi. Coś czuję, że Tigh jej wybaczy.

Kary w odcinku właściwie nie było.

Za to plan opuszczenie NC przez Cylonów, dość radykalny. Wype[cenzurka i tak by mi tu weszła]lić wszystko w powietrze z atomówki, a sami wracają do innych ciał.... Kurde, a nie mogli by po prostu wsiąść do statków i polecieć, takie to tródne?

i na koniec...

No to w kolejnym odcinku szykują się nam ładne sceny walk (NARESZCIE)

#3 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 14.10.2006 - |14:47|

Wiedzą goście kiedy przerwać... niechby ich :)

A tak poważniej. Jak na razie jest dobrze.

Rozwiązanie egzekucji - ciekawe. I dyskusja między TZ i LR conajmniej ciekawie wróży na przyszłość. Czyżby nowy sojusz?

Tigh chyba jednak wykończy małżonkę - tutaj nie zgodzę się z Toudim. Miał taki wyraz oka, że mógłby zabić wzrokiem...

Ciekawe co Adama szykuje, że porywa się na samodzielną misję. Nawet jak będzie niezła rozp... na ziemi to sama Galactica niewiele zdziała z połową załogi na pokładzie. Chyba wziął pod uwagę to co panują Cyloni.

A jego rozmowę z Apollo trochę przesłodzili :P.

Wraca temat Hery i to mocno. Najpierw - czy Adama wie czy nie? Chyba nie, bo mógłby tego użyć w rozmowach z Sharon. Poza tym musiał brać pod uwagę wyjawienie jej tego przez współbraci i ewentualne skutki. Więc jak wszystko wyjdzie na jaw będą pioruny latały :D. Drugie - czyżby Roslin wiedziała coś więcej. Rozumiem pewne przywiązanie ale aby robić z tego dziecka priorytet. Zastanawiające... Poza tym, skoro Starback ma córkę, drugą hybrydę, zakładając, że to prawda, to znaczenie Hery nieco się umniejsza.

Ogólnie. Ja chce następny odcinek ... i to już.
  • 0

#4 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 14.10.2006 - |16:26|

8.

Dobry odcinek, ale i tak to przygrywka do akcji w kolejnym. Z godnych zauważenia spraw można by poruszyć następujące:
- Ellen do odstrzału, ale pewnie jakoś się wywinie
- tekst Tigha o tym, że dziecko Tyrola nie chciałoby go za rodzica boski
- po co ta modlitwa była?
- faktycznie przesłodzone pożegnanie Lee "Prosiaczka" Adamy z ojcem, ale jestem je w stanie zrozumieć... chuśtawki nastrojó w pewnych momentach potrafią być zabójcze
- Zarek swój człowiek się zrobił ;)
- no i do BOOJUUU POL... yyy.. GALACTICOOO, DO BOJUU itd ;)
  • 0

->1019<-

#5 danadam

danadam

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 14.10.2006 - |18:22|

Na koniec poprzedniego odcinka słychać było strzały, gdy Cally uciekała. Co to były za strzały? W tym odcinku ci z ruchu oporu zaczęli strzelać dopiero wtedy, gdy Tyrol rzucił się na Cally i usunął ją z linii strzału. Jedyna możliwość jaka mi przychodzi na myśl, to że były to strzały oddane przez Cylonów w stronę grupy z Sharon (z tym, że nie wiadomo czy byli w tej samej okolicy). Poza tym grupa z więźniami nie reagowała do momentu, gdy zaczęli być ostrzeliwani przez ruch oporu, a napewno słyszeli by strzały, skoro Cally je słyszała.

Błąd scenarzystów, czy może ja czegoś nie zauważyłem?
  • 0

#6 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 14.10.2006 - |18:51|

Jak dla mnie to wogóle lipa, że byli w stanie ze zwyklej broni maszynowej zlikwidować komando cylonów... Błąd aż w oczy kole. Ale reszta na 8.5 .. Jak ja bym chciał dzisiaj obejrzeć oba odcinki :)
  • 0

#7 Marlowe

Marlowe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 14.10.2006 - |20:09|

Serial nadal utrzymuje miano "najlepszego obecnie emitowanego". Choć akcja z proroczymi snami nr 3 zbyt naciągana jak dla mnie, bo zbyt jednoznacznie pokazuje istnienie "sił nadprzyrodzonych", jak do tej pory były tylko bajania cylonów o bogu i wizje Rosyln na prochach, co pozostawiało pole do interpretacji. Jest jeszcze kilka drobnych wpadek, ale nie ma co się nad nimi rozwodzić, kolejny odcinek zapowiada się wybuchowo…

Użytkownik Marlowe edytował ten post 14.10.2006 - |20:12|

• 0

#8 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 14.10.2006 - |20:51|

8,0

Jak na BSG odcinek średni. Rozumiem, że to przygotowanie do następnego (który powinien być BARDZO mocny), ale mnie czegoś jednak zabrakło. Rozwiązanie zagadki z poprzedniego tygodnia (egzekucja) proste do bólu, napięcia w tym nie było żadnego, jednym słowem "żyli długo i szczęśliwie". Od BSG można oczekiwać więcej. Bardzo rozbawił mnie za to dialog Nr.6 i Baltara o papierze toaletowym (wśród scenarzystów musi być jakiś Polak ;) ). Jak zwykle świetna muzyka. Pozostaje czekać na finał akcji.
  • 0

#9 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 14.10.2006 - |21:25|

Rozwiązanie zagadki z poprzedniego tygodnia (egzekucja) proste do bólu, napięcia w tym nie było żadnego, jednym słowem "żyli długo i szczęśliwie".

A mnie się podobało dlatego, że było jak prawdopodobne. Mówię o samym pomyśle, a nie tym co pokazali, bo rzeczywiście trzeba było zęby zaciskać, żeby nie widzieć uchybień realizatorsko/montażowych, co im się na całe szczęście nie często zdarza. Jakby wymyślili np. że to ci od Sharon się na nich natknęli to by mnie chyba krew zalała...

Bardzo rozbawił mnie za to dialog Nr.6 i Baltara o papierze toaletowym (wśród scenarzystów musi być jakiś Polak

Rzeczywiście szalenie znajome :) - może to jakaś cecha wspólna pewnych ustrojów.
  • 0

#10 martina29

martina29

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów

Napisano 14.10.2006 - |23:23|

Sprawa z Nr 3 trochę dziwna... Wizje i ta cała quasi wrażliwość.. litości.
Zastanawia mnie czy Staruszek wiedział o wcześniejszej akcji z Herą, czy odbyło się to za jego plecami..trochę mnie pamięc w tej kwestii zawodzi ( mógłby ktoś przypomnieć ? wiadomo, że Roslin to zorganizowała, ale..)
Mam nadzieję, że Tight wykończy Ellen :D już mnie ten k@urwiiszon denerwuje...żeby tak nisko upaść..
apropos Tight'a i jego oka.. to w końcu go nie ma, czy jednak ma? W zapowiedzi w poprzednim odc. i w tym teraz wydawało mi się, że je ma. Tylko tak nie powinno być, skoro mu je wydłubali ? przeciez nie odrosło..
To co Doral powiedział o spuszczeniu na Caprike atomówki..moim zdaniem nie ma większego sesnu.
Chyba sie chłopak w zeznaniach pogubił, bo przecież cyloni lgna do ludzi , inaczej by nie zakładali tych farm produkcyjnych i nie upodabniali do nich; maja dość siebie i chcą czegoś więcej, a to mogą dac im tylko ludzie. Po za tym inaczej po co by przylecieli na Caprikę i opanowali ją. Mogli wcześniej zrzucić atomówkę i już, a nie zrobili tego, więć mimo wszystko czegoś chcą, może sami za dobrze nie wiedzą czego, ale na pewno jest coś.
Ciekawe jak rozwiążą sprawę Starbuck i jej szurniętej rodzinki. W tym odcinku ledwo co zahaczyli o ten wątek. Wydaje mi się, że ona oczywiście udaje, żeby wyrwać się od Leobena ( oby tak było), ale co do tego dziecka, to obawiam się, że juz się przywiązała, jak to kobieta i pewnie będą 2 hybrydy na Galactice za niedługo ( chyba, że ten gorszy scenariusz wejdzie w życie i Kara zostanie ze swoim mężusiem :( )

Użytkownik martina29 edytował ten post 14.10.2006 - |23:25|

• 0
::. GRUPA TARDIS .::

Dołączona grafika

#11 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 14.10.2006 - |23:45|

8,0

Odcinek to tak jak zaznaczyli poprzednicy wstęp do części 2.

Bardzo cieszy mnie podniesienie wątku z przepowiedniami i PIERWORODNĄ hybrydą, a to jest bardzo ważne tak samo jak nasz Adam i Ewa.

Najbardziej to ja się boję co zrobią z Baltarem, jak z tego wybrną scenarzyści. Ludzie chcą go zlikwidować za zdrade, Cylonom jest potrzebny jako marionetka, więc po ucieczce albo uratuje go 6 Caprica, albo będzie czekał na egzekucje w celi na Galactice.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#12 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 15.10.2006 - |00:14|

Też najbardziej się martwię o Baltara:) Też mam nadzieje że wyjdzie z tego obronną ręką:) Tzm jeśli by Baltar postąpił jakoś heroicznie i wszystkich uratował przed prawie pewną śmiercią to może go nie zabiją jako zdrajcy:P
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#13 martina29

martina29

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów

Napisano 15.10.2006 - |01:27|

Baltar i heroika :D to sie wyklucza wzajemnie :P
w każdym razie na pewno będzie ciekawie, może 6. znowu mu tyłek uratuje albo
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

• 0
::. GRUPA TARDIS .::

Dołączona grafika

#14 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 15.10.2006 - |02:51|

Piękny odcinek, oj piękny :) Po letnich serialach jakoś tak łatwo przychodzi mi zachwycanie się BSG ;)

Ten odcinek to dla mnie głównie taka cisza przed burzą. To napięcie, które narasta przez cały odcinek, to uczucie oczekiwania... Po prostu w powietrzu czuć, że coś się zbliża, i to w dodatku coś wielkiego ;) Nie można powiedzieć, że w tym odcinku jakoś specjalnie dużo się działo, bo tak nie było. Cały odcinek to po prostu historia o tym, że zaraz coś się stanie ;) Mnie ta historia pochłonęła. Te przygotowania po jednej i drugiej stronie, tajne spotkania, szepty... Jakoś tak jest, że gdy ma się wydarzyć coś istotnego, to cała reszta nagle się zatrzymuje, ruch jakby wolniejszy i właśnie tak odebrałem ten odcinek.

A co warto odnotować:

- Jakoś nie spodziewałem się, że Ellen wpadnie. Zawsze lądowała na 4 łapy ;)
- Po dwóch pierwszych odcinkach przyzwyczaiłem się do nowej Sharon (tzn. jako oficera kolonialnego), a tu taki motyw z dzieckiem, no i chyba znów szykuje się pogorszenie stosunków... A z miłą chęcią pooglądałbym ją jeszcze w roli zaufanego członka załogi.
- Faktycznie dosyć podejrzane jest to dziecko Starbuck w kontekscie tego, jak mówi się o Herze. Czyżby to miał być tylko podstęp aby zmiękczyć serce Starbuck? ;)

Bez mrugnięcia okiem daję 9,5 za niesamowity klimat tego odcinka.
Była cisza przed burzą, to teraz pozostaje czekać na uderzenie. Zobaczymy jak mocne ono będzie :D

Użytkownik eXPrezes edytował ten post 15.10.2006 - |02:52|

• 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#15 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 15.10.2006 - |11:57|

Również uważam że odcinek bardzo dobry ale jednak nie świetny. Jednak z dwóczęściowymi odcinkami BSG jest tak jak z dwoma meczami pod rząd reprezentacji Polski. Drugi zazwyczaj jest lepszy ;).
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#16 Badas

Badas

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów
  • MiastoKraków

Napisano 15.10.2006 - |12:06|

Szef się ogolił :D lepiej mu bez brody ;)

Odcinek całkiem niezły, choć faktycznie jak na BSG to takie 7-8/10. Ciekawe czy nr. 6 będzie broniła Baltara za wszelką cene, jak głebokie sa jej relacje do niego. Oraz czy Baltar pozostanie z Cyclonami czy jednak wróci na Battlestara?

Bardzo dobrze że Ellen wpadła strasznie mnie denerwuje jędza jedna, może Tight juz nie będzie jej tak bardzo ufał i nie da się drugi raz sugerować jej planom.
  • 0

#17 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 15.10.2006 - |12:55|

Beznadziejna ta ucieczka Cally. W poprzednim odcinku biegła przez jakieś szuwary, krzaki w tle. A w tym odcinku widać, że biegnie przez jakieś żwirowisko gdzie nie ma roślinności... Może takie ujęcie kamery ;)

Twórcy też coś mieli problem ze zrobieniem całych dwóch odcinków, bo zrobli długi skrót poprzednich odcinków i wrzucili na początku sceny z poprzedniego odcinka. (tak jakby chcieli dopchać odcinki)

Poza tym wszystko OK 9
  • 0
VeeDee

#18 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 15.10.2006 - |13:23|

Odcinek bardzo wciągający :clap: Te 45min przeleciało w mgnieniu oka...tylko czemu zawsze się musi kończyć w najlepszym momencie :angry2: Z niecierpliwością czekam na nastepną sobotę :D

OCENA: 9

Użytkownik ()))FPPfan))> edytował ten post 15.10.2006 - |13:23|

• 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#19 Marlowe

Marlowe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 15.10.2006 - |14:43|

Twórcy też coś mieli problem ze zrobieniem całych dwóch odcinków, bo zrobli długi skrót poprzednich odcinków i wrzucili na początku sceny z poprzedniego odcinka. (tak jakby chcieli dopchać odcinki)

Pierwotnie to miał byc jeden odcinek, ale został podzielony na dwie części.
  • 0

#20 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.10.2006 - |19:18|

Dobry odcinek. Nie daje oceny, bo sądze że tak jak z Lay down your burdens trzeba oceniać oba odcinki.
Kiepsko, że tak mało Starbuck. Bardzo podobało mi się ukazanie trójki z tej "ludzkiej" strony. Mam nadzieje, że jej postać będzie dalej rozwijana.
Jestem tylko ciekaw jednego: co się stanie z Baltarem, gdy już uciekną z New Caprica. Przecież teoretycznie powinien zostać skazany na śmierć, ale przecież nie mogą usmiercić tak ważnej postaci, a z drugiej strony przecież nie może sobie dalej być prezydentem jakby się nic nie stało.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych