Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 028 - S02E06 - Thor's Chariot

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (111 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (29 głosów [28.71%])

Procent z głosów: 28.71%

2. 9.5 (22 głosów [21.78%])

Procent z głosów: 21.78%

3. 9 (28 głosów [27.72%])

Procent z głosów: 27.72%

4. 8.5 (8 głosów [7.92%])

Procent z głosów: 7.92%

5. 8 (5 głosów [4.95%])

Procent z głosów: 4.95%

6. 7.5 (2 głosów [1.98%])

Procent z głosów: 1.98%

7. 7 (5 głosów [4.95%])

Procent z głosów: 4.95%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (1 głosów [0.99%])

Procent z głosów: 0.99%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.99%])

Procent z głosów: 0.99%

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 05.01.2004 - |18:24|

SGC otrzymuje sygnał z Cimmeria'i (S01E09 – Thor's Hammer). Wysyłana przez Wrota sonda przesyła straszny obraz, grupę poległych mieszkańców, widać też Gairwyn. Prosi ona o pomoc, Goa'uld'owie zaatakowali planetę. SG-1 czuje się odpowiedzialne za taki stan rzeczy, w końcu to oni zniszczyli młot Thor'a, który gwarantował Cimmeria'i bezpieczeństwo. Dlatego też przechodzą na planetę, żeby doprowadzić wszystko do stanu pierwotnego. Okazuje się, że najeźdźcą jest Heru'ur, syn Ra i Hator.
Gairwyn zabiera SG-1 na grób Kendra'y, tam okazuje się, że Samantha może korzystać z urządzeń Goa'uld'ów, nie jest jednak jeszcze w stanie w pełni ich kontrolować. Wszystko to dzięki temu, że była nosicielem Jolinar. W trakcie jak O'Neill i Teal'c przyłączają się do mieszkańców w walce przeciwko wrogim Jaffa, Gairwyn zabiera Jackson'a i Carter do Sali Mocy Thor'a. Mają nadzieję znaleźć tam coś co pomoże i w walce z Goa'uld'ami. Muszą jednak przejść kilka prób, które pokażą, czy są godni poznania tajemnic „swoich bogów”. W końcu Daniel'owi udaje się rozwiązać zagadkę, która jest ostatnim z testów. Wtedy też ich oczom ukazuje się hologram obcego, przypominającego tego z katastrofy z Roswell. Okazuje się jednak, że nie jest to nagranie sprzed tysięcy lat, ale rozmowa na żywo z dowódcą floty Asgard'u, rasy, która odgrywała rolę nordyckich bogów, Thor'em. Wszystko zostaje mu wyjaśnione. W chwilę potem nad obozem Goa'uld'ów pojawia się statek matka Asgard'u, zagrożenie zostaje zlikwidowane, a Cimmeria dostaje nowy Młot, który ma robić wyjątek dla Jaffa o imieniu Teal'c.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
  • 0
Master of possimpible ;)

#2 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 07.01.2004 - |20:40|

Tutaj na ocenę wpływa moja bezgraniczna miłość ( prawie ) do obcych ras, kontaktów międzyrasowych, pojazdów kosmicznych. Nawet nie mam zamiaru patrzeć jak z logiką. Wysoka ocena.

gulus obiektywny inaczej
  • 0

#3 121277

121277

Wielki Organizator

• VIP
  • 561 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 07.01.2004 - |21:24|

U mnie też przeważyła sympatia do Asgard, no i wykorzystanie po raz kolejny wiedzy o kulturze różnych narodów. Kłania się wykształcenie.

121277 humanistka
  • 0
Daleka droga
do serca człowieka
zimnego jak głaz

Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Dołączona grafika

Mój świat

#4 Danielek

Danielek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 07.01.2004 - |22:16|

każdy odcinek z Asgardem ma u mnie + 0.5
zagłosowałem 8.5
  • 0

#5 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 09.01.2004 - |12:55|

Jak dla mnie to absolutny hit - jeden z najlepszych odcinków w całym serialu. Mam do niego sentyment już od daaawnych czasów TVNu. Asgard po raz pierwszy pokazuje pazurki (można powiedzieć, ze po raz pierwszy pokazuje się bez osłonek :D ). Dużo się tu dzieje, akcja gna do przodu, do swietnego zakończenia. Ech nie będę się rozpisywał... Miodzo :)

I nawet nie przeszkadza mi drobna niekonsekwencja - skoro istnieje coś takiego jak traktat o planetach chronionych, to Cimmeria na 100% powinna do takowego należeć...
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#6 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.01.2004 - |14:22|

No i ten okręt Thora :-)))))))) robi wrażenie. bardzo podaba mi się w tym odcinku własnie scena pojawienia sie okrętu Asgardu (te chmury, błyskwice po prostu super. a pznaniee Thora to moim zdaniem jeden z największych przełomów w serialu. a thor to fajny koles, choć troszeczkę szary ;-) (a'propo jeżeli ktos obejrzałby Taken mógły mieć mieszane uczucia, Tak podobni fizycznie a rózni psychicznie (obcy w sg1 i taken)
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#7 Herosista

Herosista

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 96 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 14.01.2004 - |00:30|

Woow Ta too super odcinek No i do tego Asgard w nim. Strasznie ich lubie 9
  • 0
Z wódka nie wygrasz. Ty lejesz ją w morde a ona ciebie na ziemię

Pozdrawiam Herosista

#8 Tel'mac Zeb

Tel'mac Zeb

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • Miastoóć ;)

Napisano 14.01.2004 - |11:30|

Rewelacyjny odcinek, właśnie takie tygrysy lubią najbardziej. Akcja, akcja i jeszcze raz akcja. Same plusy 9/10

ZeB
  • 0

#9 Tebulot

Tebulot

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 14.01.2004 - |12:26|

Bardzo dobry odcinek, podobało mi się lądowanie i wyładowanie sił Her'ura, świetnie ukazana jest potęga atakującego gulda, kiedy wydaje się, że nie ma już ratunku okazuje się jednak, że jest ktoś potężniejszy.... mmm ... ten okręt Thora wynurzający się spośród chmur (btw samo pojawienie sie okrętu troszkę przypominało scenę z "Dnia niepodległości")

Moja ocena 9/10
  • 0

#10 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 21.01.2004 - |12:27|

Ocena 9,5 - Jako że oglądam sobie teraz raz jeszcze sezon 2 (plus odcinki które przegapiłem wcześniej ) jestem pod wielkim wrażeniem . Odcinki z Asgardem są rewelacyjne , dużo akcji ,swietne pomysły , fantastyczna realizacja . Najbardziej zaskoczył mnie w tym epizodzie pokazanie Thora , czekał i się zastanawiał czy coś powiedzieć , do momentu az Daniel stwierdził że to nagranie :D , a chwilę póżnie Thor przemawia że nie . No i oczywiście statek Asgardu - Rydwan Thora .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#11 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 11.02.2004 - |02:57|

Nie mogłabyć inna ocena jak 8,5 :lol: Sezon 2 jak i 1 wymiata zdecydowanie.Każdy odcinek na najwyższym poziomie.Młot Thora to super odcineczek.Wreszcie zaczynamy odkrywać obce rasy.Daniel w swoim żywiole odkrywający zagadkę w krypcie,czy czymś podobnym.Akcja i napięcie przede wszystkim!!!!
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#12 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 11.02.2004 - |11:52|

9,5. Poznajemy Azgard. Rasę, która ma wielkie znaczenie dla świata przedstawionego w SG, jak i dla dalszego rozwoju ludzkości. Scena, w której pojawia się Rydwan Thora jest poprostu niesamowita. Pokazanie ucieczki Heru?ura było bardzo wymowne.
  • 0

#13 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 03.03.2004 - |17:11|

Dla mnie te dwa odcinki z Thor'em sa extra jak zaczalem sciagac Stragate to zawsze troche podgladalem co tam jest i wlasnie jak tylko obaczylem tytul z Thorem odrazu mi sie podobal szczegolnie ze z TVN pamietalem ta zagadke z liczba Pi. BTW swietna zagadka.
No i wiele odwolan do mitologi.
Rydwan Thora
Runy
Wszystko takie ziemskie i nie ziemskie
Miodio :rolleyes:
  • 0

#14 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 14.03.2004 - |22:47|

9,5/10. Jeden z lepszych odcinkow odcinkow SG1. Swietny klimat, akcja i najwazniejsze ASGARD. Wszystkie odcinki z Asgardem sa bardzo dobre. Ten jest z gornej polki. Zastanawialem sie na ocena 10, ale poczekam az obejrze wszystko.
  • 0

#15 koziu

koziu

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCzestochowa

Napisano 30.04.2004 - |15:55|

no i wracamy do wysokiego poziomu jeden z najlebszych odcinkow warto do niego co jakis czas wracac ja daje wysoka (nieczesto mi sie zdarza) 9.5 oby wiecej takich odcinkow
  • 0
"... jak nie ma tego tutaj, to jest gdzieś indziej i tam tego poszukam ..." K.Puchatek

#16 Tinamou

Tinamou

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 12.06.2004 - |18:24|

ogladając SG1 nie mogłem sie doczekać wkońcu "obcej" rasy ale takiej konkretnej 9/10. Mam nadzieję, że dalej będzie jeszce ciekawiej.
  • 0
i pomyślec że NFZ zapłaciło 15000 zł za to że wszczepili mi w kręgodsłup coś co może być Goau'ldem ;)

#17 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 12.06.2004 - |19:07|

Odcinek faktycznie zalicza się do tych najlepszych. Poszukiwanie broni, zdolnej zniszczyć najeźdzcę przebiega bardzo fajnie. Świetnie przedstawiono Sam używającą Ribbon Device. Uwielbiam to! Powtórka z tego jest niestety dopiero w trzeciej serii. Swoją drogą dziwię się, że pani major (właściwie kapitan, jeśli omawiamy drugą serię) nie ćwiczy zbytnio używania sprzętu Goa'uldów. Szkoda.

No i kolejny plus dla luzaka - Thora. Scena jak zajeżdża na osiedle swoją podrasowaną bryką jest wypasiona :). Mógłby mi czasem pożyczyć swój rydwan na wieczór. :D

Ocena oczywiście wysoka (już się dawno pogubiłem w ocenach jakie daję odcinkom) - 9.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#18 Gabram

Gabram

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów
  • MiastoAleksandrów Łódzki

Napisano 30.06.2004 - |19:03|

Dla mnie odcinek jeden z lepszych, oceniam go na 9. Jest to epizot szczególny ponieważ poznajemy prawdziwe oblicze THOR'a

Użytkownik SGTokar edytował ten post 01.03.2008 - |13:51|

• 0

#19 Mithrandir

Mithrandir

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoToruń

Napisano 16.07.2004 - |22:41|

Jest to epizot szczególny ponieważ poznajemy prawdziwe oblicze THOR'a

Eee tam odrazu oblicze :) też dałem dziewięc za sceny z Azgardem :D Wymiatanko na 10
  • 0

#20 didaskalius

didaskalius

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów
  • MiastoPajęczno

Napisano 16.07.2005 - |22:15|

To pierwszy odcinek drugiej serii jaki oceniam, a oceniam niezwykle wysoko - 9,5 ;) Jako ze ogladam serial dopiero od kilku tygodni mam chyba niezle porownanie z poprzednim sezonem oraz poczatkiem 2. I musze przyznac ze jak dotychczas to najlepszy odcinek w 2 sezonie oraz jeden z trzech najlepszych w ogole jakie widzialem. Zgodze sie ze twierdzeniem ze ten epizod znakomicie czerpie z rozmaitosci kulturowej jak chyba zaden inny jak dotad w SG-1. Jest bardzo logicznie, spojnie napisany i swietnie wyrezyserowany i zagrany. Oczywiscie niektore momenty, szczegolnie tak zwanej "akcji" sa nieco naciagane ale rekompensuja to inne walory epizodu. Znakomite polaczenie poznania nowego Goa'ulda - Horusa oraz odkrycia ciekawych informacji na temat Asgardu ;) Takie odcinki najlepiej zachecaja do dalszego ogladania serii bowiem widz dostaje odpowiedni bodziec aby poszukiwac dalszych rozwiazan i rozwiniecia opowiedzianych historii. Jednym slowem czekam na wiecej ;)

Użytkownik didaskalius edytował ten post 16.07.2005 - |22:18|

• 0
www.trek.pl - GWYNBLEIDD - Security Team Member
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych