Skocz do zawartości

Zdjęcie

Numb3rs

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

#1 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 12.03.2006 - |11:00|

Ostatnio wpadł w moje ręce dosyc ciekawy serial. Jeśłi ktoś lubi filmy z serii CSI i troszkę akcji to polecam z czystym sumieniem ten serial.

Wszyscy używamy matematyki każdego dnia...
By przewidzieć pogodę...
By określić czas...
By operować pieniędzmi...
Używamy jej również do analizy przestępstw...
By odkryć schematy...
By przewidzieć zachowanie...
Wykorzystując liczby,możemy rozwiązać każdą zagadkę.

Moze troszkę o treści : Serial opowiada o dwóch braciach Donie agencie FBI i Charliem, młodym profesorem matematyki. Obsadę uzupełnia wspólpracownica Dona - Terry Lake (w tej roli aktorka Sabrina LLoyd, fani Sliders powinni ją wiązać z postacią Wade), Dr. Larry Fleinhardt (Peter MacNicol - pewnie go pamiętacie z roli doktora od sztuki we Pogromcach Duchów 2), ojciec Dona i Charliego - Allan.

Do serialu podszedłem z pewnym dystansem, ale po kilku minutach oglądania zainteresował mnie, a potem wręcz zafascynował :). W pierwszym odcinku Donowi w śledztwie nt seryjnego gwałciciela i mordercy pomaga w rozwikłaniu sprawy, jego brat Charlie. Charlie jako genialny matematyk udowadnia, że wszystko co zachodzi wokól nas można matematycznie odwzorować. Doskonałym przykładem jest w serialu wytłumaczenei tego na zasadzie kropli wody wylatującej ze zraszacza trawnika... Moze sie wydać to bez sensu, że zostało to ubarwione na potrzeby fabuły serialu - nic bardziej błednegom, w końcu John Nash nie dostał Nobla za to że miał schizofrenie :/

Wykaz odcinków http://www.epguides.com/NUMB3RS/ . Obecnie emitowana jest końcówka 2 serii, napisy są robionę na bierząco, ja kończe pierwszą, krótką :) serie, druga sie sciąga.

Użytkownik johnass edytował ten post 29.05.2010 - |11:57|

• 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#2 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 12.03.2006 - |11:03|

Serial świetny, aktorka drugoplanowa też :), ale mmisiek dlaczego to jest w dziale SCIFI, przecież to serial kryminalny?
  • 0
Zawsze po grudzie

#3 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 12.03.2006 - |11:23|

No cóż ujawnie poufną informację.... juz wkrótce ten dział będzie nie Seriale Scifi tylko Seriale :)
  • 0

Dołączona grafika

#4 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 16.03.2006 - |14:56|

Serial jest miodzio. coprawda obejrzałem dopiero 2 odcinki, ale już czuje, że jest to hit sezonu.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#5 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 16.03.2006 - |15:04|

Serial świetny, aktorka drugoplanowa też :), ale mmisiek dlaczego to jest w dziale SCIFI, przecież to serial kryminalny?

Ale dość technologiczny, a jak ktoś beirze się za umieszczenie komputera w filmie, to nie może poazać sceny jak facet siedzi pół godziny rzed komputerem wpaczony w wygaszacz, zcekając, az komputer zwróci mu wyniki skomplikowanej analizy statystycznej. dla tego producenci wymyślają jakies nistworzone systemy operacyjne i programy, które wyświetlaja jakies ciagi cyferek, przesuwaja je, porównują na ekranie, obracaja w końcu trumfalnei pokazuja wunik. To jest już SF. Normalny komputer z naormalnym softwarem jest bardzo nudnym rekwizytem.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#6 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 19.03.2006 - |00:17|

Kolejna wariacja na temat CSI czyli nauka rozwiąże wszystkie nasze problemy, a tym razem będzie to matematyka.

Na razie widziałem tylko pilota.

Ocena 4+

Myśle że ogladne s1e1-12 i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Oby nie tylko matma, którą lubie ciągneła dalej ten serial.

P.S. Jak ktoś chce zobaczyć prawdziwe życie glin i jak się rozwiązuje sprawy w realnym świecie to proponuje Shield.

P.S.2 Jeśli jednak ktoś lubi seriale w typie CSI to lepszy według mnie jest medyczny House M.D.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#7 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 20.03.2006 - |09:12|

Jestem po pierwszych bodajże 11 odcinkach. Jak na serial technologiczny (jak ktoś go nazwał) jest ekstra. Pomysł na wykorzystanie matematyki (zresztą pokazanej ciekawie B) ) jako sposobu na rozwiązywanie zagadek kryminalnych jest dobrze przygotowany. A poza tym wplątanie w to rodziny - ojciec - emerytowany architekt i urbanista, starszy syn - agent FBI i młodszy - genialny matematyk i co ciekawa konsultat NSA z pełnymi uprawnieniami do tajemnic państwowych stanowi dla mnie doskonałą mieszankę. Dorzucę jeszcze rolę profesora matematyki i asystentkę - studentkę. To całkiem miła obsada :P .
Ogólnie jestem pod wrażeniem tego sierialu i możliwości, jakie z sobą niesie. I czekam na dalsze odcinki.

Użytkownik jack edytował ten post 20.03.2006 - |09:13|

• 0

#8 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 21.03.2006 - |22:28|

Musze nie być tak asekuracyjny w ocenianiu.
5- może nawet 5

Przede wszystkim trzeba powiedzieć że jak na mutacje CSI jest tutaj troche akcji, bo sprawy dzieją się aktualnie a nie post factum.
No i serial ma to coś co zachęca mnie do oglądania dalszych odcinków.

Użytkownik Quendi edytował ten post 21.03.2006 - |22:31|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#9 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 22.03.2006 - |13:28|

Skończyłem sezon pierwszy i zająłem się już drugim. I nadal podtrzymuję swoje zdanie. Co ciekawsze,czego mi w nim brakowało, wreszcie są pokazane relacje między bohaterami oraz coraz więcej dowiadujemy się o całej rodzince i ich życie "sprzed" serialu.
  • 0

#10 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 20.05.2006 - |09:31|

jako sposób popularyzacji matematyki 10/10; jako serial 6/10 najwyżej; mnie nudził; faktem jest jednak zabawna szybkość działania Charliego który z niczego buduje modele matematyczne skomplikowanych zachowań; to nie serial technologiczny to Sci-Fi czystej wody, z łagodną nutką edukacji B)
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#11 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 20.05.2006 - |10:50|

Włąśnie jestem w połowie s2 i zgadzam się z inwe.
Ogólnie serial mi się podoba, na dodatek lubie matematyke
ALE
nie seriale w stylu CSI czyli "technika magią XXI wieku i cudowną odpowiedzią na wszystkie problemy"

Ocena : 5-/5 w zależności czy mnie te "cudowne wzory" zaczną denerwować.

W grupie kryminale/FBI/policyjne ARCYDZIEŁEM gatunku jest Shield.

P.S. Zaznaczam że jestem gorącym zwolennikiem technologicznego postępu, energi jądrowej, roślin i zwierząt zmienionych genetycznie ich klonowania, oraz wszelkich komputerowych baz danych itd itp. Zdecydowanie NIE dla wszelkiej przesady i "cudów techniki".
  • 0

#12 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 21.05.2006 - |08:41|

Kurde, serial troszke mi się przejadł - coś co na początku było jego atutem czyli matematyka stał się teraz ciężarem. Za bardzo matematyka jest naduzywana - wszystko tłumaczone jest nią a to wg mnie troszke naciągane :/
  • 0

Dołączona grafika

#13 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 21.05.2006 - |12:22|

To prawda. Matematyka stała się sztuką samą w sobie. W każdym razie wszystko w tym serialu jest na niej budowane i praktycznie okazuje się, że bez Charliego FBI nie da sobie rady :D
Z drugiej jednak strony ciekawostką dla mnie są bohaterowie i ich zachowania. Szczególnie uzdolniona rodzina. Niezły ubaw mam oglądając ten serial z proferorka. Jest bardzo ciekawym typem i jego zachowanie wobec kobiet i życia stanowią niezłą komedię.

PS. Czy ktoś może się natknął na napisy do odcinków 23 i 24 Sezonu 2? Bo nigdzie ich nie mogą namierzyć.

Użytkownik jack edytował ten post 22.05.2006 - |08:31|

• 0

#14 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 21.05.2006 - |12:39|

Extra serial, kończę własnie drugi sezon, i co tu dużo mówić rewelacja, może trochę za bardzo przegadany jak dla mnie, starsznie dużo czytania tego matematycznego bełkotu, ale serial bomba. :D

Użytkownik waski edytował ten post 21.05.2006 - |12:39|

• 0

#15 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 12.06.2006 - |16:39|

28 czerwca TV4 rozpocznie emisje serialu kryminalnego Wzor, jednej z najnowszych produkcji firmowanych przez braci Ridleya i Tony’ego Scottow. W rolach głównych pojawią się m.in. Rob Morrow i David Krumholtz.
Agent FBI, Don Eppes (Morrow) i matematyczny geniusz, Charlie Eppes (Krumholtz), są rodzonymi braćmi i jednocześnie swoimi skrajnymi przeciwieństwami. Kiedy Don angażuje młodszego brata do pomocy przy najtrudniejszych śledztwach, jakimi sam zajmuje się w FBI, skrajnie różne są też oczywiście sposoby dociekania prawdy przez obu braci. Śledczy Don zajmuje się twardymi faktami i dowodami, podczas gdy Charlie, profesor matematyki na Uniwersytecie Kalifornijskim, funkcjonuje w świecie matematycznego prawdopodobieństwa i skomplikowanych równań.

Serial nadawany będzie w środy o godzinie 20. TV4 wyemituje 13 odcinków.

Zdaje się że tu chodzi o Numb3rs. Jeśli tak to brawa dla TV4.

Tylko ten tytuł "Wzór". Nie lepiej brzmi Liczby?
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#16 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 12.06.2006 - |19:43|

Liczby to nazwa niezbyt medialna, choć dosłownie przetłumaczona. Zaś tytuł "Wzór" sugeruje sensacją i zagadkę. Myślę, że to jest chwyt markietingowy :)
  • 0

#17 mortis4321

mortis4321

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 13.06.2006 - |10:16|

Liczby to nazwa niezbyt medialna, choć dosłownie przetłumaczona. Zaś tytuł "Wzór" sugeruje sensacją i zagadkę. Myślę, że to jest chwyt markietingowy :)

Wg mnie wzor jest jakims takim gorszym/bezbarwnym tumaczeniem. Liczby zdecydowanie lepiej brzmia (jakies takie milsze i bardziej dzwieczne jest to slowo :) ).
  • 0

#18 JACKo

JACKo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów
  • MiastoS-c

Napisano 13.06.2006 - |20:23|

Ale ja i tak w dvdripie se włącze ;) A co do tytułu, to polacy potrafią przekręcić tytuły filmów. Przykładów chyba nie musze podawać...
Dziwne że "24" nie zmienili na "Doba"... ale jakies "przez 24 godziny", a lepiej pasują same "24 godziny". Nio ale żyjemy w Polsce...
  • 0

#19 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 14.06.2006 - |06:04|

Jeśli chodzi o tłumaczenie tego tytułu to mogliby się za to wcale nie brać. Żaden Wzór i żadne liczby mie pasują. Dlaczego nie może być po prostu Numb3rs??

Serialu nie widziałam, ale bardzo się cieszę, że będę miała okazję i to w polskiej telewizji :) Do tej pory co wieczór z zazdrością patrzyłam na te wszystkie seriale na M6. Teraz wreszcie będzie okazja obejrzeć chociaż jeden z nich :)
  • 0

#20 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 14.06.2006 - |08:02|

Jeśli chodzi o tłumaczenie tego tytułu to mogliby się za to wcale nie brać. Żaden Wzór i żadne liczby mie pasują. Dlaczego nie może być po prostu Numb3rs??

Coś mnie się wydaje że stacje nadające w Polsce po prostu muszą przetłumaczyć tytuł serialu/filmu (chyba że jest to nazwa własna np. Andromeda, Star Trek). Była o tym mowa bodajże przy Sliders gdzie AXN musiał dodać polski podtytuł "Piąty Wymiar". Aczkolwiek nie mam 100% pewności.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych