Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sezon pierwszy - podsumowanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceny odcinka (55 użytkowników oddało głos)

Najlepszy odcinek

1. Odcinek 01 - S01E01 - 33 (4 głosów [11.11%])

Procent z głosów: 11.11%

2. Odcinek 02 - S01E02 - Water (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

3. Odcinek 03 - S01E03 - Bastille Day (0 głosów [0.00%])

4. Odcinek 04 - S01E04 - Act Of Contrition (0 głosów [0.00%])

5. Odcinek 05 - S01E05 - You Can't Go Home Again (2 głosów [5.56%])

Procent z głosów: 5.56%

6. Odcinek 06 - S01E06 - Litmus (0 głosów [0.00%])

7. Odcinek 07 - S01E07 - Six Degrees Of Separation (3 głosów [8.33%])

Procent z głosów: 8.33%

8. Odcinek 08 - S01E08 - Flesh and Bone (2 głosów [5.56%])

9. Odcinek 09 - S01E09 - Secrets And Lies (0 głosów [0.00%])

10. Odcinek 10 - S01E10 - The Hand of God (3 głosów [8.33%])

11. Odcinek 11 - S01E11 - Colonial Day (1 głosów [2.78%])

Procent z głosów: 2.78%

12. Odcinek 12 - S01E12 - Kobol’s Last Gleaming (1) (0 głosów [0.00%])

13. Odcinek 13 - S01E13 - Kobol’s Last Gleaming (2) (21 głosów [58.33%])

Procent z głosów: 58.33%

Najgorszy odcinek

1. Odcinek 01 - S01E01 - 33 (2 głosów [5.56%])

2. Odcinek 02 - S01E02 - Water (3 głosów [8.33%])

3. Odcinek 03 - S01E03 - Bastille Day (5 głosów [13.89%])

Procent z głosów: 13.89%

4. Odcinek 04 - S01E04 - Act Of Contrition (2 głosów [5.56%])

5. Odcinek 05 - S01E05 - You Can't Go Home Again (0 głosów [0.00%])

6. Odcinek 06 - S01E06 - Litmus (4 głosów [11.11%])

7. Odcinek 07 - S01E07 - Six Degrees Of Separation (2 głosów [5.56%])

8. Odcinek 08 - S01E08 - Flesh and Bone (1 głosów [2.78%])

9. Odcinek 09 - S01E09 - Secrets And Lies (4 głosów [11.11%])

10. Odcinek 10 - S01E10 - The Hand of God (1 głosów [2.78%])

11. Odcinek 11 - S01E11 - Colonial Day (10 głosów [27.78%])

Procent z głosów: 27.78%

12. Odcinek 12 - S01E12 - Kobol’s Last Gleaming (1) (1 głosów [2.78%])

13. Odcinek 13 - S01E13 - Kobol’s Last Gleaming (2) (1 głosów [2.78%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 28.03.2006 - |12:12|

Wyszło, że Ogrodnik ma pierwszy post, niech też tak będzie :) Temat powstał 11.04.06, aby ludzie chcący opisywać swoje wrażenia po S01 nie musieli robić tego w recce 1x13 :)

Po wielu podjazdach... nekany sasiednimi tematami na forum bardziej jednak chyba o Stargate, troche skwaszony swego czasu uwagami ze tego serialu nie mozna ogladac od srodka - wpadl mi w rece 1 sezon BSG. Zobczylem od deski do deski 1 sezon z pilotem - odfajkowalem - i...wywalilem.

Na prawde nie wiem co Wy w tym widzicie? I nie pisze to prowokujaco, bo Wasze odpowiedzi znam - czasem zagladam do czesci forum o BSG. Po prostu nie rozumiem.
Calkiem fajne bitwy w kosmosie, ladna Boomer i Starbuck - chociaz kazda "inaczej". No i co dalej? Tresc? Nuda. Poza moze dwoma, trzema odcinkami, gdy cos sie ciekawego dzialo. Intryga - juz lepiej zarysowana byla w Trashold. Chociaz tam tez nie zawsze wiadomo o co chodzi.
Na widok tej pani prezydent dostaje wysypki.
A sceny z ta glupia blondyna ciagle gadajaca od rzeczy do idioty - geniusza - erotomana - zepsuly mi ogladanie serialu juz do konca. Na co te sceny komu byly potrzebne? Po co? Dlaczego? "Co autor mial na mysli"? Po cholere wcinac seks do serialu, ktory o seksie nie jest???
...a zeby ta Six byla chociaz ladna. Łojezuuu :((( Fuj.
Postac Adama - ciekawie zagrana i pomyslana - przyznaje. Postac natomiast Tugha to jakas parodia. Jak nie seks, to chlanie w sposob, ktorego do tej pory nie widzialem w kinematografii. Co to kuzwa mialo niby byc? Jakas metafizyka od 5tej bolesci? Trzecie dno? A moze ja po prostu znowu nie rozumiem bo nie widzialem drugiego sezonu, he?

Sorry - o ile w odniesieniu do B5 sie zgadzam ze jest to serial unikalny; o ile sie moge zgodzic ze SG1/SGA schodza na psy;
- to tych wybuchow entuzjazmu i okrzykow uwielbienia dla BSG zaakceptowac nie moge bo mnie ten film nie przekonuje - ze tak to okresle delikatnie :(

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 21.05.2006 - |13:16|

• 0
Dołączona grafika

#2 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 05.04.2006 - |14:45|

Vidi.... Cały 1 sezon...

I co? Nawet przyjemnie się to ogląda, ale tylko tyle powiem.

Jak dla mnie ten serial ma kilka niedociągnięć... Kilka plusów też się znajdzie. Jak na razie - wstrzymam się z oceną do końca 2 sezonu. Ogólnie rzecz biorąc serial ma potencjał...
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#3 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 11.04.2006 - |16:18|

Jako, że już dwa posty w recce do 1x13 odnoszą się do całości S01, więc chyba trzeba by było stworzyć jakiś jeden ogólny temat, co niniejszym robię :)
  • 0

->1019<-

#4 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 06.07.2007 - |18:52|

Dzisiaj skończyłem I sezon. Nie podzielam zachwytów nad tym serialem. Solidnie zrobiony serial SF, ale bez żadnej rewelacji ani stawiania go na piedestale. Co nie oznacza bynajmniej, że nie obejrzę kolejnych sezonów.

Razi sztuczność i posunięta do skrajności amerynizacja serialu. Zaprzysiężenie pani prezydent, wybory wiceprezydenta, konferencje prasowe, wielki obrońća demokracji Apollo... Zupełnie jakbym oglądał jakiś serial o amerykańskich politykach. Identyczny ustrój, identyczne procedury, identyczne myślenie. Brakuje tylko flagi na czubku BSG.

Dalej: niekonsekwencja. Doktorek zrobił Boomer test w kilka minut, a potem wmawia wszystkim, że to trwa 11 godzin. Halo siedzi dwa miesiące z klonem Boomer na Caprice, rozmawia z nią i nie zauważa, że ona jest cylonem. Przecież musieli rozmawiać o swojej wspólnej przeszłości, przygodach itd, a cylon tej wiedzy posiadać nie powinien. Jest 12 modeli Cylonów, a my wciąż widzimy tylko 4. Oczywiście, to celowy zabieg autorów, aby ukryć przed nami nieznane jeszcze modele, ale i tak to sztuczne.

No i Starbuck, która zatkała jakąś szmatą dziurę w statku Cylonów i podróżowała tak przez przestrzeń kosmiczną... litości, ludzie, litości!

Wrócę jeszcze do konferencji prasowych - jest tam z 20 dziennikarzy z dyktafonami. Jakieś gazety wydają czy co? A nawet jeśli tak, to przecież Tom Zerek (czy jak mu tam) mówi, że pieniądze już nie obowiązują. To kim są ci dziennikarze pasjonatami, maniakami czy figurantami podstawionymi przez scenarzystów, żeby bardziej 'zamerykować' zerial?

Nie będę się dalej pastwił. Serial ma wiele wad i nieścisłości, ale i tak jest ciekawy (pierwszy sezon całościowo oceniłbym 7/10). Drugiego sezonu nie odpuszczę na pewno, ale muszę odpocząć od steku bzdur, który obejrzałem. I to długo.

BTW - zakończenie I serii z akcją Boomer - świetne, największe zaskoczenie jakie kiedykolwiek oglądałem. Po wysadzeniu statku Cylonów byłem przeknany, że Boomer będzie tą dobrą, a tu masz...
  • 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#5 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 09.01.2009 - |17:03|

Szkoda że taki krótki. Ale nie było źle. Przez długi czas byłem sceptycznie nastawiony do serialu dlatego oglądam go dopiero teraz. Ale nie mogę powiedzieć żebym załował. Naprawde mi się podoba. Podziękowania dla Jonasza że uświadomił mnie o tej drugiej sferze w serialu dzięki temu przymrużyłem oko na niektóre rzeczy, które zaczynały mi nie pasować. Mam tu na myśli wszelkiego rodzaju wizje i proroctwa.

Faktem jest że nie ma co porównywać BSG do innych seriali. On jest jedyny w swoim rodzaju ale ma w sobie coś co nie pozwala się oderwać. Może poza odcinkiem Colonial Day, przy którym wstrzymywałęm się przed przewijaniem.

Zakończenie sezonu rewelacyjne. Pozostawiło mnóstwo otwartych wątków skłaniając do obejrzenia drugiego sezonu co na pewno wkrócte zrobię.

Gdybym miał wydać ogólną ocenę dla całego sezonu dałbym 8/10. Przyznaję że serial do mnie wciągnął ale ma swoje wady.

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 09.01.2009 - |17:04|

• 0
don't try

#6 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 09.01.2009 - |18:40|

Dalej: niekonsekwencja. Doktorek zrobił Boomer test w kilka minut, a potem wmawia wszystkim, że to trwa 11 godzin. Halo siedzi dwa miesiące z klonem Boomer na Caprice, rozmawia z nią i nie zauważa, że ona jest cylonem. Przecież musieli rozmawiać o swojej wspólnej przeszłości, przygodach itd, a cylon tej wiedzy posiadać nie powinien.

Chyba nie załapałeś. Ósemka czyli Boomer to nie jest model podstawiony tydzień przed rzezią na Kolonistach tylko działa wśród nich od dawna.
Taki uśpiony agent, który ma się w odpowiednim czasie uaktywnić a to mogło trwać kilka lat.
Więc , mają wspólne wspomnienia.

Jest 12 modeli Cylonów, a my wciąż widzimy tylko 4. Oczywiście, to celowy zabieg autorów, aby ukryć przed nami nieznane jeszcze modele, ale i tak to sztuczne.

yyy nie za bardzo rozumiem co w tym sztucznego?
Przecież to tylko podsyca ciekawość w odkrywaniu kolejnych modeli/osób. :)

Wrócę jeszcze do konferencji prasowych - jest tam z 20 dziennikarzy z dyktafonami. Jakieś gazety wydają czy co? A nawet jeśli tak, to przecież Tom Zerek (czy jak mu tam) mówi, że pieniądze już nie obowiązują. To kim są ci dziennikarze pasjonatami, maniakami czy figurantami podstawionymi przez scenarzystów, żeby bardziej 'zamerykować' zerial?

Hm, a kim są robotnicy w przetwórni paliwa, a kim są technicy, a kim są artylerzyści, a kim są kucharze, a kim są radiooperatorzy, a kim są lekarze itp itd
Wszyscy muszą coś robić a że akurat ci są dziennikarzami to się przecież odrazu nie wezmą za przetwarzanie tylium tylko raczej za to na czym się znają. A jako, że flota jest w miarę przekrojem społeczności 12 Kolonii to społeczeństwo musi mieć jakiś dostęp do informacji.
I dlatego tym się zajmują poza tym każdy musi coś jeść, mieć jakieś przywileje choćby na zasadzie wzajemności itp.
Paliwo, jedzenie, lekarstwa, amunicja, bary, alkohol, nie biorą się znikąd ktoś je robi bo taką ma pracę. :)

Ale składam to na to, żeś dopiero po pierwszym sezonie, w następnych zobaczysz więcej akcji na innych statkach i dowiesz się jak wygląda na nich sytuacja. Że to wcale nie są tylko anonimowe okręty bez żadnych problemów itp tylko większość ma swoje zadania i pełni jakąś rolę.
Do tego istnieje jak zawsze czarny rynek więc wbrew pozorom "życie społeczne" na wzór normalnego kwitnie we flocie.
Oni nie tylko sobie tak lecą. ;)

Kończąc powiem, że owszem są amerykanizmy - w końcu to serial amerykański ale jak tak zaczniemy na siłę wyszukiwać "amerykanizmy" to niebawem dojdziemy do tego, że oni mówią po amerykańsku więc to też jest be. ;)

Życzę dobrej rozrywki przy oglądaniu sezonu 2. :D

Użytkownik biku1 edytował ten post 09.01.2009 - |18:45|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#7 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 09.01.2009 - |19:06|

Razi sztuczność i posunięta do skrajności amerynizacja serialu. Zaprzysiężenie pani prezydent, wybory wiceprezydenta, konferencje prasowe, wielki obrońća demokracji Apollo... Zupełnie jakbym oglądał jakiś serial o amerykańskich politykach. Identyczny ustrój, identyczne procedury, identyczne myślenie. Brakuje tylko flagi na czubku BSG.

Wypowiadasz sie jak amerykanista, choc z tego piszesz wynika, ze o Ameryce nic nie wiesz. Spoleczenstwo 12 koloni przypomina bardziej putinowska Rosje niz USA. Zinstytucjonalizowana religia, ktora sie nikt nie przejmuje, ubogie zycie duchowe, nierownosci spoleczne, nepotyzm, pseudodemokratyczne proceduru sprawowania wladzy itd.

Osobista rada - jesli nie podoba Ci sie pierwszy sezon to nie trac czasu na nastepne - im dalej tym trudniej Ci bedzie.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#8 Alinoee

Alinoee

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 146 postów

Napisano 05.03.2009 - |10:39|

Dzisiaj skończyłem I sezon. Nie podzielam zachwytów nad tym serialem. Solidnie zrobiony serial SF, ale bez żadnej rewelacji ani stawiania go na piedestale. Co nie oznacza bynajmniej, że nie obejrzę kolejnych sezonów.

Lepiej bym chyba tego nie ujął:)
To jest bardzo dobry serial z ciekawą fabułą ale daleki jestem od zachwytów nad nim.

@Jonasz
Chyba nie do końca zrozumiałeś o co chodziło Haes'owi. Nie trzeba być żadnym amerykanistą (jak to określiłeś) żeby widzieć jak mocno serial a przynajmniej sezon 1 jest nacechowany elementami kultury amerykańskiej - niektóre elementy są wręcz na żywca przeniesione z XX-XXIw. Do tego amerykański patos. Te rzeczy mogą drażnić ale nie zmienia to faktu, iż jest to naprawdę dobry serial.
  • 0
I've been waiting a long time for this...

#9 emka

emka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 22.03.2010 - |07:42|

Właśnie jestem po 1 sezonie i żałuję bardzo, że dopiero teraz widziałam ten serial. Jak każdy serial BSG ma swoje wady, ale też sporo zalet. Przede wszystkim mnie strasznie wciągnął, i po prostu dalsze sezony są obowiązkowe.
  • 0

#10 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 24.03.2010 - |00:49|

Padają zarzuty, że serial nacechowany jest kulturą amerykańską. Oczywiście, i moim zdaniem to jego zaleta.
Piszecie, że brakuje tylko flagi - a ona w pewnym umownym sensie jest w patetycznej scenie pogrzebowej. To dokładnie tak ma być. Bo serial tworzy pewną paralelę obecnej rzeczywistości, jest do niej krytyczny. I robi to z sensem. Bo jest uprawniona i do obrony teza, że to nieomal autorytarny Putinowski model rządów, ale też będą argumenty, że to Ameryka bez PR. Inni powiedzą, że już Grecy doszli do tego, że demokracja cuchnie i nie zawsze się sprawdza, a i są elementy satrapii wojskowej. Tu jest wszystkiego po trochu, chociaż kostium instytucjonalny jest niewątpliwie amerykański, albo ogólniej anglosaski co do modelu władzy wykonawczej, ustawodawczej i sądowniczej. Bez tego zabiegu tracono by tu czas na informowanie nas o tamtejszych stosunkach władzy zamiast raźnie przechodzić na wyższy poziom fabularny.
Moim zdaniem ten kostium instytucji jest wręcz antyamerykański, obnaża niedomogi tego systemu, szczególnie kiedy mamy do czynienia z tzw. przedstawicielstwem pośrednim
Spoiler
.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 24.03.2010 - |00:55|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#11 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 12.05.2010 - |19:50|

Sezon 1 super. Poza 2-3 słabszymi odcinkami reszta trzyma naprawdę wysoki poziom. Kilka świetnych postaci: Adama, Starbuck, Roslin czy Lee. I strasznie irytująca postać Baltara. Nie przypadła mi też do gustu postać Tigha. Dobre dialogi oraz gra aktorska. Efektom specjalnym też niczego zarzucić nie można.
Nie wiem czemu czepiacie się tej amerykanizacji. Moim zdaniem serial ogląda się świetnie bez rozkładania go na czynniki pierwsze. Traktuję go jak czystą rozrywkę i tego się trzymam.
  • 0

#12 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 10.07.2011 - |11:53|

Zgodzę się tutaj z opiniami tych, którzy widzą ten I sezon jako bardzo dobry, ale bez rewelacji, takie 7,5/10. Jest całe mnóstwo bugów, niedociągnięć, oczywistych głupot, które w większości wymienił już @Haes i po części @Ogrodnik.
Ale jako całość, spinając wszystkie fakty i łącząc je w jedno jest to dzieło całkiem dobre, choć oczekuję że dalej będzie tylko lepiej.
Chcę przede wszystkim dowiedzieć się o rzeczywistych zamiarach Cylonów, dowiedzieć się dlaczego momentami wydają się beznadziejnie słabi i bezbronni? Może ta ich technologia wcale nie jest aż tak doskonała jak to wyglądało w pierwszych odcinkach. I kim są pozostali Cyloni w ludzkiej skórze?
Co do postaci - najciekawsi to Boomer i Adama (stary), krótkimi chwilami również Starbuck, do najbardziej wkurzających zaliczam prezydent Roslin (jej pojawienie się i mdłe miny powodują ból zębów), numer Six (ciągle taka sama, po co aż tak emanująca seksem?) i pułkownik wraz ze swoją nimfomanką.
Na duży plus świetna muzyka, idealnie odwzorowująca wydarzenia. Jednym słowem jest bardzo dobrze, ale czekam na więcej.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#13 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 20.02.2012 - |00:13|

Bugów i niedociągnięć to w pierwszym sezonie jest najmniej. He he - jazda w tym aspekcie to się dopiero zacznie ;)

Z perspektywy całości liczba owych bugów i niedociągnięć (tylko dla pierwszego sezonu) praktycznie zanika. Sam się zdziwiłem. Nawet w kwestii jak to już nazwałem korpuskularno -falowej natury Szóstki. Postaw cylonów wobec ludzi w tym okresie itd. Zaskakujące - bo spodziewałem się swoistego "rozjazdu'.

Pierwszy sezon dobrze pokazuje, że BSG jest serialem polaryzującym odbiorców. Przykładowo, to co uważam za najlepsze w BSG Ogrodnik wymieni jako główne jego wady. Kwestia upodobań.

Nadmienię jednak, że BSG to nie jest gwiezdna wędrówka od bitwy do bitwy. Przeciwnie - to wędrówka ludzkości jako systemu społecznego - o określonym skostniałym quasi-demokratycznym starcie - i próba określenia jego burzliwej ewolucji w bardzo trudnych czasach. Ale i jest to jednocześnie odyseja z przygodami - historie poszczególnych postaci. Bez tego zabiegu wyszedłby nudny traktat politologiczny. I tak jak ów gatunek stworzył Homer - bardziej liczy się w tej formie wędrówka - niż cel. O czym wielu malkontentów wkrótce zapomni.

W B5, niedoścignionym uniwersum, wszystko było nieprawdopodobnie rozplanowane i przemyślane. Tego już nikt nie powtórzył. W SG prosta przygodowa historia przez wsparcie w mitologii z czasem rozpączkowała. Siła mitów skłoniła scenarzystów do ich syntezy i sami z początku nie zdawali sobie chyba sprawy jak to okaże się nośne. Zagęszczenie fabularne uniwersum rosło wykładniczo.

W BSG jest, jak już wspomniałem homerycko. Liczy się droga i to jak bohaterowie się zmieniają pod jej wpływem, jak zmieniają się stosunki wewnątrz społeczności ludzi, jak i stosunki cylońsko-ludzkie, w wkrótce dojdzie jeszcze wątek stosunków wewnątrzcylońskich. Z perspektywy czasu ten zabieg, który i mnie kiedyś irytował wydaje się oczywisty i sensowny. I zdeterminuje finał.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych