Skocz do zawartości

Zdjęcie

House M.D.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
386 odpowiedzi w tym temacie

#1 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 17.03.2006 - |21:46|

Głównym bohaterem jest doktor House, który jest ciekawą postacią. Paskudny charakter, gościa który nie lubi obsługiwać pacjentów, mówiący bez ogródek i "znecający" się nad 3 swoich podwładnych oraz poczęści pacjentami.
Postać jest świetnie zagrana i niesie z sobą dużą dawkę humoru.

Serial opowiada właśnie o Housie który wraz z swoimi pomocnikami rozpoznaje choroby. Oczywiście są to trudne przypadki w których wiedza naszego doktorka jest niezbędna.
Czyli mówiąc w skrócie na początku widzimy delikfenta który się prawie wykopyrtnie, dostaje się do szpitala/lekarzy, nie wiadomo co mu jest. Wtedy wkracza "grupa rozpoznania" i próbuje znaleść wroga publicznego nr 1.

Choć nie za bardzo lubię medyczne seriale to ta medyczna-zagadka zrobiona jest naprawdę świetnie, a główna postać to niezły oryginał.

Ocena : 5+

Oglądałem s1e1-12, a ponieważ doktorek zagrany jest świetnie i nie da się go nie lubić pewnie oglądne więcej.

Nagrody :
2006: Hugh Laurie (House) Złoty Glob najlepszy aktor w serialu dramatycznym
2005: Hugh Laurie (nominacja) Emmy najlepszy aktor w serialu dramatycznym
2005: David Shore Emmy najlepszy scenariusz

American Film Institute Awards 2005

P.S. Moderatorzy poprzenoście zwykłe seriale z działu "polecamy albo i nie" tutaj.

Użytkownik Quendi edytował ten post 05.02.2008 - |20:06|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#2 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 17.03.2006 - |23:03|

Oglądałem s1e1-12, a ponieważ doktorek zagrany jest świetnie i nie da się go nie lubić pewnie oglądne więcej i może wtedy podwyższe ocene.

P.S. Moderatorzy poprzenoście zwykłe seriale z działu "polecamy albo i nie" tutaj.

Ciekawe, bo ja tej postaci wręcz pasjami nie znoszę. Czasami oglądam, bo moja żona go lubi. Postać Hausa jest bardzo niesympatyczna i dla mnie przynajmniej nieautentyczna. To już jednak moje osobiste odczucie.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#3 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 24.03.2006 - |21:45|

Czy ten serial nie wystepuje przyadkiem na torrentach pod tytulem House ??
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#4 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 24.03.2006 - |23:08|

Tak.
Jeśli jednak masz wątpliwość sprawdź tytuły odcinków i porównaj z TV.com
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#5 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 24.03.2006 - |23:12|

Czy ten serial nie wystepuje przyadkiem na torrentach pod tytulem House ??

Tutuł serialu to Hause. M.D. to skrót od Medical Doctor. Nie wiem czemu Quendi przytoczył taki tytuł.

Serial ma bardzo dobre recenzje głownei przez popisy aktorskie głownego bohatera.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 24.03.2006 - |23:12|

• 0
Genesis

#6 WILU

WILU

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów
  • MiastoMałą Planeta Zwana Ziem

Napisano 30.03.2006 - |10:52|

Oglądałem s1e1-12, a ponieważ doktorek zagrany jest świetnie i nie da się go nie lubić pewnie oglądne więcej i może wtedy podwyższe ocene.

Tak zapewne będzie, czym dalej jest tylko lepiej, też polecam każdemu, serial wzrusza i śmieszy a co najważniejsze jest świetnie zagrany.
  • 0

#7 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 30.03.2006 - |19:45|

Coś ostatnio mamy do czynienia z nowym spojrzeniem na zagadki kryminalne, a może raczej na zagrożenia. W serialach ostatnio, pomijając policję i podobne zawody, pojawiło się wiele nowych profesji nie związanych z kryminalistyką, jak matematycy, lekarze, czy choćby księża ("Detektyw w sutannie" - ten serial już trochę latek ma) rozwiązujący zagadki. Ciekawe, kto następny? W każdym razie jakoś ta opcja niezbyt do mnie przemawia.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#8 fazaPL

fazaPL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 31.03.2006 - |10:47|

Po przeczytaniu tego tematu zaczęłam ściągać ten serial i naprawdę muszę przyznać że jest bardzo dobry. Skończyłam już pierwszy sezon i bardzo mi się podoba :) Szczególnie dzięki postaci głównego bohatera. Polecam tym którzy lubią tego typu seriale.

Quendi - dzięki za zwrócenie mojej uwagi na ten serialik :)
  • 0

#9 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 06.05.2006 - |22:43|

No coż jestem już na bieżąco (napisy s2e8) z House i serial podoba mi się coraz bardziej, a mojej mamie nawet bardzo.

Jedyna wada to ta że doktorek nie skorzystał z "okazji" i to powiedzmy sobie szczerze panowie "jakiej okazji" :hyhy:

Serial nie jest jakimś suchym technologicznym bełkotem, mutacją CSI co się chwali

Ocena : 5

Użytkownik Quendi edytował ten post 06.05.2006 - |22:46|

• 0

#10 normanos

normanos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 08.09.2006 - |12:40|

Serial jest bardzo dobry, wiele w to wnosi główny bohater - aktor jest na prawdę dobry :)

W ramach ciekawostki mogę powiedzieć, że po pierwszym sezonie jakieś (h)amerykańskie stowarzyszenie/organizacja lekarzy/zdrowotna stwierdziła, że House M.D. i Grey's Anatomy to dwa seriale medyczne w których pada najwięcej bzdur (oczywiście medycznych) :) Cóż, House jest na taka krytyke na pewno bardziej podatny bo cały serial opiera się na całej masie diagnoz. Z kolei Grey's, ER czy choćby w polsce Na dobre czy na złe :D z medycyna maja tylko wspólnych lekarzy :) a rózne choroby sa tak bardziej na boku "social life"u głównych bohaterów :)
  • 0
serialopedia.pl - dołącz do ekipy pierwszej polskiej darmowej encyklopedii serialowej tworzonej za darmo dla wszystkich przez fanów seriali dla fanów seriali. W tym tygodniu edytujemy Heroes

#11 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 11.09.2006 - |23:36|

No to się zaczeło :clap:

s3 zapowiada się ciekawie, House ozdrowiał i to otwiera scenarzystom nowe pole do popisu.

Ocena ogólna House po s1 i s2 = 5+ i powtórze to jeszcze raz, nie za bardzo lubie medyczne seriale.

Użytkownik Quendi edytował ten post 11.09.2006 - |23:37|

• 0

#12 deathnoise

deathnoise

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 12.09.2006 - |19:30|

Serial jest genialny.. Jest to zywy przyklad, iz stare, wielokrotnie eksploatowane pomysly mozna raz jeszcze odswiezac, jesli ma sie swietny pomysl na ich wzbogacenie.

Postac doktora jest dla mnie jak najbardziej autentyczna.. Jak w kazdym zawodzie, tak i tutaj sa zwykli rzemieslnicy, partacze jak i znakomici, racjonalnie myslacy profesjonalisci, ktorzy w pelni poswiecaja sie swojej pracy.. I taka osoba jest doktor House.

Sposob w jaki doktorek rozwiazuje niektore sprawy, wbrew wszystkim przeciwnosciom, budzi podziw i szacunek, mimo stosowania czasem niekonwencjonalnych metod (jak wlamywanie sie do mieszkan pacjentow, zastraszanie/terroryzowanie aby delikwent wyjawil prawde).

House M.D. jest ponadto rewelacyjnie zagrany.. Ogromne brawa naleza sie osobom selekcjonujacym muzyke do tego serialu - wszystkie kawalki (rolling stones, massive attack (z czolowki), czy tez fragment jednej z oper Puccini'ego, itd) pasuja nie tylko muzycznie, ale i pod wzgledem tresci.

Na sam koniec dodam jeszcze, ze jezeli odstraszaja Was przecietne seriale medyczne takie jak grey's anatomy, e.r. czy tez polskie mydlane opery typu "na dobre i na zle", to ten serial jest zdecydowanie DLA WAS! Nie jest to bynajmniej kolejna kiepska telenowela z dodatkiem pseudomedycznego belkotu, tylko prawdziwy serial z bardzo duzymi "cohones".

Zdecydowanie polecam. 9.5/10

Użytkownik deathnoise edytował ten post 12.09.2006 - |19:45|

• 0

#13 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 20.10.2006 - |15:34|

serial z pewnością interesujący; ale są 2 kwestię, które budzą moje szczególne zainteresowanie:
1)Ile spośród pokazane w serialu zabiegów medycznych jest rzeczywiście stosowanych?(przykład z innej bajki w serialu CSI ok. 40% metod zdobywania dowodów jest całkowicie fikcyjna);
2)Jak długo uda się utrzymać scenarzystom ten poziom?;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#14 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 20.10.2006 - |15:57|

serial z pewnością interesujący; ale są 2 kwestię, które budzą moje szczególne zainteresowanie:
1)Ile spośród pokazane w serialu zabiegów medycznych jest rzeczywiście stosowanych?(przykład z innej bajki w serialu CSI ok. 40% metod zdobywania dowodów jest całkowicie fikcyjna);
2)Jak długo uda się utrzymać scenarzystom ten poziom?;

Rozpoczoł sie trzeci sezon i ciagle jest dobry.
  • 0
Genesis

#15 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 12.11.2006 - |11:38|

Nie mogę, ale kapitalny serial :), czemu ja go wcześniej nie oglądałem ?? :(.

Fajny w sumie tak mnie wciągnąl, że nawet się nie wyspałem pożadnie w poprzednim tygodniu. Na pewno się wyspie w tym tygodniu bo nie mam części odcinków 2 serii... - aszzzz wnerwia mnie to :P.

Z początku wnerwiał mnie Hause - tak się pastwi nad współpracownikami, potem mi przeszło a i te jego teksty wymiatają :)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#16 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 09.01.2007 - |00:51|

Mam pare pytań dla tych co oglądali ten serial, otóż po niezłych opiniach obejrzałem 3 odcinki tego serialu. Oczywiscie zgodze sie z opinią o doktorze postać świetnie zagrana, oryginalna i po prostu niezła. Jednak pewne rzeczy jakoś mnie zniechęcają otóż Medyczny bełkot :P, czasem Samantha Carter potrafiła W SG ładną wiązanke puścić i mało co sie kumało :P ale tu jak zaczną gadac na temat prawdopodobnej choroby to mi głowa pęka, musze wręcz zatrzymywać film żeby zajarzyć o co w sumie chodzi (nie jestem obeznany w chorobach i jakiejś dogłębnej fizjologi człowieka ;])
Jak narazie zauważyłem pewien schemat w każdym odcinku jest inna choroba itd. Czy wszystkie odcinki housa są takie ??? narazie mało wnikali w życie osobiste lekarzy, jakieś ich problemy.
Czy będa jakieś odcinki łączone lub takie które rozwijają jakoś inne watki prócz chorób??
Widziałem pare odcinków ER i tam wszystko się kreciło wokół szpitala, ale oprócz tego było wiele wątków związanych z lekarzami, czasem nie widac było tego schematu, bo jak narazie house śmierdzi mi takim Numb3ers, niby fajne ale w kółko to samo :P
W sumie to mało obejrzałem bo dopiero 3 odcinki ale chciałbym sie upewnić w którym kierunku idzie serial.
Z góry dzięki za pomoc ;]
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#17 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 09.01.2007 - |03:35|

Mam pare pytań dla tych co oglądali ten serial, otóż po niezłych opiniach obejrzałem 3 odcinki tego serialu. Oczywiscie zgodze sie z opinią o doktorze postać świetnie zagrana, oryginalna i po prostu niezła. Jednak pewne rzeczy jakoś mnie zniechęcają otóż Medyczny bełkot :P, czasem Samantha Carter potrafiła W SG ładną wiązanke puścić i mało co sie kumało :P ale tu jak zaczną gadac na temat prawdopodobnej choroby to mi głowa pęka, musze wręcz zatrzymywać film żeby zajarzyć o co w sumie chodzi (nie jestem obeznany w chorobach i jakiejś dogłębnej fizjologi człowieka ;])
Jak narazie zauważyłem pewien schemat w każdym odcinku jest inna choroba itd. Czy wszystkie odcinki housa są takie ??? narazie mało wnikali w życie osobiste lekarzy, jakieś ich problemy.
Czy będa jakieś odcinki łączone lub takie które rozwijają jakoś inne watki prócz chorób??
Widziałem pare odcinków ER i tam wszystko się kreciło wokół szpitala, ale oprócz tego było wiele wątków związanych z lekarzami, czasem nie widac było tego schematu, bo jak narazie house śmierdzi mi takim Numb3ers, niby fajne ale w kółko to samo :P
W sumie to mało obejrzałem bo dopiero 3 odcinki ale chciałbym sie upewnić w którym kierunku idzie serial.
Z góry dzięki za pomoc ;]

Zawsze motywem głownym jest przypadek chorobowy. Radzę zrezygnować z zrozumeinia zargonu. Konkuizja zwykle jest i tak bardzo przejżysta i opczywista. Poszczególne epizody spinane są wątkami pobocznymi ciągnącymi się po kilka odcinków. Jednym takim jest sprawa przewodnizcego rady nadzorczaj, milionera filatropa, który chce uczynić ze szpitala sprawne przedsiębiorstwo. Oczywiście na drodze staje mu House. W trzecim sezonie to sprawa spory House z policjantem, którego ponizył w czasie badań. W drogim sezonie dłuższym motywem była separacja dr Wilsona z żoną kiedy to mieszkał u Housa itd.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 09.01.2007 - |12:48|

• 0
Genesis

#18 Mariusz Saint

Mariusz Saint

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoNowy Sącz

Napisano 09.01.2007 - |12:29|

Z czasem osią fabuły przestaną być choroby, a stanie się nią sam dr House, od czasu do czasu wejdą motywy dotyczące jego kolegów oraz wątki spajające razem kilka odcinków, a wymienił je w swoim poście Jonasz :) (milioner, "była", policjant)
  • 0
kaminaclose.jpg

#19 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 11.01.2007 - |18:13|

House (psim swędem) wiwinął się przed sprawiedliwością. Cuddy sfałszowała dokumenty ratując Hause. Wzamian za swą pomoc zarządała ustepst w wielu sprawach zawodowych oraz poddanei się kuracji odwykowej. House teoretycznie przstał na to. W kolejnych odcinkach zobaczymy więc pewnie walkę by jakoś z tego się wyłgać.

A tak nawiasem mówiąc Quendi miał rację. Oficjalny tytuł jest House M.D. Na pudełku DVD te M.D. jest jednak malutkie, ze ledwo widać. Wszedzie jednak tutuł skracany jest do House. Imię House jest używane żadko i brzmi ono Greg.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 11.01.2007 - |18:18|

• 0
Genesis

#20 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 12.01.2007 - |03:21|

Gregory House zeby byc dokladnym :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych