Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wraith i inne nacje od środka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 dawid-ori

dawid-ori

Szeregowy

• Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 01.02.2006 - |12:57|

Zdaje sobie sprawe, żeten temat nie będzie miał wielu zwolenników ale...
Od pewnego czasu zadaje sobie pytanie co one mają w środku?
No bo wszyscy ciagle mówimy o ich technologi, nauce, możliwościach ale nie o tym.

Co do Wraith to wiemy, że odżywiają sięczystą energią to na co im układ trawienny ( będa trawić czystą energie- bes sensu ;) ), a co do czytania myśli przy pozywianiu sie to mogą być dwa sposoby
1) telepatia
2) wykształciły w ręce specialny nerw który wysyła do mózgu ofiary impulsy a mózg z powrotem przesyła informacje przez nerw do mózgu robala
(a może połączenie tego)

A co wypełnia puste miejsce po ukladzie trawiennym?
moze:
- wieksze i wydajniejsze płuca
- serce
- może jakieś organy maganyzujace energię
- nażondy rozrodcze (no właśnie ktoś wie jak to ustrojstwo sie rozmnaża?)
- jakięś dodatkowe kości
- rozbudowana tkanka mięśniowa

Ale przeciw temu mozna postawic to że mamy uzasadnione przypuszczenia co do pochodzenia robali
mianowicie powiazanie CZŁOWIEKA z tym małym robalem

Więc może mają żołądek i inne nażądy jak człowiek tyle że ich nie używają bo wykształciły skuteczniejszy sposób odrzywiania się

dowodem na to może być stół na HS-ie zaraz z początku pierwszego sezonu był (tak mi się zdawało zastawiony jedzeniem owocami i piciem dla dwóch osób jedna to ten kościotrup a druga może to był Wraith'i
ta sexy laska z czerwonymi włosami (może opiekunka albo ich szefowa)

jestem ciekawy waszego zdania i jeśli będziecie mieć podobne przemyślenia dotyczące innych ras to walcie (znaczy piszczie :D :D :D śmiało)
  • 0

#2 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 01.02.2006 - |13:16|

A co wypełnia puste miejsce po ukladzie trawiennym?
moze:
- wieksze i wydajniejsze płuca
- serce
- może jakieś organy maganyzujace energię
- nażondy rozrodcze (no właśnie ktoś wie jak to ustrojstwo sie rozmnaża?)
- jakięś dodatkowe kości
- rozbudowana tkanka mięśniowa

Układ pokarmowy to oni mają, zreztą było powiedziane w którymś odcinku. Jako dzieci wraith odżywiają się jak normalni ludzie, z czasem muszą się przerzucić na ich ostateczny sposób pobierania energii. Układ pokarmowy raczej nie zanika po osiągnięciu przez Wraith dorosłości, może tylko ulega jakiemuś upośledzeniu i nie spełnia już dobrze swoich funkcji.Wraith żyją z nim tak jk my z wyrostkiem robaczkowym.
  • 0

#3 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 01.02.2006 - |17:00|

NIe tylko, że posiadają układ trawienny, to jeszcze gfo używają. W odcinku, o którym była już mowa (to był odcinek, gdzie mieszkańcy przesyłali na wyspę złoczyńców, jako dar dla Wraith), było pokazane, jak jeden z nich je razem z burmistrzem. A co do reszty. Zewnętrznie wyglądają, jak ludzie. Z pewnością posiadają także coś na kształt serca i pewnie płuca, bo oddychają, więc te organy tez są. Problemem może być rozmnażanie. Nie wiadonmo, jak oni się rozmnażają, ale być może podobnie jak ludzie :>
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#4 Wąski.

Wąski.

Szeregowy

• VIP
  • 68 postów

Napisano 01.02.2006 - |17:55|

NIe tylko, że posiadają układ trawienny, to jeszcze gfo używają. W odcinku, o którym była już mowa (to był odcinek, gdzie mieszkańcy przesyłali na wyspę złoczyńców, jako dar dla Wraith), było pokazane, jak jeden z nich je razem z burmistrzem.

Tylko ten Wraith mówił chyba, że to jedzenie go nie zaspokaja, że je tylko dla towarzystwa.
A tak wogóle to jest jedyny Wraith, który jadł ludzkie :> jedzenie, więc nie można sądzić całej grupy na podstawie jednego przypadku.
  • 0
Dołączona grafika

#5 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 01.02.2006 - |19:17|

NIe tylko, że posiadają układ trawienny, to jeszcze gfo używają. W odcinku, o którym była już mowa (to był odcinek, gdzie mieszkańcy przesyłali na wyspę złoczyńców, jako dar dla Wraith), było pokazane, jak jeden z nich je razem z burmistrzem.

Mowa nie tylko o odcinku, który opisujesz, ale również o tym: S02E07 - Instinct
  • 0

#6 dawid-ori

dawid-ori

Szeregowy

• Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 02.02.2006 - |08:38|

może te nasze jedzenie nie zaspokaja jego "żądzy", głód jako taki mu zaspokaja ale jest on niejako uzależniony od "wysysania" człowieka to może sprawia mu przyjemność a moze jest koniecznością bo gdy pierwszy raz "wyssał" człowieka coś sie w nim zmieniło i od tej pory musi to robić cały czas może tu chodzić o procesy bio-chemiczne albo tylko o swere duchową np. nie jesteś w stanie dorwać człowieka to spadaj nie ma miejsca u nas w klanie dla takich jak ty
  • 0

#7 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 02.02.2006 - |10:58|

dawid-ori: Ogladales w ogole caly serial? Bo mam wreazenie ze nie. Jest jasno powiedziane w 207 (bodajze) ze w pewnym wieku zwykle jedzenie NIE zaspokaja w ogole glodu wraith.
  • 0

#8 dawid-ori

dawid-ori

Szeregowy

• Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 02.02.2006 - |11:23|

miałem co innego na myśli chodziło mi o to że on może przez jakiś czas jeść tak jak my ale nie cały czas bo musi się zywić "wyssysając" ludzi to jes ich głowny sposób żywienia

Użytkownik dawid-ori edytował ten post 02.02.2006 - |11:24|

• 0

#9 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 02.02.2006 - |12:37|

Masz racje ;) Moze jesc pozywienie zwykle ale co 3y miesiace musi pozywiac sie nasza energia (tak chyba bylo w 207?). Zreszta nawet bez jedzenia zwyklego jedzenia i tak musi sie co 3 miesiace pozywiac, wiec jak widac na podstawie odcinka 207 to nie ma znaczenia, bo mloda chodzila co 3-4 miesiace na polowanie tak samo jak wraith ktory nie odzywial sie zwyklym jedzeniem.

EDIT
Brak mi slow do tego pana ponizej ...

Użytkownik Modes edytował ten post 02.02.2006 - |16:30|

• 0

#10 dawid-ori

dawid-ori

Szeregowy

• Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 02.02.2006 - |12:44|

No to się wreszcie dogadaliśmy :clap:

Uatrakcyjnimy trochę ten temat i dodajmy jeszcze stosunki wewnątrz grup, istosunki do innych nacji

W wypadku Wraith to chyba jeśli chodzi o stosunki do innych to są dość jednoznaczne :)
Ludzie= pożywienie+ trochę wiedzy :D
  • 0

#11 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 02.02.2006 - |16:28|

Oki. Temat jedzonka jakoś został wykończony. A co z pozostałymi kwestiami? Nie pamiętam, by była mowa o rozmnażaniu w serialu, bądż o pozostałych funkcjach biologicznych. Ciekawe, czy różnią się od ludzi w pozostałych kwestiach. Bo, że się rozmnażają - to wiadamo choćby z odcinak z młodą Wraith.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#12 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 02.02.2006 - |16:32|

O wrescie jakis normalny post ;)
NIe bylo nigdzie powiedziane jak sie rozmnarzaja, ale jako ze widzielimsy tylko kobiety Wraith w pojedynczych ilosciach oraz wiemy ze kazdy z HSipow ma wlasna krolowa mozna sie domyslec ze to ona tylko rodzi dzieci w setkach naraz ;).
Przynajmniej to jest moja teoria.
  • 0

#13 dawid-ori

dawid-ori

Szeregowy

• Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 02.02.2006 - |16:42|

można by się z tym zgodzić, tylko że wciąż nie wiemy zabardzo z kim koopuluje samica, moim zdaniem tylko z tymi bez masek bo są ważniejsi, ci w maskach to typowe mięso armatnie.
Ale nasuwa sie pytanie czy królowa ciągle kopuluje z samcami z tego samego HS, może to u nich nie występuje ale u ludzi krzyżowanie się przez dłuższy czas w tym samym gronie prowadzi do chorub gen. i takiego innego badziewia, więc mozna wysunąć teorie że samice z jednego HS koopulują z samcami z innych HS-ów
ale to by nie miało sensu gdybyśmy przyjeli że się rozmnażają w całkiem inny sposób niż my ale wsumie po co im to skoro mogą sie rozmnażać tak jak ludzie. Dlatego przyjołem że odbywa sie to w podobny sposób jak u człowieka
  • 0

#14 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 02.02.2006 - |18:30|

Ciekawe czy są jajorodne :lol: W końcu mają coś z robala.
  • 0

#15 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 02.02.2006 - |19:26|

jak wiemy Wraith są bardzo długowieczni i osobniki tego gatunku pamietaja jeszcze potyczki z Pradawnymi wiec uważam że rozmnażanie wystepuje u nich dosc sporadycznie ;]
zważywszy na fakt ze wiekszosc czasu poza żarciem spedzają na spaniu (samotnie podejżewam :P)

Użytkownik elbereth edytował ten post 02.02.2006 - |19:28|

• 0

#16 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 02.02.2006 - |19:43|

Zastanówmy się co przemawia za jakim sposobem rozmnażania:

- jajorodne:
- królowa(większość gatunków gdzie wystepuje jedna główna samica(owady) jest jajorodna)
- pani raczej nie wygląda na osobe która urodziła setki dzieci, bardziej zbliżona sylwetką do samic jajorodnych (chociaż tu można dyskutować z jednej strony osy i przczoły z drugiej mrówki i termity)
- wysoka hierachizacja społeczności typowe dla owadów, żadko spotykane u ssaków

-żyworodność:
- pochodzeni od ssaków(ludzi)
- wygląd typowy dla ssaków - ludzi (królowa miała gruczoły mleczne - piersi)
- w młodości są bardzo podobni do ludzi również podbnie się odżywiają dlaczego nie mieli by być również żyworodni

można by się z tym zgodzić, tylko że wciąż nie wiemy zabardzo z kim koopuluje samica, moim zdaniem tylko z tymi bez masek bo są ważniejsi, ci w maskach to typowe mięso armatnie.
Ale nasuwa sie pytanie czy królowa ciągle kopuluje z samcami z tego samego HS, może to u nich nie występuje ale u ludzi krzyżowanie się przez dłuższy czas w tym samym gronie prowadzi do chorub gen. i takiego innego badziewia, więc mozna wysunąć teorie że samice z jednego HS koopulują z samcami z innych HS-ów
ale to by nie miało sensu gdybyśmy przyjeli że się rozmnażają w całkiem inny sposób niż my ale wsumie po co im to skoro mogą sie rozmnażać tak jak ludzie. Dlatego przyjołem że odbywa sie to w podobny sposób jak u człowieka

Ten problem może być rozwiązany na trzy sposoby:
1. dzieworództwo
2. jeden samiec alfa
3, wspomniane wczesniej krzyzowanie pomiedzy róznymi rojami.

Zeby można o nich coś więcej pwoiedziec trzeba by zobaczyć albo proces od poczęcia do narodzin albo dorwac sie do kodu
  • 0

#17 dawid-ori

dawid-ori

Szeregowy

• Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 02.02.2006 - |20:35|

pierwsze praktycznie niewykonalne, drugie możliwe

jeśli by poskładać to wszystko razem to znaczy że sa długowieczne, że większość życia śpiom i jeśli by przyjąć że samica nie rodzi wiele dzieci na raz to wychodzi nam że są żyworodne (dodatkowo jeszcze gruczoły mleczne i wygląd bardziej zbliżony do wygladu człowieka)

jak wytłumaczyć dużą ilość przedstawicieli tej rasy?
tym że gatunek jest długowieczny i prawdopodobnie procesy stażenia nie występują lub są bardzo (bardzo, bardzo, bardzo) spowolnione (jeśli zachowane zostana odpowiednie warunki to jest żywność w postaci "świeżych" ludzi) więc i zdolności rozrodcze samice mają długi czas wiec mają wiele czasu na rozmnażanie się bo one raczej nie zasypiają z wiekszością "roju" tylko cały czas czuwają z garstką żołnieży i dowódców

może też dochodzi do zapłodnienia co określony czas (w jednym miejscu spotykają się przedstawiciele wielu klanów i zapładniają się na wzajem) coś na wzór okresu godowego u zwierząt
zresztom kto wie może nawet jakoś rywalizują o samice :hyhy: (samce rywalizujący o samice Wraith np przez potyczki na jakiejś arenie ciekawie by to wyglądało :) może autoży coś pomyślą w tym kierunku i będziemy mieli gdzieś takie Koloseum gdzie będą odbywać się potyczki :clap: )

Użytkownik dawid-ori edytował ten post 02.02.2006 - |20:38|

• 0

#18 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 02.02.2006 - |22:26|

prawdopodobnie procesy stażenia nie występują lub są bardzo (bardzo, bardzo, bardzo) spowolnione

Wiemy na 100% ze wraith nie umieraja z przyczyn naturalnych (kolejne twoja wpadka, odnosze wrazenie ze w ogole nie ogladales SGA a swoja wiedze czerpiesz z tego forum).

oże autoży coś pomyślą w tym kierunku i będziemy mieli gdzieś takie Koloseum gdzie będą odbywać się potyczki

No pewnie, odnosze wrazenie ze chcesz zeby ten serial umarl, ja juz wole obecnych scanarzystow.

Ps. Proponuje przed snem czytac slownik ortograficzny ;).

Użytkownik Modes edytował ten post 02.02.2006 - |22:58|

• 0

#19 dawid-ori

dawid-ori

Szeregowy

• Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 02.02.2006 - |22:59|

"Wiemy na 100% ze wraith nie umieraja z przyczyn naturalnych (kolejne twoja wpadka, odnosze wrazenie ze w ogole nie ogladales SGA a swoja wiedze czerpiesz z tego forum)."

Moje zainteresowanie SG jest stosunkowo młode ok. 7 miesięcy wiec z pewnością moja wiedza na temat SG pozostawia wiele do życzenia. W pewnym sensie masz racje co do czerpania wiedzy z forum ponieważ do tej pory widziałem niecałe 50% tych dwóch seriali. Ale to przecież nie jest powód by przy każdej nadażającej sie okazji krytykować mnie w taki sposób jak robisz to teraz.

"No pewnie, odnosze wrazenie ze chcesz zeby ten serial umarl, ja juz wole obecnych scanarzystow (ktorych pomysly sa do du**) niz twoje pomysly."

Jeśli nie podobają ci się moje pomysły to nie moja wina, zresztą one nie są stworzone do podobania się

"Ps. W twoim wieku o tej godzinie juz powinienes spac a przed snem czytac slownik ortograficzny ;)."

Jeśli się już czepiasz wieku to nie wiesz ile mam lat, a co do ortografi to już się przyzwyczaiłem (zawsze miałem kapy z dyktand), jest wiele ciekawszych lektór niż słowni ortograficzny np.
Mitologia Grecka, Rzymska, Kartagińska
"Zaginione cywilizacje" Aleksander Kondratów (jest jeszcze jedna książka pod tym samym tytuem ale innego autora)
"Dzieje Egiptu" nie pamiętam autora
"Quo Vadis" Henryk Sienkiewicz
"Morze w ogniu" Jerzy Pertek i ktoś jeszcze ale już nie pamiętam
"Czarne okręty" cztery tomy Joe Alex
"Diuna" wszystkie części Frank Herbert
"Rapsodia" wszystkie części Elizabeth Haydon (nie jestem pewny co do nazwiska)
i wiele, wiele innych

Użytkownik dawid-ori edytował ten post 02.02.2006 - |23:09|

• 0

#20 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 02.02.2006 - |23:09|

W pewnym sensie masz racje co do czerpania wiedzy z forum ponieważ do tej pory widziałem niecałe 50% tych dwóch seriali.

To proponuje chociaz obejrzec cale SGA zanim zaczniesz sie sprzeczac na jakis temat.

zawsze miałem kapy z dyktand

Ja tez, ale nie zmiania to faktu ze przy slowach takich jak "spia" czy "autorzy" nie powinienes popelniac bledow (i kilka innych w innych postach) SZCZEGOLNIE jesli uzywasz polskich liter.

Użytkownik Modes edytował ten post 02.02.2006 - |23:10|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych