Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rewolucja w Internecie rozpoczęta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 11.04.2006 - |01:21|

nie będę sie drugi raz rozpisywał:

Panie i Ponowie, Internauci, Hackerzy, Admini i Userzy stało się, rozpoczyna się rewolucja w Internecie, rozpoczyna się legalne oglądanie ulubionych seriali z Internetu ZA DARMO.

Chcesz wiedzieć więcej?

Czytaj SajFaj.net

Użytkownik Toudi edytował ten post 11.04.2006 - |01:21|

#2 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 11.04.2006 - |07:34|

Ciekawe jaką trzeba będzie mieć przepustowość sieci , aby ogladać serial w trybie pełnoekranowym (bo w okienku - to nieporozumienie). Obawiam się że moje "512" okaże się stanowczo za mało.
  • 0

#3 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 11.04.2006 - |09:15|

Przepustowość to jeszcze mały pryszcz. Gorzej że na tych limitach w neo to długo się nie poogląda :angry: .
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#4 Arwen

Arwen

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 325 postów

Napisano 11.04.2006 - |10:12|

Niewątpliwie to wspaniała informacja. Zastanawia mnie jednak jak będzie z jakością. Poza tym osoby ze słabym łączem mogą zapomnieć o komfortowym oglądaniu seriali, nie mówiąc już o limitach. Druga sprawa, która mnie zastanawia - czy koncerny emitujące seriale przez internet nie zamierzają powiększyć grona odbiorców reklam? Podejrzewam, że jest to zagranie marketingowe, a co za tym idzie nie bezinteresowne.
  • 0

#5 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 11.04.2006 - |10:22|

Arwen mysle że osoby z łacze od 50 w górę, będą spokojnie mogły to oglądać, bo skoro istnieje możliwość powrotu, to odcinki będą buforowane na dysku użytkownika.

i jak juz wspomniełam, by oglądać odcinki w takiej jakości, jak teraz mozna pobrać z internetu, wystarczy łącze 100kB/s i można oglądać na żywo, a jak już wspomniałem odcinki będą zapewne zapisywane na dysku, więc pewno będzie można spokojnie to zobaczyć na słabszym łączu.

#6 Arwen

Arwen

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 325 postów

Napisano 11.04.2006 - |10:40|

Arwen mysle że osoby z łacze od 50 w górę, będą spokojnie mogły to oglądać, bo skoro istnieje możliwość powrotu, to odcinki będą buforowane na dysku użytkownika.

i jak juz wspomniełam, by oglądać odcinki w takiej jakości, jak teraz mozna pobrać z internetu, wystarczy łącze 100kB/s i można oglądać na żywo, a jak już wspomniałem odcinki będą zapewne zapisywane na dysku, więc pewno będzie można spokojnie to zobaczyć na słabszym łączu.

Niestety, ja mam łącze 32kB/s, mogę więc raczej zapomnieć o oglądaniu na żywo. Chyba, że poczekam aż odcinek zbuforuje się na dysku, a następnie obejrzę. Nie jest to rozwiązanie idealne. Podejrzewam, że w tej sytuacji (przynajmniej w biednej Polsce) jest więcej osób. Pisząc o łączu 50, co miałeś na myśli? 50kB?
  • 0

#7 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 11.04.2006 - |11:28|

Dużym minusem będzie to że nie będzie można przewinąć reklam. Ale mimo wszystko na próbę na pewno z jeden odcienek Losta w ten sposób obejrzę (choć sciągać z p2p też będę).
  • 0

#8 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 11.04.2006 - |17:40|

Ja was nie rozumiem, bedziecie mieli seriale za free w tym samym czasie jak w tv leci a wy narzekacie na reklamy, jakby nie bylo reklam to byscie pewnie na jakosc narzekali, a jakby jakosc byla dobra to na to ze popcornu do tego za darmo nie daja, itd.
Jesli bede mial mozliwosc obejrzenia seriali za darmo w tym samym momencie co w tv tylko kosztem kilku reklam to sie zgadzam bez zadnego ale, co wiecej moge nawet godzine wczensiej sie polaczyc zeby reklamy lecialy, przeciez nie musze ogladac reklam, moge cos innego robic na necie (np. forum sprawdzic, a jak skoncza sie reklamy to bedzie w glosnikach slyszal i przelacze na IE/WMP aby dalej ogladac serial).
  • 0

#9 k-d

k-d

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 11.04.2006 - |21:47|

Świetna sprawa - z P2P nie da się walczyć? W gorszej jakości z reklamami za darmo - a dla wymagającch wersja HD. Tak czy inaczej zarobią :)

Łącze trzeba mieć szybkie? A kto powidział, że to jest skierowane do nas - dla amerykanów jesteśmy trzecim światem.... dla pocieszenia dodam, że w Australii tak samo jest z Internetem (monopol jednej firmy i łącza na poziomie neo).
  • 0

#10 baku_tarnow

baku_tarnow

Starszy szeregowy

• Email
  • 128 postów

Napisano 11.04.2006 - |22:14|

Ale łacze będzie miało mało do powiedzienia, skoro cały odcinek zostanie zbuforowany na dysk.Czyli odczyt z dysku a nie w "locie" bezpośredio z sieci.I tak zostaje przy torrentach :-)
  • 0
.

#11 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 11.04.2006 - |23:36|

Ale łacze będzie miało mało do powiedzienia, skoro cały odcinek zostanie zbuforowany na dysk.Czyli odczyt z dysku a nie w "locie" bezpośredio z sieci.I tak zostaje przy torrentach :-)

To policz sobie ile czasu by taki odcinek byl buforowany, jak ktos ma lacze 128 albo nawet 512 !
Nawet u mnie w firmie sa lekkie zaciachy, jak ogladam duzy material video on-line, a lacze jest 2 gigabity.
  • 0

#12 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 12.04.2006 - |04:59|

Ciekawe jest tez to ,że skoro bedzie tenmateriał buforowany na moim dysku to zastanawia mnie to ile przy okazji szpiegów itp programów zainstaluje sie na moim komputerze. :( Oczywiscie przypadkiem. :> ps. i po tych 2 miesiącach okaże sie ,że zebrali sobie pokazna bazę danych co też ludzie mają na kompach.

Użytkownik biku1 edytował ten post 12.04.2006 - |05:05|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#13 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 12.04.2006 - |09:05|

Ja was nie rozumiem, bedziecie mieli seriale za free w tym samym czasie jak w tv leci a wy narzekacie na reklamy, jakby nie bylo reklam to byscie pewnie na jakosc narzekali, a jakby jakosc byla dobra to na to ze popcornu do tego za darmo nie daja, itd.
Jesli bede mial mozliwosc obejrzenia seriali za darmo w tym samym momencie co w tv tylko kosztem kilku reklam to sie zgadzam bez zadnego ale, co wiecej moge nawet godzine wczensiej sie polaczyc zeby reklamy lecialy, przeciez nie musze ogladac reklam, moge cos innego robic na necie (np. forum sprawdzic, a jak skoncza sie reklamy to bedzie w glosnikach slyszal i przelacze na IE/WMP aby dalej ogladac serial).

Nadinterpretujesz czyjeś wypowiedzi. To że ktoś pisze że minusem będą reklamy nie znaczy że tylko i wyłącznie przez to nieskorzysta z tego serwisu. Po prostu jest to zwykłe stwierdzenie. A co do jakości to wątpie żeby była gorsza (ewentualnie dużo gorsza) od tego co mamy na torrentach. No chyba że porównujemy te odcinki np. Losta które ważą po 4 GB każdy. Wtedy na pewno jakość będzie tutaj gorsze bo te odcinki które ważą po 4GB to pełny HD MPEG4 (albo MPEG2 juz nie pamiętam) 1080i.
  • 0

#14 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 12.04.2006 - |17:19|

A ja tam olewam transmisję na żywo zostaje przy torrentach wole sobie śćiągnąc i wiem co mam :D
  • 0

#15 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 12.04.2006 - |19:00|

no jasne, po co legalnie skoro nielegalnie jest bardziej emocjonująca, po co oni mają wychodzić nam, Internatom, na przeciw, skoro tacy jak ty Waski wypnął na to dupę... no po co?

#16 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 12.04.2006 - |19:06|

Nadinterpretujesz czyjeś wypowiedzi. To że ktoś pisze że minusem będą reklamy nie znaczy że tylko i wyłącznie przez to nieskorzysta z tego serwisu.

I kto tu cos nadinterpretuje? :o Chyba ty bo ja nigdzie nie napisalem ze ktos nieskorzysta przez to z serwisu.
Pozatym odnosilem sie do ogolnych skarg na reklamy i pomyslu ze "puszczaja na internecie seriale zeby powiekszyc grono odbiorcow reklam", przeciez to oczywiste (tak oczywiste jak to ze kazdego ranka jest wschod slonca a wieczora zachod ;) ) i kompletnie naturalne.

Nie bede na temat tej "nadinterpretacji" rozmawial, bo widze ze Pawel albo gra glupka albo ... nie gra ;).

Użytkownik Modes edytował ten post 18.04.2006 - |19:13|

• 0

#17 Ankh

Ankh

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów
  • MiastoBytom

Napisano 12.04.2006 - |20:01|

Nie wiem czemu, ale jakoś ta informacja na nogi mnie nie rzuciła.
Przy moim łączu w domu to mogę zapomnieć o tym niestety.
  • 0
Dołączona grafika

#18 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 12.04.2006 - |23:20|

dobra,niech mi ktos cos wyjasni:
zeby ogladnac dany serial i tak bede musial go zassac,tyle ze na bufor a nie na dysk,tak?
to gdzie jest ta rewolucja, jak to praktycznie to samo,tyle ze gorsze (jak bony na zakupy-niby pieniadze,ale gorsze ;) )?
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#19 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 13.04.2006 - |06:14|

to jest o tyle lepsze, że serial jest w pełni legalny i darmowy, zresztą zawsze możesz oglądać na żywo, tak jak w telewizji
  • 0

#20 radical

radical

Starszy kapral

• VIP
  • 283 postów
  • Miastono man's land

Napisano 13.04.2006 - |07:05|

rewolucją to ja bym tego nie nazwał, raczej bardzo dobrą zapowiedzią tego co może kiedyś nastąpić, pierwszym prominiem słońca w czeluściach internetu.
naprawdę należą się słowa uznania stacji ABC za podjęcie takiej decyzji, a nam nie pozostaje nic tylko się cieszyć, a nie narzekać na to jaka będzie jakość. nawet jeśli jakość będzie nie najlepsza pamiętajmy, że jest to na razie pionierskie przedsięwzięcie i że przed telewizją było radio, a potem czarno-białe telewizory, potem kolorowe ;) itp itd. to co mamy dziś jest o niebo lepsze od tego co miało pokolenie przed nami więc nie zachowujmy sie jak stare pryki co potrafią jedynie narzekać i znaleźć dziurę w całym. :)
wiadomość bardzo dobra, nawet świetna, ale jeszcze nie rewolucja, czekamy na rozwinięcie sytuacji.
pozdrawaim :)
  • 0
back from the dead :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych