Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 034 - S03E01 - The Occupation

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (135 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (22 głosów [20.00%])

Procent z głosów: 20.00%

2. 9,5 (11 głosów [10.00%])

Procent z głosów: 10.00%

3. 9 (24 głosów [21.82%])

Procent z głosów: 21.82%

4. 8,5 (13 głosów [11.82%])

Procent z głosów: 11.82%

5. 8 (19 głosów [17.27%])

Procent z głosów: 17.27%

6. 7,5 (3 głosów [2.73%])

Procent z głosów: 2.73%

7. 7 (4 głosów [3.64%])

Procent z głosów: 3.64%

8. 6,5 (2 głosów [1.82%])

Procent z głosów: 1.82%

9. 6 (3 głosów [2.73%])

Procent z głosów: 2.73%

10. 5,5 (1 głosów [0.91%])

Procent z głosów: 0.91%

11. 5 (5 głosów [4.55%])

Procent z głosów: 4.55%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.91%])

Procent z głosów: 0.91%

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (2 głosów [1.82%])

Procent z głosów: 1.82%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 11.04.2006 - |17:15|

D'Anna Biers wchodzi do namiotu Wyroczni, by odwiedzić Selloi Dedona, kruchą, starą kobietę, która nie czuje się dobrze. Wie kim jest D’Anna, jak również to, że jest ona Cylonem, Nr. 3. Ale D’Anna sama nie jest pewna dlaczego tu przyszła. Wyrocznia żuje liście chamalli. Selloi mówi Biers, że Cyloni zatracili swoją wiarę. Nie wierzy ona nie tylko w panteon Kolonistów, ale nawet w jej własnego Boga. Wie o snach, które miewa Biers i twierdzi, że jest posłanniczką Boga, tak samo jak jej sny. D’Anna posiada te same wady co Meduza i to doprowadzi do jej upadku. Selloi dostarcza swoje słow aCylonom: dziecko Sharon Valeri żyje. Jej imię brzmi Hera.

Tymczasem w ministerstwie Cylońskiego planowania, Ellen Tigh „pieprzy” nieznanego mężczyznę. Gdzie indziej, Tyrol i Anders są częścią nowego ruchu oporu. Podkładają bombę i próbują ją zdalnie zdetonować, kiedy to nadlatuje ciężki krążownik (heavy cruiser) wypełniony „skórami”. Urządzenie początkowo nie odpala, jednak później wybucha dając ruchowi oporu tak potrzebne zwycięstwo.

Laura Roslin pozostaje nauczycielką. W jej szkole, ona i jej była sekretarz Tory badają kilka zdjęć zrobionych z ukrycia, starając się zidentyfikować członków policji, prawdopodobnie ludzi, którzy teraz współpracuję z Cylonami. Oczekują na powrót Adamy i battlestar Galactica.

Saul Tigh przetrzymywany jest wbrew swojej woli w Cylońskim więzieniu. Jest tam też brat Cavil i daje do zrozumienia, że Tigh może przebywać tam przez chwilę.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 11.04.2006 - |17:15|

• 0

->1019<-

#2 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 07.10.2006 - |10:04|

Cóż....
Można się nabawić małej depresji.

Jeden z powód: Starbuck na początku - pierwsze skojarzenie - Hanibal/Kanibal Lecter. Musiała nieźle dostać w tyłek. Potem też jasnych barw nie było.

Drugie co mocno dołuje to Duck. Niby wiadomo było czego się spodziewać po webizodach ale pokazali to w przygnębiający sposób.

Jako kontrapunkt - reakcja Baltara na propozycję Calvin'a. Nie mogłam się powstrzymać przed parsknięciem. Jeśli dalej go tak będą prowadzić w tym sezonie to może w końcu "polubię" faceta :) Od połowy drugiego sezon jakoś bardziej przypadł mi do gustu.

Elen - po raz pierwszy spojrzałam na nią życzliwym okiem. Pułkownik nieźle się wkurzy jak się dowie.

W ogóle cała sytuacja do d..., chociaż widać światełko w tynelu.
  • 0

#3 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 07.10.2006 - |12:22|

Nie tak sobie wyobrazalem te odcinki.
Zwolnili strasznie tempo akcji, az zrobilo sie nudnie :(.
Nawet niewiem jak mam to skomentowac ... :|

Daje 5.

Użytkownik Modes edytował ten post 07.10.2006 - |12:30|

• 0

#4 VolKhen

VolKhen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 07.10.2006 - |13:12|

A mnie nie podoba się aż takie upolitycznienie.. wczesniej nie bylo to takie wyraźne. Teraz jasno widać związki z zamachowcami np. z Iraku. Dla mnie to przesada.. tak jak gdzieś Toudi powiedzial... to juz nie jest sci-fi...
  • 0

#5 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 07.10.2006 - |13:38|

9,0
Odcinek bardzo dobry - dokładnie taki, jakiego się spodziewałem. Moje podejrzenia, że okupacja Nowej Caprici to sen Baltara, się nie sprawdziły. Nie zgadzam się, że to już nie jest SF. To jest najlepsze SF, jakie w życiu widziałem. Akcja faktycznie nieco zwolniła, ale to co najlepsze w BSG, czyli kwestie psychologiczne, są równie dobre (jeśli nie lepsze) niż dotychczas. Jedyne, co trochę dziwi, to skręt w stronę brutalnosci - nie jestem pewien, czy jest to potrzebne. Świetny tekst "Honey, I'm home" ;) . Jak dla mnie zasłużone 9,0. Biorę się za 3x02.
  • 0

#6 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 07.10.2006 - |21:30|

Tak jak mówiłem po finale s2 albo tak gigantyczna zmiana, wywrócenie wszystkich i wszystkiego do góry nogami okaże się strzałem w 10 albo klapą.
No cóż.
Na pewno mamy zwolnienie akcji, ale wynika to głównie z nowego otwarcia, które trzeba pokazać.
Poza tym ludzie/widownia nie jest przyzwyczajona do tak wielkich zmian.

Co do okupacji to jej klimat jest rewelacyjny, taki Irak tyle że jesteśmy z drugiej strony.
Motyw z zamachem przy poborze jest naprawde mocny, bo jak powiedziałem pokazany jest z NASZEJ a nie ICH strony.
Scena z obiadem też była niezła.
Ogólnie bardzo ciężkie klimaty.

Ocena 8,0 :

+++ klimat okupacji, zamach czyli Irak z drugiej strony
++ obiad

--- akcja
- może aż za bardzo przygnębiający ten klimat

P.S. Oglądałem bez tłumaczenia więc zrozumialem z 90%

Użytkownik Quendi edytował ten post 07.10.2006 - |22:19|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#7 deathnoise

deathnoise

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 07.10.2006 - |21:50|

niesamowity, podwojny odcinek.. akcja spowolnila, ale za to nowy pilot wprowadza wiecej do fabuly i do universum BSG, niz caly drugi sezon.

wielu osobom się prawdopodobnie nie spodoba.. klimat jest niesamowicie ciezki.. no coz. Moore od samego poczatku nie ukrywal, ze zamierza robic Sci Fi dla doroslych.. i dokladnie to otrzymujemy - nacisk na psychologie postaci, dramaturgie, a nie na blyskotki, wybuchy i techno-belkot.

moim zdaniem warto bylo czekac..

10/10
  • 0

#8 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 07.10.2006 - |23:04|

W-Y-P-A-S ... Pierwszy odcinek tylko 8/10, ale drugi 11/10 :) ... Moze i faktycznie mało w tym S-F, ale klimat jest zajefajny. Battlestar był od początku bardzo "poważnym" serialem, a teraz uzyska miano serialu wojennego :hehe: Nie wiem jak wytrzymam do następnego odcinka i uwolnienia reszty uchodźców... Mega plus za oko i "soft" ... minus za rozbicie akcji na trzy odcinki ....
  • 0

#9 SiLenT

SiLenT

Redakcja GHN

• VIP
  • 271 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 08.10.2006 - |14:59|

10/10. Na to czekalem, 3 sezon ma gęstsa atmosfere. Na usta caly czas cisnelo mi sie moze troche komiczne slowo, ale oddajace wrazenia po tem odcinku, a mianowicie: Zloooo. Ten serial jest zly, brudny, przerazajacy miazdzacy psychike. Jestem bardzo zadowolony z tego w jakim kierunku idzie ten serial.

Tak sie wczulem, ze podczas tej sceny gdy Ruch Oporu kontaktuje z Raptorem, az sie wzruszylem, nie wiem moze miekne juz :P

mam problem ze ściągnięciem odcinka, może ktoś da linka na 3 sezon galaktyki!!

bez przesady, wiadcznie nie powiniens go sciagac, skoro nie wiesz skad
  • 0

Greed is eternal.

#10 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 08.10.2006 - |15:14|

Nareszcie się doczekałem:)
Odcinek dobry, serial trzyma poziom.
Mocny ciężki klimat, trochę się roześmiałem jak pojawił się Lee, ciekawa sytuacja z Sharon na Galactice, ogólem 9/10
  • 0

#11 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 08.10.2006 - |17:10|

No w końcu się udało :]

Dałem 8. To koniec końców był dobry odcinek, spowolnienie było konieczne, bo zakończenie sielankowym cliffhangerem wymusiło takie poprowadzenie akcji. Rozwaliła mnie scena z ręką Starbuck i zamach Ducka.Myślę, że Tigh nie zabije Ellen, bo wie, że go kocha (chorą trochę miłością, ale jednak), więc takie jej działania nie wzbudzą wielkiej odrazu. W końcu i tak wie, że ona jest dziwką. Swoją drogą spodobała mi się dosłowność pokazywanych scen, seks, to seks, zabójstwo to zabójstwo i nie ma umilania ani łagodzenia wydźwięku scen. Grubasek Lee chyba zacznie chodzić na siłownię, przydałoby mu się, jak tyle je to nei dziwię się jego wyglądowi. Sharon na najlepszej drodze do komitywy z admirałem, widać znalazły się dwie bratnie dusze :)
  • 0

->1019<-

#12 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 08.10.2006 - |19:07|

Daje 8/10.
Bardzo dobre wprowadzenie do 3 sezonu, bo tak trzeba ten odcinek traktować.
  • 0

#13 Lya

Lya

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • MiastoNetu

Napisano 09.10.2006 - |07:26|

Dla mnie ten odcinek nie był zaskoczeniem. Biorąc pod uwagę klimat sezonu 1 i 2 doskonale wiedziałem, czego się spodziewać. Duży plus za muzykę-jest coraz lepsza.
  • 0

#14 oszolom6

oszolom6

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoWarszawa -&gt; Mokotów

Napisano 09.10.2006 - |09:17|

Tak długo czekać na tak mizerny odcinek. Moze kolejne coś pokażą.

Jak dla mnie to max 5.
  • 0

#15 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 10.10.2006 - |19:57|

Jak dla mnie był zarąbisty. Taki... kontrowersyjny. Republikanom pewnie piana z ust płynie po tej premierze. Jest super.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#16 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 10.10.2006 - |21:44|

troche bylo czekac ale nie zaluje, serial nie stracil na klimacie czyli ciezkim i przygnebiajacym (chociaz bylo wesolo jak byl najazd na brzuch Lee :D) . Zasluzona 9 . Dobre wprowadzanie jutro oblukam 2 :D
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#17 martina29

martina29

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów

Napisano 11.10.2006 - |00:56|

Jesli o mnie chodzi, to uważam, że oba premierowe odcinki były świetne.
Dobijające wręcz., pełny dramat. Ale można się było tego spodziewać, po zakończeniu 2 sezonu.
Transformacja Lee, cóż zaskoczyła mnie totalnie. Nie przypuszczałam, że aż tak go spasą :D Okropnie mu nie do twarzy i mam nadzieję, że szybko się z tym chłopak upora :P
Co do wyglądu.. to Old Manowi nie pasują te wąsy moim skromnym zdaniem, wyglądają sztucznie ;/ nie wiem czy tylko ja na to zwróciłam uwagę..
Co do muzyki, to podzielam zdanie poprzedników, jest coraz lepsza :) oby tak dalej !
Wciąż czekam na ujawnienie się "nowego " cylona, może to przez te małe spoilery, które gdzies czytałam..
  • 0
::. GRUPA TARDIS .::

Dołączona grafika

#18 emphasy

emphasy

Szeregowy

• Email
  • 1 postów

Napisano 13.10.2006 - |21:54|

Witam,

Trzecia seria zapowiadała się na ździebko wolniejszą niż dwie poprzednie, ale osobiście uważam to za plus. Przyczyn doszukiwać można się wiele, ale jedna wyłania się szybko ... dłużej będzie można oglądać jeden z mniej typowych serialów sci-fi na rynku ... ale nie o tym miałem napisać. Otóż ....

Czy ktoś wie, kto wykonuje piosenkę, która zaczyna się w 3 minucie odcinka, od sceny zapalanych świec? Przypomina mi to Lise Gerrard, ale z drugiej strony nie jestem przekonany, czy to ona. Wszelkich oświeconych proszę o odpis bo mi to spać nie daje :)))

Pozdrawiam, emphasy.

• 0

#19 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 13.10.2006 - |22:15|

w 3 sezonie, mimo wcześniejszych wydarzeń - zaproponowano rozwiązania dość mocno zaskakujące, najbardziej dla mnie - co się dzieje wokół Starbuck? Widać też wyraźnie konflikty w gronie cylonów, nawet te same modele mogą mieć skrajnie odmienne zdania. Jakoś mało aktywna "szóstka" - nagle nie ma żadnego planu??? Mam nadzieję, że wkrótce pojawi się mój ulubiony wątek 13 kolonii, który ze zrozumiałych względów- musi teraz poczekać
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#20 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 24.10.2006 - |20:59|

Z pewnych względów złapałem "drobne opuznienie " . Ale jak to się mówi co ma wisiec nie utonie :) - wiec :
Jednak "skóry" tez pokazują słabosci - brat Cavil uległ sexowi ( a przynajmiej to tak wygląda ) .
Realnie, władze sprawują cykloni - Baltar marionetka .
"Poświecenie sie " Elen - ciekawa sprawa - czyzby az tak kochała ?? Czy też chciała skożystac z okazji i "sprubować cyklona ".
Końcowa ocena -7 .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych